Πασχαλινά πολίτικα τσουρέκια... η παραδοσιακή συνταγή της οικογένειας μας


Πολίτικα τσουρέκια... η παραδοσιακή συνταγή της οικογένειας μας

Αυτή η συνταγή έχει τη δική της ιστορία... Την είχε βρει κάποτε η γιαγιά μου σε κάποιο παλιό βιβλίο συνταγών και ήταν σε δράμια!!! Αργότερα, μετατρέψαμε τις μονάδες και σιγά σιγά την τροποποιήσαμε μιας και θέλαμε τα τσουρέκια πιο γλυκά (ειδικά οι "άρρενες" της οικογένειας), αφαιρέσαμε τη μαστίχα που είχαν μέσα και αυξήσαμε το μαχλέπι και το κακουλέ. Αυτή ήταν η εξέλιξή της και η συνταγή που κάνουμε εδώ και πολλά χρόνια όταν η... σκυτάλη πέρασε από τη γιαγιά στη μαμά.

Πολίτικα τσουρέκια... η παραδοσιακή συνταγή της οικογένειας μας

Θυμάμαι την προετοιμασία κάθε Μεγάλη Τετάρτη, γιατί τότε έφτιαχναν, σύμφωνα με το έθιμο, τα τσουρέκια πώς άρχιζε η διαδικασία, πάντα το απόγευμα όταν η μαμά είχε επιστρέψει από το σχολείο όπου δίδασκε. Στην αρχή γινόταν καταμέτρηση πόσα τσουρέκια θα ετοιμάζονταν και μετά, φορούσε στο κεφάλι ένα μαντήλι και άρχιζε να ετοιμάζει τα υλικά που έπρεπε να μείνουν εκτός ψυγείου για να μην είναι κρύα. Η θέρμανση, ακόμα κι όταν δεν είχε κρύο, πάντα άναβε για να είναι "το σπίτι ζεστό και να φουσκώσουν" όπως έλεγε πάντα η ίδια. Η μεγάλη λεκάνη για το ζύμωμα και άλλα μικρότερα μπολ για τα υλικά ξετρύπωναν από τα ντουλάπια. Κι αφού τελείωνε η προετοιμασία των υλικών άρχιζε το ζύμωμα το δίπλωμα και το φούσκωμα. 

Πολίτικα τσουρέκια... η παραδοσιακή συνταγή της οικογένειας μας

Κι όταν όλος ο κύκλος των 2 (μερικές φορές και 3 φουσκωμάτων) τελείωνε τα τσουρέκια τρύπωναν στον φούρνο για ψήσιμο, η μια λαμαρίνα μετά την άλλη φυσικά μια και τότε οι κουζίνες είχαν μόνον αντιστάσεις κι έψηναν μόνον ένα ταψί. Κι όταν έβγαιναν φουσκωτά και καμαρωτά έμεναν στο τραπέζι προκειμένου να κρυώσουν και να ετοιμαστούν για τον προορισμό τους τη Μ. Παρασκευή, τα βαφτιστήρια, τη γιαγιά, τη νονά, τα ξαδέρφια μαζί με αυγά κόκκινα και δωράκια.

Πολίτικα τσουρέκια... η παραδοσιακή συνταγή της οικογένειας μας

Ωστόσο οι φωτογραφίες που βλέπετε πιο πάνω έχουν ανανεωθεί στις 29/4/2024 ενώ οι δύο πιο κάτω είναι οι πρώτες που έγιναν με την ανάρτηση του 2011.

Πολίτικα τσουρέκια... η παραδοσιακή συνταγή της οικογένειας μας

Κι εδώ βλέπετε αριθμημένες τις λεπτομέρειες της διαδικασίας.

