Μαγειρίτσα... η παραδοσιακή !


Η παραδοσιακή μαγειρίτσα του Μεγάλου Σαββάτου

Ένα από τα ελληνικά έθιμα του Πάσχα είναι η παραδοσιακή σούπα του Μεγάλου Σαββάτου, μετά την Ανάσταση του Θεανθρώπου, η μαγειρίτσα. Από μικρή, θυμάμαι την προετοιμασία για τη σούπα αυτή. Η γιαγιά και η μαμά έπλεναν και έκοβαν τα λαχανικά και τα μυρωδικά από την Μεγάλη Παρασκευή έτσι ώστε να είναι πιο ξεκούραστη η διαδικασία. Το ίδιο γινόταν και με τη συκωταριά και τα έντερα που έπρεπε να πλυθούν καλά, να βράσουν και να κοπούν για να είναι έτοιμα. 

Η παραδοσιακή μαγειρίτσα του Μεγάλου Σαββάτου

Σκέψου... αυτή η διαδικασία σε βγάζει από μια επιπλέον κούραση το Μεγάλο Σάββατο όταν εκτός από τα υπόλοιπα θέλεις να πας και στην εκκλησία για την Ανάσταση.

Η παραδοσιακή μαγειρίτσα του Μεγάλου Σαββάτου

Ωστόσο, δεν μπορώ να μην σημειώσω ότι η μαγειρίτσα είναι μια δύσκολη σούπα, ειδικά για τους μικρότερους σε ηλικία αλλά και για τους μεγαλύτερους πολλές φορές και ως προς την παρασκευή αλλά και ως προς την κατανάλωσή της. Τα εντόσθια είναι αυτά που εμένα με "ζόριζαν" πάντα (ακόμα και τώρα που μεγάλωσα) αλλά τα αρωματικά και τα λαχανικά πάντα σώζουν την κατάσταση. Και να σου πω ένα μυστικό;;; Μερικές φορές της προσθέτω και λίγο τζίντζερ σε σκόνη γιατί έχω την εντύπωση ότι βελτιώνει ακόμα περισσότερο το άρωμά της. Πάντως  η συνταγή της μαγειρίτσας που σας προτείνω είναι εξαιρετική και θα το διαπιστώσετε μόλις την φτιάξετε! 😉 

Η παραδοσιακή μαγειρίτσα του Μεγάλου Σαββάτου

Η παραδοσιακή μαγειρίτσα
Η παραδοσιακή μαγειρίτσα του Μεγάλου Σαββάτου
Print Friendly and PDF
Περιγραφή: Παραδοσιακή πασχαλινή σούπα
Μερίδες: 8-10 άτομα
ΥΛΙΚΑ
    • 500 γρ. έντερα
    • 900 γρ. εντόσθια (συκωταριά)
    • 1 κιλό φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα
    • 2-3 μαρούλια κομμένα (600 γρ. περίπου)
    • 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
    • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
    • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
    • 1/2 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
    • 2 φλ. του καφέ ρύζι γλασέ ή καρολίνα
    • 1 φλ. του καφέ ελαιόλαδο
    • Αλάτι και πιπέρι

    Για το αυγολέμονο
    • 2 αβγά
    • χυμό από 2 λεμόνια
        
        ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
        1. Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε τα έντερα, τα βράζουμε για 7-8 λεπτά και ρίχνουμε το νερό. Τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και τα κόβουμε σε κομματάκια.
        2. Στην ίδια κατσαρόλα, ξαναβάζουμε νερό και βράζουμε τα εντόσθια για 10 λεπτά. Κρατούμε τα 2/3 από το νερό τους και κόβουμε και τα εντόσθια σε κομμάτια μικρά.
        3. Βάζουμε στην ίδια κατσαρόλα το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια, τα μαρουλάκια και τα εντόσθια και τα σωτάρουμε για 5-6 λεπτά.
        4. Προσθέτουμε τα έντερα, το μαϊντανό, τον άνηθο, το δυόσμο, το νερό από τα εντόσθια και όσο περισσότερο χρειάζεται ώστε να είναι σκεπασμένα τα υλικά μας.
        5. Αφήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία να βράσουν για 50-60 περίπου λεπτά, έως ότου να μαλακώσουν τα εντόσθια, προσέχοντας να αναπληρώνουμε νερό όποτε χρειάζεται, για να μην καούν.
        6. Αν τα βράσουμε στη χύτρα, ο χρόνος βρασμού είναι 30-35 λεπτά από τη στιγμή που θα "σφυρίξει" η βαλβίδα.
        7. Όταν τα εντόσθια είναι έτοιμα, τότε προσθέτουμε το ρύζι και αν χρειάζεται νερό και αφήνουμε τη μαγειρίτσα μας να βράσει για άλλα 10-15 λεπτά.
        8. Εν τω μεταξύ, χτυπάμε τα 2 αβγά με το χυμό των 2 λεμονιών και 5 λεπτά πριν να βγάλουμε τη σούπα μας, προσθέτουμε σιγά σιγά λίγο από το ζουμί της στα αβγά.
        9. Τέλος, ρίχνουμε το αβγολέμονο στη κατσαρόλα και είτε την ανακατεύουμε προσεκτικά είτε ανακινούμε την κατσαρόλα για να ανακατευτούν τα υλικά.
        10. Αφήνουμε, σε χαμηλή φωτιά για άλλα 7 λεπτά και την αποσύρουμε.
        11. Η παραδοσιακή μαγειρίτσα μας είναι έτοιμη και μπορούμε να την γαρνίρουμε με χυμό λεμονιού ή ξύσμα λεμονιού. 
        ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
        * Μπορούμε επίσης να βάλουμε και άλλα λαχανικά, όπως μυρώνια ή σπανάκι αλλά η παραδοσιακή μαγειρίτσα γίνεται με μαρουλάκια όπως το φρικασέ.
        * Η μαγειρίτσα είναι μια σούπα που πρέπει να είναι χυλωμένη και όχι αραιή.

        Η παραδοσιακή μαγειρίτσα του Μεγάλου Σαββάτου
        Tante Kiki
        1 Comments
        No