Ρεβίθια, ένα αγαπημένο όσπριο, μια αρωματική σούπα



Τα Ρεβίθια και η ιστορία τους
Η καλλιέργεια του ρεβιθιού ήταν γνωστή από αρχαιοτάτους χρόνους στις περιοχές γύρω από τη Μεσόγειο. Το κέντρο καταγωγής βρίσκεται πιθανώς στην περιοχή του Καυκάσου και της Μέσης Ανατολής. Αργότερα, διαδόθηκε δυτικά, στις χώρες γύρω από τη Μεσόγειο και ανατολιά στην Ινδία. Υπάρχουν αρχαιολογικές ενδείξεις για καλλιέργεια ρεβιθιών που χρονολογούνται από την τρίτη έως την τέταρτη χιλιετηρίδα π.Χ. Η πρώτη γραπτή αναφορά για το ρεβίθι βρίσκεται στην Ιλιάδα του Ομήρου. Στην κλασική Ελλάδα η ονομασία τους ήταν Ερέβινθος και τρώγονταν ως κύριο πιάτο τόσο ωμά όσο και φρέσκα. Οι Ρωμαίοι τα έτρωγαν σούπα αλλά και ψητά ως σνακ,  τα γνωστά μας στραγάλια. Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά και τα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν τα ρεβίθια αντικατέστησαν τον καφέ. 
Τα ρεβύθια είναι πλούσια σε φώσφορο, μαγνήσιο, ασβέστιο και σίδηρο καθώς και βιταμίνες Β, Κ, Ε, και C.
Σήμερα θα σας δώσω τη συνταγή της μαμάς μου για ρεβίθια σούπα με σάλτσα ντομάτας, μια και λόγω της Μεγάλης Εβδομάδας, τα όσπρια έχουν την τιμητική τους.


ΥΛΙΚΑ
  • 500 γρ. ρεβίθια αποφλοιωμένα
  • 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 μέτριες ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 2 μέτρια καρότα ψιλοκομμένα
  • 2 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης
  • 1 Pummarò (250 γρ)
  • 3/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 κ.γλ. ζάχαρη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι λευκό
  • Κύμινο (προαιρετικά)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  1. Βάζουμε τα ρεβίθια σε νερό με αλάτι (τόσο όσο να είναι σκεπασμένα), το βράδυ.
  2. Την άλλη μέρα τα ξεπλένουμε, τα πασπαλίζουμε με  1 κ.σ. σόδα φαγητού, τα αφήνουμε για 5-6 λεπτά και μετά τα τρίβουμε με το χέρι ώστε να φύγουν όλε οι φλούδες που έχουν απομείνει (γιατί είναι ήδη αποφλοιωμένα).
  3. Τα ξεπλένουμε 2-3 φορές με άφθονο νερό και τα βάζουμε στη κατσαρόλα με λίγο νερό.
  4. Αφήνουμε να πάρουν μια βράση και χύνουμε το νερό με τον αφρό που έχει δημιουργηθεί. Τώρα τα ρεβίθια μας είναι έτοιμα να μαγειρευτούν χωρίς δυσκολία και να χυλώσουν.
  5. Βάζουμε τα ρεβίθια πάλι στην κατσαρόλα με νερό (να είναι σκεπασμένα), μαζί με το κρεμμύδι, τις πιπεριές, τα καρότα και τις ντομάτες και τα βράζουμε για 60-70 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν (στην χύτρα ταχύτητας, η διαδικασία αυτή διαρκεί 30-40 λεπτά). Φυσικά, ο χρόνος αυτός εξαρτάται και από την ποιότητα των ρεθιθιών (αν, δηλαδή, είναι βραστερά ή όχι), οπότε και χρειάζεται να προσέχουμε γιατί μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί.
  6. Μόλις μαλακώσουν, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το pummarò, τη ζάχαρη, το αλατοπίπερο και μια πρέζα κύμινο και αφήνουμε να βράσουν περίπου 15 λεπτά.   
  7. Η σούπα μας είναι έτοιμη και αν θέλουμε τη γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και κρουτόν.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
  1. Εάν θέλουμε τη σούπα μας με λιγότερο ζουμί, απλά την αφήνουμε για λίγα λεπτά να ξεβράσει.

Tante Kiki
8 Comments
No