Πασχαλινά κουλουράκια βανίλιας


Καλημέρα!!!! Με τα πασχαλινά κουλουράκια είχα ένα θέμα εδώ και μερικά χρόνια... δεν μπορούσα να τα πετύχω με τίποτε! Δεν μπορούσα να βρω συνταγή να με βολεύει...δεν, δεν, δεν ...
Όπως είναι φυσικό με εκνεύριζαν αφάνταστα γιατί σκεφτόμουν κάτι τόσο απλό να μην μπορώ να το πετύχω!!! Αλλά να που ήρθε η ώρα και η συνταγή του Στ. Παρλιάρου για τις διαφημιστικές ανάγκες του Lurpak κι εγώ συναντηθήκαμε και ...όχι, δεν ήταν καθόλου αυτό που λέμε κακό συναπάντημα αλλά το εντελώς αντίθετο... κεραυνοβόλος έρωτας με την πρώτη ματιά!!!
Επιτέλους!!!!! Βρήκα μια συνταγή που είναι εύκολη, νόστιμη και πέτυχε πάρα πολύ εύκολα (μόνο που δεν βγήκα στη βεράντα να φωνάξω γιούπιιιιιιιι!!).
Σίγουρα την έχετε δεί τη συνταγή στο φυλλάδιο του Lurpak και στη διαφήμισή του στα περιοδικά,  αλλά επειδή τα κατάφερα,  σας τη δίνω κι εγώ , λέγοντάς σας ότι είναι καταπληκτική (όπως όλες οι συνταγές του αγαπημένου μας pastry chef)!
Τη συστήνω ανεπιφύλακτα!
ΥΛΙΚΑ  για 1.300 γρ. κουλουράκια
750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
400 γρ. βούτυρο (η αλήθεια είναι ότι δεν έβαλα Lurpak αλλά κάποιο άλλο)
250 γρ. ζάχαρη άχνη 
2 αβγά
1 κ.γλ. baking powder
3-4 φυσικές βανίλιες vahiné
1 αβγό για την επάλειψη
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160-170 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
Κόβουμε σε μικρά κομμάτια το παγωμένο βούτυρο και το βάζουμε μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά στο μπολ του μίξερ, με τα εξαρτήματα για το ζύμωμα.
Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα-ζυμάρι.
Εάν το ζυμάρι μας είναι μαλακό και κολλάει στα χέρια, το  αφήνουμε για λίγο στο ψυγείο να ξεκουραστεί.
Πλάθουμε τα κουλουράκια μας σε ότι σχήμα θέλουμε (η ζύμη είναι πολύ εύπλαστη) και τα τοποθετούμε σε αντικολλητικό χαρτί, στη λαμαρίνα του φούρνου.
Σε ένα μπολ, χτυπάμε ελαφρώς το αβγό με ελάχιστο νερό και με ένα πινέλο αλείφουμε τα κουλουράκια μας.
Ψήνουμε για 20 λεπτά (τόσο έκαναν στον δικό μου φούρνο για να πάρουν χρώμα) και βγάζουμε αμέσως από το φούρνο για να μην χάσουν την υγρασία τους.
TIPS
* Εάν θέλουμε, μπορούμε αντί για βανίλια να βάλουμε ξύσμα από 1 πορτοκάλι ή 1 λεμόνι ή 
1 κ.γλ. μαχλέπι ή 1 κ.γλ. κανέλα.
* Μπορούμε να αντικαταστήσουμε την άχνη με καστανή ζάχαρη στην ίδια ποσότητα (απλώς γίνονται πιο τραγανά)
* Η ζύμη μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο, τυλιγμένη σε μεμβράνη, για 5-6 ημέρες και να βγάζουμε να ψήνουμε ώστε να έχουμε πάντα φρέσκα κουλουράκια.
* Τα κουλουράκια διατηρούνται καλύτερα και πιο τραγανά μέσα σε μεταλλικό σκεύος.
Tante Kiki
13 Comments

13 σχόλια:

