Γιατί όχι;;;; Τυρί φέτα και καρύδια είναι ένας πολύ αρμονικός και λιχούδικος συνδυασμός. Νοστιμιά σκέτη κι όταν αυτός ο συνδυασμός περιβάλλεται από μια ζύμη μαγιάς... με άλλα λόγια μια ζύμη που συνδυάζει τα υλικά του κέικ αλλά με μαγιά για περισσότερη αφρατάδα, τότε αυτό το τυρόψωμο γίνεται ένα μοναδικό σνακ. Εύκολο και γρήγορο, ζυμώνεται με το μίξερ και το μόνο που ζητάει είναι το χρόνο του για να φουσκώσει αλλά κι αν βιαζόμαστε... μπορούμε να το βάλουμε να φουσκώσει στους 35-40 βαθμούς και θα χρειαστεί όλο κι όλο 50-60 λεπτά.
Δύο σημεία που πρέπει να προσέξουμε: 1- το γάλα να μην καίει και καταστρέψει τη μαγιά και
2- να αφήσουμε το τυρόψωμο να φουσκώσει καλά.
Και μια και σήμερα η ...έμπνευση για ιστοριούλα πάει περίπατο...περνάμε αμέσως στη συνταγή! -:))
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. αλεύρι καλαμποκιού
8-9 γρ. ξηρή μαγιά (1 φακελάκι)
50 γρ. ελαιόλαδο
220-230 ml γάλα χλιαρό
1 αυγό μεγάλο
1 κ.γλ. αλάτι
2 κ.γλ. ζάχαρη
Για τη γέμιση
220 γρ. φέτα θρυμματισμένη
50 γρ. καρυδόψιχα θρυμματισμένη
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Στο μπολ του μίξερ, βάζουμε το χλιαρό γάλα με τη ζάχαρη και τη μαγιά και αρχίζουμε να χτυπάμε το μίγμα.
Προσθέτουμε το αυγό, το ελαιόλαδο, το αλάτι και 3-4 κουταλιές της σούπας αλεύρι.
Μόλις το μίγμα ομογενοποιηθεί, βάζουμε τα εξαρτήματα για τη ζύμη και προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι.
Η ζύμη είναι έτοιμη όταν μαζεύεται γύρω από τα εξαρτήματα και είναι μαλακή αλλά χωρίς να κολλάει στα χέρια.
Ζυμώνουμε για 1-2 λεπτά με το χέρι.
Αλευρώνουμε το μπολ, βάζουμε τη ζύμη, την καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε στο φούρνο, στους 35-40 βαθμούς.
Την αφήνουμε να φουσκώσει για 50-60 λεπτά ή μέχρι να διαπλασιαστεί σε όγκο.
Εν τω μεταξύ, αλείφουμε με λίγο λάδι μια φόρμα του κέικ.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Ύστερα, τη χωρίζουμε σε δύο μέρη.
Ανοίγουμε το κάθε μέρος σε φύλλο χοντρό και αφού χωρίσουμε και τη γέμιση σε δύο μέρη, γεμίζουμε το κάθε φύλλο που το τυλίγουμε, όπως τυλίγουμε τα στρούντελ.
Πλέκουμε τα δύο ρολά ζύμης - γέμισης και τα βάζουμε στη φόρμα.
Αφήνουμε για άλλη μισή ώρα έτσι ώστε το τυρόψωμο-κουλούρα να ξαναφουσκώσει.
Το αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και το βάζουμε στο φούρνο και το ψήνουμε για 40-50 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι έχει πάρει ένα ωραίο καστανόξανθο χρώμα.
Πηγή συνταγής της ζύμης: Βιβλίο "η τέχνη της πίτας", της Σούλας Γηραλέα.