Κοτόπουλο στο τηγάνι, γρήγορο, νόστιμο αλλά και light .

Μιαν αγάπη στο κοτόπουλο την έχω, και νομίζω ότι φαίνεται (όχι, δεν έχω μετοχές στα κοτόπουλα Μιμίκος, ούτε με πληρώνει για διαφήμιση...) . 
Απλώς, θεωρώ ότι το κρέας του είναι υγιεινό, ελαφρύ, νόστιμο και μαγειρεύεται με χίλιους τρόπους.
Ποτέ, λοιπόν, δεν λέω όχι, σ' ένα πιάτο με το συγκεκριμένο πουλερικό και ειδικά αν είναι και "περιορισμένων θερμίδων" :).
Για να μην σας κρατάω σε αγωνία (μια που δεν υπάρχει κάτι άλλο να μας κάνει ν΄αγωνιούμε στην καθημερινή ζωή μας) σας δίνω τη συνταγή.
ΥΛΙΚΑ
3 στηθάκια κοτόπουλου ανοιγμένα και χτυπημένα σαν σνίτσελ
400 γρ μανιτάρια κατεψυγμένα
3 μέτριες ντομάτες, όχι πολύ ώριμες, κομμένες σε ροδέλες
1 φλιτζάνι του καφέ αλεύρι
Αλάτι και Πιπέρι
1 πρέζα σκόνη μουστάρδας
1 πρέζα ρίγανη
Μερικά κλαδάκια φρέσκο δεντρολίβανο (και το ξερό δεντρολίβανο είναι το ίδιο)
4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
1 σακουλάκι ρύζι μπασμάτι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Καλύπτουμε ένα βαθύ πιάτο ή μπολ με αλουμινόχαρτο και ρίχνουμε μέσα το αλεύρι, το αλατοπίπερο, τη σκόνη μουστάρδας, το δεντρολίβανο και τη ρίγανη, ανακατεύοντάς τα καλά (αν μας φανεί λίγη η μουστάρδα, μπορούμε να προσθέσουμε από πάνω κι άλλη).
Βάζουμε μέσα τα στηθάκια και τα αλευρώνουμε.
Αλείφουμε με λάδι ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι (για να χωρούν και τα τρία στηθάκια) και αφαιρούμε το περιττό αλεύρι απ' αυτά. 
Το κοτόπουλο πρέπει να μείνει με ελάχιστο αλεύρι.
Τα βάζουμε μέσα στο τηγάνι και προσθέτουμε 2 φλιτζάνια του καφέ, νερό. 
Προσοχή: το νερό δεν πρέπει να το ρίξουμε επάνω στο κρέας για να μην "φύγουν" το αλεύρι και τα μπαχαρικά, αλλά μέσα στο τηγάνι.
Σκεπάζουμε με καπάκι και αφήνουμε σε σιγανή φωτιά να βράσει για 10 λεπτά. 
Στο μεταξύ, βάζουμε το ρύζι να βράσει, ανάλογα με τις οδηγίες που γράφει στη συσκευασία.
Το νερό πρέπει να τελειώσει και το κρέας μας να ροδοκοκκινίσει (όπως φαίνεται στην φωτογραφία).
Μόλις περάσει ο χρόνος αυτός, γυρίζουμε το κρέας, αλλά χωρίς να το τρυπήσουμε, για να μην χάσει
τα "υγρά" του και γίνει σκληρό και άνοστο.
Αφήνουμε άλλα 10 λεπτά να βράσει και από την άλλη πλευρά, προσθέτοντας 2 φλιτζάνια του καφέ, νερό. Κι αυτή η πλευρά του, πρέπει να ροδοκοκκινήσει.
Το κοτόπουλο είναι έτοιμο και το βγάζουμε σε πιατέλα ή πιάτο.
Ρίχνουμε πάλι 3 κ.σ. λάδι στο ίδιο τηγάνι και βάζουμε τα μανιτάρια. 
Τα αλατοπιπερώνουμε, τα πασπαλίζουμε με ρίγανη και προσθέτουμε 2 φλιτζάνια του καφέ, νερό.
Τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν και να τελειώσει το νερό.
Αν δούμε ότι το νερό έχει τελειώσει και τα μανιτάρια δεν είναι μαλακά, προσθέτουμε κι άλλο νερό.
Μόλις μαλακώσουν αφήνουμε το νερό να τελειώσει κι αυτά αρχίζουν να γίνονται σαν τηγανιτά. 
Τα σβήνουμε με το χυμό από μισό λεμόνι και τα σερβίρουμε στη πιατέλα με το κοτόπουλο και το ρύζι που ήδη είναι έτοιμο.
Τέλος, στο ίδιο τηγάνι (αν χρησιμοποιήσουμε άλλο τηγάνι, απλώς κερδίζουμε χρόνο), βάζουμε και μερικές ροδέλες ντομάτας, αλευρωμένες να σωταριστούν για λίγα λεπτά και από τις δύο πλευρές.
Σερβίρουμε το φαγητό με ένα ωραίο λευκό κρασί.
ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ !!!!

6 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία εκτέλεση και εγώ το κοτοπουλάκι το αγαπάω ιδιαίτερα. Φιλική συμβουλή: βάζε υδατογράφημα στις φωτογραφίες σου, γιατί κάποια στιγμή θα τις δεις να φιγουράρουν αλλού.... (αν χρειάζεσαι βοήθεια στείλε μου mail)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραίο φαγάκι μαγείρεψες!!
    Εβαλες και μανιταράκια που τα αγαπώ πολύ.... σούπερ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. manousina μου, σ΄ευχαριστώ πολύ, για τα σχόλια και για τις συμβουλές και για τη πρόταση βοήθειας. Νιώθω ήδη ότι απέκτησα μια Ιντερνετική φίλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πριν λίγο καιρό έπεσα πάνω στη σελίδα σου και κόλλησα!Συνταγές ΄πειραγμένες αλλά και καθημερινές ταυτόχρονα. Λοιπόν έκανα το κοτόπουλο στο τηγάνι και ξετρελαθήκαμε... Όμως δε ροδισε όπωσ στη φωτο. Μήπως πρέπει πρώτα να σωταριστεί μόνομε το λάδι του;. Γιατί και να το αφήσεις να πιεί το νερό κολλάει το αλεύρι στο τηγάνι. Πες μου τη γνώμη σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι δεν χρειάζεται να σοταριστεί με το λάδι του αν και αν θέλεις μπορείς να το κάνεις... εκείνο που χρειάζεται είναι
      -να αφαιρέσεις το περιττό αλεύρι από το κοτόπουλο και
      -να αλείψεις καλά το τηγάνι με το ελαιόλαδο (τις 4 κ.σ.) και την ώρα που θα δεις ότι τελειώνει το νερό χαμήλωσε λίγο τη φωτιά (μήπως το είχες σε δυνατή φωτιά) για να πάρει χρώμα. Εάν το τηγάνι δεν είναι αντικολλητικό κολλάει και χρειάζεται περισσότερο λάδι αλλά τότε γίνεται σαν τηγανιτό.
      Αν θέλεις, δοκίμασέ το ξανά... και είμαι σίγουρη ότι θα το πετύχεις.
      Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! -:))

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!