Πολύχρωμες πιπεριές με τραχανά και πικάντικο λουκάνικο


Ο τραχανάς είναι ένα υλικό που με μεγάλωσε, μιας και όταν ήμουν μικρή οι τραχανόσουπες στο σπίτι μου αλλά και στο σπίτι του παππού και της γιαγιάς ήταν ένα πιάτο πολύ συνηθισμένο και αγαπημένο.
Κάθε χρόνο, η γιαγιά, το καλοκαίρι που είχε ζεστό καιρό, έφτιαχνε πιτούλες από τραχανά, με γάλα ή γιαούρτι και αλεύρι, που τις άπλωνε στη βεράντα σκεπασμένες με τούλι για να στεγνώσουν. Ύστερα, τις τρίβαμε, στη διαδικασία αυτή  βοηθούσα κι εγώ, μέσα σε κόσκινο και γίνονται οι γνωστοί "κόκκοι" του τραχανά, που τον αποθήκευε σε γυάλινα βάζα και είχαμε για όλο τον χρόνο, μέχρι να ξαναέρθει το καλοκαίρι. 
Ε! λοιπόν, αυτός ο τραχανάς ήταν ο νοστιμότερος!!!!
Θυμάμαι μάλιστα, ότι για μας τα παιδιά, η γιαγιά έβραζε τον τραχανά με γάλα αντί για νερό κι έβαζε μέσα φέτα τριμμένη.
Ο παππούς προτιμούσε τον τραχανά με κόκκινο πιπέρι, και "τσιγαρίδες" όπως τις έλεγε, που ήταν  λιπαρό χοιρινό κρέας , κομμένο σε κομματάκια και τηγανισμένο.
Όταν, λοιπόν, διάβασα τη συνταγή της Κ. Αθανασίου, σε ένα από τα τεύχη του περιοδικού "Κουζίνα και ποιότητα ζωής" του 2006, ήταν επόμενο ότι θα την δοκίμαζα και μου άρεσε τόσο, που από τότε την καθιέρωσα. 
Όποιος τη δοκιμάσει, ελπίζω να συμφωνήσει μαζί μου. 
Εύκολο, νόστιμο και γρήγορο πιάτο που μου φέρνει στο νου σπετζοφάι όταν το συνδυάζω με πικάντικο λουκάνικο.
ΥΛΙΚΑ για 4 άτομα
1 κιλό πιπεριές πολύχρωμες (κόκκινες, πράσινες, κίτρινες, πορτοκαλί)
1/2 κιλό τραχανά (ξινός ή γλυκός είναι το ίδιο νόστιμος)
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο (προαιρετικό)
300-400 γρ. ντομάτες ψιλοκομμένες (ή ντοματάκια σε συσκευασία)
1/2 φλ. τσ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Φέτα τριμμένη
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Κόβουμε τις πιπεριές σε κομμάτια.
Σε κατσαρόλα, βάζουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές.
Σβήνουμε με τις ψιλοκομμένες ντομάτες και προσθέτουμε 1 φλ. τσαγιού νερό. Αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν λίγο τα λαχανικά και να εξατμισθεί το νερό.
Τέλος, προσθέτουμε τον τραχανά και το αλατοπίπερο και 1 φλ. τσ. νερό.
Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 10-12 λεπτά, μέχρι να απορροφηθεί όλο το νερό. Προσοχή: η φωτιά πρέπει να είναι χαμηλή για να μην κολλήσει ο τραχανάς.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε χλιαρό με τριμμένη φέτα και ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Εναλλακτικά
Μπορούμε να το γαρνίρουμε και με πικάντικο τηγανιτό λουκάνικο μαζί με το λάδι που αυτό "αφήνει" όταν το τηγανίζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς επιπλέον λιπαρή ουσία (ό,τι μπορούμε να σώσουμε από θερμίδες και υγιεινή διατροφή, κέρδος είναι !!!!).
ΚΑΛΗ  ΟΡΕΞΗ !!!
Tante Kiki
19 Comments
No