Φασόλια μαυρομάτικα σε μια απολαυστική μεσογειακή σαλάτα υγιεινή αλλά και θρεπτική!


Ξέρετε τα μαυρομάτικα φασόλια ή γυφτοφάσουλα ή χαρώνια; Αν όχι χάνετε !! Είναι από τα όσπρια που είναι παραμελημένα στην εποχή μας. Εμείς οι Έλληνες και οι Κινέζοι τα τρώμε και πράσινα ως αμπελοφάσουλα. Τα συναντούμε όμως και σε πολλά φαγητά της Αφρικής και του αμερικανικού Νότου. 
Από τα πιο θρεπτικά όσπρια!!! Μια μερίδα μαυρομάτικων φασολιών μας δίνει ποσότητα πρωτεϊνης όση θα παίρναμε από μισή μπριζόλα. Φυσικά είναι πολύ πιο υγιεινά από το κρέας και δεν μας φορτώνουν με θερμίδες.
1 κούπα (170 γρ.) από τα φασόλια αυτά έχει 227 θερμίδες ενώ καλύπτει το 47% των αναγκών μας σε φυτικές ίνες, το 58% σε φυλλικό οξύ και μας δίνει άφθονη θειαμίνη (βιταμίνη Β1) που βοηθάει τον μεταβολισμό και τη μνήμη μας αλλά και βιταμίνη Α, απαραίτητη για την όραση και το δέρμα.
Θυμάμαι τη γιαγιά μου που  μαγείρευε μαυρομάτικα φασόλια. Περιμέναμε, πως και πως, τη σαλάτα που μας έφτιαχνε... και που στην πραγματικότητα δεν ήταν σαλάτα αλλά ένα πλήρες φαγητό γιατί συνήθως το συνδυάζαμε και με τυρί φέτα. Ακόμα και τώρα η γεύση της φέρνει στο νου θύμησες της παιδικής μου ηλικίας, στιγμές τρυφερές, ξένοιαστες, ευτυχισμένες...
Έτσι, εγώ και η αδερφή μου, όπως η γιαγιά και η μαμά μας, συνεχίσαμε να μαγειρεύουμε τα μαυρομάτικα και οι δυό ανιψιές μου τα λατρεύουν και τα καταβροχθίζουν. 
Η αλήθεια, βέβαια είναι, πως εμένα, τουλάχιστον, μου φαίνονται πολύ πιο νόστιμα από τα άσπρα φασόλια. Φυσικά τώρα ξέρω ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι και πολλές συνταγές για να απολαύσουμε την μοναδικά ιδιαίτερη γεύση τους.
Η συνταγή, όμως, που σας δίνω είναι η συνταγή που έφτιαχνε η πολυαγαπημένη μου γιαγιά...
ΥΛΙΚΑ
250 γρ μαυρομάτικα φασόλια
3 μέτριες πατάτες κομμένες σε φετούλες ή κύβους
2 μέτρια καρότα σε ροδέλες 
2 μέτριες ντομάτες
3 φύλλα μαρούλι κομμένο
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε φέτες λεπτές
1 πιπεριά πράσινη (όχι καυτερή) σε ροδέλες
1 πιπεριά κόκκινη Φλωρίνης σε τετραγωνάκια
6-7 ελιές της προτίμησής σας σε φέτες
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο και λίγα φύλλα για το γαρνίρισμα
1 φύλλο δάφνης
Ελαιόλαδο
Λεμόνι (ή ξίδι αν προτιμάτε)
Αλατοπίπερο
Ρίγανη
Διαδικασία
Πλένουμε καλά με νερό τρεχούμενο τα μαυρομάτικα φασόλια σε σουρωτήρι και τα βάζουμε για 4 λεπτά σε νερό που βράζει. Τα βγάζουμε και ρίχνουμε το ζουμί τους.
Τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα (ή στην χύτρα ταχύτητας) μαζί με τα καρότα και το δαφνόφυλλο. 
Βράζουμε για 20-25 λεπτά σε μέτρια φωτιά σκεπασμένα. Όταν βράσουν, αφαιρούμε το δαφνόφυλλο.
Βράζουμε σε άλλη κατσαρόλα τις πατάτες ολόκληρες σε νερό με λίγο αλάτι, μέχρι να μαλακώσουν.
Σε μπωλ βάζουμε το μαρούλι, το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες, τις ντομάτες σε φετούλες ή κύβους, τη πράσινη πιπεριά σε ροδέλες και την κόκκινη σε τετραγωνάκια, τις πατάτες σε κύβους (όπως για την πατατοσαλάτα), τις ελιές  και προσθέτουμε τα μαυρομάτικα φασόλια και τις ροδέλες καρότου.
Ανακατεύουμε το λάδι με το λεμόνι (ή το ξίδι)και το αλατοπίπερο. 
Περιχύνουμε τη σαλάτα και πασπαλίζουμε με όση ρίγανη θέλουμε και με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Γαρνίρουμε με μια ελιά στο κέντρο του μπωλ και κλωναράκια μαϊντανού.
* Μπορείτε, εάν θέλετε, στο λαδολέμονο να βάλετε και 1 κ.γλ. μουστάρδα.
* Επειδή το πιάτο αυτό είναι σαλάτα μπορείτε επίσης να αφαιρέσετε όποιο συστατικό δεν σας αρέσει.
Δοκιμάστε το υπέροχο  αυτό πιάτο, αντικαταστήστε μ' αυτό ένα γεύμα και στείλτε μου την άποψή σας... αν και είμαι σίγουρη ότι θα το λατρέψετε !!!
Tante Kiki
4 Comments
No