Μοσχάρι ραγού, κλασσικό φαγητό αλλά ανεπανάληπτο

Σαββατόβραδο σήμερα, αύριο Κυριακή... η μέρα που οι περισσότεροι συναντιούνται μπροστά σε οικογενειακά τραπέζια. 
Οι ρυθμοί της ζωής έγιναν τόσο ξέφρενοι που τις καθημερινές οι περισσότεροι από μας τρώνε γρήγορα, χωριστά από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Άλλη ώρα επιστρέφουν τα παιδιά στο σπίτι, άλλη ώρα οι γονείς, τα φροντιστήρια, οι καθημερινές υποχρεώσεις, οι ετοιμασίες για την επόμενη μέρα, το άγχος... όλα γίνονται με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Πού καιρός για πολυτέλειες! Συνήθειες που άλλοτε ήταν καθημερινότητα μένουν στο ντουλάπι ξεχασμένες...
Κι όμως, οι επιστήμονες λένε ότι το οικογενειακό τραπέζι συμβάλλει στην ανάπτυξη του δεσμού μεταξύ των μελών της οικογένειας αλλά και στην αντιμετώπιση και πρόληψη των διατροφικών ανωμαλιών, από τις οποίες κινδυνεύουν οι σύγχρονοι έφηβοι.
Ας μαγειρέψουμε, λοιπόν, κι ας μαζευτούμε αύριο με ένα οικογενειακό γεύμα που έρχεται από παλιά και φέρνει στο νου τις μαμάδες και τις γιαγιάδες μας. Ένα γεύμα που φαίνεται πολυτελές αλλά είναι τόσο απλό!
Το ραγού είναι ένα πιάτο που μας έρχεται από τη Γαλλία. Η ονομασία του προέρχεται από τη γαλλική λέξη ragoûter που σημαίνει "ανοίγω την όρεξη". Έχει πολλές εκδοχές και συνοδεύεται από διάφορα λαχανικά ανάλογα με την προτίμηση του καθενός.
Η δική μου εκδοχή είναι ελαφριά, απλή αλλά ν ο σ τ ι μ ό τ α τ η !!! Μια εκδοχή "μαμαδίστικη" όπως θα έλεγε και η αγαπημένη μου chef Ντίνα Νικολάου.
ΥΛΙΚΑ   για 5-6 μερίδες
1.300 γρ. μοσχαρίσιο κρέας σπάλα σε κομμάτια
3 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
1 κιλό πατάτες κομμένες σε κομμάτια σχετικά μικρά
3 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης
3 μέτρια καρότα σε ροδέλες ή στικς
3 φύλλα δάφνης
2 σκελίδες σκόρδο
1 φλυτζάνι του καφέ άσπρο ξηρό κρασί
1/2 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
2 κ.σ. βούτυρο
Αλατοπίπερο
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε σε κατσαρόλα το βούτυρο και σωτάρουμε το κρέας με το κρεμμύδι και στο σκόρδο*.
Το σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τόσο νερό όσο να σκεπαστεί το κρέας.
Το αφήνουμε να σιγοβράσει για 1 ώρα περίπου, προσέχοντας να μην μείνει χωρίς νερό.
Σε τηγάνι αντικολλητικό, βάζουμε λίγο από το λάδι και σωτάρουμε για 4-5 λεπτά τις πιπεριές, τα καρότα και τις πατάτες.
Αφού περάσει η ώρα και μαλακώσει το κρέας, προσθέτουμε τα λαχανικά στην κατσαρόλα.
Επίσης, προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης, το αλατοπίπερο και το υπόλοιπο λάδι.
Αφήνουμε να σιγοβράσουν όλα μαζί, για 30-40 λεπτά ακόμη.
Όταν όλα είναι έτοιμα, παίρνουμε 5 κ.σ. από τον ζωμό και διαλύουμε σ' αυτόν 2 κ.γλ. κόρν-φλάουρ.
Ρίχνουμε στο φαγητό και αφήνουμε να πάρει μια ακόμη βράση έως ότου δέσει η σάλτσα.
Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανο και κόκκινο κρασί.
* Εάν δεν θέλουμε να μυρίζει πολύ το σκόρδο, τότε αφήνουμε τις σκελίδες ολόκληρες χωρίς να τις κόψουμε ή εάν τις κόψουμε, αφαιρούμε την φύτρα.
Εάν πάλι δεν έχουμε πολύ χρόνο στην διάθεσή μας για το μαγείρεμα του ραγού, τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την χύτρα ταχύτητας που θα σώσει την κατάσταση και το φαγητό μας θα γίνει εξίσου νόστιμο σε λιγότερο χρόνο.
Παραλλαγές που αλλάζουν τη γεύση
  • Εάν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε στο φαγητό και μανιτάρια, που θα τα σωτάρουμε μαζί με τα καρότα, τις πιπεριές και τις πατατούλες.
  • Επίσης, μπορούμε να βάλουμε και 1 μικρή ντομάτα πολτοποιημένη.
Να έχετε όλοι μια χαρούμενη Κυριακή !!! 

1 σχόλιο:

  1. ΑΑΑχχ λατρεύω τη Γαλλία, έχω πάει κιόλας!!Πολύ όμορφα τα φαγητά που παρουσιάζετε!!θα φτιάξω κάποια συνταγή και θα σας πώ τα κατορθώματά μου!!!Ευχαριστώ που γίνατε αναγνώστιά μου!!!!Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!