Και λίγη ιστορία για να γνωρίζουν οι νεότεροι και να θυμούνται οι παλιότεροι...
Η μπομπότα ήταν το ψωμί των φτωχών, ήδη από το 1930 και κατά τη διάρκεια της κατοχής στην Ελλάδα όταν το αλεύρι από σιτάρι δεν υπήρχε ενώ το αλεύρι καλαμποκιού ήταν άφθονο. Έτσι, τα περισσότερα νοικοκυριά χρησιμοποιούσαν το καλαμποκάλευρο για να φτιάξουν ψωμί αλλά και πίτες και κάποια "γλυκά" της εποχής, για να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες.
Συνήθως, η μπομπότα ήταν το ψωμί ή η "πίτα" ένας χυλός από ζεστό αλατισμένο νερό, καλαμποκάλευρο, χόρτα και ίσως λίγο λάδι ή αυγό εάν και όταν υπήρχε.
Σε κάποιες περιοχές έβαζαν νερό με καλαμποκάλευρο, κανέλα, σταφίδες και λάδι (σπανιότερο είδος), το έβραζαν και ρίχνοντας από πάνω πετιμέζι, έφτιαχναν το "κατσαμάκι", ένα είδος γλυκού σαν τον μετέπειτα σιμιγδαλένιο χαλβά.
Αυτές, είναι μαρτυρίες όσων έζησαν εκείνες τις ταραγμένες και δύσκολες εποχές.
Μετέπειτα, το καλαμποκόψωμο περιφρονήθηκε και υπήρχαν άτομα που έχοντας την εμπειρία των χρόνων εκείνων δεν ήθελαν ούτε να το δουν.
Κι όμως, οι σύγχρονοι διατροφολόγοι επιμένουν ότι το αλεύρι από καλαμπόκι είναι ένας διατροφικός θησαυρός καθώς περιέχει θειαμίνη, νιασίνη αλλά και φυλλικό όξυ.
ΥΛΙΚΑ
4 αυγά
1 1/4 φλ. ζάχαρη καστανή ή άσπρη
1 φλ. λάδι
2 φλ. καλαμποκάλευρο
1 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλ. γάλα
5 κ.γλ. baking powder
1 φλ. σταφίδες μαύρες
Ξύσμα και Χυμό από 1 πορτοκάλι
2 κ.γλ. κανέλα
Λίγο κονιάκ για να μουσκέψουμε τις σταφίδες
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε το αλεύρι από καλαμπόκι, το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το baking powder και τη κανέλα.
Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη για 8-10 λεπτά, μέχρι να γίνουν σαν κρέμα και να ασπρίσουν.
Προσθέτουμε, συνεχίζοντας το χτύπημα, το λάδι και το χυμό από το πορτοκάλι.
Σταματούμε το χτύπημα με το μίξερ (ή συνεχίζουμε σε πολύ χαμηλή ταχύτητα).
Ανακατεύοντας με σπάτουλα, προσθέτουμε εναλλάξ, το γάλα και το μίγμα των αλεύρων.
Τέλος, προσθέτουμε τις σταφίδες που τις έχουμε μουλιάσει σε κονιάκ και τις έχουμε αλευρώσει ελάχιστα και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Βάζουμε σε ταψί αλειμμένο με λάδι ή στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
Ψήνουμε για 60 περίπου λεπτά και ελέγχουμε αν έχει ψηθεί προσέχοντας να έχει ροδοκονίσει η επιφάνειά του και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα.
Επίσης, όταν βυθίζουμε ένα μαχαίρι ή ένα καλαμάκι για σουβλάκια, πρέπει να βγαίνει στεγνό.
Είναι ένα υπέροχο και θρεπτικό σνακ για μικρούς και μεγάλους!
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ & ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!