Η φασολάδα της Μ. Παρασκευής... χωρίς λάδι αλλά με όλη τη γεύση! Δοκιμάστε τη, θα ενθουσιαστείτε...


Κάθε Μ.Παρασκευή, το έχω ήδη αναφέρει, τρώγαμε κι ακόμη τρώμε αυτή τη συγκεκριμένη φασολάδα και μόνον οι μικρότεροι σε ηλικία δεν την εκτιμούσαν και προτιμούσαν (όπως και τώρα) το δεύτερο πιάτο που θα σας δώσω σήμερα την μακαρονάδα με τη σάλτσα ντομάτας χωρίς όμως λάδι.
Ο πατέρας μου, όντας παιδί παπά, έλεγε πάντα ότι στα μοναστήρια οι καλόγεροι την Μ.Παρασκευή δεν τρώνε λάδι αλλά βάζουν ελιές μέσα στο φαγητό. Η μητέρα μου, βέβαια, δεν πείθονταν με τίποτε να το εφαρμόσει για όλους παρά μόνον για τους μικρότερους σε ηλικία... έτσι, κάθε χρόνο, η φασολάδα ήταν "νερόβραστη" όπως έλεγε ο πατέρας μου, χαριτολογώντας, αλλά πεντανόστιμη!!!
Τα υλικά της απλά και ίδια με της κανονικής φασολάδας αλλά η συγκεκριμένη  πάντα φάνταζε πολύ πιο νόστιμη ίσως λόγω της νηστείας, ίσως λόγω των αυξημένων αρωματικών... κι εγώ δεν ξέρω, πραγματικά... πάντως σας τη συνιστώ κι όχι μόνον σε μέρες νηστείας αλλά κι έτσι, για δίαιτα ή και χωρίς ιδιαίτερο λόγο απλά και μόνον για αποτοξίνωση!!!
ΥΛΙΚΑ
500 γρ. άσπρα φασόλια ψιλά ή μέτρια
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 πιπεριές κόκκινες Φλωρίνης σε ροδέλες
1 πιπεριά πράσινη κέρατο σε κομματάκια
1 μεγάλο καρότο σε ροδέλες
4 φύλλα σέλινο
2 κ.σ. δυόσμο
2 κ.σ. μαϊντανό
1 φύλλο δάφνης
1 κ.γλ. ζάχαρη
1 Pummaro 250 γρ. ή 3-4 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
1-2 κ.σ. ξίδι
Αλάτι
Πιπέρι 
Ρίγανη
Πάπρικα γλυκιά
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε τα φασόλια σε χλιαρό νερό να μουλιάσουν για 3-4 ώρες (το πρωί).
Τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε στην κατσαρόλα να ζεματιστούν για 5 λεπτά, περίπου.
 Ρίχνουμε το νερό και βάζουμε τα φασόλια, μαζί με τις πιπεριές, το καρότο, τα κρεμμύδια, το σέλινο, τη ζάχαρη και τα αρωματικά (δυόσμο, μαϊντανό, δάφνη) να βράσουν με 1 λίτρο νερό, σε μέτρια φωτιά.
Αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια (ο χρόνος βρασμού είναι σχετικός και εξαρτάται κυρίως από το πόσο "βραστερά" είναι τα φασόλια).
Όταν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο λίγο νερό, για να μην καούν.
Όταν δούμε ότι τα φασόλια είναι ήδη μαλακά, τότε προσθέτουμε στο φαγητό και τη ντομάτα ή το Pummaro, πάπρικα και αλατοπίπερο.
Αφήνουμε να βράσουν σε σιγανή φωτιά για άλλα 15-20 λεπτά και βγάζουμε από τη φωτιά.
Η φασολάδα αυτή, σερβίρεται χλιαρή με ρίγανη και ξίδι.
TIPS
* Εάν, θέλουμε μπορούμε να ρίξουμε στη φασολάδα μερικές ελιές και να τις βράσουμε μαζί.
Εάν μαγειρέψουμε το φαγάκι μας στη χύτρα ταχύτητος, διαδικασία απλουστεύεται και γίνεται πολύ πιο σύντομη. Δηλαδή, βράζουμε τα φασόλια με τα λαχανικά για 25 λεπτά (χωρίς να χρειάζεται να τα μουσκέψουμε σε νερό) και άλλα 10 λεπτά με την ντομάτα.
Tante Kiki
0 Comments
No