Στον αντίποδα, μια σπιτική πίτσα με πρώτες ύλες με λιγότερα λιπαρά και προσεκτικά επιλεγμένο αλλαντικό ή με κοτόπουλο ψητό, με άφθονα λαχανικά αλλά και τυρί μπορεί να γίνει ένα πλήρες γεύμα που έχει να μας προσφέρει όχι μόνον νοστιμιά αλλά και ό,τι χρειάζεται ο οργανισμός από ένα γεύμα.
Η σημερινή πίτσα έχει κάτι διαφορετικό... μια πολύ αρωματική ζύμη. Μια ζύμη που μπορεί να γίνει αφράτη σαν κομμάτι από φρεσκοψημένο, μυρωδάτο ψωμί ή λεπτή, κρατσανιστή σαν πίτα. Μια ζύμη που ζυμώνεται με πέστο βασιλικού! Αυτό της χαρίζει ένα μοναδικό άρωμα και μια ιδιαίτερη νοστιμιά!!
Δοκιμάστε την ...αξίζει γιατί θυμίζει Ελλάδα, Μεσόγειο, καλοκαίρι κι αυλή της γιαγιάς ...όταν ο βασιλικός στις γλάστρες χαρίζει απλόχερα το άρωμά του!
500 γρ. αλεύρι για πίτσα τύπου 00, κοσκινισμένο
1 φακελάκι ξηρή μαγιά (8-9 γρ. ξηρής μαγιάς)
1 κ.γλ. ζάχαρη
1 κ.γλ. αλάτι
70 γρ. πέστο βασιλικού
2 κ.σ. ελαιόλαδο
200-230 γρ. νερό χλιαρό
Για τη γέμιση
200 γρ. πάριζα γαλοπούλας (με χαμηλά λιπαρά) σε κομμάτια
120 γρ. ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
1 κόκκινη πιπεριά σε καρεδάκια
1 πράσινη πιπεριά (κέρατο) σε ροδέλες
250 γρ. μανιτάρια ελαφρά σοταρισμένα με ελάχιστο ελαιόλαδο
200 γρ. μοτσαρέλα light τριμμένη
100 γρ. gouda τριμμένο
Αλάτι και πιπέρι
1 πρέζα ρίγανη
1 πρέζα βασιλικό
1 πρέζα δεντρολίβανο
1 πρέζα θυμάρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκανίτσα και προσθέτουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη.
Ανακατεύουμε λίγο το αλεύρι και μετά, ανοίγουμε λακούβα στη μέση και προσθέτουμε το αλάτι, το ελαιόλαδο και το πέστο βασιλικού.
Αρχίζουμε να προσθέτουμε νερό σιγά σιγά ζυμώνοντας τη ζύμη.
Όταν χρησιμοποιήσουμε όλο το νερό και ζυμώσουμε τη ζύμη μας γύρω στα 10 λεπτά η ζύμη μας θα πρέπει να είναι μαλακιά, ελαστική και να μην κολλάει στα χέρια.
Εάν είναι σφιχτή, προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα.
Εάν γίνει λίγο μαλακή και κολλάει στα χέρια, απλά καλύπτουμε τα χέρια μας με λίγο αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε την επιθυμητή πυκνότητα.
Την βάζουμε στο μπολ και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 50-60 λεπτά, σε ζεστό μέρος καλυμένη με διαφανή μεμβράνη (για να αποφύγουμε να κάνει κρούστα).
Μετά τη ξεφουσκώνουμε και την ανοίγουμε στο πάχος που θέλουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια γιατί είναι μια ζύμη που μπορούμε να την κάνουμε και λεπτή και τραγανή αλλά και πιο αφράτη.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Ετοιμάζουμε την πίτσα
Απλώνουμε ένα αντικολλητικό χαρτί σε μια λαμαρίνα φούρνου και αφού την αλείψουμε ελαφρά με ελαιόλαδο, την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
Τοποθετούμε επάνω τη ζύμη της πίτσας και με το μικρό ρολό που ανοίγουμε το φύλλο της πίτας ανοίγουμε τη ζύμη έτσι ώστε να καλύψει τη λαμαρίνα.
