Ανήκεις στην ομάδα εκείνων που λατρεύουν την καρύδα;
Εγώ ναι... είμαι εθισμένη στη γεύση της! Έχεις κλείσει ποτέ τα μάτια σου τρώγοντας αποξηραμένη καρύδα; Αν ναι, τότε θα συμφωνείς μαζί μου ότι είναι μια μεγάλη και εθιστική απόλαυση καθώς η νοστιμιά της προχωρά από τον ουρανίσκο και κατακλύζει το νου!!
Σήμερα, λοιπόν, το ινδοκάρυδο μέσα σε κέικ! Τα ατομικά αυτά κεκάκια είναι μια υγιεινή λιχουδιά για μικρούς και μεγάλους. Χωρίς να παίρνουν βραβείο... πρωτοτυπίας κερδίζουν σίγουρα το βραβείο της γεύσης και πάνω απ' όλα... είναι η αγαπημένη γεύση της φίλης μου Μαρίας, στην οποία και αφιερώνω τη συνταγή.
250 γρ. Φαρίνα Ολικής Άλεσης Γιώτης (αυτή που φουσκώνει μόνη της. Αν βέβαια, δεν έχουμε στο σπίτι, μπορούμε άνετα να το κάνουμε και με οποιαδήποτε φαρίνα που φουσκώνει μόνη της ή και μ' αυτή με άρωμα πορτοκάλι, ακόμα καλύτερα)
250 γρ. καρύδα αποξηραμένη
250 γρ. μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
250 γρ. καστανή ζάχαρη
5 αυγά
Χυμό από 1-2 πορτοκάλια (100-150 ml)
1 κοφτό κ.γλ. baking powder
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Βάζουμε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι το μίγμα να γίνει αφράτο (3-5 λεπτά περίπου).
Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και συνεχίζοντας το χτύπημα, ρίχνουμε τα 100 ml από τον χυμό του πορτοκαλιού. Το υπόλοιπο το κρατάμε στην άκρη για να το χρησιμοποιήσουμε εάν το τελικό μας μίγμα είναι σφιχτό (αν πάλι το μίγμα είναι καλό, πίνουμε τον χυμό...).
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με την καρύδα και το baking powder.
Ρίχνουμε, σταδιακά, κι αυτά τα υλικά στο μίγμα του κέικ, ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθεί. Παίρνουμε 16 φορμάκια χάρτινα και τα τοποθετούμε στην ειδική λαμαρίνα με τις θέσεις για cupcakes.
Τα γεμίζουμε μέχρι τη μέση και τα ψήνουμε για 25-30 περίπου λεπτά, μέχρι το μαχαίρι που συνήθως βυθίζουμε στο κέικ να βγαίνει στεγνό.
YΛΙΚΑ για την κρέμα τυριού
150 γρ βούτυρο ή μαργαρίνη (επάνω στα πακέτα υπάρχουν γραμμάρια)
250 γρ κρέμα τυριού (1 πακέτο)
400 γρ ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
1 βανίλια
Λίγη ινδική καρύδα για την διακόσμηση
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Έχουμε όλα το βούτυρο και το τυρί-κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου, και την άχνη κοσκινισμένη.
Χτυπάμε το βούτυρο με το τυρί έως ότου αφρατέψουν.
Προσθέτουμε τη βανίλια και σταδιακά την άχνη.
Βάζουμε για 15 περίπου λεπτά στο ψυγείο.
Εάν το μίγμα είναι αραιό, προσθέτουμε λίγη άχνη. Εάν είναι λίγο σφιχτό, τότε προσθέτουμε λίγο γάλα.
Καλύπτουμε το cupcake με την κρέμα, είτε απλά με ένα κουτάλι ή σπάτουλα, αν έχουμε, ή με σύριγγα ζαχαροπλαστικής, κάνοντας το σχέδιο που θέλουμε.
Τέλος, πασπαλίζουμε με ινδοκάρυδο.
* Η συγκεκριμένη συνταγή είναι σε γραμμάρια αλλά αν ανατρέξετε στον πίνακα με τις μεζούρες θα βρείτε τις αντιστοιχίες.
Πάντως, καλό είναι να υπάρχει μια ζυγαριά κουζίνας, που τώρα πια είναι ένα πολύ φθηνό εργαλείο, γιατί κυρίως στη ζαχαροπλαστική, η ακριβής μέτρηση των υλικών, τις περισσότερες φορές παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην επιτυχία του γλυκού.
Συνοδεύουν τέλεια έναν καφέ ή ακόμα για τα παιδιά ένα ποτήρι γάλα !! Δοκιμάστε τα, είναι μούρλια !!!!