Μαντλέν με μέλι και λεμόνι... ένα αυθεντικά γαλλικό μικρό γλυκάκι για καφέ ή τσάι

Σαν γνήσια καθηγήτρια γαλλικών, κολλημένη με τη Γαλλία, δεν θα μπορούσα παρά να σας δώσω κάποια γαλλικά γλυκά... γιατί, εδώ που τα λέμε, είναι πασίγνωστο ότι η γαλλική ζαχαροπλαστική είναι μοναδική!!!
Ξεκινάω, λοιπόν, από την περίφημη Μαντλέν, ένα μικρό μπισκότο-κέικ, που έχει την δική του ιστορία και κατάγεται από το Κομερσύ. 
Ο πύργος του Κομερσύ
Πρωτοεμφανίστηκε στο τραπέζι του δούκα της Λωρραίνης, στα τέλη του 18ου αιώνα όταν, ενώ είχε καλέσει σε δείπνο τον Βολταίρο, ο ζαχαροπλάστης του πύργου, θύμωσε κι έφυγε παίρνοντας μαζί του το επιδόρπιο που είχε φτιάξει. 
Μια καμαριέρα για να "σώσει την κατάσταση" έφτιαξε ένα γλυκό, από μια συνταγή της γιαγιάς της, που άρεσε πάρα πολύ. Έτσι, καθιερώθηκε η μαντλέν (madeleine)και το Κομερσύ σαν την "πρωτεύουσα της μαντλέν".
Βέβαια, μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο, η μαντλέν έγινε προϊόν ευρείας κατανάλωσης.
Φυσικά, σήμερα κυκλοφορεί σε όλες τις γεύσεις ακόμη και αλμυρή και σε όλα τα μεγέθη.
Έγραψα με δυό λόγια την ιστορία της μαντλέν, γιατί πιστεύω ότι είναι ωραίο να γνωρίζουμε και το παρελθόν κάποιων γλυκών ή φαγητών.
Και τώρα η συνταγή, που είναι γρήγορη, εύκολη και πολύ πετυχημένη, αν την ακολουθήσουμε κατά γράμμα.
ΥΛΙΚΑ  για 6 άτομα
190 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της
3 αυγά μεγάλα
145 γρ. βούτυρο λιωμένο που έχουμε αφήσει να κρυώσει
100 γρ. μέλι
130 γρ. ζάχαρη
Ξύσμα 1 λεμονιού
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου.
Λιώνουμε το βούτυρο σε σιγανή φωτιά μέχρι να γίνει καστανό (κάτι που δεν είναι απαραίτητο, απλά προσθέτει στη γεύση του γλυκού) και προσθέτουμε σ' αυτό το μέλι.
Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει το μίγμα αλλά χωρίς να στερεοποιηθεί.
Χτυπάμε, με το μίξερ χειρός, τα αυγά με τη ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν σαν κρέμα.
Προσθέτουμε στα αυγά,ανακατεύοντας απαλά με μαρίζ, το αλεύρι εναλλάξ με το μίγμα βουτύρου-μελιού μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Τέλος, προσθέστε το ξύσμα λεμονιού, που δίνει στο γλυκό, μια υπέροχη επίγευση λεμονιού.
Γεμίζουμε τις ειδικές φόρμες για μαντλέν μέχρι τη μέση και ψήνουμε για 8 περίπου λεπτά, έως ότου αποκτήσουν ένα όμορφο καστανό χρώμα.
TIPS
* Μπορούμε να κρατήσουμε τη ζύμη για τις μαντλέν στο ψυγείο για 4 μέρες και να τις ψήνουμε σταδιακά, για να τις έχουμε πάντα φρεσκοψημένες και ζεστές.
* Είναι τέλειο συνοδευτικό για καφέ, τσάι, σοκολάτα ή για κολατσιό για τα παιδιά, στο σπίτι ή το σχολείο.
* Τη διαδικασία για το "καστανό βούτυρο" θα σας την δώσω στην στήλη "  Φτιάχνω στο σπίτι"

8 σχόλια:

  1. Πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Προχθές έβλεπα την θήκη σιλικόνης που έχει ο Παρλιάρος για μαντλέν και σκεφτόμουν ότι δεν τα έχω φτιάξει ποτέ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάντο, είναι πολύ νόστιμες... και η συνταγή τέλεια, μου "βγήκε" κατ' ευθείαν! Εγώ έχω την φόρμα από το cook shop και τις φτιάχνουμε για την ανιψιά μου, για το σχολείο. Φοβερό σνακ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν τις έχω κάνει ποτέ.
    Πρέπει να πάρω και τη φορμίτσα την ειδική.

    Σου έγιναν πολύ ωραίες :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ξέρω πως δεν θα απαντήσει κανείς αλλά γιατί το σχήμα της μου φέρνει στο μυαλό το κοχύλι Saint-Jacques;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατ' αρχήν μάλλον έκανες λάθος γιατί πάντα απαντώ στα σχόλια (όπως βλέπεις και παραπάνω ή όπως θα μπορούσες να δεις στις αναρτήσεις μου)!!! Συμπέρασμα: μην προτρέχεις!!!!
      Το σχήμα της καλώς σου φέρνει στο μυαλό το κοχύλι γιατί μην ξεχνάς ότι οι Γάλλοι τους έχουν μεγάλη λατρεία και τα καταναλώνουν κατά κόρον ...οπότε (χωρίς να είμαι σίγουρη φυσικά γιατί δεν το έψαξα) μπορεί επίτηδες να έχουν δώσει στις μαντλέν (για τις οποίες υπάρχουν ειδικές φόρμες) το συγκεκριμένο σχήμα!

      Διαγραφή
  5. Bonjour!
    Excellentes vos madeleines, je les fais très souvent avec mes deux petites filles...
    Je les préfère avec du beurre salé mais bon, on n'en trouve pas souvent en grèce à part lurpak que je n'aime pas trop...
    Alexandra

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Je suis contente que les madeleines sont devenues vos préferées et de votre bon commentaire. Vous avez raison en ce qui concerne le beurre!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. αγαπητη tenteKiki, μου αρεσει πολυ η ιδεα της ιστορικης προελευσης των συνταγων.Σπουδασα στην Γαλλια κι εζησα πολλα χρονια στο Λουξεμβουργο, οποτε η Γαλλικη κουζινα δεν μου εναι αγνωστη. Την συγκεκριμενη συνταγη για Μadeleines δεν την γνωριζα.Χρησιμοποιησα beurre sale,παντα βαζω λιγο αλατι στα γλυκα,οσο για το καστανο βουτυρο κανει την διαφορα.Σας ευχαριστω πολυ
    Καλη χρονια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!