Πασχαλινά πολίτικα τσουρέκια... η παραδοσιακή συνταγή της οικογένειας μας


Αυτή η συνταγή έχει τη δική της ιστορία... Την είχε βρει κάποτε η γιαγιά μου σε κάποιο παλιό βιβλίο συνταγών και ήταν σε δράμια!!! Αργότερα, μετατρέψαμε τις μονάδες και σιγά σιγά την τροποποιήσαμε μια και θέλαμε τα τσουρέκια πιο γλυκά (ειδικά οι "άρρενες" της οικογένειας), αφαιρέσαμε τη μαστίχα που είχαν μέσα και αυξήσαμε το μαχλέπι και το κακουλέ.
Έτσι κατέληξε η συνταγή που κάνουμε εδώ και μερικά χρόνια... η οποία είναι πολύ επιτυχημένη αλλά και εύκολη γιατί κάποτε σκεφτόμουν τσουρέκια και με έπιανε τρόμος (τόσο δύσκολο μου φαινόταν).
Η σημερινή μας συνταγή είναι η εξής:
ΥΛΙΚΑ
Για το προζύμι
200 γρ νωπή μαγιά (ψυγείου)
1 ποτήρι νερό χλιαρό ή γάλα
4 κ.σ. αλεύρι
2 κ.σ. ζάχαρη
Για τη ζύμη
2.300 - 2.500 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
750 γρ. ζάχαρη
480 ml γάλα εβαπορέ αδιάλυτο
6 αβγά + 1 αβγό για το άλειμμα των τσουρεκιών
300 γρ. βούτυρο (ή και μαργαρίνη)
170 γρ. χυμό πορτοκαλιού
15 γρ. μαχλέπι
10 γρ. κακουλέ 
5 γρ. μαστίχα κοπανισμένη (προαιρετική)
1/2 κ.γλ. αλάτι
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια ακέρωτα
Αμύγδαλο φιλέ ή αμύγδαλο και φιστίκι Αιγίνης ανάμικτο ψιλοκομμένο για το γαρνίρισμα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για το προζύμι
Βάζουμε σε μεγάλο μπολ το χλιαρό νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλεύρι, τα ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το μπολ σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει το προζύμι.
Για τη ζύμη (ακολουθούμε τη σειρά των φωτογραφιών)
1. Συγκεντρώνουμε όλα τα υλικά και βάζουμε το βούτυρο να λιώσει.
2. Χτυπούμε σε λεκανίτσα, τα αβγά με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν.
3. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο.
4. Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού.
5. Βάζουμε και το γάλα, χτυπώντας συνεχώς με το μίξερ χειρός. 
6. Το τελικό μας μείγμα δεν είναι αραιό αλλά ούτε ιδιαίτερα πηχτό και το αφήνουμε στην άκρη.
7. Σε άλλη, μεγαλύτερη λεκανίτσα, αναμιγνύουμε το αλεύρι με το αλάτι, το μαχλέπι, τον κακουλέ, τη μαστίχα (αν βάλουμε) και το ξύσμα πορτοκαλιού.
8. Προσθέτουμε στο αλεύρι και το μίγμα των αβγών.
9. Ρίχνουμε μέσα σ' αυτό και το προζύμι.
10-11. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε έως ότου να πετύχουμε μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
12. Ανάβουμε το φούρνο στους 40 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα και βάζουμε μέσα τη ζύμη μας να φουσκώσει. Την αφήνουμε για 1 ώρα περίπου.
13. Μόλις η ζύμη φουσκώσει, την βγάζουμε από τη λεκάνη και την ξαναζυμώνουμε για λίγο.
14. Πλάθουμε τα τσουρέκια (σε πλεξούδα, σε σαλίγκαρο ή όπως αλλιώς θέλουμε).
15.Βάζουμε και πάλι στο φούρνο, στους 40-50 βαθμούς, στον αέρα, έως ότου τα τσουρέκια μας να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο.
Τότε, χτυπάμε ένα αυγό με λίγη ζάχαρη και αλείφουμε τα τσουρέκια.
Τα πασπαλίζουμε με τους ξηρούς καρπούς (σκέτο αμύγδαλο φιλέ ή μείγμα φιστίκι και αμύγδαλο).
Τα βάζουμε ξανά στο φούρνο και καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί για να μην παραψηθούν από πάνω.
Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία του στους 170-180 βαθμούς Κελσίου και ψήνουμε για 25 λεπτά, περίπου. 
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ: Πώς να ξεκινήσουμε τα τσουρέκια μας από το βράδυ για να τα ψήσουμε την άλλη μέρα πρωί...Αφορμή για τη σημερινή προσθήκη αυτής της λύσης στάθηκε η ερώτηση μιας φίλης blogger, της Πέγκυ...
Αρχίζουμε, φτιάχνοντας  το προζύμι κατά τις 8-9 το βράδυ και το βάζουμε να φουσκώσει.
Μέχρι να φουσκώσει, ετοιμάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και μόλις το προζύμι  φουσκώσει, αρχίζουμε να ζυμώνουμε τα τσουρέκια. 
Μόλις τα ζυμώσουμε, βάζουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος (ΟΧΙ στον φούρνο, απλά σε μέρος ζεστό, τυλιγμένα με μια κουβέρτα) και τα αφήνουμε να φουσκώσουν, όλη τη νύχτα. 
Φροντίζουμε το μπολ ή η λεκανίτσα που θα βάλουμε τη ζύμη, να είναι ΜΕΓΑΛΟ γιατί εάν δεν τα ξαναζυμώσουμε  μέχρι το πρωί ...θα φουσκώσουν πολύ. 
Εάν κατά τη διάρκεια της νύχτας ξυπνήσουμε, τα  ελέγχουμε εάν φούσκωσαν και αφού τα ξαναζυμώσουμε για λίγο, τα βάζουμε και πάλι στη λεκανίτσα τυλιγμένα με την κουβέρτα να ξαναφουσκώσουν. 
Μεγάλη σημασία έχει η θερμοκρασία περιβάλλοντος να μην είναι χαμηλή κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Το πρωί, τα ξεφουσκώνουμε απαλά, τα πλάθουμε και μετά τα αφήνουμε να φουσκώσουν (τώρα μπορούμε να τα βάλουμε να φουσκώσουν και στον φούρνο) και τα βάζουμε  για ψήσιμο.
Καλή Ανάσταση και του χρόνου να είμαστε όλοι καλά!!!
Tante Kiki
17 Comments
No