Εκμέκ καταϊφι νηστίσιμο και αρτύσιμο


Το εκμέκ καταϊφι, είναι ένα πολύ αγαπημένο και γνωστό γλυκό. Δεν είναι πρωτότυπο και φυσικά η συνταγή αυτή δεν είναι δικής μου έμπνευσης αλλά μου την έδωσε κάποια αγαπημένη θεία, πριν αρκετά χρόνια.
Έχει δύο εκδοχές, τη νηστίσιμη και την αρτύσιμη... κι αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να το φτιάξουμε σε περιόδους νηστείας αλλά και τα Χριστούγεννα ή  το Πάσχα μια και είναι και πολύ εμφανίσο και στις δύο εκδοχές του., Γενικά είναι ένα επιδόρπιο που εύκολα μπορούμε να το διακοσμήσουμε έτσι ώστε να είναι επίκαιρο πάντα ακόμα και το καλοκαιρι γιατί είναι ελαφρύ, δροσερό και πάντα επίκαιρα όμορφο.
Για σκεφτείτε... 
Τα Χριστούγεννα στολισμένο με φιστίκι Αιγίνης και λίγα ξερά cranberries που έχουν "μουλιάσει" ή έχουν βράσει ελαφρά μέσα σε μαυροδάφνη. 
Το Πάσχα διακοσμημένο με φιστίκια και άλλα ξηροκάρπια μαζί με λεμονόφλουδες ζαχαρωμένες και γιατί όχι με τις πρώτες φράουλες.
Κι όσο για το καλοκαίρι έτσι απλό χωρίς ιδιαίτερο στολισμό για να απολαύσουμε τη δροσιά του!
Δικό σας!
ΥΛΙΚΑ
  • 500 γρ. καταϊφι
  • 250 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη για τη νηστίσιμη εκδοχή
  • 150 γρ. αμύγδαλα φιλέ καβουρντισμένα και ψιλοκομμένα
  • 150 γρ. φιστίκια Αιγίνης ωμά ψιλοκομμένα
Σιρόπι
  • 3 ποτήρια νερό
  • 5 ποτήρια ζάχαρη
  • 1-2 ξυλάκια κανέλας
  • 2 φέτες λεμόνι
Κρέμα νηστίσιμη
  • 5 φλ.τσ.  νερό
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 10-11 κ.σ. Άνθος αραβοσίτου με γεύση βανίλια
  • 1-2 κ.σ. ξύσμα λεμονιού πολύ λεπτοκομμένο
  • 2 φλ. τσ. ζάχαρη (μπορούμε να την αυξήσουμε εάν η κρέμα μας φανεί ξινή)
  • 1 φλ. φυτική σαντιγύ
  • 3 κ.σ. μαργαρίνη
Κρέμα αρτύσιμη
  • 4 1/2 φλ.τσαγιού γάλα
  • 10 κ.σ. άνθος αραβοσίτου με γεύση βανίλια
  • 2 φλ. τσ. ζάχαρη
  • 4 κ.σ. βούτυρο
  • 4 κρόκους αυγών
  • 1 φλ. φυτική σαντιγύ
  • 1 λοβό βανίλιας
Γαρνιτούρα
  • 1 (500 γρ) φυτική σαντιγύ ή σαντιγύ από γάλα καρύδας (ΕΔΩ)
  • 2 κ.σ. ζάχαρη άχνη
  • λίγα από τα αμύγδαλα φιλέ 
  • λίγα από τα φιστίκια Αιγίνης 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
  • Ψιλοκόβουμε στο multi τα αμύγδαλα.
  • Τα βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο βούτυρο ή μαργαρίνη (για τη νηστίσιμη εκδοχή) και τα καβουρντίζουμε μέχρι να γίνουν ελαφρώς καστανά.
  • Τα βγάζουμε από τη φωτιά και τα βάζουμε σε μπολ, μέχρι να τα χρειαστούμε.
  • Ψιλοκόβουμε τα φιστίκια Αιγίνης στο multi και τα αναμιγνύουμε με τα καβουρντισμένα αμύγδαλα.
  • Βάζουμε σε κατσαρόλα τα 250 γρ. βουτύρου ή μαργαρίνης να λιώσουν, σε χαμηλή φωτιά.
  • Αφρατεύουμε το καταϊφι, τραβώντας τις ίνες του έτσι ώστε να ξεχωρίσουν καλά και το βάζουμε στο ταψί.
  • Το περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο ή τη μαργαρίνη και το βάζουμε να ψηθεί για 45-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει  (προσοχή, ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από τη ποσότητα του καταϊφιού αλλά και τον φούρνο, γι αυτό πάντα ελέγχουμε ώστε να δούμε πόσο χρόνο ακριβώς χρειάζεται).
Σιρόπι
  • Λίγο πριν βγάλουμε το καταϊφι από το φούρνο, φτιάχνουμε το σιρόπι.
  • Βάζουμε στην κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, τη κανέλα και το λεμόνι και τα βράζουμε για 4 λεπτά, μετρώντας το χρόνο από τη στιγμή που το νερό θα αρχίσει να κοχλάζει.
