Πασχαλινά κουλουράκια βανίλιας


Καλημέρα!!!! Με τα πασχαλινά κουλουράκια είχα ένα θέμα εδώ και μερικά χρόνια... δεν μπορούσα να τα πετύχω με τίποτε! Δεν μπορούσα να βρω συνταγή να με βολεύει...δεν, δεν, δεν ...
Όπως είναι φυσικό με εκνεύριζαν αφάνταστα γιατί σκεφτόμουν κάτι τόσο απλό να μην μπορώ να το πετύχω!!! Αλλά να που ήρθε η ώρα και η συνταγή του Στ. Παρλιάρου για τις διαφημιστικές ανάγκες του Lurpak κι εγώ συναντηθήκαμε και ...όχι, δεν ήταν καθόλου αυτό που λέμε κακό συναπάντημα αλλά το εντελώς αντίθετο... κεραυνοβόλος έρωτας με την πρώτη ματιά!!!
Επιτέλους!!!!! Βρήκα μια συνταγή που είναι εύκολη, νόστιμη και πέτυχε πάρα πολύ εύκολα (μόνο που δεν βγήκα στη βεράντα να φωνάξω γιούπιιιιιιιι!!).
Σίγουρα την έχετε δεί τη συνταγή στο φυλλάδιο του Lurpak και στη διαφήμισή του στα περιοδικά,  αλλά επειδή τα κατάφερα,  σας τη δίνω κι εγώ , λέγοντάς σας ότι είναι καταπληκτική (όπως όλες οι συνταγές του αγαπημένου μας pastry chef)!
Τη συστήνω ανεπιφύλακτα!
ΥΛΙΚΑ  για 1.300 γρ. κουλουράκια
750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
400 γρ. βούτυρο (η αλήθεια είναι ότι δεν έβαλα Lurpak αλλά κάποιο άλλο)
250 γρ. ζάχαρη άχνη 
2 αβγά
1 κ.γλ. baking powder
3-4 φυσικές βανίλιες vahiné
1 αβγό για την επάλειψη
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160-170 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
Κόβουμε σε μικρά κομμάτια το παγωμένο βούτυρο και το βάζουμε μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά στο μπολ του μίξερ, με τα εξαρτήματα για το ζύμωμα.
Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα-ζυμάρι.
Εάν το ζυμάρι μας είναι μαλακό και κολλάει στα χέρια, το  αφήνουμε για λίγο στο ψυγείο να ξεκουραστεί.
Πλάθουμε τα κουλουράκια μας σε ότι σχήμα θέλουμε (η ζύμη είναι πολύ εύπλαστη) και τα τοποθετούμε σε αντικολλητικό χαρτί, στη λαμαρίνα του φούρνου.
Σε ένα μπολ, χτυπάμε ελαφρώς το αβγό με ελάχιστο νερό και με ένα πινέλο αλείφουμε τα κουλουράκια μας.
Ψήνουμε για 20 λεπτά (τόσο έκαναν στον δικό μου φούρνο για να πάρουν χρώμα) και βγάζουμε αμέσως από το φούρνο για να μην χάσουν την υγρασία τους.
TIPS
* Εάν θέλουμε, μπορούμε αντί για βανίλια να βάλουμε ξύσμα από 1 πορτοκάλι ή 1 λεμόνι ή 
1 κ.γλ. μαχλέπι ή 1 κ.γλ. κανέλα.
* Μπορούμε να αντικαταστήσουμε την άχνη με καστανή ζάχαρη στην ίδια ποσότητα (απλώς γίνονται πιο τραγανά)
* Η ζύμη μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο, τυλιγμένη σε μεμβράνη, για 5-6 ημέρες και να βγάζουμε να ψήνουμε ώστε να έχουμε πάντα φρέσκα κουλουράκια.
* Τα κουλουράκια διατηρούνται καλύτερα και πιο τραγανά μέσα σε μεταλλικό σκεύος.
Tante Kiki
13 Comments
No