Μαρμελάδα εσπεριδοειδών ή μια μαρμελάδα ανακύκλωσης

Πώς γίνεται το γλυκό πορτοκάλι; Όχι το μοντέρνο με ολόκληρη τη φέτα πορτοκαλιού, φέτα και σάρκα μαζί αλλά το παλιό, κλασικό και διαχρονικό γλυκό του κουταλιού. Γνωρίζετε;;; Σίγουρα ναι!! Το γλυκό του κουταλιού αυτό γίνεται με τις φλούδες από τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, τα περγαμόντα ακόμη και τα νεράντζια. Αλλά και μαρμελάδα γίνεται με τον τρόπο αυτό!!
Αυτή ήταν η σκέψη μου πριν μερικές εβδομάδες... μια και η κατανάλωση πορτοκαλιών, ακέρωτων, στο σπίτι μας καλά κρατεί! Ο φρεσκοστυμένος χυμός πορτοκαλιού πίνεται απ' όλους σχεδόν και μετά... πάρα πολλές φορές πετάμε τις φλούδες!! Γιατί όμως;;; Δεν είπαμε ότι καλό είναι να μην πετάμε τίποτε;;; 
Την πρώτη φορά οι φλούδες που έγιναν μαρμελάδα ήταν μόνον από πορτοκάλια! Νόστιμη μαρμελάδα που μου θύμισε λίγα τα παιδικά μου χρόνια όταν ακόμη μισούσα την μαρμελάδα πορτοκάλι και δεν την πλησίαζα αν και στο σπίτι αγοράζαμε πάντα μαρμελάδα πορτοκάλι ΦΙΞ!! Τη θυμάμαι έντονα εκείνη τη μαρμελάδα, με το υπέροχο χρώμα της, τη διαφάνειά της (προφανώς είχε το χυμό από τα πορτοκάλια) αλλά και τις μακρόστενες φλουδίτσες της που της χάριζαν μοναδικό άρωμα αλλά και μια ελαφρά πικρίλα!!! Ο μπαμπάς μου τη λάτρευε εν αντιθέσει με μένα που τη ...μισούσα!!!! χαχαχα Πολύ αργότερα εκτίμησα τη νοστιμιά της!!!
Αυτή τη φορά, λοιπόν, ήταν η δεύτερη που έφτιαξα για να αξιοποιηθούν οι φλούδες που απέμειναν!! Θα αναρωτηθείτε ...κουζίνα της κρίσης;;; Όχι φυσικά!!! Δεν το βλέπω έτσι... απλά θεωρώ ότι είναι πολύ δημιουργικό, καλό για το περιβάλλον αλλά και για την "τσέπη" μας!
Οι φλούδες τώρα συνοδεύτηκαν από δύο καρότα που είχαν μείνει στο ψυγείο, 2 μήλα (επιθυμία του μπαμπάκα μου) και λίγη τριμμένη πιπερόριζα (τζίντζερ) για έξτρα άρωμα (αν και για να γίνει αισθητή η γεύση της μάλλον χρειάζεται μεγαλύτερη ποσότητα).
Μια υπέροχη πορτοκαλί μαρμελάδα, αποτέλεσμα του συνδυασμού, με ελαφρά "σπασμένη" τη γεύση των εσπεριδοειδών (σε αντίθεση με την πρώτη φορά) αλλά με μια μοναδική νοστιμιά, τέτοια που δεν μπορείς να περιμένεις να την απολαύσεις μόνον σαν μαρμελάδα και όχι σαν γλυκό του κουταλιού μαζί μ' έναν αρωματικό ελληνικό καφέ!!
Ικανοποίηση για την πλήρη χρησιμοποίηση των πορτοκαλιών και των λεμονιών αλλά και νοστιμιά!!! Πώς το βλέπετε;;; Δεν είναι ένας καταπληκτικός συνδυασμός;; 
Μαζέψτε, λοιπόν, τις φλούδες από τα πορτοκάλια και τα λεμόνια που στίβετε, πάρτε το ξύσμα εφόσον είναι ακέρωτα και ξεκινήστε μαζί μου τα γευστικά πειράματα για να καταλήξετε στην μαρμελάδα-προορισμό που σας αρέσει.
Πάντως, είτε φτιάξετε μαρμελάδα μόνον με εσπεριδοειδή, είτε με εσπεριδοειδή και καρότα ή μήλα να είστε σίγουροι ότι θα απολαύσετε άρωμα και γεύση σε όλο τους το μεγαλείο!!
ΥΛΙΚΑ
Φλούδες από 6 πορτοκάλια
Φλούδες από 4 λεμόνια
3 μεγάλα καρότα
2 μήλα (προαιρετικά)
Ζάχαρη
Χυμό 1 λεμονιού
1 κ.γλ. τριμμένη φρέσκια πιπερόριζα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ξύνουμε ελαφρά τα πορτοκάλια και τα λεμόνια στη λεπτή μεριά του τρίφτη.
Εάν είναι ακέρωτα, κρατάμε το ξύσμα τους, το βάζουμε σε σακουλάκια τροφίμων και το διατηρούμε στην κατάψυξη για να το χρησιμοποιήσουμε σε γλυκά.
Εάν τα πορτοκάλια και τα λεμόνια είναι κερωμένα τότε πετάμε το ξύσμα.
Τις φλούδες από τις οποίες πήραμε το ξύσμα, τις βάζουμε στο multi και τις κόβουμε σε πολύ μικρά κομματάκια αλλά δεν τις πολτοποιούμε εντελώς.
Στο multi ψιλοκόβουμε επίσης τα καρότα και τα μήλα.
Βάζουμε τις φλούδες των λεμονιών και των πορτοκαλιών μαζί με τα καρότα σε μια κατσαρόλα και αφού τα ζυγίσουμε και σημειώσουμε το βάρος τους, προσθέτουμε νερό και τα βράζουμε για 5 λεπτά.
Ρίχνουμε το νερό και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία του βρασίματος για 5 λεπτά άλλες 2 φορές. 
Αυτό αρκεί για να βράσει λίγο το καρότο και να "φύγει" η πιθανή πικρίλα των εσπεριδοειδών, που ήδη έχουμε αφαιρέσει την εξωτερική φλούδα (το ξύσμα).
Ζυγίζουμε το βάρος του μήλου με την πιπερόριζα και το προσθέτουμε στο βάρος των υλικών που έχουμε βράσει.
Βάζουμε την ίδια ποσότητα (ή κατά 50 γρ. λιγότερη) σε ζάχαρη, μια κουταλιά της σούπας μέλι και νερό τόσο όσο να σκεπάζει τα υλικά (δηλαδή εάν τα φρούτα είναι 700 γρ. προσθέτουμε 650 γρ. ζάχαρη ή 600 γρ. ζάχαρη και 2 κ.σ. μέλι).
Αφήνουμε την μαρμελάδα μας να βράσει για 20-25 λεπτά σε χαμηλή φωτιά και ελέγχουμε εάν έδεσε με τον γνωστό τρόπο δηλαδή σύροντας την ξύλινη κουτάλα στον πάτο της κατσαρόλας και εάν ανοίξει και μείνει ανοιχτός ο "δρόμος" της μαρμελάδας τότε είναι έτοιμη.
Εάν η μαρμελάδα χρειάζεται κι άλλο "δέσιμο" την αφήνουμε λίγο ακόμη να βράσει.
Καλή σας μέρα!!! Να είστε καλά!!-:))

