Γλυκά και αλμυρά κριτσίνια σφολιάτας


Δευτέρα αύριο, και αν όχι όλοι, οι  περισσότεροι από μας, μικροί και μεγάλοι, αρχίζουμε τη δουλειά. Χρειαζόμαστε, λοιπόν, ένα εύκολο, νόστιμο και γρήγορο σνακ με το τσάι, τον καφέ ή το γάλα, έτσι, για να έχουμε ενέργεια... αλλά και για να καλύπτουμε τις ξαφνικές 'λιγούρες' της ημέρας.
Σκεφτόμουν ότι ήθελα να φτιάξω κάτι γρήγορο και χωρίς ιδιαίτερη διαδικασία, γιατί μιας και είναι Κυριακή απόγευμα (ή μάλλον ήταν) και από το πρωί ετοίμασα διάφορα γλυκά και φαγητά, δεν ήθελα να ξαναχαθώ στο λατρεμένο μου, παρόλα αυτά δωμάτιο, αλλά να απολαύσω την οικογενειακή παρέα. Έτσι, πήρα στα χέρια μου το Gourmet, που κυκλοφόρησε σήμερα, για να το ξεφυλλίσω και  "σκόνταψα" σε ένα άρθρο των Αγ. Κρεμέζη (που λατρεύω) και Κ. Μωραϊτη, στη στήλη "Οι ανησυχίες του μάγειρα" με τον τίτλο" "Σκουπιδοτροφή! ακόμη και η βρώμη". 
Φυσικά, μου κίνησε το ενδιαφέρον και "κόλλησα" γιατί αναφέρεται στα μεγάλα φαστφούντ των ΗΠΑ που διαστρεβλώνουν ακόμη και τα κατά τεκμήριο υγιεινά υλικά, όπως η βρώμη, προσθέτοντας δεκάδες χημικά και ζάχαρη και τα μετατρέπουν σε μια τροφή τόσο παχυντική και ανθυγιεινή όσο και τα μπέργκερς...
Μετά το τέλος του άρθρου, έφτιαξα αμέσως τα κριτσίνια σφολιάτας που στο κάτω-κάτω είναι υγιεινά και αγνά και για μας και για τα παιδιά μας (δηλαδή τα ανίψια μου χαχαχα!). 
Φυσικά, δεν είναι δικής μου έμπνευσης αλλά την έχω γράψει στο τετράδιο συνταγών μου εδώ και κάτι αιώνες (μαζεύω συνταγές από τα χρόνια του πανεπιστημίου ακόμη!) κι έτσι δεν μπορώ να σας πω, πού την βρήκα...και, ας με συγχωρέσει ο εμπνευστής της που τον θεωρώ πολύ έξυπνο για την ιδέα του.
Η συνταγή δεν έχει τίποτε το ιδιαίτερο και φαντάζομαι ότι θα την έχουν φτιάξει πολλοί ακόμη, αλλά η επανάληψη είναι η μητέρα της μάθησης...  χιχιχιχι!!! 
Οι αναλογίες είναι πάντα σχετικές και τα υλικά μπαίνουν κατά προσέγγιση ("με το μάτι" δηλαδή).

Είναι ένα σνακ, που αν θέλουμε, μπορούμε να το φτιάξουμε μαζί με τα παιδιά μας, σαν παιχνίδι, γιατί είναι σημαντικό να μαθαίνουν στην υγιεινό και σπιτικό φαγητό, γλυκό, σνακ.

Βέβαια, σε κάποια ηλικία, ιδιαίτερα στην εφηβεία, όλα τα παιδιά περνούν τη φάση των φαστφούντ, αλλά τελικά, όπως λένε και οι ειδικοί, οι οικογενειακές συνήθειες μένουν και επανέρχονται.

ΥΛΙΚΑ
1 πακέτο σφολιάτας με 2 φύλλα (όλα 2 φύλλα έχουν)
Κεφαλοτύρι τριμμένο (μη με ρωτήσετε πόσο ακριβώς, κανονίστε τόσο ώστε να καλυφθεί το φύλλο)
Καστανή ζάχαρη
Κανέλα
Καρυδόψιχα
1 αβγό ελαφρά χτυπημένο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου.
Απλώνουμε το πρώτο φύλλο σφολιάτας και το αλείφουμε με αβγό. 
Πασπαλίζουμε με κεφαλοτύρι και το διπλώνουμε.
Αλείφουμε και πάλι με αβγό και πασπαλίζουμε πάλι κεφαλοτύρι.
Το κόβουμε σε λεπτές λωρίδες που τις πιάνουμε με τα δύο χέρια και στρίβουμε τη κάθε άκρη προς την αντίθετη πλευρά. 
Βάζουμε στο ταψί.
Παίρνουμε το άλλο φύλλο και αλείφουμε πάλι με αβγό αλλά αυτή τη φορά πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη, κανέλα και καρυδόψιχα.
Ξαναδιπλώνουμε κι επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία.
Κόβουμε και πάλι σε λωρίδες, τις στρίβουμε, όπως ήδη αναφέραμε, και βάζουμε στο ταψί.
Ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν, περίπου 10-15 λεπτά.
Tante Kiki
5 Comments
No