Στις μηλόπιτες είχα πάντα μια λατρεία ! Όποια μορφή κι αν είχαν... τάρτα, γκαλέτ, αναποδογυρισμένες, πάστα φλώρα, φλαν, κλαφουτί, κέικ, τούρτα ή ακόμα και cheesecake. Λατρεύω τα μήλα... έτσι κι αλλιώς, μεγάλωσα βλέποντάς τα κι αυτά να μεγαλώνουν και να ωριμάζουν. Με πατέρα γεωπόνο και παππού "μικρό" μηλοπαραγωγό δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς! Αυτός είναι και ο λόγος που λατρεύω να δοκιμάζω συνεχώς νέες συνταγές για μηλόπιτες. Η μηλόπιτα είναι πια στο DNA μου γιατί ήταν ένα από τα πιο συνηθισμένα γλυκά της γιαγιάς αν και όχι σε τέτοια ποικιλία που μπορείς να βρεις σήμερα.
Τα Flan, clafoutis, flognarde ή flaugnarde είναι παρόμοια κρεμώδη γλυκά που διαφέρουν κυρίως ως προς τα φρούτα αλλά και τον τόπο καταγωγής τους. Οι Γάλλοι λένε πως το clafoutis γίνεται μόνον με κεράσια αλλιώς είναι flognarde και ο τόπος καταγωγής της είναι η περιοχή της Limousin με τα περίφημα μήλα. Για να πετύχει, λοιπόν, η flognarde πρέπει ο φούρνος να είναι καλά προθερμασμένος και να χτυπήσουμε το μείγμα (είτε πρώτα το βούτυρο με τη ζάχαρη και μετά τα αυγά είτε πρώτα τα αυγά με τη ζάχαρη προσθέτοντας το βούτυρο λιωμένο αλλά όχι καυτό) πάρα πολύ καλά μέχρι να πάρει ένα ανοιχτό κίτρινο χρώμα.
Ωστόσο, η συγκεκριμένη μηλόπιτα είναι λίγο διαφορετική για τρεις λόγους. Πρώτον, έχει διπλό ψήσιμο, δηλαδή έψησα πρώτα τα μήλα κάτι που, έτσι κι αλλιώς πολλές φορές το έκανα γιατί αν κάτι δεν μου αρέσει σε πολλές μηλόπιτες αυτό είναι αυτά τα "μισοψημένα" μήλα στην επιφάνειά τους. Βέβαια, αυτό, συνήθως, το έκανα καραμελώνοντας τα μήλα σε αντικολλητικό τηγάνι. Δεύτερον, το μείγμα που μπαίνει πάνω από τα μήλα είναι πιο αραιό από το κέικ (αν και με αρκετό βούτυρο) κι έτσι γίνεται σχεδόν κρεμώδες. Με άλλα λόγια, είναι μια μηλόπιτα που προσεγγίζει το flan, το clafoutis, το flognarde αλλά δεν είναι ίδια έχοντας ως βασική διαφορά την αυξημένη ποσότητα του βουτύρου. Τρίτον, διάλεξα να βάλω ζάχαρη καρύδας που μειώνει αρκετά τις θερμίδες του κάθε κομματιού προσπαθώντας να την απενοχοποιήσω λίγο. 😉
- 6 μεγάλα μήλα, καθαρισμένα και κομμένα σε χοντρές φέτες
- 230 γρ. ζάχαρη καρύδας
- 250 ml νερό ζεστό
- 1 1/2 κ.γλ. κανέλα
Για την κρέμα
- 4 αυγά μεγάλα
- 300 γρ. ζάχαρη καρύδας
- 180 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 350 ml γάλα (ή αριάνι)
- 90-100 γρ. φαρίνα αυτοδιογκούμενη
- 1 κ.γλ. baking powder
- 1 φακελάκι βανίλια με άρωμα πορτοκάλι
- 1 κ.γλ. ξύσμα πορτοκαλιού
- 1/2 κ.γλ. τζίντζερ
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
- Kαλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί ένα βαθύ, στρογγυλό ταψί 24 εκ. και ρίχνουμε μέσα 20 γρ. βούτυρο.
- Το βάζουμε στον ζεστό φούρνο για να λιώσει το βούτυρο.
- Τοποθετούμε μέσα τις φέτες μήλου και τις πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη.
- Περιχύνουμε με το ζεστό νερό, προσθέτουμε την κανέλα και βάζουμε στο φούρνο να ψηθούν για 30-40 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν ένα χρυσόξανθο χρώμα.
- 5 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο των μήλων, ετοιμάζουμε το μείγμα της κρέμας.
- Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, τη βανίλια και το τζίντζερ και μόλις το μείγμα αφρατέψει προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα (όπως κάνουμε στο κέικ).
- Ύστερα, προσθέτουμε εναλλάξ τη φαρίνα και το γάλα.
- Το μείγμα γίνεται αραιό γιατί είναι κρεμώδες μετά το ψήσιμο.
- Μόλις τελειώσει το ψήσιμο των μήλων, βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και πιέζουμε τα μήλα με ένα κουτάλι, με μια μαρίζ ή με το εργαλείο για τον πουρέ, έτσι ώστε να ενωθούν και να ισιώσουν.
- Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς Κελσίου.
- Ρίχνουμε προσεκτικά τον χυλό πάνω από τα μήλα και ξαναβάζουμε στον φούρνο για άλλα 45-50 λεπτά περίπου ή μέχρι να ψηθεί το γλυκό μας.
- Κάνουμε τη δοκιμή με ένα μαχαίρι ή ένα ξυλάκι για σουβλάκια και αν βγαίνει καθαρό τότε η μηλόπιτα είναι έτοιμη.
- Όταν ολοκληρωθεί το ψήσιμο, βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά περίπου.
- Ύστερα, προσεκτικά, περνάμε ένα μαχαίρι (με στρογγυλή μύτη) γύρω γύρω ώστε να ξεκολλήσει από το ταψί η μηλόπιτα και αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα.
- Συνοδεύουμε την μηλόπιτα με παγωτό βανίλια, σαντιγύ ή ένα ελαφρύ γιαούρτι με λίγα λιπαρά πασπαλισμένο με κανέλα.
- Αν δεν θέλουμε να ψήσουμε τα μήλα στο φούρνο (στο ταψί που θα γίνει η μηλόπιτα) και θέλουμε να μειώσουμε την κατανάλωση ρεύματος, μπορούμε να τα "ψήσουμε-καραμελώσουμε" σε βαθύ, αντικολλητικό τηγάνι και μετά να τα τοποθετήσουμε στο ταψί ακολουθώντας τα επόμενα βήματα κανονικά.
- Προαιρετικά, προσθέτουμε στο μείγμα του κέικ, μια χούφτα μαύρες σταφίδες που τις έχουμε αφήσει να μουλιάσουν σε κονιάκ και ψιλοκομμένα καρύδια.
- Επίσης, μπορούμε να πασπαλίσουμε τη μηλόπιτα με αμύγδαλα φιλέ και κανέλα.