Τραχανότο με τσιπς λουκάνικου

Κρύο και πάλι!!!! Σκοτεινιά από το πρωί ίσαμε το βράδυ! Πέντε η ώρα το απόγευμα και μοιάζει επτά!!! Η ψύχρα επέστρεψε και η βροχή παρούσα συνέχεια, από το πρωί ίσαμε το βράδυ και το άλλο πρωί. Πώς, λοιπόν, να μην επιστρέψω σ' ένα φαγητό χειμωνιάτικο;;;; 
Παρ΄όλα αυτά ... για να είμαι απόλυτα ειλικρινής... προσωπικά εγώ είμαι παιδί του ...τραχανά. Έχω φάει τραχανά στα μικράτα μου... όταν έμενα με τον παππού και τη γιαγιά ο τραχανάς ήταν ένα πιάτο, σχεδόν, καθημερινό για δείπνο!!! Ο παππούς μου, ειδικά, του είχε ιδιαίτερη αγάπη και τον έφτιαχνε σε διάφορες παραλλαγές ...οπότε ακόμη και το καλοκαίρι μπορώ να φάω τραχανά... απλά... σε θερμοκρασία δωματίου!
Έτσι όταν είδα τη συγκεκριμένη συνταγή στο περιοδικό "Νόστιμες συνταγές" δεν χρειάστηκα ιδιαίτερη σκέψη για να το αποφασίσω!!! Εξ άλλου είναι γνωστό ότι τα παραδοσιακά τρόφιμα και οι παραδοσιακές συνταγές που πασπαλίζονται με σύγχρονες πινελιές είναι το καλύτερό μου και αισθάνομαι ότι δείχνουν ακριβώς την εξέλιξη της Ελληνικής κουζίνας. Η Ηπειρώτικη κουζίνα, μάλιστα, είναι από τις κουζίνες που αγαπώ μιας και κάποιες από τις ρίζες μου... απλώνονται μέχρι εκεί.
Ο τραχανάς έγινε, αν και όχι σαν βελουτέ σούπα (όπως τον είχε η αρχική συνταγή) αλλά σαν λίγο πιο πηχτό τραχανότο. Καμμιά σοβαρή αλλαγή ...η νοστιμιά ίδια με διαφορετική υφή. 
Επιλέξτε εσείς αν θέλετε σούπα απλή, βελουτέ ή τραχανότο αλλά δοκιμάστε τον συνδυασμό... έχοντας κατά νου πάντα ότι το αυγό είναι πιο ωραίο όταν είναι λίγο ή περισσότερο μελάτο ώστε ο κρόκος του να χυθεί μέσα στον τραχανά. Δεν θα πιστεύετε τη νοστιμιά που θα σας χαρίσει ένα τόσο εύκολο και ταπεινό πιάτο!!!
Ας δούμε όμως τις λεπτομέρειες...
ΥΛΙΚΑ για 6 μερίδες
2 φλ.τσ. ξινό τραχανά
2 φλ.τσ. γάλα πλήρες (εγώ χρησιμοποίησα με 1.5% λιπαρά)
4 φλ.τσ. νερό
1 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό
2 φλ.τσ. φέτα θρυμματισμένη
1-2 λουκάνικα χωριάτικα με πράσο, κομμένα σε πολύ λεπτές ροδέλες
6 αυγά ποσέ (δική μου παραλλαγή, η αρχική συνταγή τα είχε βραστά)
Αλάτι και πιπέρι
Πάπρικα γλυκιά (ή τσίλι...δική μου προσθήκη)
 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ  
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα με το νερό και το αλάτι με το πιπέρι.
Αφήνουμε να ζεσταθεί λίγο το νερό και μετά ρίχνουμε και τον τραχανά.
Ανακατεύουμε συχνά με μια ξύλινη κουτάλα και αφήνουμε να βράσει ο τραχανάς, σε σιγανή προς μέτρια φωτιά, για 25-30 λεπτά ή μέχρι να γίνει σχετικά πηχτός (ή όσο πηχτός θέλουμε, έχοντας κατά νου ότι όταν κρυώσει πήζει κι άλλο). 
Αποσύρουμε από την φωτιά και διατηρούμε τον τραχανά χλιαρό προς ζεστό.
Προσθέτουμε το βούτυρο και τη θρυμματισμένη φέτα και ανακατεύουμε με την κουτάλα για λίγο έτσι ώστε η φέτα να λιώσει χωρίς όμως να "χαθεί" μέσα στον τραχανά.
Εν τω μεταξύ, σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε νερό με λίγο αλάτι και 1 κ.σ. ξίδι.
Μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε τα αυγά και αφήνουμε να βράσουμε μέχρι να πήξει και να ασπρίσει το ασπράδι τους.
Τα βγάζουμε από το νερό και τα αφήνουμε στην άκρη.
Σε μια επιφάνεις κοπής, κόβουμε τα λουκάνικα σε πολύ λεπτές ροδέλες.
Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά χωρίς καθόλου λιπαρή ουσία και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε μέσα τα λουκάνικα και τα αφήνουμε να σοταριστούν μέχρι να ροδίσουν καλά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σερβίρουμε τον τραχανά σε βαθύ πιάτο, προσθέτουμε επάνω ένα αυγό και μερικές φέτες λουκάνικο.
Πασπαλίζουμε με τη γλυκιά πάπρικα και απολαμβάνουμε παραδοσιακή νοστιμιά.
Πηγή: Περιοδικό "Νόστιμες συνταγές", Φεβρουάριος 2014

