Μέχρι τώρα μιλούσα για την καταγωγή μου από την Καβάλα που είναι η πόλη που γεννήθηκα... σήμερα, με την ευκαιρία της πασχαλινής γαρδούμπας θα σας μιλήσω για το μικρό χωριό, Μεξιάτες Φθιώτιδας, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Λαμία, απ' όπου κατάγεται ο πατέρας μου.
Είναι ένα μικρό χωριό που ανήκει στον δήμο Υπάτης, με πολλά ρυάκια γεμάτα γάργαρο νερό και χήνες (που για κάποιο λόγο όταν ήμουν μικρή και πηγαίναμε τις φοβόμουν!!!) πολύ πράσινο, γραφικά σπίτια και φυσικά όλοι ή σχεδόν όλοι φτιάχνουν την παραδοσιακή πασχαλινή γαρδούμπα που, για μένα, είναι πολύ πιο νόστιμη από το κλασσικό σουβλιστό κοκορέτσι γιατί έχει ζουμάκι και πολλά μυρωδικά.
Σαν γνήσιες, λοιπόν, κόρες Ρουμελιώτη, δεν θα ήταν δυνατόν, η αδερφή μου κι εγώ να μην ξέρουμε να φτιάχνουμε τη γαρδούμπα. Το μάθαμε από την μητέρα μας και τον πατέρα μας... και λέω τη μητέρα μας, γιατί ο πατέρας μας σαν παραδοσιακός γόνος Ρουμελιώτικης οικογένειας (σκεφτείτε ότι ακόμα οι μεγαλύτεροι στην ηλικία αποκαλούν τις συζύγους με το όνομα του συζύγου και την κατάληξη -αινα, δηλαδή τη σύζυγο του Γιώργου τη φωνάζουν Γιώργαινα!!!! αυτό θα πει ισότητα, χαχαχαχα) έμαθε στη μητέρα μας να φτιάχνει τη γαρδούμπα.
Βέβαια, είτε κοκορέτσι είτε γαρδούμπα, το συγκεκριμένο έδεσμα είναι "οπαδός" της συνεργασίας γιατί δεν γίνεται εύκολα από ένα άτομο... χρειάζεται δύο άτομα για να ετοιμαστεί γρήγορα.
Μετά, λοιπόν, από αρκετές προσπάθειες καταφέραμε να μάθουμε καλά την τεχνική του και τώρα... εάν ποτέ χρειαστεί... μπορούμε να ανοίξουμε ψητοπωλείο (μάθε τέχνη κι άστην... λέει ο σοφός λαός) χαχαχαχα! (Ελπίζω, βέβαια, να μην συμβεί αυτό όχι γιατί έχω κάτι με τα ψητοπωλεία αλλά γιατί αγαπώ τη δουλειά μου, όπως και η αδερφή μου -:)
Σας γράφω λοιπόν την διαδικασία και όποιοι και όποιες φτιάχνετε παραδοσιακή μαγειρίτσα απέχετε μόλις ένα βήμα από το να φτιάξετε αυτή τη πεντανόστιμη γαρδούμπα.
ΥΛΙΚΑ για 8-10 άτομα
1 συκωταριά (με πνευμόνια, καρδιά, συκώτι και γλυκάδια)
2.5 κιλά έντερα
1 σκέπη ή μπόλια για το τύλιγμα
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Πλένουμε τα εντόσθια, τα κόβουμε και τα πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο και ρίγανη.
Πλένουμε καλά τα έντερα όπως είπαμε σε προηγούμενη ανάρτηση και τα πασπαλίζουμε κι αυτά με αλατοπίπερο και ρίγανη.
Τα συγκεντρώνουμε όλα κοντά μας.
Παίρνουμε τη σούβλα της κουζίνας ή μια οποιαδήποτε σούβλα και περνούμε τα εντόσθια εναλλάξ (δηλαδή πνευμόνι, καρδιά, συκώτι, γλυκάδι).
Μόλις τελειώσει η διαδικασία αυτή, τυλίγουμε τα εντόσθια με τη μπόλια ή σκέπη, περνώντας την στην αρχή στην μύτη της σούβλας (δηλαδή στα πρώτα εντόσθια).
Μετά, αρχίζει η διαδικασία του τυλίγματος των εντέρων. Πιάνουμε ένα ή δύο έντερα μαζί και γυρνώντας τη σούβλα τα τυλίγουμε γύρω από τη σκέπη.
Όταν το έντερο τελειώσει, το δένουμε ή κόμπο με το επόμενο (είναι και το πιο εύκολο) ή διπλώνουμε το επόμενο έντερο στα δύο και δημιουργούμε μια θηλειά, από την οποία περνούμε το έντερο που τελειώνει (προτιμήστε τον πρώτο τρόπο είναι πιο εύκολος).
Έτσι, σιγά-σιγά τα έντερα τυλίγονται γύρω από τη σούβλα.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα έντερα πρέπει να είναι τυλιγμένα αρκετά σφιχτά και όχι χαλαρά γύρω από τα εντόσθια για να μην λυθούν και διαλυθεί η γαρδούμπα.
Τελειώνοντας τα έντερα, ακουμπούμε την άκρη της σούβλας στο ταψί, έχοντας την λαβή της σούβλας ανασηκωμένη αρκετά πιό πάνω από το ταψί (ας θυμηθούμε πώς βγάζουμε το σουβλάκι από το καλαμάκι του ακουμπώντας το στο πιάτο) και με το χέρι μας σπρώχνουμε, προσεκτικά τη γαρδούμπα, έτσι ώστε να βγεί από τη σούβλα στο ταψί.
Μόλις, η γαρδούμπα ακουμπήσει στο ταψί... η ταλαιπωρία τελείωσε (θα αποζημιωθούμε για τα καλά, όμως, όταν ο μεζές ψηθεί και τον δοκιμάσουμε).
Στη φάση αυτή, εάν δεν θέλουμε να ψήσουμε αμέσως τη γαρδούμπα μας, μπορούμε να τη βάλουμε στην κατάψυξη, μέχρι να την φουρνίσουμε (όχι, βέβαια, για πολλές ημέρες!).
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου.
Προσθέτουμε στο ταψί και τα κομμένα μυρωδικά και 1/2 ποτήρι νερό.
Το βάζουμε στο φούρνο, να σιγοψηθεί για 3-4 ώρες (ίσως και παραπάνω ανάλογα με το πόσο παχύ είναι), προσέχοντας να μην τελειώσει το νερό του (εάν χρειαστεί ξαναβάζουμε) και ελέγχοντας πότε θα ψηθεί και εσωτερικά.
TIPS
Το μυστικό της επιτυχίας βρίσκεται στο καλό πλύσιμο των εντέρων που μπορείτε να δείτε εδώ, έτσι ώστε να μην πικρίζει η γαρδούμπα αλλά και να μην έχει βαριά μυρωδιά παρά τα μυρωδικά.