Απλώνουμε επάνω τον συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας, μετά την κομμένη πάριζα γαλοπούλας, την κόκκινη πιπεριά και τέλος, τη μοτσαρέλλα και το gouda.
Προσθέτουμε και την πράσινη πιπεριά.
Αλατίζουμε και ρίχνουμε πιπέρι και τα μυρωδικά (ρίγανη, θυμάρι, βασιλικό, δεντρολίβανο).
Βάζουμε στο φούρνο και αφήνουμε να ψηθεί για 20-25 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί καλά η ζύμη αλλά και η επιφάνεια της πίτσας να πάρει ένα ωραίο καστανό χρώμα.
Τοποθετούμε επάνω τη ζύμη της πίτσας και με το μικρό ρολό που ανοίγουμε το φύλλο της πίτας ανοίγουμε τη ζύμη έτσι ώστε να καλύψει τη λαμαρίνα.
Απλώνουμε επάνω τον συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας, μετά την κομμένη πάριζα γαλοπούλας, την κόκκινη πιπεριά και τέλος, τη μοτσαρέλλα και το gouda.
Προσθέτουμε και την πράσινη πιπεριά.
Αλατίζουμε και ρίχνουμε πιπέρι και τα μυρωδικά (ρίγανη, θυμάρι, βασιλικό, δεντρολίβανο).
Βάζουμε στο φούρνο και αφήνουμε να ψηθεί για 20-25 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί καλά η ζύμη αλλά και η επιφάνεια της πίτσας να πάρει ένα ωραίο καστανό χρώμα.
Καλή σας μέρα!! -:))
![](https://signatures.mylivesignature.com/54489/80/35FC2D8B9F1ED4118230CF499B0784CC.png)
πω πω Κικη μου η συνταγη και οι φωτο φαινονται καταπληκτικα!
ΑπάντησηΔιαγραφήθα τη τολμησω σιγουρα!
ευχαριστουμε!
φιλακια πολλα!
Να τη φτιάξεις ...είναι πολύ νόστιμη και αρωματική Κική μου κι εξάλλου τη γέμιση μπορείς να την κάνεις όπως θέλεις!
ΔιαγραφήΦιλάκια!
Ωωωωωω!!! Ναι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό είναι για εμένα!!!
Όλο!!!
;-)
Καλό Σαββατοκύριακο, κορίτσι μου!
ΣΜΟΥΤΣ!
Ναι, ναι ...την στέλνω όπως είναι!!!!!!!!!!!!
ΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα!
Δε λέω ποτέ όχι στην πίτσα, και ειδικά σε μία τόσο αρωματική εκδοχή της! Φιλιά Κική!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ αλήθεια είναι ότι, ειδικά τη σπιτική πίτσα κι εγώ δεν μπορώ να την περιφρονήσω Χρύσα μου!!!
ΔιαγραφήΦιλιά!
Τρελαίνομαι για πέστο βασιλικού! Φαντάζομαι ότι θα γίνεται όνειρο η ζύμη για την πίτσα! Τα μανιτάρια της κονσέρβας σοτάρεις ή και τα φρέσκα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραιότατη ιδέα και θα την τιμήσω δεόντως όταν έρθει η ώρα!
Πολλά φιλιά και καλό Σαββατοκύριακο!
Είναι όνειρο Πηνελόπη μου... σκέτο άρωμα. Προσωπικά, σοτάρω όλα τα μανιτάρια λίγο γιατί μου αρέσουν περισσότερο αλλά αυτό είναι προσωπικό θέμα!
ΔιαγραφήΠολλά φιλάκια!
