Πέννες τρίχρωμες με ρεβίθια, ένας θρεπτικός συνδυασμός


Εδώ είμαι και πάλι! Σκέφτηκα, σήμερα, μια και ξεκίνησα με ρεβίθια να τελειώσω με ένα ακόμη πιάτο με ρεβίθια αλλά διαφορετικό από τη σούπα. Κονσέρτο με σολίστ τα ρεβίθια!!
 Είναι γνωστό ότι ο συνδυασμός οσπρίων με ρύζι ή ζυμαρικά θεωρείται από τους διατροφολόγους ένας κορυφαίος συνδυασμός με ιδιαίτερη αξία.
Η αλήθεια, επίσης, είναι ότι ο συνδυασμός αυτός μου αρέσει πάρα πολύ και γευστικά αλλά είναι και δεν χρειάζεται επιπλέον ψωμί. Ετοίμασα, λοιπόν, το πιάτο και περίμενα αντιδράσεις από μικρούς και μεγάλους αλλά... συνέβη το μη αναμενόμενο... τους άρεσε και το έφαγαν ευχαρίστως, χωρίς καμιά διαμαρτυρία!!!!!! (υπάρχει και Θεός!!!!).
Άντε να δώσω τη συνταγή γιατί, με περιμένει πολλή δουλειά ακόμη... φτιάχνω κάτι νηστίσιμα γλυκάκια της Καστοριάς (ίσως  τα γράψω αύριο ή μεθαύριο, πρέπει να περιμένουν... τη σειρά τους) και φοβάμαι μην τα παραψήσω μια και τα κάνω πρώτη φορά και  μετά πρέπει να φτιάξω μπισκότα με σχήματα (αβγά, κοτοπουλάκια, κουνελάκια κ.λ.π.) και να τα στολίσω με γλάσο για να τα πάω αύριο στο βαφτιστήρι μου (σνιφφφφ! με βλέπω να κοιμάμαι κατά τις 2 πάλι...για να στολίσω και τη λαμπάδα της όπως τη θέλει, γιατί πάντα θέλει κάτι όπως το σκέφτεται...χαχαχα αυτά τα παιδιά είναι μοναδικά τελικά). Αφήστε που θα ακούσω και τη γρίνια της μαμάς της που μου λέει ότι της κάνω όλα τα χατίρια και με κάνει ότι θέλει!!!!!
ΥΛΙΚΑ
250 γρ. ρεβίθια
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένη
1 καρότο ψιλοκομμένο
1 ντομάτα ψιλοκομμένη
2-3 φέτες λιαστής ντομάτας ψιλοκομμένες
1 φλ. του καφέ ελαιόλαδο
1 κ.γλ. ζάχαρη
λίγο ξερό δεντρολίβανο
αλάτι
πιπέρι λευκό φρεσκοτριμμένο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Βάζουμε τα ρεβίθια σε νερό με αλάτι (τόσο όσο να είναι σκεπασμένα), το βράδυ.
Την άλλη μέρα τα ξεπλένουμε, τα πασπαλίζουμε με  1 κ.σ. σόδα φαγητού, τα αφήνουμε για 5-6 λεπτά και μετά τα τρίβουμε με το χέρι ώστε να φύγουν όλε οι φλούδες που έχουν απομείνει (γιατί είναι ήδη αποφλοιωμένα).
Τα ξεπλένουμε 2-3 φορές με άφθονο νερό και τα βάζουμε στη κατσαρόλα με λίγο νερό.
Αφήνουμε να πάρουν μια βράση και χύνουμε το νερό με τον αφρό που έχει δημιουργηθεί. Τώρα τα ρεβίθια μας είναι έτοιμα να μαγειρευτούν.
Βάζουμε τα ρεβίθια πάλι στην κατσαρόλα με νερό (να είναι σκεπασμένα), μαζί με το κρεμμύδι, τη πιπεριά, τη ντομάτα, τις λιαστές ντομάτες, το καρότο, το αλατοπίπερο, το δεντρολίβανο, το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη και τα σιγοβράζουμε για 50-60 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν (στην χύτρα ταχύτητας, η διαδικασία αυτή διαρκεί 30 λεπτά). Φυσικά, ο χρόνος αυτός εξαρτάται και από την ποιότητα των ρεθιθιών (αν, δηλαδή, είναι βραστερά ή όχι), οπότε και χρειάζεται να προσέχουμε γιατί μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί.
Στην προκειμένη περίπτωση, μας ενδιαφέρει να μην διαλυθούν τα ρεβίθια όπως για όταν κάνουμε σούπα.
Μόλις μαλακώσουν τα αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Βράζουμε τις τρίχρωμες πέννες ή όποια άλλα ζυμαρικά θέλουμε, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και σερβίρουμε τα ζυμαρικά με τα ρεβίθια και με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Πολύ νόστιμο πιάτο που τρώγεται σε θερμοκρασία δωματίου για να "ακούγεται" η γεύση του καλύτερα.
Αυτά για σήμερα και τώρα πάω ξανά στα άδυτα της κουζίνας μου που είναι, σχεδόν...σαν βομβαρδισμένη... αλλά ευτυχώς χωρίς παράπλευρες απώλειες. χαχαχα!!
Tante Kiki
3 Comments
No