Την εβδομάδα που μας πέρασε, τιμήσαμε το αγαπημένο μου ρολό κιμά ή μπιφτέκι. Είναι ένα ρολό ή μπιφτέκι γεμιστό με λαχανικά που η μαμά μου το φτιάχνει κανονικό ρολό με κιμά αλλά εγώ προτίμησα ένα μεγάλο μπιφτέκι, προκειμένου να ικανοποιήσω όλες τις επιθυμίες που ήταν διχασμένες ανάμεσα στα σκέτα μπιφτέκια ή τα γεμιστά με λαχανικά και τυρί.
Φυσικά, είτε είναι μπιφτέκια είτε είναι ρολό κιμά μπορούν να συνδυαστούν με ένα dressing γιαουρτιού (κάτι που δεν έκανα γιατί βιαζόμουν...).
Κυριακή αύριο και θεωρώντας ότι σχεδόν σε κάθε σπίτι υπάρχει κιμάς, σας δίνω τη συνταγή για τα μπιφτέκια. Δοκιμάστε τα και θα με θυμηθείτε, είναι ζουμερά, γεμάτα γεύση και με τη σάλτσα γιαουρτιού η απόλυτη απόλαυση!!!
ΥΛΙΚΑ
Μπιφτέκια
500 γρ. κιμά
1 αβγό
5 φρυγανιές πολτοποιημένες στο multi
1 κρεμμύδι μεγάλο πολτοποιημένο στο multi
1 καρότο πολτοποιημένο στο multi
1 φλ.του καφέ ελαιόλαδο
1 κ.γλ. ρίγανη
1/2 κ.γλ. σκόρδο
1 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά
1 κ.γλ. αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/2 κ.γλ. σόδα
1 κ.σ. ξίδι
2 κ.σ. κέτσαπ
1 κ.σ. μουστάρδα
Γέμιση
Πιπεριές κόκκινες Φλωρίνης
Καρότα σε στικς
Κασσέρι σε φετούλες
Πιπεριές πράσινες σε ροδέλες (προαιρετικά)
Σάλτσα γιαουρτιού σε 1 λεπτό
2 κεσεδάκια γιαούρτι
1 σκελίδα σκόρδου
1 κ.σ. δυόσμο φρέσκο ή ξερό
1 κ.γλ. μουστάρδα
2-3 κ.σ. ζωμό από τα ψημένα μπιφτέκια
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Μπιφτέκια
Πολτοποιούμε στο multi το κρεμμύδι, το καρότο και τις φρυγανιές
Φτιάχνουμε τα μπιφτέκια ανακατεύοντας όλα τα υλικά και ζυμώνοντάς τα για 10 λεπτά, για να γίνουν αφράτα.
Εάν θέλουμε να κάνουμε μπιφτέκια σκέτα και με γέμιση, τότε φτιάχνουμε πρώτα τα σκέτα μπιφτέκια και ύστερα αυτά με τη γέμιση που γίνονται ως εξής:
Παίρνουμε ένα κομμάτι κιμά, το ανοίγουμε και βάζουμε τα λαχανικά που θέλουμε και το τυρί. Μ' ένα δεύτερο κομμάτι κιμά, σκεπάσουμε και κλείνουμε καλά το γεμιστό μπιφτέκι, για να μην ανοίξει κατά το ψήσιμο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Αλείφουμε το ταψί με λίγο λάδι και βάζουμε τα μπιφτέκια στο ταψί.
Τέλος, γεμίζουμε το ταψί με νερό μέχρι τη μέση των μπιφτεκιών για να ψηθούν καλά και χωρίς να καούν.
Τα ψήνουμε σε αντιστάσεις, για 30-40 λεπτά, περίπου, και μόλις είναι έτοιμα, τα γυρίζουμε από την άλλη πλευρά για άλλα 30-40 λεπτά.
Μόλις το νερό εξατμιστεί και μείνουν με το ζουμί τους, τα βγάζουμε από το φούρνο.
Σάλτσα γιαουρτιού
Μια σάλτσα εύκολη και γρήγορη που δίνει στα μπιφτέκια ανοιξιάτικη γεύση.
Παίρνουμε 2-3 κ.σ. από το ζωμό και τον βάζουμε στο multi.
Προσθέτουμε τα γιαούρτια, το δυόσμο, το σκόρδο και τη μουστάρδα και τα χτυπούμε για 1 λεπτό. Η σάλτσα μας είναι έτοιμη και περιχύνουμε τα μπιφτέκια μας.
Καλή Κυριακή και καλή όρεξη!!!