Μαντλέν με μέλι και λεμόνι... ένα αυθεντικά γαλλικό μικρό γλυκάκι για καφέ ή τσάι


Σαν γνήσια καθηγήτρια γαλλικών, κολλημένη με τη Γαλλία, δεν θα μπορούσα παρά να σας δώσω κάποια γαλλικά γλυκά... γιατί, εδώ που τα λέμε, είναι πασίγνωστο ότι η γαλλική ζαχαροπλαστική είναι μοναδική!!!
Ξεκινάω, λοιπόν, από την περίφημη Μαντλέν, ένα μικρό μπισκότο-κέικ, που έχει την δική του ιστορία και κατάγεται από το Κομερσύ. 
Ο πύργος του Κομερσύ
Πρωτοεμφανίστηκε στο τραπέζι του δούκα της Λωρραίνης, στα τέλη του 18ου αιώνα όταν, ενώ είχε καλέσει σε δείπνο τον Βολταίρο, ο ζαχαροπλάστης του πύργου, θύμωσε κι έφυγε παίρνοντας μαζί του το επιδόρπιο που είχε φτιάξει. 
Μια καμαριέρα για να "σώσει την κατάσταση" έφτιαξε ένα γλυκό, από μια συνταγή της γιαγιάς της, που άρεσε πάρα πολύ. Έτσι, καθιερώθηκε η μαντλέν (madeleine)και το Κομερσύ σαν την "πρωτεύουσα της μαντλέν".
Βέβαια, μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο, η μαντλέν έγινε προϊόν ευρείας κατανάλωσης.
Φυσικά, σήμερα κυκλοφορεί σε όλες τις γεύσεις ακόμη και αλμυρή και σε όλα τα μεγέθη.
Έγραψα με δυό λόγια την ιστορία της μαντλέν, γιατί πιστεύω ότι είναι ωραίο να γνωρίζουμε και το παρελθόν κάποιων γλυκών ή φαγητών.
Και τώρα η συνταγή, που είναι γρήγορη, εύκολη και πολύ πετυχημένη, αν την ακολουθήσουμε κατά γράμμα.
ΥΛΙΚΑ  για 6 άτομα
190 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της
3 αυγά μεγάλα
145 γρ. βούτυρο λιωμένο που έχουμε αφήσει να κρυώσει
100 γρ. μέλι
130 γρ. ζάχαρη
Ξύσμα 1 λεμονιού
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου.
Λιώνουμε το βούτυρο σε σιγανή φωτιά μέχρι να γίνει καστανό (κάτι που δεν είναι απαραίτητο, απλά προσθέτει στη γεύση του γλυκού) και προσθέτουμε σ' αυτό το μέλι.
Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει το μίγμα αλλά χωρίς να στερεοποιηθεί.
Χτυπάμε, με το μίξερ χειρός, τα αυγά με τη ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν σαν κρέμα.
Προσθέτουμε στα αυγά,ανακατεύοντας απαλά με μαρίζ, το αλεύρι εναλλάξ με το μίγμα βουτύρου-μελιού μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Τέλος, προσθέστε το ξύσμα λεμονιού, που δίνει στο γλυκό, μια υπέροχη επίγευση λεμονιού.
Γεμίζουμε τις ειδικές φόρμες για μαντλέν μέχρι τη μέση και ψήνουμε για 8 περίπου λεπτά, έως ότου αποκτήσουν ένα όμορφο καστανό χρώμα.
TIPS
* Μπορούμε να κρατήσουμε τη ζύμη για τις μαντλέν στο ψυγείο για 4 μέρες και να τις ψήνουμε σταδιακά, για να τις έχουμε πάντα φρεσκοψημένες και ζεστές.
* Είναι τέλειο συνοδευτικό για καφέ, τσάι, σοκολάτα ή για κολατσιό για τα παιδιά, στο σπίτι ή το σχολείο.
* Τη διαδικασία για το "καστανό βούτυρο" θα σας την δώσω στην στήλη "  Φτιάχνω στο σπίτι"
Tante Kiki
8 Comments
No