CAPRI TORTA : σιροπιαστό κέικ λεμονιού με φίνα γεύση και ακόμη πιο φίνα επίγευση

Όπως δείχνει και το όνομά του, η καταγωγή αυτού του υπέροχου υγρού και απίστευτα αρωματικού κέικ, που άνετα μπορεί να μετατραπεί σε τούρτα γενεθλίων ή επετείου, είναι από το πανέμορφο ιταλικό νησί Κάπρι. 

Η συνταγή, βέβαια, είναι του μοναδικού Στέλιου Παρλιάρου από το βιβλίο του "Γλυκαθείτε Ευρωπαϊκά".
Την πρώτη φορά που έκανα αυτό το κέικ ήμουν λιγάκι επιφυλακτική για το αν θα πετύχει και όχι για την γεύση του. Αλλά επειδή το λεμόνι ήταν και είναι πολύ αγαπημένη γεύση και επειδή έχω κάνει σχεδόν τα πάντα με λεμόνι (από κρέμες μέχρι προφιτερόλ) είπα να το δοκιμάσω. Περιττό να πω ότι όταν το δοκίμασα νομίζω ότι ήταν μια μοναδική γευστική στιγμή για τον ουρανίσκο, που δεν χόρταινε την ιδιαίτερα μοναδική του γεύση καθώς και την υγρή υφή του.
ΥΛΙΚΑ για 8-10 μερίδες
 Για το κέικ
3 λεμόνια
300 γρ (1 1/2 φλ.) ζάχαρη
6 αυγά
350 γρ (2 2/3 φλ.)αμύγδαλα λευκά (ασπρισμένα), σε σκόνη
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
Για το σιρόπι
χυμός από 2 λεμόνια (η αλήθεια είναι ότι εγώ βάζω 3 μεγάλα λεμόνια για να γίνει περισσότερο και βέβαια αυξάνω σε 75 γρ τη ζάχαρη)
ξύσμα από 1 λεμόνι
50 γρ (1/3 φλ.) ζάχαρη 
Για το γλάσο επικάλυψης
Χυμό από 1/2 λεμόνι
2 φλ. ζάχαρη άχνη 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για το κέικ
Πλένουμε και ξεφλουδίζουμε τα λεμόνια. 
Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό και τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 1 ώρα περίπου, έως ότου μαλακώσουν.
Τα βγάζουμε από την κατσαρόλα, αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα πολτοποιούμε στο μίξερ (multi) μαζί με το 1/3 της ζάχαρης, μέχρι να γίνουν πουρές.
Σε άλλο σκεύος χτυπάμε τα αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και το μπέικιν και βάζουμε και τον πουρέ λεμονιού.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα διαμέτρου 23 εκατοστά ή βάζουμε λαδόκολλα στον πυθμένα της.
Ρίχνουμε μέσα το μίγμα του κέικ, και ψήνουμε για 1 ώρα περίπου.
Δοκιμάζουμε αν έχει ψηθεί το κέικ τρυπώντας το με ένα μαχαίρι που πρέπει να βγει στεγνό.
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει για μισή ώρα, το ξεφορμάρουμε και το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Για το σιρόπι 
Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε τη ζάχαρη, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού.
Μόλις λιώσει η ζάχαρη κατεβάζουμε από τη φωτιά και σιροπιάζουμε το γλυκό.
Για το γλάσο επικάλυψης
Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και προσθέτουμε ανακατεύοντας συνεχώς με το μίξερ,
σταδιακά την κοσκινισμένη άχνη μέχρι να γίνει ένα παχύρευστο γλάσο. 
Αν το γλάσο είναι πολύ πυκνό, προσθέτουμε λίγο λεμόνι ή νερό, αν πάλι είναι αρκετά αραιό, προσθέτουμε περισσότερη άχνη μέχρι να επιτύχουμε την πυκνότητα που θέλουμε. 
Μόλις είναι έτοιμο το γλάσο, καλύπτουμε την επιφάνεια του κέικ.
                                                     
Εάν πρόκειται, όπως έγινε στην περίπτωσή μου, για τούρτα γενεθλίων, τότε στολίζουμε με ζαχαρόπαστα σύμφωνα με το σχέδιο που προτιμάμε.

Αύριο, Κυριακή, είναι μια καλή ευκαρία να δοκιμάσετε ΑΥΤΟ ΤΟ ΡΑΦΙΝΑΤΟ ΚΕΙΚ.
Εγώ όταν το πρωτοέφτιαξα, δεν πρόλαβα σχεδόν να το δω... εξαφανίστηκε ταχύτατα!!!!! 
                          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!