36 σχόλια:

  1. Υπέροχη μαρμελαδίτσα,Κικίτσα μου!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πράγματι πολύ ωραία Λένια μου!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  2. Πολύ ωραία! Γεια στα χέρια σου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τρελαίνομαι για γλυκό πορτοκάλι και φυσικά για μαρμελάδα! Φανταστική η μαρμελάδα σου Κική μου! Καλημέρα! Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι νοστιμότατη και πολύ εύκολη Ειρήνη μου!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  4. Υπέροχη ιδέα η συνταγή σου , Κική μου !!!!
    Φιλιά !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μια χαρά ιδέα! Οι δικοί μου αγαπούν πολύ αυτού του είδους μαρμελάδας, οπότε την επόμενη φορά που θα θελήσουν να κάνουν θα δοκιμάσω τη δική σου! Κική μου σε ευχαριστούμε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ νόστιμη, αρωματική, εύκολη και της ανακύκλωσης Λίλια μου!!! Αξίζει τη δοκιμή της!

      Διαγραφή
  6. Χαρά που μου έδωσες με την συνταγή αυτή, τώρα που είναι η εποχή για αυτά τα φρούτα!!!! Καλή ιδέα, ευχαριστώ και φιλιά.... κα καφεδάκι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι πολύ φιλενάδα...μακάρι να ήσουν κοντά να σου δώσω ένα βαζάκι!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  7. Έτσι με τις φλούδες να φαίνονται μου αρέσει και μένα η μαρμελάδα πορτοκάλι. Πολύ ωραία η ιδέα της φλουδο-ανακύκλωσης, όπως και το να προσθέσεις καρότα και μήλα. Όσο για το τζίντζερ, αυτό κι αν της πηγαίνει!
    Αρχίζω να μαζεύω φλούδες! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι νοστιμότατη μαρμελάδα και ταιριάζουν όλα υπέροχα Σκοτεινούλα μου!
      Φιλιά! -:)

