Ο οίκος αρτοποιίας Eric Kayser εμφανίστηκε στην Αλσατία πρίν από δεκαετίες. Μέχρι σήμερα, θεωρείται ο καλύτερος φούρνος στη Γαλλία, λόγω της υψηλής ποιότητας των υλικών που χρησιμοποιεί, της ποικιλίας των αρτοποιημάτων του αλλά και της γεύσης τους. Έχει πολλά υποκαταστήματα όχι μόνον στην Γαλλία αλλά και σε όλο τον κόσμο, όπως και στην Αθήνα τα οποία διακρίνονται για την παριζιάνικη νοοτροπία τους.
Είναι ένα καταπληκτικό ψωμί με καλαμπόκι, που ενώ στην αρχή φαίνεται πολύπλοκο στην παρασκευή του, τελικά, δεν είναι. Βέβαια, δεν είναι ένα απλό ψωμί, είναι κάτι ανάμεσα σε κέικ ουδέτερο (ούτε γλυκό ούτε αλμυρό) και σε ψωμί. Πάντως, η γεύση του είναι μ ο ν α δ ι κ ή και αξίζει την προσπάθεια. Η μόνη δική μου παρέμβαση είναι ότι πρόσθεσα 1/2 κ.γλ. baking powder και 1/2 κ.γλ. ζάχαρη.
Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 40-50 λεπτά
ΥΛΙΚΑ για 1 καρβέλιΧρόνος ψησίματος: 40-50 λεπτά
300 ml γάλα
25 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
150 γρ. αλεύρι καλαμποκιού
60 γρ. βούτυρο + λίγο για να αλείψουμε τη φόρμα που θα το ψήσουμε
2 αυγά
10 γρ. φρέσκα μαγιά
1/2 κ.γλ. αλάτι
1/2 κ.γλ. baking powder
1/2 κ.γλ. ζάχαρη
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Σε κατσαρόλα, ζεσταίνουμε 200 ml γάλα και ρίχνουμε το σιμιγδάλι, αφήνοντας να βράσει, σε σιγανή φωτιά, για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη και το καλαμποκάλευρο και συνεχίζουμε το βράσιμο, σε σιγανή φωτιά, για 8 -10 λεπτά.
Τέλος, προσθέτουμε και το βούτυρο και βγάζουμε από τη φωτιά.
Το μίγμα γίνεται σαν μπάλα (όπως το μίγμα των σου) και το αφήνουμε στην άκρη.
Σε μεγάλο μπολ, χτυπάμε καλά τα αυγά με το υπόλοιπο γάλα χλιαρό.
Προσθέτουμε, στο μίγμα αυτό, τη μαγιά συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να διαλυθεί καλά.
Ενσωματώνουμε και το μίγμα του καλαμποκάλευρου, χτυπώντας έως ότου ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Το τελικό μίγμα, γίνεται σαν μίγμα κέικ.
Βάζουμε σε βουτυρωμένη φόρμα του κέικ.
Ψήνουμε για 40-50 λεπτά.
Δοκιμάζουμε, αν έχει ψηθεί, όπως δοκιμάζουμε και το κέικ, βυθίζοντας ένα μαχαίρι ή ένα ξυλάκι για σουβλάκια για να δούμε εάν είναι στεγνό και ψημένο μέσα.
Αφήνουμε να κρυώσει προτού να το βγάλουμε από τη φόρμα και να το σερβίρουμε.
TIPS* Το ψωμάκι αυτό είναι πάρα πολύ ωραίο για πρωινό, με βούτυρο και μαρμελάδα φράουλα.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΊΑ!!!
Πάντως, οι ανιψιές μου το χάρηκαν πολύ, το ψωμάκι αυτό και ιδιαίτερα η μεγάλη, όπως φαίνεται και στις παρακάτω φωτογραφίες....
Δεν αναφέρατε την ποσότητα της μαγιας που πρέπει να προσθέσουμε
ΑπάντησηΔιαγραφήΜάλλον δεν προσέξατε ότι γράφει 10 γραμμάρια!!!
ΔιαγραφήΜπορώ να βάλω ξηρή μαγιά αντί για νωπή ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορώ να βάλω ξηρή μαγιά αντί για νωπή ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορώ να βάλω ξηρή μαγιά αντί για νωπή ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι, αλλά ίσως αλλάξει η υφή του ψωμιού γιατί δεν ξέρω ακριβώς ποιά είναι η σωστή αναλογία. Καλή χρονιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπερα!! Παντοθ διαβαζω οτι δεν γινετε να γινει χωρις να προσθεσω και ασπρο αλευρι και οτι δε γινετε ψωμι η κεικ μονο με καλαμποκαλευρο. Αλλα θα το δοκιμασω και ελπιζω να μου βγει!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημερα, διαβαζω παντου πως δε γινετε μονο με καλαμπολαλευρο και πρεπει να προσθεσω και λευκο αλευρι. Ειναι δοκιμασμενη η συνταγη σας σωστα? :) θα την δοκιμασω σημερα κιολας!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ συνταγή είναι του διάσημου φούρνου που αναφέρω και την έχω φτιάξει όπως και όλες τις συνταγές που υπάρχουν εδώ.
ΔιαγραφήΥπάρχουν στην ιστοσελίδα μου 3 συνταγές για καλαμποκόψωμο...
Για την επιτυχία τους αρκεί να τηρήσετε τις οδηγίες όπως τις γράφω και να μην αυτοσχεδιάζετε.
Υπάρχουν δύο καλαμποκόψωμα κανονικά...
1- https://tantekiki.blogspot.gr/2014/01/blog-post_23.html
2- https://tantekiki.blogspot.gr/2011/02/kayser.html (με προσθήκη σιμιγδαλιού)
και ένα γλυκό... https://tantekiki.blogspot.gr/2011/02/blog-post_12.html
Καλή επιτυχία!