Πολίτικα τσουρέκια... η παραδοσιακή συνταγή της οικογένειας μας

Πασχαλινά πολίτικα τσουρέκια... η παραδοσιακή συνταγή της οικογένειας μας
        Πολίτικα τσουρέκια... η παραδοσιακή συνταγή της οικογένειας μας
          Print Friendly and PDF
Περιγραφή : Αφράτα, παραδοσιακά τσουρέκια
Μερίδες: 8 τσουρέκια των 500 γρ.
ΥΛΙΚΑ
    Για το προζύμι
    • 200 γρ νωπή μαγιά (ψυγείου)
    • 1 ποτήρι νερό χλιαρό ή γάλα
    • 4 κ.σ. αλεύρι
    • 2 κ.σ. ζάχαρη

    Για τη ζύμη
    • 2.400 - 2.500 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
    • 750 γρ. ζάχαρη
    • 480 ml γάλα εβαπορέ αδιάλυτο
    • 6 αυγά μεσαία  +  1 αυγό με λίγο γάλα, για το άλειμμα των τσουρεκιών
    • 300 γρ. βούτυρο λιωμένο, σε θερμοκρασία δωματίου
    • 170 γρ. χυμό πορτοκαλιού
    • 15 γρ. μαχλέπι
    • 10 γρ. κακουλέ 
    • 5 γρ. μαστίχα κοπανισμένη (προαιρετική)
    • 1 κ.γλ. αλάτι
    • Ξύσμα από 3 πορτοκάλια ακέρωτα
    • Αμύγδαλο φιλέ ή αμύγδαλο και φιστίκι Αιγίνης ανάμικτο ψιλοκομμένο 
        
        ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
        Για το προζύμι
        1. Βάζουμε σε μεγάλο μπολ το χλιαρό νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλεύρι, τα ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το μπολ σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει το προζύμι.

        Για τη ζύμη (ακολουθούμε τη σειρά των φωτογραφιών)
        1. Συγκεντρώνουμε όλα τα υλικά και βάζουμε το βούτυρο να λιώσει.
        2. Χτυπούμε σε λεκανίτσα, τα αβγά με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν. 
        3. Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και το γάλα, χτυπώντας συνεχώς με το μίξερ χειρός. 
        4. Τέλος, προσθέτουμε και το βούτυρο.
        5. Το τελικό  μείγμα δεν είναι αραιό αλλά ούτε ιδιαίτερα πηχτό και το αφήνουμε στην άκρη.
        6. Σε άλλη, μεγαλύτερη λεκάνη, αναμιγνύουμε το αλεύρι με το αλάτι, το μαχλέπι, τον κακουλέ, τη μαστίχα (αν βάλουμε) και το ξύσμα πορτοκαλιού.
        8. Προσθέτουμε στο αλεύρι το μείγμα των αβγών και το προζύμι.
        9.  Αρχίζουμε να ζυμώνουμε έως ότου να πετύχουμε μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
        10. Ανάβουμε το φούρνο στους 40 βαθμούς Κελσίου (όχι περισσότερο γιατί θα κάψουμε τη μαγιά), στον αέρα και βάζουμε μέσα τη ζύμη μας να φουσκώσει. 
        11. Την αφήνουμε για 1 με 1 1/2 ώρα περίπου.
        12. Μόλις η ζύμη φουσκώσει, την βγάζουμε από τη λεκάνη, τη ξεφουσκώνουμε και την ξαναζυμώνουμε κάνοντας διπλώματα.
        13. Πλάθουμε τα τσουρέκια (σε πλεξούδα, σε σαλίγκαρο ή όπως αλλιώς θέλουμε).
        14.Βάζουμε τα τσουρέκια σε σβησμένο φούρνο με αναμμένο το φως, για 30-45 λεπτά έως ότου τα τσουρέκια μας φουσκώσουν και πάλι.
        15. Μόλις τα τσουρέκια διπλασιαστούν σε όγκο, βγάζουμε από τον φούρνο και αυξάνουμε τη θερμοκρασία του, στους 170 βαθμούς Κελσίου.
        16. Χτυπάμε ένα αυγό με 2 κ.σ. γάλα και αλείφουμε προσεκτικά τα τσουρέκια.
        17. Τα πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ, μείγμα φιστίκι και αμύγδαλο ψιλοκομμένα ή ακόμα και με σουσάμι.
        17. Τα βάζουμε στο φούρνο στη μεσαία σχάρα και ψήνουμε για 25-30 λεπτά περίπου.

        ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ: Πώς να ξεκινήσουμε τα τσουρέκια μας από το βράδυ για να τα ψήσουμε την άλλη μέρα πρωί...Αφορμή για τη προσθήκη αυτής της λύσης στάθηκε η ερώτηση μιας φίλης. Η διαδικασία είναι η εξής:
        • Αρχίζουμε, φτιάχνοντας  το προζύμι κατά τις 8-9 το βράδυ και το βάζουμε να φουσκώσει.
        • Μέχρι να φουσκώσει, ετοιμάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και μόλις το προζύμι  φουσκώσει, αρχίζουμε να ζυμώνουμε τα τσουρέκια. 
        • Μόλις τα ζυμώσουμε, βάζουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος (ΟΧΙ στον φούρνο, απλά σε μέρος ζεστό, τυλιγμένα με μια κουβέρτα) και τα αφήνουμε να φουσκώσουν, όλη τη νύχτα. 
        • Φροντίζουμε το μπολ ή η λεκανίτσα που θα βάλουμε τη ζύμη, να είναι ΜΕΓΑΛΟ γιατί εάν δεν τα ξαναζυμώσουμε  μέχρι το πρωί ...θα φουσκώσουν πολύ. 
        • Εάν κατά τη διάρκεια της νύχτας ξυπνήσουμε, τα  ελέγχουμε εάν φούσκωσαν και αφού τα ξεφουσκώσουμε και κάνουμε 3-4 διπλώματα, τα βάζουμε και πάλι στη λεκανίτσα τυλιγμένα με την κουβέρτα να ξαναφουσκώσουν. 
        • Μεγάλη σημασία έχει η θερμοκρασία περιβάλλοντος να μην είναι χαμηλή κατά τη διάρκεια της νύχτας.
        • Το πρωί, τα ξεφουσκώνουμε απαλά, τα πλάθουμε και μετά τα αφήνουμε να φουσκώσουν (τώρα μπορούμε να τα βάλουμε να φουσκώσουν και στον φούρνο) και τα βάζουμε  για ψήσιμο.
        Πολίτικα τσουρέκια... η παραδοσιακή συνταγή της οικογένειας μας

        Καλή Ανάσταση και του χρόνου να είμαστε όλοι καλά!!!
        Tante Kiki
        17 Comments

        17 σχόλια:

        1. Τι μεγάλη συνταγή κέικ, μου αρέσει πολύ περισσότερο επειδή είναι μια οικογενειακή συνταγή! Μια επιτυχημένη παρτίδα! Σας ευχαριστώ πολύ για αυτή τη θαυμάσια ανταλλαγή. Caroline B. Καλό Πάσχα!

          ΑπάντησηΔιαγραφή
        2. Υπέροχα και "τσουπωτά" τσουρέκια.Κική μου Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα

          ΑπάντησηΔιαγραφή
        3. Τελεια φαινονται τα τσουρεκια σου!
          Καλο Πάσχα!

          ΑπάντησηΔιαγραφή
        4. Τι υπέροχα και με φιστίκι Αιγίνης!
          Οι συνταγές αυτές Κική, αξίζουν διπλά και τρίδιπλα, γιατί εμπεριέχουν την εμπειρία πολλών ετών διατροφικής παράδοσης!
          Πολύ καλό που τη μοιράζεσαι.
          Καλό Πάσχα και να περάσεις όμορφα με την οικογένεια σου!
          Ζ.

          ΑπάντησηΔιαγραφή
        5. Γεια στα χέρια σου και του χρόνου να είσαι καλά!
          Καλή Ανάσταση, καλό Πάσχα, με υγεία και ευτυχία:)

          ΑπάντησηΔιαγραφή
        6. Υπέροχα τα τσουρεκάκια σου,Κική μου!Χρόνια πολλά και καλά!Να δημιουργείς πάντα λιχουδιές!Φιλάκια!

          ΑπάντησηΔιαγραφή
        7. Bonjour Kiki.
          What a lovely Easter treat and your story makes it more special. Happy Easter weekend.
          Rita

          ΑπάντησηΔιαγραφή
        8. Κική μου γειά σου!!θέλω τη βοήθεια σου!!θα φτιάξω τσουρέκια την άλλη βδομάδα κ ήθελα να ρωτησω αν μπορώ να φτιάξω τη ζύμη απο το βράδυ και να την αφήσω και να τα φτιάξω το πρωί...ρωτάω γιατι μια φορά είχα φτιάξει ζύμη για πίτσα και την είχα αφήσει και μετά μου μύριζε σαν να είχε χαλάσει η μαγιά και την πέταξα...αν μπορείς να βοηθήσεις θα το εκτιμούσα!!φιλιά!!

