Το ούζο, σχεδόν πάντα, κάνει αισθητή τη παρουσία του στο ελληνικό τραπέζι, είτε είναι γιορτή είτε όχι.
'Ετσι εξηγείται και το γεγονός ότι η ελληνική κουζίνα έχει άφθονους και πεντανόστιμους ουζομεζέδες και μάλιστα για κάθε εποχή!
Ένας υπέροχος και πανεύκολος ουζομεζές είναι και ο σημερινός! Ταιριάζει πολύ σε κάθε εποχή αλλά είναι στα καλύτερά του από το Πάσχα και μετά, που ο καιρός αρχίζει να φτιάχνει και οι μαζώξεις φίλων και γνωστών γίνονται συνήθεια.
Ακόμα περισσότερο για την ημέρα του Πάσχα που ακόμα κι αν τα εδέσματα της άγιας αυτής ημέρας πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, ο συγκεκριμένος μεζές είναι εντελώς αθώος, μιας και είναι αγνές πιπεριές και μάλιστα φτιαγμένες στο σπίτι. Ό,τι καλύτερο για την αναμονή του ψησίματος του οβελία.
Ένας υπέροχος και πανεύκολος ουζομεζές είναι και ο σημερινός! Ταιριάζει πολύ σε κάθε εποχή αλλά είναι στα καλύτερά του από το Πάσχα και μετά, που ο καιρός αρχίζει να φτιάχνει και οι μαζώξεις φίλων και γνωστών γίνονται συνήθεια.
Ακόμα περισσότερο για την ημέρα του Πάσχα που ακόμα κι αν τα εδέσματα της άγιας αυτής ημέρας πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, ο συγκεκριμένος μεζές είναι εντελώς αθώος, μιας και είναι αγνές πιπεριές και μάλιστα φτιαγμένες στο σπίτι. Ό,τι καλύτερο για την αναμονή του ψησίματος του οβελία.
Τη συγκεκριμένη συνταγή τη βρήκα σε ένα τεύχος του περιοδικού "Κουζίνα και ποιότητα ζωής" του 2009, ελαφρώς διαφορετική.
ΥΛΙΚΑ για 2 βάζα
- 4 πιπεριές πράσινες
- 4 πιπεριές κόκκινες
- 4 πιπεριές κίτρινες
- 4 πιπεριές πορτοκαλί
- 1 κ.σ. κάππαρη
- 2 φλ. τσ. ελαιόλαδο
- 2/3 φλ. τσ. λευκό ξίδι
- 1/2 κ.γλ. κόκκινο πιπέρι σε κόκκους
- 1/2 κ.γλ. μαύρο πιπέρι σε κόκκους
- 1 κ.γλ. σπόρους κόλιανδρο
- 3 κ.σ. λευκό ξίδι μπαλσάμικο
- 1 κ.γλ. αλάτι
- 2 σκελίδες σκόρδο
- Κόβουμε σε κομμάτια τις πιπεριές, αφαιρούμε τους σπόρους και τις βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό.
- Τις βράζουμε για 15 λεπτά, για να μαλακώσουν.
- Ξεπλένουμε την κάππαρη, τη βάζουμε για 2-3 λεπτά σε νερό που κοχλάζει για να ξαλμυρίσει και τη στραγγίζουμε.
- Έχουμε 2 γυάλινα βάζα του 1lt που κλείνουν αεροστεγώς.
- Τα πλένουμε στο πλυντήριο πιάτων.
- Βάζουμε τα βάζα και τα καπάκια τους στο φούρνο για 10 λεπτά στους 100 βαθμούς Κελσίου.
- Εν τω μεταξύ, μοιράζουμε τις πιπεριές στα 2 γυάλινα δοχεία.
- Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, μοιράζοντάς τα στα 2 βάζα, αφήνοντας τελευταίο το λευκό ξίδι και το λάδι, που πρέπει να φτάσει μέχρι το στόμιο των δοχείων για να μην μουχλιάσουν τα λαχανικά.
- Σφραγίζουμε με τα ζεστά καπάκια.
- Τα δοχεία έχουν κλείσει αεροστεγώς και άρα μπορούμε να τα διατηρήσουμε για μερικούς μήνες.
- Διατηρούμε τα δοχεία σε δροσερό και σκοτεινό μέρος ή στο ψυγείο. Αν θέλουμε να τα καταναλώσουμε τα αφήνουμε για 1 εβδομάδα πριν τα ανοίξουμε για να δέσουν γεύσεις και αρώματα.
Tante Kiki
μμμμ.........μου θυμιζουν τις πιπεριες φλωρινης που κανει η πεθερα μου και μου τρεχουν τα σαλια...ειδικα με τσιπουρακι ειναι οτι καλυτερο...ω ρε γλεντια.....τι μας περιμενει το Αγια Πασχα!!!καλη μας ορεξη!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήPoly hrwmatisto kai pikantiko mezedaki!Etsi mas anoigeis tin orexi kai ante meta na ti symazepsoume..Haha.. Kalo vrady!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ κάνω περίπου έτσι τις πιπεριές Φλωρίνης. Και αυτές όμως δεν θα υστερούν σε γεύση και νοστιμιά.
ΑπάντησηΔιαγραφήYUM! pickled peppers!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήthese are amazing chopped up in anythinggggg~~
Πολύχρωμη εξαιρετική συνταγή και διαδικασία!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα τις φτιάξω κι εγώ!!!!!!
Φιλιά
Καλό σαββατοκύριακο
ΜΜΜΜΜ! Τις φτιάχνει και η μαμά μου! Κάθε χρόνο γεμίζει μερικά βαζάκια και έτσι αυτή η υπέροχη συνταγή συνοδεύει κάθε μας φαγητό! Πολλά ηλιόλουστα φιλάκια! Μαρία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλειος μεζές! Τα χρώματα μου φτιάχνουν τη διάθεση. Δύο ερωτήσεις στη μαγείρισσα :
ΑπάντησηΔιαγραφή1. η φλούδα από τις πιπεριές φεύγει; είναι μαλακή;
2. θα έβαζες σκόρδο; εγω το λατρεύω με τις πιπεριές.
Καλές πασχαλινές ετοιμασίες Tante Kiki :)
Νοστιμότατες...Κι αυτά τα βάζα τα γεμάτα χρώματα πανέμορφα!Η Καβάλα σου στέλνει τα φιλιά της.
ΑπάντησηΔιαγραφήLefkothea είδες τί καλή πεθερά έχεις; Όσο για το Πάσχα... σκέτη κραιπάλη!! Καλό Σ/Κ.
ΑπάντησηΔιαγραφήmia xara, να σου στείλω ένα βαζάκι; Μη μου πάθεις και τίποτε... χαχαχα. Φιλιά και καλό Σ/Κ!
para-kelsoscooks οι κόκκινες είναι πιπεριές Φλωρίνης απλά εμένα μου αρέσει που είναι πολύχρωμες!! Καλό Σ/Κ!
Edible Art do you like pickled peppers, do you want some? They are yours!!!
gvarvakis χαίρομαι που σου άρεσαν και η διαδικασία είναι εύκολη για τόσο γευστικό αποτέλεσμα. Επίσης, φιλιά και καλό Σ/Κ.
iliolousti μου, είδες ότι έκανα και κάτι χωρίς παντζάρι; χαχαχα! Επίσης φιλάκια και καλό Σ/Κ.
TasteFULL ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Και μένα μου αρέσει η πολυχρωμία γενικά στα φαγητά..
Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις σου:
1- Όχι, η φλούδα από τις πιπεριές εάν δεν τη βγάλεις δεν φεύγει γιατί βράζουν σε χαμηλή φωτιά για λίγη ώρα. Εάν, βέβαια, θέλεις μπορείς να τις βράσεις παραπάνω και να βγάλεις τη φλούδα αλλά μετά είναι πολύ ευαίσθητες και μέσα στο βάζο αλλά και όταν τις σερβίρεις (μπορεί να διαλύονται κι εμένα μου τη "σπάει" αυτό).
2- Έχω βάλει 2 σκελίδες σκόρδο (το τελευταίο υλικό) αλλά μπορείς να βάλεις παραπάνω... εγώ δεν το κάνω γιατί δεν το θέλουν στην οικογένεια!
Επίσης καλές πασχαλινές προετοιμασίες αν και έχουμε πρώτα τις μεγαλοβδομαδιάτικες προετοιμασίες της νηστείας!:))Καλό Σ/Κ!
"Στον δικό μου υπέροχο κόσμο...." σου αρέσουν; Να σου στείλω ή να σου φέρω τη Μ.Εβδομάδα που μάλλον θα έρθω στην Καβάλα; Φιλιά στην Καβάλα και καλό Σ/Κ!!!
Τι πανδαισία χρωμάτων είναι αυτή!Μπράβο,Κικίτσα!Αγαπώ πολύ τις πιπεριές!Θα δοκιμάσω τη συνταγή σου!Πολλά φιλιά και καλό Σ/Κ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟμορφα χρώματα που σου φτιάχνουν τη διάθεση και μόνο που τα βλέπεις! Οταν τις έχω μπροστά μου τις τιμώ πάντα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι ωραία συνταγή Κική! Θα δοκιμαστεί οπωσδήποτε...
ΑπάντησηΔιαγραφή