Αχλάδια ποσέ σε γλυκό κρασί και mousse λευκής σοκολάτας

Σοκολάτα και κρασί!! Ένας συνδυασμός που παλιότερα φαινόταν δύσκολος αν όχι περίεργος αλλά έχει πια γίνει αποδεκτός. Σοκολάτα και κρασί... δύο υλικά που, καθένα με τον τρόπο του συμμετέχουν στα περισσότερα γιορτινά καλέσματα... πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ένα μενού για δύο!! Σοκολάτα και κρασί... συμφωνία σε άσπρο και κόκκινο... κι αν πήγε ο νους σας στην μαύρη σοκολάτα ...κακώς, πολύ κακώς!!! Εδώ πρόκειται για την άσπρη γλύκα που αυτή τη φορά δανείζεται το χρώμα του πάθους και της αγάπης από την κατακόκκινη, γλυκιά Μαυροδάφνη. Τα αχλάδια χαρίζουν την περισσή τους, φρουτώδη νοστιμιά και βάφονται κόκκινα για χάρη του Αγίου Βαλεντίνου που, άσχετα αν στη χώρα μας δεν τον πολυγιορτάζουμε, μας βάζει στη διαδικασία να ετοιμάσουμε ένα δείπνο για ...δύο... έτσι για μια αλλαγή, βρε αδερφέ... και για να ξεφεύγουμε πότε πότε από τη δύσκολη πραγματικότητα!!!!! 
Πολλές μέρες σκεφτόμουν τί γλυκό θα φτιάξω... μπισκότα, κεκάκια, τούρτες γλυκά και αλμυρά... όχι αυτή τη φορά θέλω κάτι άλλο!! Αυτό βρήκα στα ποσαρισμένα σε κρασί αχλάδια!!! Τη διαφορετικότητα (αν και όχι την πρωτοτυπία), τη φρουτώδη γεύση αλλά και την ελαφράδα του συγκεκριμένου επιδορπίου που βρίσκεται ανάμεσα στο φρούτο και το γλυκό. 
Από την άλλη, είναι γνωστό ότι λατρεύω τις σοκολατένιες mousse μ΄εκείνη την αέρινη παρουσία που μόλις τρυπώσουν στο στόμα λιώνουν και σε γεμίζουν γλύκα και νοστιμιά! Μη θέλοντας, λοιπόν, τον χρωματικό συνδυασμό του καφέ με το κόκκινο αλλά προτιμώντας τον συνδυασμό λευκό και κόκκινο πέρασα στην ιδέα της λευκής σοκολάτας που έτσι κι αλλιώς είχα μια συνταγή στο παλιό, τριμμένο τετράδιο συνταγών. 
Ελαφρύ, φρουτένιο, εμφανισιακά ταιριαστό με τη γιορτή (και με κάθε γιορτή εδώ που τα λέμε), εύκολο και κάτι που, σίγουρα διευκολύνει... είναι ένα γλυκό που μπορεί να γίνει από την προηγούμενη μέρα και να σερβιριστεί σαν να είναι της ώρας αφού πρώτα βάλουμε τα αχλάδια για λίγο στον φούρνο μικροκυμμάτων. :)
Αν, λοιπόν, είστε από τους οπαδούς της γιορτής της αγάπης (καλά κάνετε και μην πτοείστε από όσους δεν τη συμπαθούν) γιορτάστε... χαρείτε... γευθείτε ... με όλη σας το είναι... εξάλλου το σημαντικό είναι να ζούμε τη στιγμή, το τώρα και να το απολαμβάνουμε!!
ΥΛΙΚΑ για 2 μερίδες
2 αχλάδια κομμένα στη μέση και χωρίς τα κουκούτσια
300 ml γλυκό κόκκινο κρασί (κατά προτίμηση Μαυροδάφνη)
200 ml νερό
400 γρ. ζάχαρη
1 ξυλάκι κανέλας
1 αστεροειδή γλυκάνισο
1κομμάτι φλούδας πορτοκαλιού 
1 κομμάτι φλούδας λεμονιού
Για τη mousse λευκής σοκολάτας
80 γρ. λευκή σοκολάτα
200 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
250 γρ. μασκαρπόνε
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Καθαρίζουμε τα αχλάδια, τα κόβουμε στη μέση και βγάζουμε τα κουκούτσια.
Βάζουμε στην κατσαρόλα το κρασί, το νερό, τη ζάχαρη, την κανέλα, τον γλυκάνισο, το πορτοκάλι και το λεμόνι.
Αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και βάζουμε μέσα και τα αχλάδια.
Δυναμώνοντας λίγο τη φωτιά, αφήνουμε τα αχλάδια να ποσαριστούν (όχι να βράσουν) σιγά σιγά μέχρι να μαλακώσουν καλά.
Μόλις δούμε ότι μαλάκωσαν, τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και δυναμώνουμε τη φωτιά σε μέτρια για να αρχίσει το σιρόπι να βράσει μέχρι να μειωθεί σχεδόν στο μισό και να "δέσει" όπως "δένουμε" τα γλυκά του κουταλιού.
Καταλαβαίνουμε ότι το σιρόπι έχει δέσει όταν η επιφάνειά του γεμίσει με μεγάλες φούσκες καθώς κοχλάζει.
Αφού δέσει το σιρόπι, αποσύρουμε από την ηλεκτρική εστία και ξαναβάζουμε μέσα τα αχλάδια και αφήνουμε να κρυώσουν.
Ετοιμάζουμε τη mousse λευκής σοκολάτας
Βάζουμε την κρέμα γάλακτος να ζεσταθεί (χωρίς να βράσει) και, αφού την αποσύρουμε από την φωτιά, ρίχνουμε την λευκή κουβερτούρα και την αφήνουμε 3-4 λεπτά μέχρι να λιώσει.
Μετά, ανακατεύουμε καλά το μίγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί και το αφήνουμε στο ψυγείο για 40 περίπου λεπτά για να κρυώσει καλά.
Όταν κρυώσει το μίγμα το χτυπάμε με το "σύρμα" ή ένα μίξερ χειρός για 5 λεπτά και μετά προσθέτουμε το μασκαρπόνε συνεχίζοντας το χτύπημα στη μεσαία ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθεί και να πήξει κάνοντας μικρές κορυφούλες.
Αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να "στήσουμε" το γλυκό και να το σερβίρουμε.
Happy Valentine's day!!!! -:))

