Νηστίσιμα cupcakes ταχινιού με κρέμα παστέλι σουσαμιού... μια μοναδική γεύση


Το παστέλι είναι ένα πολύ παλιό και γνωστό γλυκό με υψηλή ενεργειακή αξία, μια και γίνεται από ξηρούς καρπούς ή σουσάμι και μέλι. Κατάλληλο για δεκατιανό στην εργασία, στην εκδρομή ή στο σχολείο, το παστέλι μπορεί να προτιμηθεί από άλλου είδους γλυκίσματα, αφού τα λιπαρά του δεν είναι κορεσμένα, προσφέρει ενέργεια και σαν σνακ τονώνει τον οργανισμό. Δεν χρειάζεται ψυγείο, μεταφέρεται εύκολα και καταναλώνεται οπουδήποτε.
Φυσικά, είναι γνωστό το "κόλλημά" μου με το σουσάμι, το ταχίνι και το χαλβά...κάτι μας δένει άρρηκτα και είμαι ικανή να τρώω συνέχεια!!! Νομίζω, ότι είναι η μεγαλύτερη  εξάρτησή μου, ακόμη μεγαλύτερη κι από αυτή που έχω με τον καφέ!!! 
Εντάξει, νομίζω ότι δικαιολογούμαι... γιατί ούτε καπνίζω, ούτε πίνω (κάθε Πάσχα και Χριστούγεννα ένα ποτήρι κρασί), οπότε ας έχω κι εγώ η γυναίκα κάτι...
Γι αυτό την προηγούμενη εβδομάδα έφτιαξα αυτά τα muffins, τροποποιώντας μια συνταγή για κέικ ταχινιού που είχα από τον χαλβά Χαϊτογλου. 
Κι επειδή μόλις είχα αγοράσει ένα καταπληκτικό χειροποίητο παστέλι σουσαμιού, που μου "έσπασε τη μύτη" μέχρι να το φέρω στο σπίτι και να το "τσακίσω" σκέφτηκα και την κρέμα βουτύρου (μαργαρίνης στην προκειμένη περίπτωση) κι ένα σας λέω... δοκιμάστε τοοοοοοο!!!! Είναι μοναδικόοοοοο (και παχυντικό αλλά δεν πειράζει... μετά το Πάσχα δίαιτα)!!!!
ΥΛΙΚΑ
Για 10-12 cupcakes
150 γρ. ταχίνι
170 γρ. χυμό πορτοκάλι
150 γρ. ζάχαρη καστανή (ή και άσπρη κρυσταλλική)
220 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της
1 κ.γλ. baking
ελάχιστο αλάτι 
Για την κρέμα βουτύρου με παστέλι σουσαμιού
225 γρ. μαργαρίνη φυτική (προτιμήστε κάποια με άρωμα βουτύρου)
50-70 γρ. παστέλι σουσαμιού
800 γρ. άχνη κοσκινισμένη
120 ml (1/2 φλ.) χυμό πορτοκαλιού
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για τα muffins
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Ανακατεύουμε το ταχίνι, με το πορτοκάλι, τη ζάχαρη και το αλάτι.
Βάζουμε το baking στο αλεύρι και το προσθέτουμε στο μείγμα, ανακατεύοντας με τον αυγοδάρτη (δεν χρειάζεται μίξερ) έως ότου ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Γεμίζουμε τα χαρτάκια που έχουμε βάλει στις φόρμες για muffins κατά τα 2/3 και ψήνουμε για 20 λεπτά, περίπου (ελέγχουμε βάζοντας ένα  μαχαίρι ή ένα ξυλάκι για σουβλάκια και εάν είναι καθαρό, τότε το κέικ έχει ψηθεί).
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε για 2-3 ώρες να κρυώσουν τα muffins.
Για την κρέμα βουτύρου με παστέλι σουσαμιού
Έχουμε για αρκετές ώρες τη μαργαρίνη εκτός ψυγείου για να είναι μαλακή.
Πολτοποιούμε το παστέλι σουσαμιού στο multi.
Κοσκινίζουμε την ζάχαρη άχνη.
Στο μίξερ, βάζουμε τη μαργαρίνη και τη χτυπούμε καλά ώστε να ασπρίσει και να αφρατέψει.
Προσθέτουμε το πολτοποιημένο παστέλι και την άχνη σιγά σιγά, εναλλάξ με το χυμό πορτοκαλιού.
Μόλις τα  υλικά μας ομογενοποιηθούν και η κρέμα δεν είναι ούτε σφιχτή αλλά ούτε και αραιή, είμαστε έτοιμοι να γαρνίρουμε τα muffins.
Βάζουμε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής ή κορνέ (ή ακόμα και με μια σπάτουλα ή μαχαίρι όχι μυτερό) βάζουμε κρέμα επάνω στα muffins και γαρνίρουμε με ένα κομμάτι παστέλι.
Tante Kiki
15 Comments
No