Σάλτσα πάπρικα... ένα γρήγορο συνοδευτικό κρεάτων

Το Θεσσαλονικιώτικο dip
'Ετσι για να μην ξεχνιόμαστε... ο χρόνος τρέχει... αύριο του Αγίου Βαλεντίνου, την άλλη πέμπτη ...Τσικνοπέμπτη! Το καρναβάλι σε όλο του το μεγαλείο και το τσίκνισμα επιβεβλημένο!!! 
Κρέατα, κρεατικά κάθε είδους, αλλαντικά αλλά και συνοδευτικά θα παρελάσουν από μπροστά μας!!!
Όπως συνήθως λέω δεν είμαστε ούτε Βίκινγκς ούτε Γαλάτες να παίρνουμε στο χέρι ένα κομμάτι κρέας ψημένο στα κάρβουνα και να το ...καταβροχθίζουμε... ένα "κάτι τις" συνοδευτικό το θέλουμε... έτσι για να γίνει πιο ... πλούσιο το τσίκνισμα αλλά και να καταναλώσουμε λιγότερο κρέας (αυτό ειδικά για τους απανταχού φανατικούς κρεατοφάγους γιατί εγώ πάντα καταναλώνω ελάχιστο κρέας και περισσότερα... συνοδευτικά).
Και  η ιστορία ξεκινά κάπως έτσι... μια φοιτήτρια μια φορά, καθισμένη με καλούς συμφοιτητές (ξέρετε τώρα) σε μια μια ταβερνούλα της Θεσσαλονίκης παρήγγειλε ένα τεράστιο μπιφτέκι!!! Μια κουβέντα από δω, δυό γέλια από κει, η ξενοιασιά και η χαρά παρέα... και το μπιφτέκι έρχεται!!! Ναι, αλλά το μπιφτέκι δεν είναι κανονικό μπιφτέκι ...είναι κάτι ανάμεσα σε μπριζόλα και μπιφτέκι, έχει υφή μπιφτεκιού και σκληράδα μπριζόλας (απροσδιόριστο είδος για τα φοιτητικά της μάτια)... άσε που παραδίπλα στρογγυλοκάθεται μια κόκκινη, σχεδόν, αλοιφή που, αδύνατον, να καταλάβει τί ακριβώς είναι!!! Καχύποπτη απλώνει το πηρούνι μα που να αρθρώσει λέξη... οι άλλοι έδειχναν να μην αναρωτιούνται ουδόλως τί είναι το συγκεκριμένο απροσδιορίστου φύσεως έδεσμα. Το πηρούνι φορτώνει λιγουλάκι απ' αυτό και το ξεφορτώνει στο στόμα... μμμμμ!! νόστιμο είναι αλλά ακόμη απροσδιόριστο!!! Ξανά μμμμμμμμ... ταιριάζει μ' αυτό που δεν έχει αποφασίσει αν είναι μπιφτέκι ή μπριζόλα!!! Οκ!!! είχα μια γνωριμία σήμερα αν και δεν ξέρω με τί!!!!
Καιρό μετά, στην Καβάλα στο πατρικό σπίτι όπου είχε πάει για τις διακοπές του καλοκαιριού η ίδια κόκκινη αλοιφή  εμφανίστηκε στο οικογενειακό τραπέζι κι έτσι αποκαλύφθηκε η ταυτότητά της... πάπρικα, η κατακόκκινη αλοιφή. Μια αλοιφή που στη Θεσσαλονίκη τη χρησιμοποιούμε σαν dip για κρέατα (στις πίτες με σουβλάκια και γύρο) αλλά και για να βουτάμε πατατούλες ψητές ή τηγανιτές.
Το εντυπωσιακό είναι ότι στις αυθεντικές Θεσσαλονικιώτικες συνταγές η πάπρικα... δεν έχει πιπεριά ούτε για δείγμα αλλά ούτε και πάπρικα (το μπαχαρικό)!!!! Το γιατί τη λένε έτσι δεν το γνωρίζω αλλά εγώ σήμερα σας δίνω μια συνταγή που βρήκα στο τοπικό περιοδικό Cooking ελαφρά "πειραγμένη" για να δικαιολογήσει το όνομά της!!! 
ΥΛΙΚΑ για 4-6 άτομα
200 γρ. πάστα ντομάτας (ντοματοπολτός)
100 γρ. μουστάρδα
30 ml ηλιέλαιο
30 ml ελαιόλαδο
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα ρίγανη (προαιρετικά)
1 κ.γλ. ζάχαρη (δική μου προσθήκη)
1 1/2 κ.σ. πάπρικα γλυκιά (δική μου προσθήκη)
1 κ.σ. ξίδι λευκό βαλσαμικό ή μηλόξιδο (δική μου προσθήκη)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε τον ντοματοπολτό σε μπολ και προσθέτουμε τη μουστάρδα, το ελαιόλαδο, το αλάτι, τη ρίγανη και σιγά σιγά ανακατεύοντας το ηλιέλαιο για να κάνουμε εύκολα το μίγμα ομοιογενές.
Εάν θέλουμε να προσθέσουμε και κάποιο από τα υπόλοιπα υλικά για να έχουμε μια πιο πλούσια γεύση τα προσθέτουμε στο τέλος.
Σερβίρουμε σε πιατελίτσα ή δίπλα στο κρέας στο πιάτο. 
ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ: Μπορούμε να εμπλουτίσουμε την πάπρικά μας με λίγο σκόρδο σε σκόνη αλλά και φέτα τριμμένη ή για πιο πικάντικη γεύση με λιαστές ντομάτες πολτοποιημένες αλλά και με πολτοποιημένες πιπεριές Φλωρίνης (αυτές που είναι στα βάζα) για περισσότερη γλύκα.
Εάν χρησιμοποιήσουμε λιαστές ντομάτες πολτοποιημένες μπορούμε να αντικαταστήσουμε λίγο από το ηλιέλαιο με το λάδι από τις λιαστές ντομάτες.
 Πηγή συνταγής : Περιοδικό "Cooking", Φεβρουάριος 2011
Καλή σας μέρα!! -:))
 

