Γαρδούμπα ρουμελιώτικη... πώς γίνεται στο χωριό του μπαμπά μου!!!

Καλή Ανάσταση με υγεία και χαρά!
Μέχρι τώρα μιλούσα για την καταγωγή μου από την Καβάλα που είναι η πόλη που γεννήθηκα... σήμερα, με την ευκαιρία της πασχαλινής γαρδούμπας θα σας μιλήσω για το μικρό χωριό, Μεξιάτες Φθιώτιδας, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Λαμία, απ' όπου κατάγεται ο πατέρας μου. 
Είναι ένα μικρό χωριό που ανήκει στον δήμο Υπάτης, με πολλά ρυάκια γεμάτα γάργαρο νερό και χήνες (που για κάποιο λόγο όταν ήμουν μικρή και πηγαίναμε τις φοβόμουν!!!) πολύ πράσινο, γραφικά σπίτια και φυσικά όλοι ή σχεδόν όλοι φτιάχνουν την παραδοσιακή πασχαλινή γαρδούμπα που, για μένα, είναι πολύ πιο νόστιμη από το κλασσικό σουβλιστό κοκορέτσι γιατί έχει ζουμάκι και πολλά μυρωδικά.
Σαν γνήσιες, λοιπόν, κόρες Ρουμελιώτη, δεν θα ήταν δυνατόν, η αδερφή μου κι εγώ να μην ξέρουμε να φτιάχνουμε τη γαρδούμπα. Το μάθαμε από την μητέρα μας και τον πατέρα μας... και λέω τη μητέρα μας, γιατί ο πατέρας μας σαν παραδοσιακός γόνος Ρουμελιώτικης οικογένειας  (σκεφτείτε ότι ακόμα οι μεγαλύτεροι στην ηλικία αποκαλούν τις συζύγους με το όνομα του συζύγου και την κατάληξη -αινα, δηλαδή τη σύζυγο του Γιώργου τη φωνάζουν Γιώργαινα!!!! αυτό θα πει ισότητα, χαχαχαχα) έμαθε στη μητέρα μας να φτιάχνει τη γαρδούμπα.
Βέβαια, είτε κοκορέτσι είτε γαρδούμπα, το συγκεκριμένο έδεσμα είναι "οπαδός" της συνεργασίας γιατί δεν γίνεται εύκολα από ένα άτομο... χρειάζεται δύο άτομα για να ετοιμαστεί γρήγορα.
Μετά, λοιπόν, από αρκετές προσπάθειες καταφέραμε να μάθουμε καλά την τεχνική του και τώρα... εάν ποτέ χρειαστεί... μπορούμε να ανοίξουμε ψητοπωλείο (μάθε τέχνη κι άστην... λέει ο σοφός λαός) χαχαχαχα! (Ελπίζω, βέβαια, να μην συμβεί αυτό όχι γιατί έχω κάτι με τα ψητοπωλεία αλλά γιατί αγαπώ τη δουλειά μου, όπως και η αδερφή μου -:)
Σας γράφω λοιπόν την διαδικασία και όποιοι και όποιες φτιάχνετε παραδοσιακή μαγειρίτσα  απέχετε  μόλις ένα βήμα από το να φτιάξετε αυτή τη πεντανόστιμη γαρδούμπα.
ΥΛΙΚΑ για 8-10 άτομα 
1 συκωταριά (με πνευμόνια, καρδιά, συκώτι και γλυκάδια)
2.5 κιλά έντερα
1 σκέπη ή μπόλια για το τύλιγμα
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι 
Πιπέρι
Ρίγανη
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Πλένουμε τα εντόσθια, τα κόβουμε και τα πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο και ρίγανη. 