Λατρεύω σπιτική πιτσα!!! Θα πάρω ένα κομμάτι και θα φύγω... Φιλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα πάρεις όσο θέλεις Σοφία μου!!!
ΔιαγραφήΦιλάκια!
Μου αρέσει που είναι τόσο αρωματική η πρόταση σου Κική μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠραγματικά ιδιαίτερη και σίγουρα γευστική!
Σε φιλώ
Είναι πράγματι πολύ αρωματική και νόστιμη Ερμιόνη μου...ξεφεύγει από τον μέσο όρο!!
ΔιαγραφήΦιλάκια!
Γιαμι γιάμι!!!θέλω ένα κομματάκι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάρε δύο Νίκη μου!!!
ΔιαγραφήΠεντανόστιμη η πίτσα σου Κική μου!!!Καί η ζύμη,μοναδική σέ γεύση!!!Θά τήν φτιάξω τό βράδυ!!!Καλό Σ/Κ!!Φιλάκια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ζύμη είναι το σημαντικό σ' αυτή την πίτσα Δήμητρά μου!!! Είναι πολύ αρωματική!! Εάν την κάνεις πες μου εντυπώσεις!
ΔιαγραφήΦιλάκια!!
Πωπω! Κι είναι η ώρα δύσκολη...γιατί πεινάω...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρέπει να είναι πεντανόστιμη...
Κρατάω τη συνταγή για μελλοντική χρήση...
Καλό Σαββατοκύριακο!
**Αννιώ**
Ναι Αννιώ μου... έγινε υπέροχη!!! Αξίζει να τη δοκιμάσεις!
ΔιαγραφήΆψογη και πάλι! Η πίτσα είναι φαγητό για όλα τα γούστα, για όλες τις στιγμές - περιστάσεις και για όλες τις δίαιτες! Και ναι, το μυστικό είναι η ζύμη! Εγώ με γέμιση λαχανικών, τυριού και μυρωδικών καλύπτομαι μια χαρά, αν η ζυμη μοσχοβολάει και από το πέστο βασιλικού, τύφλα να 'χουν οι πιτσαρίες και οι ιταλικές τρατοριες, εμείς φτιάχνουμε την πίτσα μας όπως τη θέλουμε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο, σίγουρα σου βγήκε υπέροχη! Όταν εγκαινιάσω το νέο μου φούρνο που είναι στα "σπάργανα" προς το παρόν, θα του δώσω να καταλάβει χεχε!
Φιλιά πολλά, καλό και ήρεμο Σ/Κ!
Να είσαι καλά Έφη μου!! Συμφωνώ μαζί σου όσον αφορά στην πίτσα κι αυτό είναι το τέλειο σ' αυτό το πιάτο!!! Εξάλλου στην Ιταλία έχει του κόσμου τις παραλλαγές!!!
ΔιαγραφήΜε το καλό να τον εγκαινιάσεις το νέο σου φούρνο!!!
Φιλάκια!
Κική μόλις κάθισα από το πρωί και τώρα είδα την πίτσα και πείνασα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Σ/Κ
Δοκίμασέ την Ξανθή ή έλα να σε φιλέψω!!!!
ΔιαγραφήΟκ να κανονίσουμε πάρτι πίτσας!! Θα τρώμε η μια την πίτσα της άλλης! Κική, εσύ με το ταψί σου, να κάτσεις δίπλα μου χαχαχα^^Φιλιά
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαιιιιιιιι, να κάνουμε!!!!! Εντάξει... έκλεισε... θα καθίσω δίπλα σου ...κράτα μου θέση!!!!!! -:))
ΔιαγραφήΦιλιά!
Θα την φτιάξουμε την Παρασκευή που έχουμε pizza friday. Το συνηθίζουμε κάθε Παρασκευή βράδυ να τρώμε Πίτσα. Δείχνει υπέροχη!
ΑπάντησηΔιαγραφή