25 σχόλια:

  1. ΩΩΩΩ!!!
    Το θέλω για πρωινό!!!! Πειράζει????

    Καλημέρα Βασιλική!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωωωωωχχχχ κι εσύ σαν τη μαμά μου και τον γαμπρό μου... εγώ πάλι το πρωί θέλω το καφογαλά μου... χαχαχαχα
      Όχι γλυκιά μου Πέπη... δεν πειράζει και μακάρι να είμασταν κοντά να σου στείλω ένα μπολάκι για πρωινό!!
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  2. Πωπω! Πολλά συγχαρητήρια! Πρέπει να είναι πολύ ωραίο! Έκανα και αυτά τα μαροκινά μπιφτέκια με αβγά, με μπιφτέκια δεύτερης μέρας και γλύφαμε τα δάκτυλά μας!Και η μπέμπα μας κοιτούσε και μασουλούσε!Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μήπως να έδινες και λίγο στην μπεμπούλα να μην ...ξεροσταλιάζει;;; χαχαχα
      Χαίρομαι που σου άρεσε αυτό το πιάτο αλλά και τα μπιφτέκια!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  3. Αχ αυτός ο τραχανάς... Δεν τον θέλω καθόλου! Όμως επειδή είχα φτιάξει την τραχανόπιτά σου και μπόρεσα να τον φάω, λέω να δοκιμάσω και το αυγουλοτραχανά! :)
    Αααα! Η τάρτα χωρίς ζύμη, βγήκε υπέροχη! ;)
    Πολλά φιλιά Κικίτσα μου! Να έχεις μια όμορφη μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ σε καταλαβαίνω Πηνελόπη μου... αλλά βρε παιδί μου αφού δεν τον θέλεις γιατί παιδεύεσαι να τον φας με το ζόρι;;; Άστον να πάει στην ευχή!!!! Τώρα αν θέλεις οπωσδήποτε να τον δοκιμάσεις εγώ το μόνο που θέλω είναι να σου αρέσει. Χαίρομαι που σου άρεσε η τάρτα!!! _:))
      Φιλάκια πολλά και να προσέχεις!!!

      Διαγραφή
  4. Πόσα θές νά μάς τρελάνεις Κικίτσα μου!!!!!!Ενα πιάτο,πού θά τό έτρωγα πολύ ευχαρίστως!!Μού αρέση ο τραχανάς!!!Εντυπωσιακή η φωτογραφική σου παρουσίαση!!Καί εδώ χάλασε ο καιρός!Κρύο καί βροχή!!Καλό μεσημέρι!!Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί Δημητρούλα μου να σας τρελλάνω;;; Καλύτερα να σου στείλω ένα μπολ να δοκιμάσεις!!! Αλήθεις οι μικρές σας δεν τρώνε τραχανά;;;; Χαιρομαι που σου άρεσαν οι φωτό!!! Κι εδώ έτσι είναι ο χαζόκαιρος και με εκνευρίζει γιατί θέλω την άνοιξη!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  5. Μα τι έκανες πάλι,
    τι ευφανταστο πιάτο ειναι αυτό!

