Νηστίσιμα τσουρέκια, στο μίξερ... όχι μόνον μία αλλά δύο συνταγές!


Νηστίσιμα τσουρέκια, στο μίξερ... όχι μόνον μία αλλά δύο συνταγές!

Πριν από κάποια χρόνια το τσουρέκι ήταν συνώνυμο με τη λήξη της νηστείας του Πάσχα, μαζί με τα κόκκινα αυγά και τα πασχαλινά κουλουράκια αμμωνίας που έφτιαχνε κάθε  νοικοκυρά που "σεβόταν τον εαυτό της". 'Αλλα χρόνια, άλλες συνήθειες αλλά λιγότερο εύκολη και  η διάδοση των συνταγών... 
Ακόμη πιο ακραία η  μετέπειτα εποχή, όπου όλα τα σχετικά με το νοικοκυριό, χλευάζονταν από τις "χειραφετημένες" και φιλόδοξες εργαζόμενες, που ασχολούνταν μόνον με την καριέρα τους μια και η φροντίδα για το σπίτι, τη διατροφή, τα χειροτεχνήματα ήταν μόνον για όσες δεν εργάζονταν ή όσες είχαν  κάποιο συγκεκριμένο ταλέντο. Της μόδας;  - Μα φυσικά, η καριέρα και τίποτε άλλο!

Νηστίσιμα τσουρέκια, στο μίξερ... όχι μόνον μία αλλά δύο συνταγές!

Τώρα πια, ειδικά τα τελευταία χρόνια, στην εποχή της εξελιγμένης τεχνολογίας και αφού αρχίσαμε να ισορροπούμε ανάμεσα στην πολύωρη γυναικεία εργασία και την ανάγκη για σωστή διατροφή... η μαγειρική, η ζαχαροπλαστική αλλά και οι διάφορες χειροποίητες δημιουργίες ξανάρχονται στη μόδα, γίνονται "must", γίνονται πηγές χαλάρωσης, διασκέδασης και κάποιες φορές, γιατί όχι, πηγές εισοδήματος. Οι τόσο περιφρονημένες, δραστηριότητες  παίρνουν τώρα την εκδίκησή τους. 'Ετσι, οι συνταγές μαγειρικής κυκλοφορούν κατά πλειάδες, στην τηλεόραση, σε βιβλία, στο Ίντερνετ, άλλες φορές πετυχημένες άλλες φορές όχι, αλλά πάντα στοχεύοντας σε μια καλύτερη διατροφή και στη φροντίδα της υγείας μικρών και μεγάλων. 

Νηστίσιμα τσουρέκια, στο μίξερ... όχι μόνον μία αλλά δύο συνταγές!

Διαδίδονται ταχύτατα και βοηθούν στη γνωριμία με νέες γεύσεις, τεχνικές και κουλτούρες, γιατί οι διατροφικές συνήθειες αποτυπώνουν τη κουλτούρα του κάθε λαού και από την άλλη στην απόκτηση της νοοτροπίας του "συνηθίζω να πειραματίζομαι, προσπαθώ να δημιουργήσω και δοκιμάζω καινούργιες ιδέες" δηλαδή, με δύο λόγια, στην απόκτηση της νοοτροπίας της δημιουργικότητας.
Να, λοιπόν, που εμφανίστηκαν συνταγές για νηστίσιμα τσουρέκια, ναι τσουρέκια με λάδι, χωρίς αβγά  και γάλα, αλλά με όλη τη υπέροχη γεύση, γιατί και η νηστεία μπορεί να είναι απολαυστική!!!
Το πρώτο νηστίσιμο τσουρέκι μου είναι βασισμένο σε μια συνταγή για κανονικό τσουρέκι στην οποία αντικατέστησα γάλα και αβγά. Η συνταγή είναι εύκολη και πετυχημένη... μην διστάσετε να τη φτιάξετε γιατί γίνεται πολύ γρήγορα!!

Νηστίσιμα τσουρέκια, στο μίξερ... όχι μόνον μία αλλά δύο συνταγές!

