Αρωματικό κατσικάκι γάστρας με μελωμένες πατάτες

Καθημερινό και ταυτόχρονα γιορτινό. Νόστιμο αλλά και παρεξηγημένο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν θέλουν ούτε να το δουν λόγω της ιδιαίτερης γεύσης και μυρωδιάς του. Παρ' όλα αυτά είναι πλήρως ενταγμένο στην παράδοση και τα παραδοσιακά γεύματα. Θυμίζει λίγο Πάσχα αλλά δεν χρειάζεται να το γευόμαστε μόνον το Πάσχα.
Αλήθεια εσείς είστε από τους οπαδούς ή τους εχθρούς του;;; Εγώ πάντως δεν μπορώ να αποφασίσω παρά μόνον όταν το γευθώ και μετά... έτσι αυτή τη φορά αποφάσισα να το φτιάξω πολύ αρωματικό, ολίγον μεθυσμένο αλλά και μελωμένο.
Έγινε κυριολεκτικά ...λουκούμι ... με χίλια αρώματα να αντιμάχονται το ένα το άλλο και μια γεύση μοναδική που γινόταν αισθητή από την πρώτη στιγμή που τρύπωνε στο στόμα και ξεσήκωνε τους αισθητήρες της γεύσης ... μέχρι τη στιγμή που έλιωνε και άφηνε πίσω του έντονη τη γευστική του ανάμνηση. 
Αν σας αρέσει το κατσικάκι... μη περιμένετε το Πάσχα! Κι αν θέλετε ένα φαγητό για την Κυριακή που μας έρχεται ...τιμήστε το και προσθέστε κύβους από χαλούμι ή από κάποια όχι ιδιαίτερα πικάντικη γραβιέρα της αρεσκείας σας! Ένα είναι σίγουρο ...ότι θα το αγαπήσετε το συγκεκριμένο φαγητό!!! -:)))
ΥΛΙΚΑ για 6 μερίδες
1500-1800 γρ. κατσίκι
4 σκελίδες σκόρδου
150 ml κονιάκ
1 κ.σ. μουστάρδα απαλή
1 κ.σ. μέλι
Χυμό από 2 λεμόνια και 1 πορτοκάλι
Μια φλούδα από λεμόνι και 1 φλούδα από πορτοκάλι
1 μέτρια ντομάτα τριμμένη στην λεπτή πλευρά του τρίφτη
4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
Ρίγανη
Δεντρολίβανο
Θυμάρι
Αλάτι και πιπέρι
2 καρότα σε κομμάτια
5-6 μεγάλες πατάτες σε κυδωνάτες φέτες
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Ανακατεύουμε σε ένα μπολάκι τη ρίγανη, το θυμάρι και το δεντρολίβανο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Αλατίζουμε και πασπαλίζουμε με πιπέρι, δεντρολίβανο, θυμάρι και ρίγανη τις πατάτες τις βάζουμε μέσα στη γάστρα.
Καθαρίζουμε το κατσικάκι και αφού το αλατοπιπερώσουμε και το πασπαλίσουμε με το μίγμα των αρωματικών (θυμάρι, δεντρολίβανο, ρίγανη) το βάζουμε στη γάστρα.
Ρίχνουμε ανάμεσα στις πατάτες τις σκελίδες του σκόρδου και τις φλούδες λεμονιού και πορτοκαλιού.
Σε ένα μπολ, αναμιγνύουμε το ελαιόλαδο, το μέλι, το χυμό των λεμονιών και του πορτοκαλιού, το κονιάκ , τη τριμμένη ντομάτα και τη μουστάρδα και περιχύνουμε μ' αυτό το κατσικάκι και τις πατάτες.
Καλύπτουμε τη γάστρα με αλουμινόχαστο και κλείνουμε από πάνω με το καπάκι της.
Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 40 λεπτά.
Ύστερα, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170 βαθμούς, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και κλείνουμε απλά με το καπάκι.
Ψήνουμε για 3-3.5 ώρες ή μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά του φαγητού και να μείνει μόνον με το ζουμί του.