Πλένουμε καλά τα έντερα όπως είπαμε σε προηγούμενη ανάρτηση και τα πασπαλίζουμε κι αυτά με αλατοπίπερο και ρίγανη. 
Τα συγκεντρώνουμε όλα κοντά μας.
Παίρνουμε τη σούβλα της κουζίνας ή μια οποιαδήποτε σούβλα και περνούμε τα εντόσθια εναλλάξ (δηλαδή πνευμόνι, καρδιά, συκώτι, γλυκάδι).
Μόλις τελειώσει η διαδικασία αυτή, τυλίγουμε τα εντόσθια με τη μπόλια ή σκέπη, περνώντας την στην αρχή στην μύτη της σούβλας (δηλαδή στα πρώτα εντόσθια).
Μετά, αρχίζει η διαδικασία του τυλίγματος των εντέρων. Πιάνουμε ένα ή δύο έντερα μαζί και γυρνώντας τη σούβλα τα τυλίγουμε γύρω από τη σκέπη. 
Όταν το έντερο τελειώσει, το δένουμε ή κόμπο με το επόμενο (είναι και το πιο εύκολο) ή διπλώνουμε το επόμενο έντερο στα δύο και δημιουργούμε μια θηλειά, από την οποία περνούμε το έντερο που τελειώνει (προτιμήστε τον πρώτο τρόπο είναι πιο εύκολος). 
Έτσι, σιγά-σιγά τα έντερα τυλίγονται γύρω από τη σούβλα. 
ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα έντερα πρέπει να είναι τυλιγμένα αρκετά σφιχτά και όχι χαλαρά γύρω από τα εντόσθια για να μην λυθούν και διαλυθεί η γαρδούμπα.
Τελειώνοντας τα έντερα, ακουμπούμε την άκρη της σούβλας στο ταψί, έχοντας την  λαβή της σούβλας ανασηκωμένη αρκετά πιό πάνω από το ταψί (ας θυμηθούμε πώς βγάζουμε το σουβλάκι από το καλαμάκι του ακουμπώντας το στο πιάτο) και με το χέρι μας σπρώχνουμε, προσεκτικά τη γαρδούμπα, έτσι ώστε να βγεί από τη σούβλα στο ταψί.
Μόλις, η γαρδούμπα ακουμπήσει στο ταψί... η ταλαιπωρία τελείωσε (θα αποζημιωθούμε για τα καλά, όμως, όταν ο μεζές ψηθεί και τον δοκιμάσουμε).
Στη φάση αυτή, εάν δεν θέλουμε να  ψήσουμε αμέσως τη γαρδούμπα μας,  μπορούμε να τη βάλουμε στην κατάψυξη, μέχρι να την φουρνίσουμε (όχι, βέβαια, για πολλές ημέρες!).
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου. 
Προσθέτουμε στο ταψί και τα κομμένα μυρωδικά και 1/2 ποτήρι νερό. 
Το βάζουμε στο φούρνο, να σιγοψηθεί για 3-4 ώρες (ίσως και παραπάνω ανάλογα με το πόσο παχύ είναι), προσέχοντας να μην τελειώσει το νερό του (εάν χρειαστεί ξαναβάζουμε) και ελέγχοντας πότε θα ψηθεί και εσωτερικά.
TIPS
Το μυστικό της επιτυχίας βρίσκεται στο καλό πλύσιμο των εντέρων που μπορείτε να δείτε εδώ, έτσι ώστε να μην πικρίζει η γαρδούμπα αλλά και να μην έχει βαριά μυρωδιά παρά τα μυρωδικά.

