Το τυρόψωμο-κουλούρα της Τυρινής να έχει και ...καρύδια;;;;


Γιατί όχι;;;; Τυρί φέτα και καρύδια είναι ένας πολύ αρμονικός και λιχούδικος συνδυασμός. Νοστιμιά σκέτη κι όταν αυτός ο συνδυασμός περιβάλλεται από μια ζύμη μαγιάς... με άλλα λόγια μια ζύμη που συνδυάζει τα υλικά του κέικ αλλά με μαγιά για περισσότερη αφρατάδα, τότε αυτό το τυρόψωμο γίνεται ένα μοναδικό σνακ. Εύκολο και γρήγορο, ζυμώνεται με το μίξερ και το μόνο που ζητάει είναι το χρόνο του για να φουσκώσει αλλά κι αν βιαζόμαστε... μπορούμε να το βάλουμε να φουσκώσει στους 35-40 βαθμούς και θα χρειαστεί όλο κι όλο 50-60 λεπτά.
Δύο σημεία που πρέπει να προσέξουμε: 
1- το γάλα να μην καίει και καταστρέψει τη μαγιά και
2- να αφήσουμε το τυρόψωμο να φουσκώσει καλά.
Και μια και σήμερα η ...έμπνευση για ιστοριούλα πάει περίπατο...περνάμε αμέσως στη συνταγή! -:))
ΥΛΙΚΑ
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. αλεύρι καλαμποκιού
8-9 γρ. ξηρή μαγιά (1 φακελάκι)
50 γρ. ελαιόλαδο
220-230 ml γάλα χλιαρό
1 αυγό μεγάλο
1 κ.γλ. αλάτι
2 κ.γλ. ζάχαρη
Για τη γέμιση
220 γρ. φέτα θρυμματισμένη
50 γρ. καρυδόψιχα θρυμματισμένη 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Στο μπολ του μίξερ, βάζουμε το χλιαρό γάλα με τη ζάχαρη και τη μαγιά και αρχίζουμε να χτυπάμε το μίγμα.
Προσθέτουμε το αυγό, το ελαιόλαδο, το αλάτι και 3-4 κουταλιές της σούπας αλεύρι.
Μόλις το μίγμα ομογενοποιηθεί, βάζουμε τα εξαρτήματα για τη ζύμη και προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι.
Η ζύμη είναι έτοιμη όταν μαζεύεται γύρω από τα εξαρτήματα και είναι μαλακή αλλά χωρίς να κολλάει στα χέρια.
Ζυμώνουμε για 1-2 λεπτά με το χέρι.
Αλευρώνουμε το μπολ, βάζουμε τη ζύμη, την καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε στο φούρνο, στους 35-40 βαθμούς.
Την αφήνουμε να φουσκώσει για 50-60 λεπτά ή μέχρι να διαπλασιαστεί σε όγκο.
Εν τω μεταξύ, αλείφουμε με λίγο λάδι μια φόρμα του κέικ.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Ύστερα, τη χωρίζουμε σε δύο μέρη.
Ανοίγουμε το κάθε μέρος σε φύλλο χοντρό και αφού χωρίσουμε και τη γέμιση σε δύο μέρη, γεμίζουμε το κάθε φύλλο που το τυλίγουμε, όπως τυλίγουμε τα στρούντελ.
Πλέκουμε τα δύο ρολά ζύμης - γέμισης και τα βάζουμε στη φόρμα.
Αφήνουμε για άλλη μισή ώρα έτσι ώστε το τυρόψωμο-κουλούρα να ξαναφουσκώσει.
Το αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και το βάζουμε στο φούρνο και το ψήνουμε για 40-50 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι έχει πάρει ένα ωραίο καστανόξανθο χρώμα.
 Πηγή συνταγής της ζύμης: Βιβλίο "η τέχνη της πίτας", της Σούλας Γηραλέα.