23 σχόλια:

  1. καλημερουδια!!! ενα περιεργο πραμα με τα ποσε αχλαδια ενω τα εχω φαει σε ταβερνες δεν τα εχω κανει ποτε γτ φοβαμαι μη γινουν χάλια!! μ αρεσει που εβαλες λευκη σοκολατα και οχι την κλασσικη! πιστευω του τεριαζει απολυτα! θα τη δοκιμάσω στη συνταγη σου γτ μου φαινεται πανευκολη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα... είναι πράγματι πανεύκολη συνταγή... το μόνον που θέλει λίγη προσοχή είναι να μην βράσουν σε δυνατή φωτιά τα αχλάδια και λιώσουν γι αυτό προτίμησε την χαμηλή φωτιά έτσι ώστε να ποσαριστούν και όχι να βράσουν γρήγορα! Εξάλλου όσο περισσότερο μείνουν μέσα στο κρασί τόσο καλύτερα γίνονται!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απλό, όμως πoλύ εnτυπωσιακό το γλυκό σου :)
    Tελικά το κρασί πάει πολύ με την σοκολάτα. Ειχα βρεθει σε μια σοκολατερί
    και ο υπεύθυνος μας πρότεινε να δοκιμάσουμε σοκολατακια με μπαχαρικά και να τα συνοδευσουμε με ενα ποτήρι κρασί... πολύ ομορφος συνδυασμος!
    Καλημέρα!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πράγματι απλό, εύκολο και μεθυσμένα νόστιμο!!!
      Πράγματι σοκολάτα και κρασί είναι καλό δίδυμο!! -:))
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  4. Ελαφρύ και φρουτένιο το γλυκάκι σου, Κική μου! Μου αρέσει η μους σοκολάτας, με την οποία το γαρνίρισες. Του πάει πολύ!
    Καλή σου ημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και τα αχλάδια με τη μαυροδάφνη αλλά και η mousse είναι υπέροχα Ειρήνη μου!!
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  5. Πωπω!!!Τέλειο!!!!!!Απλά τέλειο!!!!!!Μου αρέσουν αυτά τα γλυκά με τα φρούτα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ νόστιμο Γεωργία μου!! Εξάλλου τα φρουτένια γλυκά είναι πολύ ωραία!

      Διαγραφή
  6. Δεν έχω φάει ποτέ αλλά μου φαίνεται πολύ "κομψό"γλυκό!Πολύ όμορφο,ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ ραφινάτη γεύση και αξίζει Πινελιά μου!

      Διαγραφή
  7. Πολύ gourmet,τό γλυκάκι σου Κική μου!!Οτι πρέπει γιά επιδόρπιο,τού Αγίου Βαλεντίνου!!Αλλά κα ίη μούς σοκολάτας,απλά,ΤΕΛΕΙΑ!!!Πολύ αγαπησίαρικη η φωτογραφική σου παρουσίαση!!!Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Δήμητρά μου... ο συνδυασμός τους είναι υπέροχος!! Φιλιά!

      Διαγραφή
  8. Πολύ ωραία εμφάνιση και ωραία πρόταση!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τα αχλάδια ποσέ είναι ονειρικά από μόνα τους. Έβαλες και αυτή τη θεϊκή γέμιση και ήρθε και έδεσε! Αφροδισιακό γλυκό κατά εμένα, οπότε κορίτσια όποια έχει σχέδιο αποπλάνησης στα σκαριά, εδώ είναι η λύση. Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι τα αχλάδια ποσέ και μάλιστα σε μαυροδάφνη με μπαχαρικά είναι υπέροχα αλλά και με τη mousse άσπρης σοκολάτας "δένουν" απίστευτα!!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  10. Τέλειος ο γευστικός συνδυασμός αχλάδι-σοκολάτα, μου αρέσει πολύ που έβαλες και το μασκαρπόνε στη μους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ ωραίος ο συνδυασμός Χρύσα μου!!

      Διαγραφή
  11. Ελαφρύ, φρουτένιο, σοκολατένιο και...μεθυσμένο!

    Μερσί, θα πάρω!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα σου ετοιμάσω δυο μεριδούλες ...για τον Βαλεντίνο σου και σένα!!
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  12. Πολύ ιδιαίτερο γλυκό!
    Και τα αχλάδια θα γίνονται φανταστικά έτσι και για τη μους δεν το συζητώ, φαίνεται απίστευτη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι είναι ιδιαίτερο σε γεύση αλλά και εμφάνιση Ερμιόνη μου και με τη μους ταιριάζει απίστευτα!!!

      Διαγραφή
  13. Πολύ όμορφη εκδοχή!!!!! Ξεφεύγει από τις συνηθισμένες με τη μους λευκής σοκολάτας!!!! Υπέροχη πρόταση Κική μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!