      Διαγραφή
  8. Υπεροχη μαρμελαδα Κικη μου!
    Εγω φετος τις φλουδες τις εκανα γλυκο, αποξηραμενες και ζαχαρωμενες. Επειδη ομως θα προκυψουν και αλλες φλουδες θα δοκιμασω και την δικια σου προταση!
    Φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ Μαρίνα μου μέχρι στιγμής έκανα γλυκό, μαρμελάδα και τώρα θα κάνω με σοκολάτα και ζαχαρωμένες για κέικς!
      Πάντα προκύπτουν φλούδες όσο είναι χειμώνας και τα πορτοκάλια άφθονα!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  9. Υπέροχη φαίνεται.
    Και του χρόνου με το καλό και με υγεία πάντα
    καλό απογευματάκι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι Αλέξανδρε κι αν σου αρέσουν τα εσπεριδοειδή αξίζει να τη δοκιμάσεις!
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  10. Κική μου θα σου ομολογήσω ότι κι εγώ πλέον δεν πετάω τις φλούδες από λεμόνια-πορτοκάλια, μπορούν να αξιοποιηθούν με ένα σωρό τρόπους.
    Ωραιότατη η μαρμελάδα σου!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα αξιοποιούνται τόσο καλά Έλενά μου γιατί να τις πετάξεις;;;;
      Χαίρομαι που σου άρεσε!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  11. Αγαπώ πολύ τη μαρμελάδα εσπεριδοειδών, δεν είχα σκεφτεί ποτέ την προσθήκη καρότου-μήλου! Την επόμενη φορά όμως θα το δοκιμάσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασε το συνδυασμό Χρύσα ...είναι κορυφαίος!!!

      Διαγραφή
  12. Αλλοιώτικη η συνταγή σου Κική...και μου αρέσει!...θα την φτιάξω σίγουρα....
    Κική έφτιαξα τα μανιτάρια φρικασέ κι`έγιναν πολύ νόστιμα...
    Καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Χρυσούλα μου και που σας άρεσαν τα μανιτάρια!!
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  13. Κρίση και παρα-κρίση μη σου πω Κική μου! Μέσα σ' όλη αυτήν την απαίσια περίοδο που διανύουμε, γινόμαστε περισσότερο δημιουργικοί. Και η μαρμελάδα σου, φαίνεται πολύ δελεαστική! Μου έκανε εντύπωση το καρότο που περιέχει.
    Κάποια στιγμή θα τη φτιάξω, καθώς μου αρέσουν οι μαρμελάδες και -παραδόξως- τις πετυχαίνω.
    Πολλά φιλάκια και καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και λίγα λες Πηνελόπη μου!!! Πραγματικά απαίσια αλλά τουλάχιστον γινόμαστε πράγματι δημιουργικοί. Το καρότο τη γλυκαίνει τη μαρμελάδα...και το μήλο μετριάζει την ένταση των εσπεριδοειδών...αξίζει να τη δοκιμάσεις!!!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  14. Τέλεια !!!
    Θέλω να την κάνω και εγώ. Πρέπει όμως να αγοράσω
    βιολογικά πορτοκάλια, έτσι δεν είναι ??????
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν χρειάζεται να είναι βιολογικά Σοφία μου...απλά ακέρωτα!! Αλλά και κανονικά να είναι μπορείς να τα ξύσεις και να πετάξεις το ξύσμα... οπότε πάλι είναι οκ με τη μαρμελάδα!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  15. Κόλαση η μαρμελάδα σου Κική μου!!!Πολύ ιδιάιτερη σάν γεύση!!!Πρωτότυπη συνταγή!!!Ουάου!!! Η τελευταία σου φωτό,φοβερή!!!Εχω δικά μας πορτοκάλια καί λεμόνια!!!Θά τήν δοκιμάσω!!!Καλό βράδυ!!Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πράγματι ιδιαίτερη και πολύ νόστιμη! Χαίρομαι που σου άρεσε... ναι, να τη δοκιμάσεις!!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  16. Εξαιρετική, αρωματική και πολύ λαχταριστή!
    Από τις μαμελάδες που προτιμώ και η δική σου έγινε εκπληκτική!
    Φύλαξε βαζάκι Βασιλική μου, κρύψε το και και σούρχομαι. :)

    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Ζαμπία μου ...έγινε νοστιμότατη!!!
      Φιλάκια και σου φυλάγω ένα βαζάκι!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  17. Αύριο κιόλας πάω λαϊκή να πάρω φρούτα φρέσκα
    για να την φτιάξω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να τη φτιάξεις Φλώρα μου ...θα σου αρέσει!

      Διαγραφή
  18. Καλημέρα Κική μου, πανέμορφη η μαρμελάδα σου!!! Τυχαίνει να έχω πολλά εσπεριδοειδή αυτές τις μέρες και με βάζεις σε μεγάλο πειρασμό να τη φτιάξω..Καλή σου μέρα, φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Χαρούλα μου... να τη φτιάξεις τη μαρμελάδα και σίγουρα θα σας αρέσει!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!