Light κεκάκια με γιαούρτι και χωρίς βούτυρο

Καλημέρα και καλή εβδομάδα!!! 
Ελπίζω να περάσατε ένα όμορφο Σαββατοκύριακο και να είστε πανέτοιμοι για τη νέα εβδομάδα η οποία, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα είναι ηλιόλουστη και ανοιξιάτικη... έτσι για να μας φτιάξει λίγο το κέφι και να ξεφύγουμε από την μουντάδα του χειμώνα!
Δευτέρα πρωί κι ας ξεκινήσουμε την εβδομάδα μας με ένα αρωματικό και πολύ νόστιμο κεκάκι χωρίς βούτυρο ή λάδι και με γιαούρτι με λίγα λιπαρά. Ένα κεκάκι με χαμηλές θερμίδες, φτιαγμένο από τον αγαπημένο Στ. Παρλιάρο και ελαφρώς πειραγμένο από μένα για ακόμη περισσότερο άρωμα και νοστιμιά. Οι σταφίδες (αγαπημένες) προσθέτουν ένα ακόμη πλεονέκτημα στο κεκάκι αυτό της ενέργειας που χαρίζει είτε συνοδεύει το πρωινό μας καφεδάκι, είτε "τρυπώνει" μέσα σε κάποιο σχολικό ταπεράκι και εμφανίζεται για να χορτάσει το αγαπημένο μικρό μας στο διάλειμμα είτε κάνει παρέα το απογευματινό μας τσαγάκι. Εύκολο, νόστιμο, αρωματισμένο με το πολυαγαπημένο μας εσπεριδοειδές ...το πορτοκάλι και με μόλις 105 θερμίδες ανά μερίδα (εάν δεν προσθέσουμε τις σταφίδες) θα το λατρέψουμε.
Φτιάξτε το σε λιγότερο από δέκα λεπτά, φουρνίστε το για είκοσι λεπτά και νάτο ...καμαρωτό, αφράτο και φουσκωτό έτοιμο να σας γοητεύσει με τη νοστιμιά του.
ΥΛΙΚΑ 
3 αυγά μεγάλα
250 γρ. άχνη ζάχαρη
220 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της *
125 γρ. γιαούρτι στραγγιστό με 2 % λιπαρά
1/2 κ.γλ. κόλιανδρο (δική μου προσθήκη)
2 κ.γλ. ξύσμα πορτοκαλιού
1 κ.σ. ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο (δική μου προσθήκη) + λίγο ακόμα για να αλείψουμε τη φόρμα μας
1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1/2 φλ.τσ. σταφίδες μαύρες (δική μου προσθήκη)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου.
Αλείφουμε με λίγο ηλιέλαιο και πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι τη φόρμα που θα χρησιμοποιήσουμε.
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν. 
Προσθέτουμε στο μίγμα αυτό το κόλιανδρο και τις σταφίδες (εάν βάλουμε). 
Μέσα στο γιαούρτι ρίχνουμε το ξύσμα πορτοκαλιού.
Στο μπολ του μίξερ, βάζουμε τα αυγά με την άχνη και τα χτυπάμε, στη δυνατή ταχύτητα, μέχρι να έχουμε ένα μίγμα ανοιχτού χρώματος, αφράτο και διπλάσιο σε όγκο από το αρχικό.
Ρίχνουμε το γιαούρτι με το ξύσμα, συνεχίζοντας το χτύπημα.
Με το μίξερ στην πιο χαμηλή του ταχύτητα προσθέτουμε το αλεύρι σταδιακά και μόλις το μίγμα ομογενοποιηθεί το ρίχνουμε στη φόρμα που θα χρησιμοποιήσουμε.
Παραλλαγή: 
* Αντί για σκέτη φαρίνα που φουσκώνει μόνη της, χρησιμοποίησα 180 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της και 40 γρ. καλαμποκάλευρο.
* Μπορούμε να χρησιμοποίησουμε σταφίδες ή σταγόνες σοκολάτας αλλά να κάνουμε και την αυθεντική συνταγή που δεν είχε κανένα από τα δύο.
 * Το ηλιέλαιο το προσθέτουμε γιατί διατηρεί την υγρασία στο κέικ.
  

37 σχόλια:

  1. Την Κυριακή το απόγευμα, η γειτόνισσα της μαμάς μου μας έφερε σ'ένα πιατάκι λίγες φέτες κέϊκ να δοκιμάσουμε. Μου άρεσε πάρα πολύ, και όταν την ρώτησα μου έδωσε περίπου τα υλικά που αναφέρεις!!!!! Είχα ήδη αποφασίσει να το φτιάξω... τώρα με τις δικές σου οδηγίες και αναλογίες, θα το κάνω οπωςδήποτε αύριο!!!
    Ευχαριστώ Κική μου!!!!
    Καλό ξημέρωμα και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασέ το Μαριάννα μου ...είμαι σίγουρη ότι θα σας αρέσει! -:)) Να είσαι καλά!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  2. Είδα light και ήρθα. ..καλώςσε ββρήκα και πάλι καλή βδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήρθες Πασοφίξ!!! Είναι ωραίο κέικ αν κι εσύ είσαι στην πηγή τους!! -:))
      Καλά να περνάς!