26 σχόλια:

  1. Είναι πολύ καλή ιδέα γιατί ουσιαστικά είναι μια παραδοσιακή συνταγή με κάτι τις το παραπάνω και θα αρέσει σε όλους!Μπράβο, γεια στα χέρια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι παράδοση και μια σύγχρονη νότα! :)

      Διαγραφή
  2. Πολύ λαχταριστό το φαγάκι σου Κική μου! Την κρατάω τη συνταγή σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να ένα πολύ όμορφο, κυριακάτικο φαγητό που αρέσει στους περισσότερους, το κρατάω για την πρώτη ευκαιρία που θα καλέσω κόσμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πεντανόστιμη η συνταγή σου Κική μου!!Προτιμώ κατσικάκι από τό αρνί!!Θά τήν δοκιμάσω μετά τήν Σαρασοστή!!!Καλό μεσημέρι!!Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το Πάσχα θα είναι ό,τι πρέπει! :)
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  5. Σούπερ αγαπητό φαγητό!Έχεις βάλει λεπτομέρειες που το κάνουν ακόμα καλύτερο! Καλό τριήμερο Κική μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Λίλια μου!
      Επίσης καλό τριήμερο!

      Διαγραφή
  6. Αν και δεν είναι από τα κρέατα που προτιμώ, με τέτοια συνταγή με δελεάζεις πάρα πολύ να το δοκιμάσω! Καλό μεσημέρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με τα αρωματικά αυτά και το κονιάκ Χρύσα μου νομίζω ότι αν δεν το αγαπήσεις τουλάχιστον θα το συμπαθήσεις!

      Διαγραφή
  7. Από εδώ μοσχομύρισε αυτό το λαχταριστό φαγάκι???
    Υπέροχο Κική μου και οι πινελιές και τα αρώματα που πρόσθεσες στο μαγείρεμα, το έκαναν σούπερ νόστιμο!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έγινε πολύ αρωματικό Έλενά μου και νοστιμότατο!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  8. Αυτά είναι τα ωραία!!!!!!!!!!!!!!
    Το αγαπημένο μου κρέας στην ποιο παραδοσιακή του μορφή!
    Πεθαίνω για κατσίκι και αρνί! Πεθαίνω σου λέω!
    Λουκούμι σου έγινε Κική μου. Πορτοκαλόφλουδα θα δοκιμάσω να βάλω την επόμενη φορά που θα το φτιάξω!!!

    Σε φιλώ!
    Καλό τριήμερο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλήθεια Χρυσαυγή μου;;; Σου αρέσει τόσο πολύ!!!!!!!!!!! Εγώ πάλι είμαι του κοτόπουλου!! Έτσι έγινε πράγματι λουκούμι και μάλιστα αρωματικό!
      Φιλιά!
      Επίσης καλό τριήμερο!

      Διαγραφή
  9. Το συγκεκριμένο φαγητό το λατρεύω απλά!
    Με τα υλικά που έχεις χρησιμοποιήσει Κική πραγματικά πρόκειται για γευστική υπερπαραγωγή! Δεν θα παρέλειπα απολύτως τίποτα από τη λίστα σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι έγινε αρωματικό και νόστιμο Ερμιόνη μου αν κι εγώ πάντα φοβάμαι μήπως το κατσικάκι μου μυρίσει!!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  10. Λατρεύω το κατσικάκι!Είναι όντως παρεξηγημένο, όμως για μένα με το σωστό μαγείρεμα υπερτερεί μακράν ακόμα και του χοιρινού!
    Ευχαριστούμε πολύ για τη συνταγή!
    Καλημέρα και καλό τριήμερο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι παρεξηγημένο γιατί μερικές φορές μυρίζει λίγο έντονα Βάσω μου!!! Χαίρομαι που σου άρεσε γιατί γίνεται νοστιμότατο!
      Επίσης καλό τριήμερο!

      Διαγραφή
  11. καλημερα Κικη μου!
    σουπερ φαινεται!
    καλο τριημερο!
    φιλακια πολλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ ωραίο Κική μου!!! Αξίζει!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  12. Νοστιμότατο το κατσικάκι σου, Κική μου!! Τα αρώματά του καταπληκτικά, έφθασαν ως εδώ!!!! Σκέκτο λουκουμάκι!!
    Καλή σου ημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Όταν ξεκινήσει πάλι η κρεατοφαγία θα το δοκιμάσω σίγουρα Κικίτσα μου!
    Φαίνεται η νοστιμιά του!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Έγινε ένα αρωματικό λουκουμάκι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!