Αυτή η συνταγή έχει τη δική της ιστορία... Την είχε βρει κάποτε η γιαγιά μου σε κάποιο παλιό βιβλίο συνταγών και ήταν σε δράμια!!! Αργότερα, μετατρέψαμε τις μονάδες και σιγά σιγά την τροποποιήσαμε μιας και θέλαμε τα τσουρέκια πιο γλυκά (ειδικά οι "άρρενες" της οικογένειας), αφαιρέσαμε τη μαστίχα που είχαν μέσα και αυξήσαμε το μαχλέπι και το κακουλέ. Αυτή ήταν η εξέλιξή της και η συνταγή που κάνουμε εδώ και πολλά χρόνια όταν η... σκυτάλη πέρασε από τη γιαγιά στη μαμά.
Θυμάμαι την προετοιμασία κάθε Μεγάλη Τετάρτη, γιατί τότε έφτιαχναν, σύμφωνα με το έθιμο, τα τσουρέκια πώς άρχιζε η διαδικασία, πάντα το απόγευμα όταν η μαμά είχε επιστρέψει από το σχολείο όπου δίδασκε. Στην αρχή γινόταν καταμέτρηση πόσα τσουρέκια θα ετοιμάζονταν και μετά, φορούσε στο κεφάλι ένα μαντήλι και άρχιζε να ετοιμάζει τα υλικά που έπρεπε να μείνουν εκτός ψυγείου για να μην είναι κρύα. Η θέρμανση, ακόμα κι όταν δεν είχε κρύο, πάντα άναβε για να είναι "το σπίτι ζεστό και να φουσκώσουν" όπως έλεγε πάντα η ίδια. Η μεγάλη λεκάνη για το ζύμωμα και άλλα μικρότερα μπολ για τα υλικά ξετρύπωναν από τα ντουλάπια. Κι αφού τελείωνε η προετοιμασία των υλικών άρχιζε το ζύμωμα το δίπλωμα και το φούσκωμα.
Κι όταν όλος ο κύκλος των 2 (μερικές φορές και 3 φουσκωμάτων) τελείωνε τα τσουρέκια τρύπωναν στον φούρνο για ψήσιμο, η μια λαμαρίνα μετά την άλλη φυσικά μια και τότε οι κουζίνες είχαν μόνον αντιστάσεις κι έψηναν μόνον ένα ταψί. Κι όταν έβγαιναν φουσκωτά και καμαρωτά έμεναν στο τραπέζι προκειμένου να κρυώσουν και να ετοιμαστούν για τον προορισμό τους τη Μ. Παρασκευή, τα βαφτιστήρια, τη γιαγιά, τη νονά, τα ξαδέρφια μαζί με αυγά κόκκινα και δωράκια.
Ωστόσο οι φωτογραφίες που βλέπετε πιο πάνω έχουν ανανεωθεί στις 29/4/2024 ενώ οι δύο πιο κάτω είναι οι πρώτες που έγιναν με την ανάρτηση του 2011.
Πασχαλινά πολίτικα τσουρέκια... η παραδοσιακή συνταγή της οικογένειας μας
Περιγραφή : Αφράτα, παραδοσιακά τσουρέκια
Μερίδες: 8 τσουρέκια των 500 γρ.
ΥΛΙΚΑ
- 200 γρ νωπή μαγιά (ψυγείου)
- 1 ποτήρι νερό χλιαρό ή γάλα
- 4 κ.σ. αλεύρι
- 2 κ.σ. ζάχαρη
Για τη ζύμη
- 2.400 - 2.500 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
- 750 γρ. ζάχαρη
- 480 ml γάλα εβαπορέ αδιάλυτο
- 6 αυγά μεσαία + 1 αυγό με λίγο γάλα, για το άλειμμα των τσουρεκιών
- 300 γρ. βούτυρο λιωμένο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 170 γρ. χυμό πορτοκαλιού
- 15 γρ. μαχλέπι
- 10 γρ. κακουλέ
- 5 γρ. μαστίχα κοπανισμένη (προαιρετική)
- 1 κ.γλ. αλάτι
- Ξύσμα από 3 πορτοκάλια ακέρωτα
- Αμύγδαλο φιλέ ή αμύγδαλο και φιστίκι Αιγίνης ανάμικτο ψιλοκομμένο
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Για το προζύμι- Βάζουμε σε μεγάλο μπολ το χλιαρό νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλεύρι, τα ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το μπολ σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει το προζύμι.
