Καλημέρα και καλό μήνα! Μουστοκούλουρα δεν είχα κάνει μέχρι τώρα! Πάντα έλεγα να φτιάξω αλλά όλο και κάτι συνέβαινε και το παραμελούσα, αν και είναι από τα κουλουράκια που αγαπώ, ιδιαίτερα τα μαλακά μουστοκούλουρα. Βέβαια, το μυστικό είναι να έχεις μούστο αλλά εγώ δεν είχα! Οπότε το επόμενο πιο κατάλληλο είναι το πετιμέζι ή αλλιώς σταφυλόμελο. Ποια είναι η διαφορά τους; Ο μούστος είναι ο χυμός από τα σταφύλια ενώ πετιμέζι είναι ο συμπυκνωμένος χυμός που παίρνουμε αφού σιγοβράσουμε τον μούστο (με καθαρή στάχτη, με λίγο μπαγιάτικο ψωμί ή σκέτο) για αρκετή ώρα και μείνει το παχύρρευστο πετιμέζι. Η γεύση του είναι γλυκόξινη με λεπτή επίγευση σταφυλιού.
Στα δικά μου μουστοκούλουρα προτίμησα να μην βάλω ζάχαρη όπως έλεγε και η αρχική συνταγή και είναι, πράγματι, ικανοποιητικά γλυκά. Έβαλα όμως ξύσμα πορτοκαλιού, μαύρες σταφίδες και σουσάμι που τα απογείωσαν κυριολεκτικά. Με τσάι, γάλα ή καφέ, νόστιμα και υγιεινά ξετρέλαναν μικρούς και μεγάλους. Ιδανικά για πρωί ή απόγευμα.
Μαλακά μουστοκούλουρα με πετιμέζι, χωρίς επιπλέον ζάχαρη
Περιγραφή: Μικρά, αφράτα, γλυκά όσο πρέπει και απολύτως υγιεινά
Μερίδες: 50-60 κουλουράκια
ΥΛΙΚΑ
- 180 ml ελαφρύ ελαιόλαδο (ή αραβοσιτέλαιο)
- 130 ml χυμό από φρέσκο πορτοκάλι
- 380 ml πετιμέζι
- 2 κ.γλ. κανέλα
- 1/2 κ.γλ. γαρίφαλο
- 2 κ.γλ. ξύσμα πορτοκαλιού
- 1/2 κ.γλ. σόδα
- 1 πρέζα αλάτι
- 80 γρ. μαύρες σταφίδες
- 650 - 660 γρ. φαρίνα αυτοδιογκούμενη, κοσκινισμένη
- λίγο σουσάμι για την επιφάνεια (προαιρετικά)
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
- Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το πετιμέζι, τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα, το γαρίφαλο, τη σόδα, το αλάτι και τις σταφίδες.
- Ανακατεύουμε καλά το μείγμα, με το σύρμα και προσθέτουμε το 1/3 από τη φαρίνα.
- Συνεχίζουμε το ανακάτεμα προσθέτοντας ακόμα μια δόση φαρίνας και μόλις το μείγμα αρχίσει να γίνεται ζύμη, αφήνουμε το σύρμα και ζυμώνουμε με το χέρι μέχρι να ενσωματωθεί όλη η φαρίνα.
- Η ζύμη πρέπει να είναι λιπαρή, σφιχτή τόσο όσο να πλάθεται και να μην κολλάει στα χέρια.
- Πλάθοντας τα μουστοκούλουρα, προσπαθούμε οι σταφίδες να μείνουν μέσα στη ζύμη και όχι στην επιφάνεια για να μην καούν και σκληρύνουν κατά το ψήσιμο.
- Καλύπτουμε 2 λαμαρίνες με αντικολλητικό χαρτί και απλώνουμε τα μουστοκούλουρα είτε στρογγυλά είτε σαν κουλουράκια.
- Πασπαλίζουμε με σουσάμι (προαιρετικά) και βάζουμε στον φούρνο.
- Ψήνουμε για 15 λεπτά (πάντα ανάλογα με τον φούρνο και το μέγεθός τους).
- Αφήνουμε να κρυώσουν καλά πριν τα βγάλουμε από το ταψί.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
* Προσωπικά, έβαλα σε γυάλινο βάζο που κλείνει καλά μερικά και επειδή δεν καταναλώνουμε γρήγορα μπισκότα και κουλουράκια, τα υπόλοιπα τα έβαλα σε σακούλα κατάψυξης (με ζιπ) και τα έβαλα στην κατάψυξη, βγάζοντας κάθε 2 ημέρες 5-6 έτσι ώστε να διατηρούνται πάντα φρέσκα.