19 σχόλια:

  1. Καλή Ανάσταση Κική !!!! Στη Ρούμελη το Πάσχα είναι πεντανόστιμο!!!! κ νομίζω πως το μυστικό είναι ο μαϊντανός, έχω κάνει Πάσχα εκεί και έχω δοκιμάσει κ γαρδούμπα κ κοκορέτσι , ειναι και τα τέλεια!!!

    Καλά να περάσετε!!! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επίσης Καλή Ανάσταση Έλενα, καλά να περάσετε κι εσείς!!! Όσο για τη γαρδούμπα γενικά το μυστικό είναι τα μυρωδικά γιατί εγώ δεν αντέχω τη μυρωδιά των εντοσθίων... πού να δείς γέλιο όταν καθαρίζω τα έντερα (πάντα γκρινιάζοντας για τη μυρωδιά)χαχαχα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ με υγεία

    .....και με πολλή όρεξη, διότι με τόσες νοστιμιές και να μην πεινάει κανείς δεν αντισταθεί κανείς!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φαντάζομαι πως θα έχει άλλη μυρωδιά το Πάσχα σε τέτοια μέρη, όπως το χωριό του πατέρα σου Tante Kiki! Πάντως χαρά στην υπομονή σας, μπράβο!!! (Να σου δηλώσω ότι έχω ερωτευθεί αυτό το λαγουδάκι που έχεις στολισμένο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ουάου!!!!Και του χρόνου!!!
    Καλή Ανάσταση :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χριστος Ανεστηηηη!!!!
    πολλα φιλιαΧ2 και ....να περασεις ενα υπεροχο πασχααα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χριστός Ανέστη σε όλες και όλους!!! Να περάσετε υπέροχα με όσους αγαπάτε!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κική όπως βλέπω είμαστε από πολύ κοντινά χωριά!!
    Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΡΟΔΟ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΠΟΛΟΥΣ ΟΠΑΔΟΥΣ,ΕΧΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΘΥΜΑ.ΠΡΩΣΟΠΙΚΑ ΕΙΜΑΙ ΟΠΑΔΟΣ ΤΗΣ ΓΑΡΔΟΥΜΠΑΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΑΓΟΡΑΖΩ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΝΟ ΒΡΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΨΗΤΕΣ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ.ΚΑΙ ΣΤΗΣ ΔΥΟ ΠΕΡΗΠΤΟΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΗΜΕΣ.ΕΝΤΑΞΗ ΜΕΤΑ ΠΕΝΟΥΜΑΙ ΤΟ ΧΑΠΙ ΤΗΣ ΧΩΛΙΣΤΕΡΗΝΗΣ.ΧΑΧΑΧΑ.ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. This article offers clear idea in favor of the new viewers
    of blogging, that in fact how to do blogging.
    Also see my web site > visit topgoldforum

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. hi!,Ӏ love yοur wгіting vеry much!
    peгcentаgе wе communіcate eхtra aρproximаtely your
    article on AOL? I need an expert on thiѕ area to solve my problem.
    Μay bе thаt is yοu! Тaking a looκ aheaԁ to looκ you.
    my web site - wachtwoordachterhalen.nl

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Greetіngs! This iѕ mу first visit to yοur blog!
    We are a сollеction of volunteers and starting а new inіtiative in a community in the same niche.
    Your blog pгovidеd us useful information to woгk on.
    You have ԁonе a marνellous jοb!
    Here is my webpage bd web searh

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Nice blоg herе! Аlso уour site loads up fаst!
    What ωeb hοst аге you usіng?
    Cаn ӏ gеt уοur аffiliate link to your host?
    І wish my wеbsіtе lοaded up
    as quiсklу as yours lol
    Here is my webpage ; mybdportal.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. I enјoу, result іn I found eхactly what
    I ωas having а lоοk foг.
    Yοu've ended my 4 day long hunt! God Bless you man. Have a great day. Bye
    Check out my web-site bypass recaptcha

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αυτό το έδεσμα όπως μας το περιγράφεις και βλέποντας συνάμα και τις εικόνες μας πέφτουν τα σάλια!!!Όμως εμείς στο Μεσολόγγι αυτή την συνταγή ακριβώς την ονομάζουμε κοκορέτσι !!!
    Την γαρδούμπα την κάνουμε με λωρίδες από πατσά αρνίσιο και με τον τροπο που περιγράψεις γυρίζουμε τα εντέρό γύρω γύρω από τη σούβλα !!!μετα ψήνουμε στο φούρνο ή με χορταρικά ή με πατάτες ή στην κατσαρόλα αυγολέμονο !!!όλες οι εκδοχές ειναι πεντανόστιμες και βασικά διαφέρει από το κοκορέτσι που γίνεται με συκωταριά!!Επισης στην Κρήτη που ειναι και σπεσιαλιτέ τους τα γαρδουμάκια τα κάνουν με τον ίδιο ακριβως τρόπο αλλά πολύ μικρά σε μέγεθος !!!Τα γράφω όλα αυτά γιατί μου κάνει εντύπωση που στα περισσότερα σάιτ η γαρδούμπα αναφέρεται ακριβως σαν το κοκορέτσι απλά με διαφορετικό τροπο μαγειρεματος!!!!συγνώμη αν έγινα κουραστική !!!δοκιμαστε και την εκδοχή με τον πατσά και σίγουρα θα ξετρελλαθείτε !!!Το όνομά μου είναι ζετα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. This is my first time visit at here and i am in fact happy to read all at single
    place.
    My web page : ways to make money immediately

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!