Είναι γνωστό ότι το αυγό είναι μια πολύτιμη τροφή, κυρίως για τα παιδιά. Είναι, ίσως από τις πιο ολοκληρωμένες τροφές που μας χαρίζει η φύση αν και έχει λίγες θερμίδες.
Περιέχει σίδηρο που αυξάνει την ικανότητα μάθησης, λεκιθίνη που βοηθά στις πνευματικές ικανότητες, χολίνη που ενδυναμώνει τη μνήμη και ενισχύει τη δυνατότητα συγκέντρωσης αλλά και πρωτεΐνη, που χαρίζει στον οργανισμό ενέργεια.
Η πρωτεΐνη, αυτή, είναι υψηλής βιολογικής αξίας και περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός για την ανάπτυξη μυϊκού ιστού, τη δημιουργία νέων κυττάρων (και την ανάπλαση των κατεστραμμένων) αλλά και την παραγωγή πολύτιμων ουσιών για τον ανθρώπινο οργανισμό όπως τα ένζυμα, οι ορμόνες και τα αντισώματα.
Σημαντική είναι και η περιεκτικότητα του αυγού σε βιταμίνες. Ο κρόκος περιέχει τις λιποδιαλυτές βιταμίνες A, D, Ε, ενώ σε όλο το αυγό βρίσκονται οι βιταμίνες της ομάδας Β (συμπεριλαμβανομένης της Β12, πολύτιμης βιταμίνης για το νευρικό σύστημα) αλλά και φυλλικό οξύ. Ακόμα περιέχει σημαντικές ποσότητες ιχνοστοιχείων όπως κάλιο, φώσφορο, ιώδιο και ψευδάργυρο.
Η σημερινή συνταγή δεν είναι κάποια περίεργη και γεμάτη μπαχαρικά συνταγή.
Είναι μια απλή, θρεπτική ομελέτα που όμως με την εμφάνισή της, ίσως βοηθήσει τα παιδιά που δεν αγαπούν τα αυγά, να θέλουν να τα δοκιμάσουν
2 αυγά
4 κ.σ. γάλα
100 γρ. γραβιέρα Κρήτης (ή όποιο άλλο κίτρινο τυρί προτιμάει το παιδί) τριμμένη
1 μέτρια πατάτα
5-6 φύλλα σπανάκι κομμένο
Αλάτι
Λίγο βούτυρο και λίγο λάδι για το τηγάνισμα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Κόβουμε σε λεπτές ροδέλες την πατάτα και την "τηγανίζουμε" σε αντικολλητικό τηγάνι, διαμέτρου 15 εκ., που έχουμε αλείψει με ελάχιστο λάδι.
Με τον τρόπο αυτό, η πατάτα γίνεται σαν τηγανιτή αλλά, ουσιαστικά, είναι ψητή.
Προσθέτουμε και τα φύλλα του σπανακιού, έτσι ώστε να σωταριστούν ελαφρά.
Χτυπάμε τα αυγά σε μπολ και προσθέτουμε το γάλα, τη γραβιέρα, τη πατάτα, το σπανάκι και λίγο αλάτι.
Στο ίδιο τηγάνι, που κάναμε τις πατάτες και το σπανάκι, βάζουμε λίγο βούτυρο και λίγο λάδι και ρίχνουμε την ομελέτα.
Τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές, προσέχοντας ώστε να μείνει ολόκληρη.
Τρόπος σερβιρίσματος
Βάζουμε την ομελέτα σε πιάτο.
Ψιλοκόβουμε καρότο και λάχανο και τους προσθέτουμε λίγο λάδι και λεμόνι, που βοηθά με την βιταμίνη C που περιέχει στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου από το αυγό. Τα χρησιμοποιούμε για να κάνουμε τα μαλλιά του κλόουν.
Βάζουμε για καπέλο του κλόουν κομμάτια από ψωμί του τοστ σκέτο ή αλειμμένο με λίγο βούτυρο ή μαργαρίνη.
Προσθέτουμε λίγη μαγιονέζα για τα μάτια και το στόμα.
Πάνω στη μαγιονέζα των ματιών βάζουμε από ένα κομμάτι ελιά.
Γύρω από τη μαγιονέζα του στόματος, βάζουμε λίγο κέτσαπ και κάνουμε το σχήμα του στόματος ενός κλόουν.
Για μύτη του βάζουμε είτε ένα μίνι ντοματάκι ή κόβουμε από μια μεγάλη ντομάτα ένα κομμάτι, όσο το δυνατόν πιο στρογγυλό.
Τέλος, κόβουμε δύο καρδιές από ψωμί του τόστ και τις βάζουμε για παπιγιόν, προσθέτοντας επάνω λίγα κομμάτια ελιάς ή πιπεριάς.
Φυσικά, μπορούμε να κάνουμε πολλά σχέδια και πολλές παραλλαγές. Το σημαντικό είναι, τα παιδιά να καταναλώνουν αυγά.
TIPS για μια επιτυχημένη ομελέτα
* Η διάμετρος του τηγανιού παίζει σημαντικό ρόλο και επηρεάζει το καλό ψήσιμο της ομελέτας. 2-3 αυγά τηγανίζονται σε τηγάνι 15 εκατοστών. 5-6 αυγά σε τηγάνι 18-20 εκ. 8 αυγά σε τηγάνι 23 εκ.
* Ο συνδυασμός βουτύρου και λαδιού στο τηγάνισμα είναι ο ιδανικός, γευστικά αλλά και πρακτικά γιατί το βούτυρο μόνο του, μαυρίζει εύκολα.
* Πρίν το σερβίρισμα της ομελέτας, καλό είναι να την αλείφουμε με λίγο βούτυρο για να είναι λαμπερή και λαχταριστή.
ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ σε όλα τα παιδάκια που θα την δοκιμάσουν!!!!