25 σχόλια:

  1. Πολύ νόστιμη καί πρωτότυπη συνταγή Κική μου!!ΤΕΛΕΙΟ συνοδευτικό γιά τά ψητά μας!!Θά τήν δοκιμάσω σίγουρα!!Καλό μεσημέρι!!!Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αξίζει να τη δοκιμάσεις Δήμητρά μου και χαίρομαι που σου άρεσε!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  2. Να σου πω Κική μου κι εγώ νόμιζα πως αυτή η "αλοιφή", είχε μέσα κόκκινη πιπεριά! Μου αρέσει πολύ, θα την φτιάξω συντόμως! Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ έτσι νόμιζα Ειρήνη μου μέχρι που βρήκα τη συνταγή στο "Cooking" κι άρχισα να ψάχνω αλλά πολλοί την κάνουν με λιωμένη πιπεριά Φλωρίνης!!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  3. Πραγματικά περίεργο όνομα για την αλοιφή αυτή που δεν περιέχει πάπρικα, δεδομένου ότι η πάπρικα (το μπαχαρικό) προέρχεται από την πιπεριά.
    Η αλοιφή ακούγεται πολύ νόστιμη, και θα συνοδεύει ιδανικά τα ψητά κρεατικά.
    Φιλάκια, καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η δική μου πάντως έχει ...χαχαχαχα αλλά η αυθεντική συνταγή δεν έχει!!!!!!!!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  4. Ιδανικό συνοδευτικό για τα κρεατικά μας αυτό, πολύ νόστιμο θα είναι! Θα το σημειώσω να το φτιάχνω και για το φοντύ κρεατικών που κάνω καμιά φορά, μαζί με άλλες σαλτσούλες, σίγουρα θα έχει μεγάλη επιτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι είναι νόστιμο συνοδευτικό Αμαλία μου!!