          ΑπάντησηΔιαγραφή
          Απαντήσεις
          1. Φυσικά και μπορείς Πέγκυ μου!! Ξεκίνησε με το προζύμι κατά τις 8-9 το βράδυ!! Μέχρι να σου φουσκώσει το προζύμι, εσύ ετοίμασε όλα τα υπόλοιπα υλικά και μόλις το προζύμι σου φουσκώσει, άρχισε να τα ζυμώνεις. Μόλις τα ζυμώσεις, βάλτα σε ζεστό μέρος και άφησέ τα να φουσκώσουν, όλη τη νύχτα. Φρόντισε το μπολ ή η λεκανίτσα που θα τα βάλεις να είναι μεγάλο γιατί εάν δεν τα ζυμώσεις μέχρι το πρωί καθόλου θα φουσκώσουν πολύ. Εάν πάλι τη νύχτα ξυπνήσεις έλεγξέ τα και αφού τα ξαναζυμώσεις για λίγο, βάλτα και πάλι να φουσκώσουν.
            Το πρωί τα ξεφουσκώνεις απαλά,τα πλάθεις και μετά τα αφήνεις να φουσκώσουν και τα βάζεις στο φούρνο για ψήσιμο.
            Καλή σου επιτυχία!!

            Διαγραφή
          2. φοβάμαι μήπως μυρίσει η μαγιά...να τα σκεπάσω ή να τα αφήσω έτσι?

            Διαγραφή
          3. Σκεπασμένα θα τα αφήσεις για να "δουλεύει" η μαγιά!! Η νονά μου τα κάνει έτσι κάθε χρόνο (εγώ όχι πάντα) αλλά ποτέ δεν είχε πρόβλημα! Μήπως η μαγιά είχε κάποιο πρόβλημα!

            Διαγραφή
        9. κική μου σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τη βοήθεια!!θα επανέλθω με τα αποτελέσματα!!φιλιά!!

          ΑπάντησηΔιαγραφή
        10. Καλημέρα,να ρωτήσω κάτι;Πόσα τσουρέκια βγαίνουν περίπου και το πιο βασικό:ειναι ενα βαρύ και υγρό τσουρέκι ή απο αυτά που είναι αφράτα και φουσκωτά;Είναι πολύ βασικό γιατί μεν τα λατρεύω ενώ τα άλλα τα αποφεύγω.Ευχαριστώ

          ΑπάντησηΔιαγραφή
          Απαντήσεις
          1. Καλησπέρα, έστειλα μέιλ για απάντηση αμέσως μόλις πήρα το μήνυμα αλλά προφανώς δεν ήρθε!!
            Τα συγκεκριμένα τσουρέκια είναι ενδιάμεσα... ούτε αυτά που από τα διογκωτικά είναι πάρα πολύ αφράτα αλλά ούτε και τα πολύ βαριά. Είναι κανονικά!

            Διαγραφή
        11. Τέλεια φαινονται τα τσουρεκια !
          Καλο Πάσχα!

          ΑπάντησηΔιαγραφή
        12. Tante kiki... Τα θερμά μου συγχαριτήρια για τη συνταγή σου. ΄Εχω δοκιμάσει
          πάμπολες συνταγές , αλλά μόνο με αυτή μου φούσκωσαν (τα άφησα όλη τη νύχτα)και στο δεύτερο φούσκωμα τα έβαλα στο φούρνο. Σήμερα κατάφερα να φτιάξω τα τέλεια τσουρέκια -κι ας πέρασε το Άγιο Πάσχα!Είμαι πολύ ικανοποιημένη.Ευχαριστούμε για τις ωραίες συμβουλές!

          ΑπάντησηΔιαγραφή
        13. Συγχαριτήρια για τη συνταγή σου! Βγήκαν τέλεια- αφράτα- πεντανόστιμα. Μόλις
          σήμερα το πρωί τα έψησα και ενθουσιάστηκα! Θα ήθελα κάποια επαφή μαζί σας
          γιατί κι εγώ ασχολύμαι. Μπράβο για τη φινέτσα σας και την αρχοντιά που έχει εκλείψει στις μέρες μας!

          ΑπάντησηΔιαγραφή

        Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!

        No