Καθημερινό και ταυτόχρονα γιορτινό. Νόστιμο αλλά και παρεξηγημένο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν θέλουν ούτε να το δουν λόγω της ιδιαίτερης γεύσης και μυρωδιάς του. Παρ' όλα αυτά είναι πλήρως ενταγμένο στην παράδοση και τα παραδοσιακά γεύματα. Θυμίζει λίγο Πάσχα αλλά δεν χρειάζεται να το γευόμαστε μόνον το Πάσχα.
Αλήθεια εσείς είστε από τους οπαδούς ή τους εχθρούς του;;; Εγώ πάντως δεν μπορώ να αποφασίσω παρά μόνον όταν το γευθώ και μετά... έτσι αυτή τη φορά αποφάσισα να το φτιάξω πολύ αρωματικό, ολίγον μεθυσμένο αλλά και μελωμένο.
Έγινε κυριολεκτικά ...λουκούμι ... με χίλια αρώματα να αντιμάχονται το ένα το άλλο και μια γεύση μοναδική που γινόταν αισθητή από την πρώτη στιγμή που τρύπωνε στο στόμα και ξεσήκωνε τους αισθητήρες της γεύσης ... μέχρι τη στιγμή που έλιωνε και άφηνε πίσω του έντονη τη γευστική του ανάμνηση.
Αν σας αρέσει το κατσικάκι... μη περιμένετε το Πάσχα! Κι αν θέλετε ένα φαγητό για την Κυριακή που μας έρχεται ...τιμήστε το και προσθέστε κύβους από χαλούμι ή από κάποια όχι ιδιαίτερα πικάντικη γραβιέρα της αρεσκείας σας! Ένα είναι σίγουρο ...ότι θα το αγαπήσετε το συγκεκριμένο φαγητό!!! -:)))
ΥΛΙΚΑ για 6 μερίδες1500-1800 γρ. κατσίκι
4 σκελίδες σκόρδου
150 ml κονιάκ
1 κ.σ. μουστάρδα απαλή
1 κ.σ. μέλι
Χυμό από 2 λεμόνια και 1 πορτοκάλι
Μια φλούδα από λεμόνι και 1 φλούδα από πορτοκάλι
1 μέτρια ντομάτα τριμμένη στην λεπτή πλευρά του τρίφτη
4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
Ρίγανη
Δεντρολίβανο
Θυμάρι
Αλάτι και πιπέρι
2 καρότα σε κομμάτια
5-6 μεγάλες πατάτες σε κυδωνάτες φέτες
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Ανακατεύουμε σε ένα μπολάκι τη ρίγανη, το θυμάρι και το δεντρολίβανο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Αλατίζουμε και πασπαλίζουμε με πιπέρι, δεντρολίβανο, θυμάρι και ρίγανη τις πατάτες τις βάζουμε μέσα στη γάστρα.
Καθαρίζουμε το κατσικάκι και αφού το αλατοπιπερώσουμε και το πασπαλίσουμε με το μίγμα των αρωματικών (θυμάρι, δεντρολίβανο, ρίγανη) το βάζουμε στη γάστρα.
Ρίχνουμε ανάμεσα στις πατάτες τις σκελίδες του σκόρδου και τις φλούδες λεμονιού και πορτοκαλιού.
Σε ένα μπολ, αναμιγνύουμε το ελαιόλαδο, το μέλι, το χυμό των λεμονιών και του πορτοκαλιού, το κονιάκ , τη τριμμένη ντομάτα και τη μουστάρδα και περιχύνουμε μ' αυτό το κατσικάκι και τις πατάτες.
Καλύπτουμε τη γάστρα με αλουμινόχαστο και κλείνουμε από πάνω με το καπάκι της.
Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 40 λεπτά.
Ύστερα, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170 βαθμούς, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και κλείνουμε απλά με το καπάκι.
Ψήνουμε για 3-3.5 ώρες ή μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά του φαγητού και να μείνει μόνον με το ζουμί του.