Σαλιάρια Κοζάνης ή Καστοριάς... η συνταγή της νονάς μου! Καταπληκτικά νηστίσιμα πασχαλινά κουραμπιεδάκια!



Τα σαλιάρια είναι παραδοσιακό γλυκό της Κοζάνης ή της Καστοριάς (εγώ ξέρω της Κοζάνης... που προσφέρονταν κυρίως σε αρραβώνες. Τα παραδοσιακά όμως σαλιάρια με την απλουστευμένη (και όχι απλοποιημένη) συνταγή που θα σας δώσω σήμερα... δεν έχουν και πολλή σχέση!!!
Υπάρχουν συνταγές με αλεύρι, άλλες με σιμιγδάλι, σε όλες όμως, χρησιμοποιείται το σταχτόνερο (αλισίβα) και το ζέσταμα του λαδιού πριν ζυμώσουμε τη ζύμη. Επίσης, το καρύδι και η κανέλα μπαίνουν σαν γέμιση και δεν ενσωματώνονται στη ζύμη. Τέλος, πολλές νοικοκυρές της περιοχής βουτούν με γρήγορες κινήσεις τα έτοιμα σαλιάρια σε ζεστό ζαχαρόνερο και μετά τα πασπαλίζουν με άχνη.
Ας έρθουμε όμως στην συνταγή της νονάς μου, η οποία είναι πολύ πολύ απλή, νηστίσιμη και νόστιμη... ωστόσο, δεν ξέρω αν θα έπρεπε να ονομάσω "σαλιάρια" όπως μου τα είπε, τα συγκεκριμένα "μπισκότα", γιατί ουδεμία σχέση έχουν ούτε ως προς τον τρόπο παρασκευής τους αλλά ούτε και ως προς το σχήμα τους... μια και τα αυθεντικά σαλιάρια ονομάστηκαν έτσι λόγω του ότι έχουν σχήμα "σαλιαριού" δηλαδή γυμνοσάλιαγκα. 
Τέλος πάντων... εγώ θα σας δώσω τη συνταγή, που είναι πολύ νόστιμη και νηστίσιμη κι εσείς ονομάστε τα όπως θέλετε, είτε είναι από την Καστοριά είτε είναι από την Κοζάνη!!! Κεράστε τους επισκέπτες σας, το Μ. Σάββατο το πρωί, περιμένοντας την Ανάσταση του Κυρίου!!! Νηστεία, εξάλλου, δεν σημαίνει άνοστα φαγητά και γλυκά αλλά εξ ίσου νόστιμα και με λιγότερες θερμίδες!


ΥΛΙΚΑ
  • 1 1/2 φλ. τσ. αραβοσιτέλαιο ή ελαιόλαδο ελαφρύ (375 ml)
  • 1/3 φλ. τσ. ζάχαρη (70 γρ.)
  • 1/2 φλ. χυμό πορτοκαλιού  (125 ml)
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
  • 1 φλ. τσ. καρυδόψιχα (130 γρ.)
  • 1 κ.γλ. σόδα
  • 2 κ.γλ. baking powder
  • 1/2 κ.γλ. κανέλα
  • 3 1/2 - 4 φλ. τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (εμένα μου πήρε 4 φλιτζάνια τσαγιού) (450- 550 γρ.)
  • Άχνη για το πασπάλισμα

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
  2. Βάζουμε στο μπολ του μίξερ τη ζάχαρη με το λάδι και τα χτυπάμε έως ότου ανακατευθούν καλά.
  3. Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού, τη καρυδόψιχα, τη σόδα, τη κανέλα και το μισό από το αλεύρι και βάζοντας τα εξαρτήματα για το ζύμωμα, ζυμώνουμε καλά.
  4. Προσθέτουμε σταδιακά και το υπόλοιπο αλεύρι, προσέχοντας μήπως δεν χρειάζεται να το βάλουμε όλο.
  5. Μόλις γίνει η ζύμη, φτιάχνουμε με το χέρι μικρά "κουραμπιεδάκια" και τα ψήνουμε για 15-20 λεπτά.
  6. Μόλις ψηθούν, τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και αν θέλουμε και κανέλα.
  7. Είδατε, είναι πάρα, μα πάρα πολύ απλή συνταγή... και θα χάσετε εάν δεν τα δοκιμάσετε γιατί έχουν μια μοναδική υφή και γεύση (και δεν πειράζει ας μην είναι τα παραδοσιακά ακριβώς ... κάποια στιγμή  θα σας φτιάξω κι εκείνα, αν και  με ενοχλεί λίγο...το σταχτόνερο που, όμως, οι παλιές νοικοκυρές χρησιμοποιούσαν σε πολλά γλυκίσματα)!

Tante Kiki
3 Comments
No