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αχ, κι εγώ με τραχανά μεγάλωσα, μπορώ να τρώω κάθε μέρα! Οπωσδήποτε θα το δοκιμάσω Κική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εσύ εεεεε;;;; Κι εγώ και μάλιστα τραχανά χειροποίητο από τη γιαγιά μου!!
      Να το δοκιμάσεις Χρύσα μου!

      Διαγραφή
  7. Εχω νευριάσει που άλλαξε ο καιρός, πάνω που χαρήκαμε ότι ήρθε η Ανοιξη, γκκκρρρρ!!!
    Πολύ ενδιαφέρουσα η σημερινή συνταγή Κικίτσα μου, προσωπικά μου αρέσει πολύ ο τραχανάς και αποζητώ διαφορετικές συνταγές μαγειρέματος.
    Φιλάκια, καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ Έλενά μου... έχω βαρεθεί και θέλω να έρθει η Άνοιξη!!!!!!!!!!
      Χαίρομαι που σου αρέσει το πιάτο αυτό κι αν το δοκιμάσεις θα το αγαπήσεις είμαι σίγουρη!!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  8. Αυτό είναι ένα καταπληκτικό πιάτο, Κική μου!
    Παράδοση και έμπνευση, εύγε!
    Η παρουσίαση τέλεια!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Ελένη μου γιατί είναι πεντανόστιμο!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  9. Πως μου αρέσουν αυτά τα πιάτα! Παράδοση και απλότητα με ένα μικρό "πείραγμα" και βαθιά, γνήσια νοστιμιά. Με το αβγό από πάνω το έκανες πλήρες και μου αρέσει που το έψησες με νερό και όχι με λάδι! Τραχανά έχω φάει κι εγώ αρκετό, ήταν χειροποίητος από θεία μαστόρισσα σ΄αυτά, αλλά πιστεύω πως κι ο έτοιμος καλά μαγειρεμένος θα μου αρέσει.
    Καλό βράδυ Κική, μας άνοιξες την όρεξη πάλι! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εμένα Έφη μου... τόσο απλά και ταπεινά αλλά τόσο νόστιμα!!! Εμένα πάλι το αυγό μου αρέσει ψημένο σε λάδι αλλά ...υπάρχουν πάντα οι περισσές θερμίδες ...οπότε άστο καλύτερα!!!!
      Κι εγώ χειροποίητο της γιαγιάς έτρωγα... εξάλλου οι περισσότερες νοικοκυρές της εποχής τον έφτιαχναν μόνες τους!!!
      Επίσης καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  10. Ωωω!
    Τι νοστιμιές είναι αυτές!
    Πιάτο με πολύ δυνατά στοιχεία Κική που τρώω πολύ ευχάριστα σε συνδυασμό με μια πράσινη σαλάτα.
    Ωραία η αλλαγή του αυγού σε ποσέ δίνει πολλούς πόντους στο πιάτο!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Ερμιόνη μου γιατί είναι νοστιμότατο πιάτο και ταιριάζει απόλυτα με πράσινη σαλάτα.
      Κι εγώ πιστεύω ότι του πάει πιο πολύ το ποσέ από το βραστό.
      Φιλια΄1

      Διαγραφή
  11. Μου αρέσει πολύ ο τραχανάς,τρελλαίνομαι για αυγά ποσέ, και μαζί με το λουκάνικο γίνεται ένα τέλειο πιάτο!!!!!!!!!!
    Ωραία ιδέα μας έδωσες Κική μου!!!! Λέω να το κάνω αύριο!!!!
    Φιλάκια καληνύχτας!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι πολύ νόστιμο πιάτο Μαριάννα μου και αξίζει να το μαγειρέψεις!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  12. Σαν πίνακας είναι αυτό το πιάτο έτσι όπως το έχεις στήσει!! Είναι ένα γεμάτο πιάτο από γεύσεις.Θα το δοκίμαζα άνετα αν και τον τραχανά προτιμώ να τον τρώω μέσα σε πίτες! Ευχαριστούμε^^

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!