ΥΛΙΚΑ για 2 μικρά τσουρέκια
  • 45 γρ. μαγιά νωπή (ή 1 1/2 φακελάκια ξηρή)
  • 50 γρ. νερό χλιαρό
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • 100 γρ. αραβοσιτέλαιο ή ελαφρύ ελαιόλαδο
  • 140 γρ. χυμό πορτοκαλιού 
  • 120 γρ. ζάχαρη
  • 150-180 ml χλιαρό νερό
  • 420-430 γρ. αλεύρι για τσουρέκι κοσκινισμένο
  • 100 γρ. ένα μείγμα από σταφίδες, cranberries και ξερά βερίκοκα ψιλοκομμένα
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1/2 κ.γλ. μαχλέπι
  • 1/2 κ.γλ. κακουλέ
  • 1/2 κ.γλ. τζίντζερ
  • λίγο αλάτι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και ρίχνουμε σ' αυτό τα ψιλοκομμένα βερίκοκα, τα cranberries και τις σταφίδες και ανακατεύουμε.
  2. Σε ένα μπολ, βάζουμε τα 50γρ χλιαρό νερό, τη 1 κ.σ. ζάχαρη, τις 2 κ.σ. αλεύρι και τη μαγιά και ανακατεύουμε καλά μέχρις ότου διαλυθεί η μαγιά.
  3. Αφήνουμε το μείγμα σε ζεστό μέρος για 25-30 λεπτά μέχρι να φουσκώσει.
  4. Βάζουμε στη κουζινομηχανή (μπορούμε να τα ανακατέψουμε με το σύρμα και να ζυμώσουμε με το χέρι) το λάδι και τη ζάχαρη και τα χτυπούμε με το εξάρτημα "Κ ή φτερό" μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. 
  5. Αντικαθιστούμε το εξάρτημα Κ με το γάντζο για το ζύμωμα και προσθέτουμε το μαχλέπι, τον κακουλέ, το αλάτι και το ξύσμα πορτοκαλιού.
  6. Προσθέτουμε το αλεύρι και το χλιαρό νερό εναλλάξ σε 3 δόσεις και αφήνουμε να ζυμωθεί για 3 λεπτά, ώστε να γίνει μια ζύμη που ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ.
  7. Παίρνουμε τη ζύμη και τη βάζουμε στο φούρνο στους 35-40 βαθμούς για 45-60 λεπτά, ώστε να φουσκώσει.
  8. Ξαναζυμώνουμε, βάζουμε στα χέρια μας λίγο αραβοσιτέλαιο και χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 ίσα μέρη για να φτιάξουμε 2 τσουρεκάκια.
  9. Αφήνουμε πάλι στο φούρνο, στους ίδιους βαθμούς, για 90-100 λεπτά, ώστε τα τσουρεκάκια να διπλασιαστούν σε όγκο.
  10. Όταν τα τσουρέκια φουσκώσουν, βγάζουμε από το φούρνο και αυξάνουμε τη θερμοκρασία στους 160 βαθμούς Κελσίου.
  11. Ψήνουμε για 20-30 λεπτά (ανάλογα πάντα με το φούρνο).
Νηστίσιμα τσουρέκια, στο μίξερ ή και χωρίς μίξερ. Δύο διαφορετικές συνταγές!

Το δεύτερο νηστίσιμο τσουρέκι είναι της Α.Μπαρμπαρίγου και θα βρείτε τη συνταγή εδώ. Μου φάνηκε κι αυτό εύκολο, αλλά το πρώτο γίνεται πιο γρήγορα ενώ το δεύτερο "θέλει" πιο πολύ χρόνο. Το τσουρέκι της Αργυρώς εγώ το έκανα γεμιστό με πραλίνα φουντουκιού κι έγινε επίσης καταπληκτικό.
Αυτό θα πεί νηστεία... να μην σου λείπει τίποτε... ακόμη και το νηστίσιμο τσουρέκι κάτι που οι γιαγιάδες μας δεν θα μπορούσαν ούτε να φανταστούν!!!
Φυσικά, τα τσουρεκάκια αυτά μπορούν να γίνουν και εκτός νηστείας απλά και μόνο για λόγους υγείας.

TIPS
Φυσικά, εάν κάποιος θέλει μπορεί να αντικαταστήσει και τη λευκή, κρυσταλλική ζάχαρη με φρουκτόζη, καστανή ζάχαρη ή ακόμη και κάποιο γλυκαντικό για όσους έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας (τις αντικαταστάσεις μπορείτε να τις βρείτε στο πίνακα με τις μεζούρες.

Νηστίσιμα τσουρέκια, στο μίξερ ή χωρίς μίξερ. Δύο συνταγές με εξαιρετικό αποτέλεσμα!


Tante Kiki
15 Comments
No