Μπάμιες λαδερές με ψητό κοτόπουλο γάστρας... δύο πιάτα που μπορούν να κάνουν παρέα ή και να σταθούν αξιοπρεπώς το καθένα μόνο του


Η Μεγάλη Εβδομάδα κυλάει συννεφιασμένη, ενίοτε βροχερή αλλά πάντως μουντή εδώ στη Θεσσαλονίκη. Οι ημέρες γεμάτες με τις προετοιμασίες για την Κυριακή του Πάσχα και η παραδοσιακή νηστεία συνεχίζεται για κάποιους, όχι όμως για όλους. 
Το σημερινό γεύμα αποτελείται από δύο πιάτα που μαγειρεύονται ξεχωριστά, έτσι ώστε όσοι νηστεύουν να κρατήσουν τη νηστεία τους και όσοι δεν νηστεύουν να μην ενοχληθούν (ξέρετε πώς γίνονται αυτά, όταν δεν νηστεύουν όλοι... αρχίζει η διαφωνία του γιατί πρέπει κι εγώ να τρώω συνέχεια λαδερά και αρχίζουν οι τύψεις και οι μικροκαυγάδες που όμως είναι ενοχλητικοί!!!).
Οι μπάμιες λαδερές και νηστίσιμες εκπροσωπούν και χορταίνουν τον νηστεύοντα "πληθυσμό" του σπιτιού ενώ το, ψητό στη γάστρα, κοτόπουλο καλύπτει απόλυτα τους μη νηστεύοντες... και τα δύο πιάτα είναι πεντανόστιμα αν και η αλήθεια είναι ότι εντυπωσιάστηκα από τη νοστιμιά που είχαν οι μπάμιες που για πρώτη φορά μαγείρεψα στο φούρνο (τις άλλες φορές τις μαγείρευα στην κατσαρόλα και δεν ήταν και από τα αγαπημένα μου πιάτα... απλά τις έτρωγα ως ώριμη ενήλικη χωρίς να κάνω το κλασσικό "μπλιααααχ" που έκανα παλιότερα!!!
ΥΛΙΚΑ
Για τις λαδερές μπάμιες στο φούρνο
500 γρ. μπάμιες (η αλήθεια είναι ότι προτιμώ τις κατεψυγμένες γιατί με κουράζει το καθάρισμά τους)
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 ώριμη ντομάτα ψιλοκομμένη
1/2 συσκευασία ντομάτα στον τρίφτη (200-250γρ.)
3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 πιπεριά κόκκινη Φλωρίνης ψιλοκομμένη (ξέρω, αναρωτιόσασταν αν θα έβαζα πιπεριά, χαχαχα)
1 φλ. του καφέ κόκκινο ξηρό κρασί
1 φλ. τσ. ελαιόλαδο
1 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά (σπάω το ρεκόρ μου... και πιπεριά και πάπρικα)
1 κ.γλ. ζάχαρη
Αλάτι (δεν γράφω πόσο γιατί τα φαγητά μου είναι σχεδόν πάντα ανάλατα)
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για το κοτόπουλο με κρούστα κέτσαπ και μουστάρδα
1 κοτόπουλο (γύρω στο 1.300γρ.) τεμαχισμένο
Ρίγανη
Αλάτι και Πιπέρι τρίχρωμο
1 φλ. τσαγιού κέτσαπ
2  κ.σ. μουστάρδα έτοιμη ή μουστάρδα σκόνη
1 λεμόνι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για τις λαδερές μπάμιες στο φούρνο
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι, τη πιπεριά και τις μπάμιες για 3-4 λεπτά. Προσοχή τις μπάμιες δεν τις ανακατεύουμε δυνατά αλλά πολύ προσεκτικά για να μην διαλύονται. 
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τη ντομάτα και τη ντομάτα στο τρίφτη και αφήνουμε να πάρει μια βράση για 4-5 λεπτά.
Βάζουμε στο ταψί και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλατοπίπερο, τη πάπρικα και 1 ποτήρι νερό. 
Ανακινούμε λίγο το ταψί για να ανακατωθούν τα μπαχαρικά, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και αφήνουμε να ψηθεί το φαγητό μας για 40 περίπου λεπτά.
Έπειτα από τα 40 λεπτά, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, ελέγχουμε τις μπάμιες και αφήνουμε για άλλα 20 λεπτά περίπου (πάντα προσέχουμε τον χρόνο ψησίματος γιατί εξαρτάται από τον φούρνο). Ελέγχουμε  ότι οι μπάμιες είναι έτοιμες και βγάζουμε το φαγητό από το φούρνο.
Για το κοτόπουλο με κρούστα κέτσαπ και μουστάρδα
Πλένουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου και τα βάζουμε στη γάστρα όπου τα περιχύνουμε με το χυμό ενός λεμονιού.
Σε ένα μπολ βάζουμε τη ρίγανη, το αλάτι, το πιπέρι, τη κέτσαπ και τη μουστάρδα και ανακατεύουμε καλά το μείγμα.
Με ένα πινέλο, αλείφουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου απ' όλες τις πλευρές τους.
Προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό, κλείνουμε τη γάστρα και βάζουμε να ψηθεί στον ήδη προθερμασμένο φούρνο για 50 λεπτά.
Μετά από τα 50 λεπτά, βγάζουμε τη γάστρα από το φούρνο και γυρνάμε τα κομμάτια του κοτόπουλου, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι θα ψηθεί το ίδιο καλά και από την άλλη πλευρά, για άλλα 50 λεπτά.
Τέλος, ανοίγουμε τη γάστρα και αφήνουμε το κοτόπουλο για 15-20 λεπτά να ψηθεί και να κάνει ωραία κρούστα.
Φυσικά, οι μπάμιες και το κοτόπουλο ψήνονται ταυτόχρονα στο φούρνο γιατί η γάστρα και ένα ταψί χωρούν άνετα, σε όλους τους σύγχρονους φούρνους.
Γαρνίρουμε το φαγητό χλιαρό.
Σερβίρουμε τις νηστίσιμες μπάμιες μόνες τους και, χωριστά σε πιατέλα, το κοτόπουλο για να πάρει όποιος θέλει κι έτσι τους έχουμε όλους ευχαριστημένους και καθόλου γκρινιάρηδες (είμαι σίγουρη ότι ξέρετε τί γκρίνια κυκλοφορεί όταν δεν αρέσει το φαγητό... δεν μπορεί να συμβαίνει μόνον σε μένα αυτό!!).
Tante Kiki
5 Comments
No