Ριγκατόνι με σάλτσα ντομάτας και ελιές... ένα απίθανο πιάτο χωρίς λάδι για τη Μ.Παρασκευή!

Η συγκεκριμένη μακαρονάδα γίνεται με ποικιλία υλικών, αρωματικών και λαχανικών, αλλά πάντα χωρίς λάδι, για τη Μ.Παρασκευή. Βέβαια, είναι πολύ καλή για να την καταναλώσουν ακόμη και παιδιά γιατί μέσα στη σάλτσα έχει ελιές (ολόκληρες ή σε κομμάτια ειδικά όταν υπάρχουν μικρά παιδιά).
Είναι το εναλλακτικό πιάτο για όσους κάνουν αυστηρή νηστεία, όχι μόνον για το Πάσχα αλλά και όλο τον χρόνο. Αν και έχει λίγες, σχετικά, θερμίδες, έχει όλη τη διατροφική αξία του συνδυασμού των υλικών της. Να η απλούστατη συνταγή της...
ΥΛΙΚΑ
250 γρ. ριγκατόνι (ή όποιο άλλο ζυμαρικό θέλετε ή κριθαράκι)
2 μεγάλες ώριμες ντομάτες
1 μεγάλο καρότο
1 σκελίδα σκόρδο
1 πιπεριά κόκκινη Φλωρίνης
2-3 κομμάτια λιαστής ντομάτας
10 ελιές Θάσου ή Χαλκιδικής, ολόκληρες (ή σε κομμάτια) χωρίς κουκούτσι
1 φύλλο δάφνης
1 κ.γλ. ζάχαρη
1 κ.σ. ξίδι λευκό
1 πρέζα βασιλικό ξερό
1 πρέζα ρίγανη
Αλάτι και πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε στο multi τις ντομάτες, το καρότο, τη πιπεριά, το σκόρδο και τη λιαστή ντομάτα και τα πολτοποιούμε κάνοντάς τα μια σάλτσα.
Βάζουμε τη σάλτσα σε κατσαρόλα, προσθέτουμε το φύλλο δάφνης, τη ζάχαρη, το βασιλικό, τη ρίγανη, το αλατοπίπερο και 1 φλ. τσ. νερό.
Την αφήνουμε να βράσει σε σιγανή φωτιά για 10 λεπτά.
Εάν το νερό της έχει τελειώσει ή λιγοστέψει, προσθέτουμε κι άλλο 1/2  φλυτζάνι νερό.
Ρίχνουμε μέσα στη σάλτσα και τα ριγκατόνι και τα βράζουμε για 14 λεπτά ακόμη. 
'Οταν τα μακαρόνια είναι έτοιμα, τα σερβίρουμε χλιαρά με τις ελιές και άν θέλουμε
πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Εναλλακτική πρόταση
Μπορείτε να μην πολτοποιήσουμε τα λαχανικά αλλά να τα κόψουμε σε ροδέλες, στίκς και κομμάτια.
Μαζί με το καρότο, τις λιαστές ντομάτες, τη κόκκινη πιπεριά και το σκόρδο προσθέτουμε 1 κίτρινη και 1 πορτοκαλί πιπεριά καθώς και 1 μελιτζάνα σε κυβάκια.
Αντί για τις ολόκληρες ελιές, προσθέτουμε ελιές μαύρες ή πράσινες κομμένες σε ροδέλες και βράζουμε τα λαχανικά με τη σάλτσα ντομάτας και τα μυρωδικά και μπαχαρικά. 
Αντικαθιστούμε τη δάφνη με μια πρέζα μαντζουράνα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!