  1. ΜΙΑΜ ΜΙΑΜ!!!!
    ΕΓΩ ΔΕΝ ΠΕΤΥΧΑΙΝΩ ΤΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ........
    ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΤΕΛΕΙΑ!!!!
    ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επίσης Deppy11 Καλή Ανάσταση!!! Φτιάξε τα τσουρέκια που έχω και θα δεις είναι εύκολα και πετυχαίνουν!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πόσο λαχταριστά φαίνονται τα κουλουράκια σου! Πράγματι πέτυχαν! Καλή Ανάσταση σου εύχομαι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μολις τα εφτιαξα, χωρις λουρπακ ομως.Μυριζει ολο το σπιτι βανιλια.Φαινονται υπεροχα,αλλα Μ.Τεταρτη δεν μπορουμε ουτε να δοκιμασουμε!!!!!Σευχαριστω.Καλη Ανασταση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ νόστιμα και αφράτα, θα δεις!!!
      Χριστός Ανέστη και του χρόνου με υγεία!

      Διαγραφή
  5. ΤΕΛΕΙΑ!!!! Μπραβο! Επιτελους πετυχαν, αναφωνησα κι εγω!! Δεν εχω φαει πιο αφρατα κουλουρακια! Βρηκα τη συνταγη μου! Καθε πασχα ( και οχι μονο) αυτα θα φτιαχνω πλεον! Η μικρη μου ξετρελαθηκε! Σ ευχαριστω πολυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που αναφωνήσαμε το ίδιο και ακόμη περισσότερο που σας άρεσαν τα κουλουράκια αυτά! Χαίρομαι επίσης που η μικρή σου ξετρελλάθηκε γιατί μου αρέσει τα πιτσιρίκια να χαίρονται και να δοκιμάζουν αυτά που φτιάχνει η μαμά τους!! Χριστός Ανέστη και του χρόνου με υγεία!

      Διαγραφή
  6. Τελεια!! Δεν εχω φτιαξει ποτε αλλα ουτε εχω φαει κι απο αλλου πιο αφρατα κουλουρακια! Βρηκα τη συνταγη μου. Απο εδω και περα καθε Πασχα (κι οχι μονο) αυτα θα φτιαχνω! Η μικρη μου ξετρελαθηκε! Σ ευχαριστω!! Χρονια πολλα και καλα με υγεια σου ευχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Agapith Ka Kiki, eftiaxa ta koulourakia opos grafei h sintagei sas, alla den mou petyxan, oute eginan afrata, oute fouskosan. Ti na eftege ? euxaristo poly.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έγιναν αφράτα επειδή ακριβώς δεν φούσκωσαν αλλά γιατί δεν φούσκωσαν; Μήπως το baking ήταν παλιό ή ληγμένο;; Μήπως το αλεύρι είχε κάποιο πρόβλημα;;;; Τη συνταγή αυτή την φτιάχνω πολλές φορές κατά τη διάρκεια του χρόνου κι όπως θα δείτε παραπάνω την έχουν φτιάξει πολλές κοπέλες με επιτυχία γιατί δεν έχει κάποια ιδιαίτερη δυσκολία.

      Διαγραφή
  8. Γεια σας!βανίλια φυσική εννοείτε κλωναράκι; επειδή δε συμφέρει αυτό καθόλου (κάνει 6,5€ η συσκευασία με τα δύο κλωναράκια) αν βάλω το εκχύλισμα βανίλιας της ίδιας μάρκας θα είναι το ίδιο καλό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Νατάσα!
      Η φυσική βανίλια Vahiné είναι βανίλια σκόνη με ζάχαρη μέσα σε κίτρινο φακελάκι και είναι σημαντικά πιο φθηνή από τα κλωναράκια. Είναι το ίδιο με το εκχύλισμα βανίλιας που φυσικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις άνετα.
      Όσο για τα κλωναράκια καταλαβαίνω απόλυτα αυτό που λες... και γι αυτό αποφεύγω κι εγώ να τα χρησιμοποιώ ειδικά τα τελευταία χρόνια της κρίσης.
      Καλή σου μέρα και καλή επιτυχία!

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!

No