Για τη ζύμη (ακολουθούμε τη σειρά των φωτογραφιών)
1. Συγκεντρώνουμε όλα τα υλικά και βάζουμε το βούτυρο να λιώσει.
2. Χτυπούμε σε λεκανίτσα, τα αβγά με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν.
3. Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και το γάλα, χτυπώντας συνεχώς με το μίξερ χειρός.
4. Τέλος, προσθέτουμε και το βούτυρο.
5. Το τελικό μείγμα δεν είναι αραιό αλλά ούτε ιδιαίτερα πηχτό και το αφήνουμε στην άκρη.
6. Σε άλλη, μεγαλύτερη λεκάνη, αναμιγνύουμε το αλεύρι με το αλάτι, το μαχλέπι, τον κακουλέ, τη μαστίχα (αν βάλουμε) και το ξύσμα πορτοκαλιού.
8. Προσθέτουμε στο αλεύρι το μείγμα των αβγών και το προζύμι.
9. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε έως ότου να πετύχουμε μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
10. Ανάβουμε το φούρνο στους 40 βαθμούς Κελσίου (όχι περισσότερο γιατί θα κάψουμε τη μαγιά), στον αέρα και βάζουμε μέσα τη ζύμη μας να φουσκώσει.
11. Την αφήνουμε για 1 με 1 1/2 ώρα περίπου.
12. Μόλις η ζύμη φουσκώσει, την βγάζουμε από τη λεκάνη, τη ξεφουσκώνουμε και την ξαναζυμώνουμε κάνοντας διπλώματα.
13. Πλάθουμε τα τσουρέκια (σε πλεξούδα, σε σαλίγκαρο ή όπως αλλιώς θέλουμε).
14.Βάζουμε τα τσουρέκια σε σβησμένο φούρνο με αναμμένο το φως, για 30-45 λεπτά έως ότου τα τσουρέκια μας φουσκώσουν και πάλι.
15. Μόλις τα τσουρέκια διπλασιαστούν σε όγκο, βγάζουμε από τον φούρνο και αυξάνουμε τη θερμοκρασία του, στους 170 βαθμούς Κελσίου.
16. Χτυπάμε ένα αυγό με 2 κ.σ. γάλα και αλείφουμε προσεκτικά τα τσουρέκια.
17. Τα πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ, μείγμα φιστίκι και αμύγδαλο ψιλοκομμένα ή ακόμα και με σουσάμι.
17. Τα βάζουμε στο φούρνο στη μεσαία σχάρα και ψήνουμε για 25-30 λεπτά περίπου.
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ: Πώς να ξεκινήσουμε τα τσουρέκια μας από το βράδυ για να τα ψήσουμε την άλλη μέρα πρωί...Αφορμή για τη προσθήκη αυτής της λύσης στάθηκε η ερώτηση μιας φίλης. Η διαδικασία είναι η εξής:
- Αρχίζουμε, φτιάχνοντας το προζύμι κατά τις 8-9 το βράδυ και το βάζουμε να φουσκώσει.
- Μέχρι να φουσκώσει, ετοιμάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και μόλις το προζύμι φουσκώσει, αρχίζουμε να ζυμώνουμε τα τσουρέκια.
- Μόλις τα ζυμώσουμε, βάζουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος (ΟΧΙ στον φούρνο, απλά σε μέρος ζεστό, τυλιγμένα με μια κουβέρτα) και τα αφήνουμε να φουσκώσουν, όλη τη νύχτα.
- Φροντίζουμε το μπολ ή η λεκανίτσα που θα βάλουμε τη ζύμη, να είναι ΜΕΓΑΛΟ γιατί εάν δεν τα ξαναζυμώσουμε μέχρι το πρωί ...θα φουσκώσουν πολύ.
- Εάν κατά τη διάρκεια της νύχτας ξυπνήσουμε, τα ελέγχουμε εάν φούσκωσαν και αφού τα ξεφουσκώσουμε και κάνουμε 3-4 διπλώματα, τα βάζουμε και πάλι στη λεκανίτσα τυλιγμένα με την κουβέρτα να ξαναφουσκώσουν.
- Μεγάλη σημασία έχει η θερμοκρασία περιβάλλοντος να μην είναι χαμηλή κατά τη διάρκεια της νύχτας.
- Το πρωί, τα ξεφουσκώνουμε απαλά, τα πλάθουμε και μετά τα αφήνουμε να φουσκώσουν (τώρα μπορούμε να τα βάλουμε να φουσκώσουν και στον φούρνο) και τα βάζουμε για ψήσιμο.
Καλή Ανάσταση και του χρόνου να είμαστε όλοι καλά!!!