24 σχόλια:

  1. Σκέτος πειρασμός το τυροκαρυδόψωμο, Κική μου!!! Πράγματι η φέτα ταιριάζει ωραία με το καρύδι! Καλή σου μέρα, φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι ταιριάζει απίθανα Χαρά μου!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  2. Δείχνει πεντανόστιμο! Μόλις ήρθα στο γραφείο και πίνω έναν σκέτο καφέ, μακάρι να είχα 2-3 φετούλες από αυτό το τέλειο τυροκαρυδοψωμάκι για συνοδεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πράγματι πεντανόστιμο... μακάρι να ήμουν εκεί ...θα σου έστελνα στα σίγουρα!

      Διαγραφή
  3. Τελικά το καρύδι μου φαίνεται ότι ταιριάζει παντού! Γλυκά και αλμυρά! Το λατρεύω όπως κατάλαβες. Υπέροχο φαίνεται το τυροκαρυδόψωμό σου Κική μου! Κοιτάζω τις φωτογραφίες και το λιγουρεύομαι! Γεια στα χέρια σου!
    Πολλά φιλάκια και πολλές όμορφες καλημέρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, ταιριάζει απίθανα και στα δυό!!! Χαίρομαι που σου άρεσε!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  4. Δελεαστικότατος ο συνδυασμός!
    Έχει προστεθεί στα υπόψη!
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πεντανόστιμος συνδυασμός θα σου έλεγα εγώ... να το δοκιμάσεις αξίζει!!

      Διαγραφή
  5. Να εχει ,να έχει χα χα!

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θέλουμε καρυδάκι, θέλουμε! Απίθανο με το τυράκι συνδυασμένο! Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι γι αυτό έβαλα... ήξερα πώς θα θέλατε!!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  7. Λαχταριστό τυροκαρυδοψωμάκι, με το καρυδάκι να το καταλαβαίνουμε στο δόντι που έλεγε και η γιαγιούλα μου!!
    Υπέροχο Κική μου!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς έτσι Ελενάκι μου!!! Αξίζει τη δοκιμή!!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  8. Λαχταριστό-λαχταριστό,τό τυροκαρυδόψωμο σου Κική μου!!!Λατρεύω τά καρύδια!!!Υπέροχη η συνταγή σου!!!!Καλό βράδυ!!Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αφού λατρεύεις τα καρύδια τότε αξίζει να το δοκιμάσεις Δήμητρά μου!!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  9. Όμορφο ψωμί και σίγουρα η γευστική του δύναμη αδιαμφισβήτητη!

    Φιλιά Βασιλική μου και καλό τριήμερο!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς έτσι Ζαμπία μου... είναι όλο νοστιμιά!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  10. Φαίνεται υπέροχο και απλό!Αλλά επειδή ξέρω,πως είμαι καταστροφή στην κουζίνα,μάλλον θα το αναθέσω σε κάποιον άλλο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπαααα, μην το κάνεις ...είναι απλούστατο!!!

      Διαγραφή
  11. Γιατί να μην έχει καρύδια Κική μου; Το καρυδόψωμο είναι από τα ψωμιά που μου αρέσουν και φτιάχνω. Το τυράκι το νοστιμίζει ακόμα περισσότερο! Καλοφάγωτο!
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασέ το και με τυράκι ...γίνεται ασυναγώνιστο Ειρήνη μου!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  12. Όπως σου έχω ξαναπεί Κική, ένα από τα πράγματα που μου αρέσουν και εκτιμώ σε σένα είναι η ικανότητα σου να συνδυάζεις υλικά. Αυτή η πρωτοτυπία και η ευρηματικότητα σου είναι απίστευτη!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια Ερμιόνη μου!!! Πάντως νομίζω ότι η ικανότητα του συνδυασμού των υλικών είναι θέμα συνήθειας κι έρχεται με την πείρα και την αγάπη στη μαγειρική... το ίδιο και οι νέοι συνδυασμοί. :)
    Αυτό το ψωμάκι αξίζει να το δοκιμάσεις!!!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!