Καλή σας μέρα!!! Φτάνουμε στο τέλος της Τυρινής εβδομάδας κι αυτό σημαίνει ότι η κυρά Σαρακοστή κοντεύει να χτυπήσει την πόρτα μας. Θα φέρει μαζί της τη νηστεία, την αποτοξίνωση αλλά και την παράδοση και τη θρησκευτική ευλάβεια καταλήγοντας στο Πάσχα.
Προς το παρόν όμως αυτή τη Κυριακή η παράδοση θέλει ...τυρί και μια που, είμαι σίγουρη, ότι όλοι πιστεύουμε ότι καλό είναι να κρατάμε τις παραδόσεις ...τί λέτε... είστε για ένα ελαφρώς σιροπιαστό γλυκάκι που ταιριάζει απόλυτα στη μέρα;;;
Η συνταγή είναι αυτοσχέδια καθαρά... ξέρετε ένα από κείνα τα πειράματα που κάνουν την κουζίνα μια εντελώς δημιουργική απασχόληση, βάζοντας σε "κίνηση" τη φαντασία και προκαλώντας χαλάρωση αλλά και καλή διάθεση. Διάβαζα τις προάλλες την άποψη κάποιων επιστημόνων που υποστήριζαν ότι το να δημιουργεί κάποιος καινούργιες συνταγές και να τις "εφαρμόζει" είναι για τον εγκέφαλο ένα είδος "σταυρόλεξου" που βοηθάει στην πρόληψη ή την καθυστέρηση έστω της άνοιας αλλά και του αλτσχάιμερ! Γιατί όχι λοιπόν;;; Ας αυτοσχεδιάσουμε στην κουζίνα με τα υλικά που ήδη έχουμε ή κι αν δεν έχουμε μπορούμε να αποκτήσουμε, ας πειραματιστούμε με γεύσεις και αρώματα που μας αρέσουν... είναι μια ευχαρίστηση! Κι όταν το αποτέλεσμα μας δικαιώσει... τότε η ικανοποίηση είναι μεγάλη! Και να σας πω ένα μυστικό (μια και λατρεύω αυτά τα πειράματα!!) όταν γίνει η αρχή ...ύστερα το μυαλό μας συνηθίζει ή καλύτερα μαθαίνει να κάνει εύκολα γευστικούς συνδυασμούς με τα υλικά που αγαπάμε! Αξίζει να πειραματιστούμε... γιατί αν ένα νόστιμο και καλομαγειρεμένο φαγητό είναι υπέροχο για να ευχαριστήσουμε τους αγαπημένους μας αλλά και τον εαυτό μας , ένα νόστιμο φαγητό που το δημιουργήσαμε εμείς... μας χαρίζει ακόμα μεγαλύτερη ευχαρίστηση!! -:))
Αυτό, υποτίθεται ότι ήταν παρένθεση κι έτσι ξαναγυρνάμε στο φρουτοτυρένιο γλυκό. Πώς να σας το περιγράψω;; Είναι ένα γλυκό που η αρχική του ιδέα είναι βασισμένη στη γνωστή, σε όλους, πορτοκαλόπιτα με τα θρυμματισμένα φύλλα κρούστας. Κρατείστε αυτή την ιδέα και... με τη φαντασία σας ... νιώστε την προσθήκη του μήλου, της κανέλας και του ανθότυρου σε μια τέτοια πίτα που, επιπλέον, είναι και ελαφρά σιροπιασμένη. Τί λέτε;;; Δεν αξίζει να τη δοκιμάσετε;;;
Η απόφαση είναι δική σας... εγώ, πάντως, τη συνταγή σας τη δίνω... -:))
ΥΛΙΚΑ- 3 αυγά μεγάλα
- 220 γρ. ανθότυρο θρυμματισμένο
- 400 ml (1 κουτί) ζαχαρούχο γάλα
- 150 ml νερό
- 100 γρ. γιαούρτι
- 2 μήλα τριμμένα στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
- 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού
- 2 καψουλάκια βανιλίνης
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κ.γλ. κανέλα
- 6 φύλλα κρούστας κομμένα σε μικρά κομματάκια
- 20 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη + λίγο για να αλείψουμε το ταψί
- 1 1/2 φλ.τσ. νερό
- 1 1/2 φλ.τσ. ζάχαρη
- 1 ξυλάκι κανέλας
- Αλείφουμε με το βούτυρο ένα ταψί πυρέξ 20x28.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
- Σε ένα μπολ βάζουμε τα αυγά, το γιαούρτι, το γάλα, το νερό, τη βανιλίνη, το μπέικιν, το αλάτι και την κανέλα και τα χτυπάμε με το μίξερ χειρός έως ότου αναμιχθούν και ομογενοποιηθούν.
- Προσθέτουμε το ξύσμα και το ανθότυρο και ανακατεύουμε.
- Τέλος, προσθέτουμε τα κομμένα φύλλα κρούστας και ανακατέουμε έτσι ώστε αυτά να βυθιστούν στο υγρό μίγμα.
- Αφήνουμε για 20-30 λεπτά, εκτός ψυγείου, για να απορροφήσουν υγρό μίγμα τα φύλλα και να ενσωματωθούν καλά.
- Ψήνουμε για 50-60 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι η πίτα έχει πάρει ένα ωραίο χρυσόξανθο χρώμα.
- Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και το ξυλάκι κανέλας για 3-5 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει.
- Περιχύνουμε το κρύο γλυκό με το ζεστό σιρόπι και το αφήνουμε μέχρι να απορροφηθεί το σιρόπι.