      Διαγραφή
  3. καλημερα και καλη εβδομαδα!!!
    η συνταγη αυτη μου κεντρισε εντονα το ενδιαφερον!
    φιλακια πολλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αξίζει να τη δοκιμάσεις Κική μου! -:))
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  4. Ωραία συνταγή, θα την ετοιμάσω αυτή την εβδομάδα για το σχολικό κολατσιό της μικρής, ιδανική λύση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ιδανικό για κολατσιό Αμαλία μου... η μικρή σου θα το λατρέψει (στις δικές μας άρεσε πολύ)!

      Διαγραφή
  5. Πολυ γευστικη και ελαφρια προταση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι ...είναι καλό από πολλές απόψεις!

      Διαγραφή
  6. Τι όμορφο και μυρωδάτο κέικ! Και πόσο αφράτο φαίνεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι από τα πολύ αφράτα κέικ Μαρία μου! Αλλά και πολύ νόστιμο!

      Διαγραφή
  7. Οτι πρεπει για την διατροφη μου!!! Καλημερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχει περιορισμένες θερμίδες ...μ' ένα μικρό κομμάτι... βολεύεται η κατάσταση!

      Διαγραφή
  8. Καταπληκτική συνταγή........θα δοκιμαστεί άμεσα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καταπληκτική συνταγή........θα δοκιμαστεί άμεσα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αφρατούλικα και πολύ νόστιμα δείχνουν!
    Και η ευκολία παρασκευής τους είναι σίγουρα στα συν της συνταγής!
    Φιλάκια Κική μου, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως ακριβώς τα λες Έλενά μου... αφράτα, νόστιμα, εύκολα... καταπληκτικό τρίπτυχο!!
      Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  11. Υπέροχη καί εύκολη η συνταγή σου Κική!!Καί σίγουρα πεντανόστιμα!!
    Καλή εβδομάδα!!Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Δήμητρά μου είναι και εύκολα και πολύ νόστιμα... δοκίμασέ τα για τις μικρές σας!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  12. καλημερα και καλη εβδομάδα!! μ αρεσουν αυτα τα λαιτ κεικ γτ μπορω να φαω 1 κομματι παραπάνω χωρίς τυψεις!!! πολυ ωραια συνταγη !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, αξίζουν γι αυτό το μικρό κομματάκι που μπορείς να φας παραπάνω αρκεί να είναι και νόστιμα! Κι αυτά εδώ είναι!!!

      Διαγραφή
  13. Και πόσο μας χρειάζονται αυτά τα light γλυκάκια όταν το έχουμε παρακάνει λίγο..... Τέλεια φαίνονται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι, έχεις δίκιο Χρύσα μου!!! Ναι, αξίζουν!!

      Διαγραφή
  14. Αχ, βδομάδα χωρίς κέικ δε γίνεται! Πόσο light είναι αυτό δεν ξέρω γιατί και τη ζαχαρίτσα του την έχει, και τα αβγά του αλλά εντάξει, με γιαούρτι αντί άλλων λιπαρών θα είναι σαφώς καλύτερο. Εγώ θα του έβαζα λεμόνι που πάει επίσης ωραία με τα κέικ (και που μου αρέσει κιόλας!)
    Καλή βδομάδα Κική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ένα σνακ γλυκό είναι απαραίτητο Έφη μου... αλλά εντάξει είναι σχετικά ελαφρύ γιατί δεν έχει βούτυρο αλλά δεν ...τρώς και μαρούλι!!!! Και το λεμόνι του πάει!!!
      Επίσης καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  15. Ότι πρέπει για το σχολείο τα βρίσκω καλή μου Κική, για να δούμε...για να δούμε...
    (τον κόλιανδρο απλώς σκέφτομαι πως θα του φανεί, του νεαρού μας).
    Καλό βράδυ να έχετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσύ πάλι Πηνελόπη μου μην τον βάζεις κι αντικατέστησε τις σταφίδες με σταγόνες σοκολάτας!!! Θα ξετρελλαθεί!!

      Διαγραφή
  16. Κούτσικα κι ομορφούλια! :) Για σταφίδες δεν νομίζω, αλλά για σταγόνες σοκολάτας δεν θα πω όχι! Γεια στα χεράκια σου Κικίτσα μου! Πολλά φιλιά και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ιδανικό γλυκισματάκι για όλες τις ώρες!!!
    ΣΜΟΥΤΣ, κούκλα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αχχχχ!! Μυρωδιες κι αρρωματα! Μπουκια και συγχωριο. Τρελαινομαι για τα κεκακια σου. Μονο που θα προτιμησω την εκδοχη χωρις σταφιδα μιας κι εχουμε και τις παραξενιες μας....

    Σε φιλω πολυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Το γιαούρτι μου αρέσει πάρα πολύ στα κέικ. Δίνει πολύ ωραία και αφράτη υφή.
    Μου αρέσει ο συνδυασμός του πορτοκαλιού με τις σταφίδες, αρωματικός!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Φαίνονται τόσο αφράτα κ νόστιμα!
    Φιλάκια, Κικίτσα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Αυτό το γιαούρτι με έχει σώσει τόσες φορές από θερμίδες! Μη θυμηθώ δηλαδή τα παγωτά ή τα cheesecakes που λατρεύω...αλλά και σε κέικ είναι καταπληκτικό! Μου αρέσει επίσης και το κόλιανδρο που έβαλες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Εγώ το κέικ σου το έκανα και μας άρεσε πολύ! Φιλάκια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!