Καλησπέρα! Οι μέρες περνούν, η παραδοσιακή νηστεία συνεχίζεται και έχουν αρχίσει οι επισκέψεις από τις νονές και τους νονούς στα βαφτιστήρια τους που περιμένουν ανυπόμονα τις λαμπάδες και τα δώρα.
Εδώ που τα λέμε, είναι όμορφες οι παραδόσεις μας γιατί αυτές οι επισκέψεις βοηθούν να γίνονται οι σχέσεις πιο στενές σ' έναν κόσμο που γίνεται όλο και πιο πολυάσχολος, ξεχνώντας ή απλά, βάζοντας κατά μέρος, την ανθρώπινη επαφή.
Τί γίνεται όμως εάν χρειαστούμε ένα γλυκό που να γίνεται γρήγορα και χωρίς ιδιαίτερα υλικά για να κεράσουμε;
Το πιο απλό που μπορούμε να φτιάξουμε είναι κάτι με φρούτα και τί πιο γρήγορο από μια κρέμα με φρούτα ή για όσους δεν νηστεύουν μια δροσερή κρέμα γιαουρτιού με φρούτα.
Τα φρούτα, λοιπόν, που συνήθως, υπάρχουν στο σπίτι, αυτή την εποχή είναι τα πορτοκάλια ή αυτό με βολεύει να λέω για να φτιάξω το γλυκό... χαχαχα!
Γι αυτό, σήμερα, έφτιαξα μια κρέμα πορτοκαλιού σε δύο εκδοχές, νηστίσιμη και μη νηστίσιμη... και οι δύο είναι γρήγορες, ελαφρές, πολύ πολύ δροσερές αλλά και εμφανίσιμες.
Η ιδέα δεν είναι δική μου, αλλά την είχα στο τετράδιο των συνταγών μου και ζητώ συγγνώμην, αλλά όταν τις έγραφα αυτές τις συνταγές, δεν σημείωνα ποιανού είναι... γιατί δεν είχα κατά νου ότι θα φτιάξω blog!!!!
Αναλογίες ακριβείς δεν υπάρχουν γιατί εξαρτάται από τα άτομα που περιμένουμε μια και χρειαζόμαστε ένα πορτοκάλι για κάθε άτομο. Θα σας δώσω, λοιπόν, την αναλογία για 1 πορτοκάλι και εσείς μπορείτε να την αυξήσετε ανάλογα.
ΥΛΙΚΑΝηστίσιμη κρέμα
1 πορτοκάλι (το εξωτερικό και τη σάρκα)
2 κοφτές κ.γλ. κόρν φλάουρ
1 κ.σ. ζάχαρη καστανή
1 κ.σ. λικέρ πορτοκάλι
Κρέμα γιαουρτιού με πορτοκάλι
1 πορτοκάλι
1 κεσεδάκι γιαούρτι (κατά προτίμηση στραγγιστό)
2 κ.σ. ζάχαρη καστανή ή μέλι
1 κ.σ. λικέρ πορτοκάλι
3 κ.γλ. κόρν φλάουρ
2 κ.σ. μπισκότα digestive θρυμματισμένα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προετοιμάζουμε το πορτοκάλι και για τις δύο κρέμες με τον ίδιο τρόπο.
Με ένα μαχαίρι αφαιρούμε το πάνω μέρος (βγάζουμε ένα καπάκι όπως και για τις γεμιστές πιπεριές).
Αφαιρούμε από το καπάκι ένα κομμάτι στο κέντρο του, ώστε να "στέκεται" καλά στο πιάτο για να τοποθετήσουμε από πάνω το πορτοκάλι και να το γεμίσουμε με την κρέμα.
Με το μαχαίρι, χαράζουμε γύρω γύρω τη σάρκα του πορτοκαλιού, διαχωρίζοντάς το από τη φλούδα.
Με ένα κουταλάκι αφαιρούμε προσεκτικά τη σάρκα και την καθαρίζουμε όσο γίνεται από τις ίνες.
Τη βάζουμε στο multi και τη πολτοποιούμε.
Νηστίσιμη κρέμα
Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε τη πολτοποιημένη σάρκα του πορτοκαλιού, με τη ζάχαρη, το λικέρ.
Προσθέτουμε και το κορν φλάουρ που έχουμε διαλύσει σε λίγο νερό.
Αφήνουμε σε σιγανή φωτιά, να πάρει μια βράση και να γίνει παχύρρευστη.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει, σκεπασμένη με διαφανή μεμβράνη που είναι σε επαφή με την κρέμα, πριν να γεμίσουμε με αυτή το πορτοκάλι.
Κρέμα γιαουρτιού με πορτοκάλι
Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε τη πολτοποιημένη σάρκα του πορτοκαλιού, με τη
ζάχαρη και το λικέρ.
Διαλύουμε το κόρν φλάουρ σε λίγο νερό και το προσθέτουμε στη κρέμα.
Αφήνουμε να πάρει μια βράση και μόλις γίνει παχύρρευστη, την αποσύρουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει για 5 λεπτά.
Μόλις κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου, προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε τη κρέμα προσεκτικά.
Την καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη (η μεμβράνη να ακουμπάει στην επιφάνεια της κρέμας για να μην κάνει κρούστα) και τη βάζουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες.
ΣΥΝΘΕΣΗ
Νηστίσιμη κρέμα
Ανακατεύουμε την κρέμα και γεμίζουμε το πορτοκάλι με την κρέμα, το γαρνίρουμε με κομμάτια φράουλας ή με μια ροζέτα φυτικής σαντιγύ.
Κρέμα γιαουρτιού με πορτοκάλι
Βάζουμε λίγα από τα θρυμματισμένα μπισκότα στον πάτο του πορτοκαλιού.
Ανακατεύουμε τη κρέμα πολύ απαλά και γεμίζουμε μ' αυτή το πορτοκάλι.
Γαρνίρουμε με φράουλες, φυτική σαντιγύ ή θρυμματισμένα φιστίκια Αιγίνης και ένα κλαδάκι μέντας ή δυόσμου.
Απολαύστε και τις δύο κρέμες... και μάλιστα χωρίς ενοχές για τις θερμίδες!
Καλό απόγευμα και καλή επιτυχία!!