      Διαγραφή
  5. Εδώ... Οβελίξ! Προς το πιο εξευγενισμένο του όμως, γιατί λατρεύω τις σάλτσες-συνοδευτικά. Πολύ νόστιμη κι ενδιαφέρουσα αυτή η σάλτσα Κική μου! Θα προτιμήσω να τη φτιάξω με τις δικές σου παρεμβάσεις. Επίσης η φέτα που αναφέρεις στο τέλος, πιστεύω ότι θα της ταιριάζει απόλυτα!
    Πολλά φιλιά και πολλές καλημέρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οβελίξ μου αγαπημένε!!!! Δοκίμασέ την ...κι εγώ την προτιμώ λίγο πιο εξευγενισμένη!!! χαχαχα
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  6. Πολύ ωραία σάλτσα, το καλύτερο συνοδευτικό για κρεατικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σε κάποιους αρέσει πολύ η απλή πάστα τομάτας αλειμμένη επάνω σε ψωμί.
    Η δική σου πρόταση ενισχυμένη με τα άλλα υλικά είμαι σίγουρη ότι θα είναι πεντανόστιμη!

    Καλό απόγευμα Βασιλική μου!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι ...πάντως όχι σε μένα αν και στην Αμ. Γεωργική Σχολή είχαμε κάνει μια τέτοια πάστα αλλά με αρωματικά μέσα και ήταν υπέροχη αλλά σκέτη δεν ...δεν σου λέω!!! -:)) Η εκδοχή που δίνω είναι ωραία!!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  8. Πραγματικά να λέγεται σάλτσα πάπρικας, και να μην περιέχει πάπρικα ή έστω λιωμένη πιπεριά Φλωρίνης, μου φαίνεται άκρως εντυπωσιακό Κική μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απίστευτο εεεε;;;; Κι όμως!!!!!!! Πάντως η δική μου περιέχει!! -:))

      Διαγραφή
  9. Την είχα δοκιμάσει κάποτε στη Βουλγαρία και μου άρεσε πάρα πολύ!!!
    Πρέπει να δοκιμάσω τη αυνταγή σου!! Κατακόκκινη και πλούσια σε γεύση!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλήθεια την φτιάχνουν κι εκεί;;;; Δεν το ήξερα Πέπη μου!!! Δοκίμασε κι αυτή και πες μου εντυπώσεις!!

      Διαγραφή
  10. Πολύ μου αρέσει η ιδέα μιας σάλτσας που χαρακτηρίζεται από την σπιρτάδα της πάπρικας!
    Πραγματικά ότι πρέπει για τα κρεατικά μας.
    Σε φιλώ Κική μου, καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εγώ πάντως, σαν γνήσιο τέκνο αυτής της πόλης, δεν υπάρχει περίπτωση να φάω σουτζουκάκια χωρίς πάπρικα! Δεν είχα φτιάξει ποτέ όμως! Την Τσικνοπέμπτη θα την κάνω οπωσδήποτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το κρέας πάντα θέλει κάτι για συνοδεία! Η επιλογή της σάλτσας από πάπρικα είναι ότι πρέπει! Εγώ την κάνω με πιπεριά Φλωρίνης αλλά την επόμενη φορά θα δοκιμάσω τη δική σου! Καλή συνέχεια ^^

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Na rwtisw kati k egw i asxeti apo mageiriki?!?!? De mas peirazei pou o tomatopoltos einai wmos??
    To psinw apeira na tin ftia3w g to Pasxalino trapezi - mpas k entupwsiasw ws nea mageirissa k egw!hehee- kai o monos m endiasmos einai autos. e?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ηεπιλογη ειναι πολυ καλη και πιο ευγευστο απο την συνταγη με τυρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. καλησπερα Κικι.Αν δεν βαλω πάστα ντομάτας (ντοματοπολτός),διοτι δεν εχω,ποιο θα ειναι το αποτελεσμα? Το ρωταω,διοτι σε λιγη ωρα θα την κανω την Σάλτσα πάπρικα,αλλα δεν ξαναβγαινω απο το σπιτι προς το παρον.Αλρξανδρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλησπέρα Αλέξανδρε
    Η πάστα ντομάτας είναι από τα βασικά υλικά... με τί θα το αντικαταστήσεις;;; Δεν νομίζω ότι γίνεται... εκτός αν φτιάξεις σπιτική αλλά θα χρειαστεί να βράσεις για λίγη ώρα τον χυμό ντομάτας μέχρι να γίνει σαν πάστα. Μήπως να βγείς από το σπίτι;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!