Τις ημέρες αυτές, οι προετοιμασίες γίνονται πυρετώδεις λόγω του γεγονότος, ότι η ελληνική παράδοση θέλει να γιορτάζουμε το Πάσχα, με μαγειρίτσα και κοκορέτσι ή γαρδούμπα, πιάτα αρκετά απαιτητικά ως προς τα υλικά τους που χρειάζονται ειδική τεχνική για να καθαριστούν.
Μέχρι αρκετά μεγάλη, θυμάμαι τον εαυτό μου να σιχαίνεται τη μυρωδιά των έντερων όταν τα καθάριζε τη μητέρα μου. Τώρα που ανέλαβα μαζί με την αδερφή μου τη διαδικασία αυτή, καταφέρνω και ανέχομαι αυτή τη μυρωδιά... παρόλα αυτά στην αρχή δυσκολευτήκαμε μέχρι να βρούμε ποιός τρόπος μας βολεύει ώστε να τελειώνουμε γρήγορα.
Να λοιπόν, δύο γρήγορες και αποτελεσματικές τεχνικές που, φαντάζομαι ότι είναι αρκετά γνωστές (τουλάχιστον ο δεύτερος τρόπος είναι κλασσικός), βήμα προς βήμα.
1η τεχνική καθαρίσματος των εντέρων (αυτή που προτιμώ εγώ)ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:
1 πολύ μικρό χωνί πλαστικό ή μεταλλικό.
Μερικά μπουκάλια ξίδι (ανάλογα με την ποσότητα των εντέρων)
Γάντια κουζίνας ή μιας χρήσεως
Πλένουμε καλά τα έντερα, με νερό και ξίδι.
Πιάνουμε την άκρη του έντερου και βάζουμε μέσα το χωνί.
Το βάζουμε κάτω από τη βρύση και ρίχνουμε μέσα νερό, κάνοντας το έντερο να φουσκώσει.
Με το χέρι μας, σπρώχνουμε το νερό που περιέχει το έντερο προς τα κάτω μέχρι να φτάσει στην άλλη άκρη του έντερου και να βγάλει όλο το περιεχόμενο του εντέρου.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία, όχι με νερό αλλά με ξίδι.
Μετά το ξίδι, κάνουμε πάλι το ίδιο, βάζοντας νερό αυτή τη φορά, και το σπρώχνουμε στην άλλη άκρη του εντέρου.
Συνήθως μετά το ξίδι, ρίχνουμε νερό για 3-4 φορές και μέχρι το νερό να βγαίνει καθαρό από το έντερο.
2η τεχνική καθαρίσματος των εντέρων (αυτή που χρησιμοποιούσε η μαμά μου και η γιαγιά μου και προτιμά η αδερφή μου)
ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:
1 βελόνα πλεξίματος
1-2 μπουκάλια ξίδι (ανάλογα με την ποσότητα των εντέρων)
1 βελόνα πλεξίματος
1-2 μπουκάλια ξίδι (ανάλογα με την ποσότητα των εντέρων)
Γάντια κουζίνας ή μιας χρήσεως
Πλένουμε καλά τα έντερα με νερό και ξίδι άφθονο.
Παίρνουμε τη βελόνα πλεξίματος και την ακουμπούμε στο στομάχι μας με την μύτη και όχι το κεφαλάκι.
Από την πλευρά που είναι το κεφαλάκι της βελόνας, περνούμε το έντερο, όχι εντελώς στην άκρη του αλλά λίγο πιο μέσα και σπρώχνοντας την εξωτερική του επιφάνεια προς τα μέσα.
Περνούμε στη βελόνα το έντερο.
Όταν περάσουμε όλο το έντερο στη βελόνα, πιάνουμε την αναδιπλωμένη του άκρη.
Τραβούμε την άκρη και το βγάζουμε από τη βελόνα.
Το έντερο έχει γυρίσει μέσα-έξω.
Μόλις γυρίσουμε όλα τα έντερα, τα βάζουμε σε ταψάκι και τα ξαναπλένουμε με άφθονο νερό και ξίδι.
Τα αλατίζουμε και τα βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε.