Η σημερινή συνταγή είναι μια λαχταριστή τάρτα που τρώγεται ζεστή ή κρύα. Μπορεί να αντικαταστήσει την κλασσική πίτσα όταν έχουμε μαζευτεί με φίλους στο σπίτι το Σαββατόβραδο. Αν, μάλιστα, τη συνοδέψουμε με μια ωραία σαλάτα λαχανικών και ένα ποτήρι κόκκινο ή ροζέ κρασί, τότε μπορεί να αντικαταστήσει ακόμη και το μεσημεριανό μια και είναι ένα πλήρες πιάτο.
Στην τάρτα αυτή, η συνταγή της ζύμης είναι της Χρύσας Παραδείση, που συγκαταλέγεται στις σημαντικότερες και παλιότερες δημιουργούς συνταγών τόσο μαγειρικής όσο και ζαχαροπλαστικής. Είναι η βασική συνταγή για τριφτή ζύμη για πίτες, τάρτες, μπατόν σαλέ ακόμη και αλμυρά μπισκότα.
ΥΛΙΚΑ Α] για τη ζύμη
2 φλ. αλεύρι γενικής χρήσης
1 κ.γλ. κοφτό αλάτι
2/3 φλ. βούτυρο ή μαργαρίνη από το ψυγείο, σε κομματάκια
4-5 κ.σ. κρύο νερό
Β] για τη γέμιση
2 φλ. κίτρινο τυρί της αρεσκείας σας (ή μίγμα κίτρινων τυριών)
1 φλ. καλαμπόκι βρασμένο
2 πιπεριές πράσινες
2 πιπεριές κοκκινες Φλωρίνης
1 μέτριο κρεμμύδι
1 μέτρια ντομάτα
2 φλ. τσ. κιμά (ήδη μαγειρεμένο για μακαρόνια)
Αλατοπίπερο
1/2 κ.γλ. ρίγανη
Λίγο θυμάρι
Γ] για επικάλυψη
1 αυγό
4 κ.σ. γάλα ή κρέμα γάλακτος
2 κ.σ. κεφαλοτύρι τριμμένο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Α] για τη ζύμη
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το βάζουμε σε μπωλ μαζί με το αλάτι.
Προσθέτουμε το βούτυρο ή τη μαργαρίνη σε κομματάκια και τρίβουμε το μίγμα με τα ακροδάχτυλά μας έως ότου γίνει σαν ψίχουλα.
Ρίχνουμε στο μίγμα αυτό το νερό, κουταλιά-κουταλιά, ανακατεύοντας μέχρι να υγρανθεί.
Μαζεύουμε τη ζύμη σε μια μπάλα και ζυμώνουμε ελαφρά μέχρι να γίνει λεία.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο ανάλογα με το μέγεθος που έχει το ταψί ή η "ταρτιέρα" μας.
Εγώ την χώρισα σε δύο μπαλίτσες και έκανα 2 μικρές τάρτες 22 εκ. η κάθε μια.
Εάν δεν θέλετε να την χρησιμοποιήσετε αμέσως, μπορείτε να την φυλάξετε στο ψυγείο για 2 ημέρες.
Β] για τη γέμιση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Πολτοποιούμε το κρεμμύδι και την ντομάτα και τα βάζουμε μαζί με τον κιμά να βράσουν σε μέτρια θερμοκρασία για 30 λεπτά.
Μόλις βράσει, αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά και τον ανακατεύουμε με το τυρί.
Εν τω μεταξύ, κόβουμε σε ροδέλες ή σε μικρά τετράγωνα τις πιπεριές.
Βράζουμε το καλαμπόκι για 10 λεπτά.
Τοποθετούμε τη ζύμη στην βάση της τάρτας και προσθέτουμε το μίγμα κιμά-τυριού, το καλαμπόκι και τις πιπεριές.
Προσθέτουμε το αλατοπίπερο, το θυμάρι και τη ρίγανη.
Τέλος, χτυπούμε το αυγό με το γάλα και τις 2 κ.σ. κεφαλοτύρι και περιχύνουμε την τάρτα μας.
Ψήνουμε για 45 περίπου λεπτά, μέχρι να ψηθεί η ζύμη και να ροδοκοκκινήσει η επιφάνεια της τάρτας μας.
TIPS για σίγουρη επιτυχία
* Την πρώτη φορά που θα κάνετε την τάρτα, ελέγχετε συχνά το ψήσιμο για να δείτε στον δικό σας φούρνο πόση ακριβώς ώρα χρειάζεται.
** Μπορείτε, αν θέλετε, να προσθέσετε στο αλεύρι 1/2 φλ. τυρί τριμμένο για να κάνετε μπατόν σαλέ και αλμυρά μπισκοτάκια.
Μην αμελήσετε, φτιάξτε την τάρτα και καλέστε τους φίλους σας για ένα χαρούμενο βράδυ!! Καλή όρεξη !!