Πουτίγκα χειμωνιάτικη... η αγαπημένη της αδερφής μου!

Κυριακή αύριο, μέρα που μαζεύονται γνωστοί, φίλοι, συγγενείς... και όλοι θέλουμε ένα επιδόρπιο για να κεράσουμε και να μας γλυκάνει τη ζωή. 
Ειδικά όσοι έχουν μανία με τα γλυκά, όπως εγώ... θέλουν την κυριακάτικη αμαρτία και κατάχρηση θερμίδων. 'Ομως, ακόμη κι ένα μικρό κομμάτι της πουτίγκας αυτής, καλύπτει την ανάγκη μας για γλυκιά νοστιμιά... 
Εξ άλλου οι διατροφολόγοι υποστηρίζουν ότι είναι καλύτερο να τρως κάτι πολύ νόστιμο και να σε καλύπτει με μικρή ποσότητα παρά κάτι light και άνοστο, που για να σε χορτάσει πρέπει να φας μεγαλύτερη ποσότητα (να και η απενοχοποίηση...) :).
ΥΛΙΚΑ
2 ροδέλες ανανά (από κονσέρβα) σε κομματάκια
1 φλιτζάνι σταφίδες ξανθές
180 γρ. ψίχα από ψωμί για τόστ, (τσουρέκι ή βασιλόπιτα) σε κυβάκια
6-7 σαβαγιάρ σε κομμάτια (μπισκότα ή κουλουράκια)
5 αυγά
2 φλιτζανάκια του καφέ, καστανή ζάχαρη για τη πουτίγκα
12 κ.σ. καστανή ζάχαρη για την καραμέλα που θα αλείψουμε τη φόρμα + 1/2 κ.σ. νερό
5 κ.σ. καστανή ζάχαρη για να καραμελώσουμε τα αμύγδαλα
1 φλιτζάνι αμύγδαλα 
850 γρ γάλα light
Ξύσμα από 1 λεμόνι και 1 πορτοκάλι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε τις 12 κ.σ. ζάχαρη με τη 1/2 κ.σ. νερό και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνουν καραμέλα με την οποία καραμελώνουμε την φόρμα για την πουτίγκα.
Στο ίδιο τηγάνι, βάζουμε τις 5 κ.σ. ζάχαρη και τα αμύγδαλα και τα αφήνουμε μέχρι να καραμελώσουν.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα πολτοποιούμε στο multi.
Κόβουμε το ψωμί, τον ανανά και τα σαβαγιάρ σε μικρά κομμάτια ή κυβάκια.
Βράζουμε το γάλα με τα 2 φλ. ζάχαρη μέχρι να φουσκώσει και το αφήνουμε να κρυώσει.
Χτυπάμε τα αυγά και τα ενσωματώνουμε στο γάλα ανακατεύοντας καλά.
Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού & πορτοκαλιού.
Βάζουμε στην φόρμα την μισή ποσότητα από το ψωμί, τα σαβαγιάρ, τον ανανά, τα αμύγδαλα και τις σταφίδες.
Ρίχνουμε την μισή ποσότητα από το γάλα.
Βάζουμε τα υπόλοιπα από το «στερεό» μείγμα.
Τέλος, ρίχνουμε και το υπόλοιπο «υγρό» μείγμα.
Καλύπτουμε την φόρμα με αλουμινόχαρτο.
Την βάζουμε σε βαθύ ταψί που το γεμίζουμε μέχρι την μέση της φόρμας με ζεστό νερό.
Ψήνουμε για 50-60 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι η πουτίγκα είναι έτοιμη.
Εναλλακτικά
Βάζουμε τη φόρμα στην χύτρα ταχύτητας με 1/2 λίτρο νερό, επάνω στο στήριγμα που χρησιμοποιούμε για να μαγειρέψουμε στον ατμό και ψήνουμε για 15 λεπτά σε σιγανή προς μέτρια φωτιά (δηλ. στο 5 από τα 9).
ΚΑΛΗ  ΕΠΙΤΥΧΊΑ!!!

4 σχόλια:

  1. Σειρά μου να μιλήσω με όμορφα λόγια για σένα,και πίστεψε με καθόλου άδικα...Συγχαρητήρια για το μεράκι σου!Είδα αρκετές συνταγές,λιγουρεύτηκα τα μπισκοτάκια σου και πήρα ιδέες και μαθήματα!Θα με βλέπεις συχνά στην γειτονιά σου...Καλό μας βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το γλυκό πρέπει να το δοκιμάσω! Και ας έχουμε καλοκαίρι εδώ! Φαίνεται εξαιρετικό! Διάβαζα την συνταγή και όταν έφτασα στην χύτρα με έπιασε “απελπισία” (δεν έχω στην Αφρική) και πάνω που σκεφτόμουν εναλλακτικές, μου έδωσες την λύση...Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. this looks so delicious!

    Thank you for dropping by my blog (:
    i really adore yours as well, i hope to see many more updates from you!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Αγγελική, δοκίμασέ την και δεν θα απογοητευτείς και μια που εκεί είναι καλοκαίρι μπορείς να την δοκιμάσεις και σε θερμοκρασία ψυγείου, είναι το ίδιο υπέροχη.
    Καλή σου μέρα από Θεσσαλονίκη.
    ΣΗΜ. Αν θέλεις κάνε κλικ στην παρακολούθηση για να έχω εύκολη πρόσβαση στο μπλόγκ σου, αν και το έχω στα ιστολόγια που παρακολουθώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!