  • Περιχύνουμε το καταϊφι αμέσως, γιατί πρέπει να είναι ζεστά και τα δύο (καταϊφι και σιρόπι).
  • Πασπαλίζουμε με το μισό μείγμα από τα αμύγδαλα-φιστίκια και αφήνουμε να κρυώσει μέχρι να ετοιμάσουμε τη κρέμα.
Κρέμα νηστίσιμη
  • Βάζουμε σε κατσαρόλα, τα 4 φλ. νερό, τη μαργαρίνη και τη ζάχαρη, να σιγοβράσουν σε χαμηλή φωτιά.
  • Σε ένα μπολ, βάζουμε το 1/2 φλ. νερό και το χυμό λεμονιού και διαλύουμε το άνθος αραβοσίτου.
  • Προσθέτουμε και το μίγμα αυτό στην κρέμα και την αφήνουμε να σιγοβράσει, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κολλήσει, μέχρι να γίνει παχύρρευστη.
  • Τέλος, προσθέτουμε το ξύσμα και την σαντιγύ, ανακατεύουμε και την αφήνουμε  να κρυώσει σκεπασμένη με διαφανή μεμβράνη (επάνω στην επιφάνειά της) για να μην πιάσει κρούστα.
Κρέμα αρτύσιμη
  • Βάζουμε σε χαμηλή φωτιά, στην κατσαρόλα τα 4 φλ. γάλα, το βούτυρο και τη ζάχαρη.
  • Διαλύουμε στο 1 φλ. γάλα το άνθος αραβοσίτου και το προσθέτουμε στην κρέμα.
  • Αφήνουμε να σιγοβράσει για 2-3 λεπτά και κατεβάζουμε από τη φωτιά, προτού πήξει.
  • Χτυπούμε τους κρόκους και τους προσθέτουμε σταδιακά, ανακατεύοντας συνεχώς την κρέμα. 
  • Την βάζουμε, πάλι, να σιγοβράσει μέχρι να πήξει (εγώ προσωπικά την αφήνω να σιγοβράσει για 6-8 λεπτά για να είμαι σίγουρη ότι έχουν αποστειρωθεί τα αυγά).
  • Τέλος, την κατεβάζουμε από τη φωτιά και σε 2-3 λεπτά προσθέτουμε τη βανίλια.
  • Καλύπτουμε την επιφάνειά της με διαφανή μεμβράνη (η μεμβράνη πρέπει να είναι σε επαφή με την κρέμα) για να μην πιάσει κρούστα και την αφήνουμε να κρυώσει.
Γαρνιτούρα
  • Χτυπούμε στο μίξερ τη φυτική σαντιγύ με τη ζάχαρη (εάν η σαντιγύ μας φαίνεται αρκετά γλυκιά δεν προσθέτουμε καθόλου ζάχαρη).
ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ
  • Το καταϊφι είναι έτοιμο σιροπιασμένο και πασπαλισμένο με τους ξηρούς καρπούς.
  • Καλύπτουμε με την κρύα κρέμα (νηστίσιμη ή όχι) το καταϊφι και το βάζουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες.
  • Μετά, βάζουμε από πάνω τη σαντιγύ και πασπαλίζουμε με τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς.
TIPS
* Εάν θέλουμε, μπορούμε να στολίσουμε το κάθε κομμάτι νηστίσιμου εκμέκ με μια φέτα γλυκό κουταλιού λεμόνι και ένα ξυλάκι κανέλας.
Εάν θέλουμε την κρέμα λιγότερο σφιχτή, τότε ή ξαναχτυπούμε στο μίξερ την κρέμα πριν να την στρώσουμε (έτσι παίρνει αέρα και αφρατεύει) ή προσθέτουμε 1/2 φλ. τσ. σαντιγύ ή αυξάνουμε κατά 1/2 φλ. τσ. το γάλα όταν την φτιάχνουμε. Προσοχή όμως γιατί η κρέμα πρέπει να "στέκεται" και να στηρίζει και την σαντιγύ και τα αμύγδαλα της γαρνιτούρας, κάτι που δεν θα γίνει εάν είναι πολύ αφράτη και αραιή.
* Το αρτύσιμο εκμέκ μπορούμε να το στολίσουμε με μερικούς ολόκληρους ξηρούς καρπούς και ξυλάκι κανέλας.
* Το εκμέκ γίνεται σαν τούρτα, που μπορεί να στολιστεί ανάλογα με την περίσταση π.χ. για το Πάσχα μπορούμε να βάλουμε επάνω περισσότερο τριμμένο φιστίκι Αιγίνης για να μοιάζει με γρασίδι και ζαχαρωτά αυγουλάκια, λουλουδάκια, λαγουδάκια και κοτοπουλάκια από μάρτσιπαν. 
Είναι ό,τι καλύτερο για την εποχή, μια και είναι δροσερό, ελαφρύ σχετικά και πολύ νόστιμο.
ΚΑΛΗ    ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!
Tante Kiki
19 Comments
No