Δευτέρα σήμερα και η εβδομάδα με την Τσικνοπέμπτη 2024 έφτασε. Μια ακόμα ημέρα που η παράδοση θέλει το "τσίκνισμα" δηλαδή την κατανάλωση ψητού κρέατος και παραδοσιακά χοιρινού κρέατος. Τηγανιές, σαγανάκια, σχάρες, φούρνοι παίρνουν φωτιά για να βουτήξουμε όλοι στην Ελληνική μας παράδοση που έρχεται από παλιά όταν τα χοιροσφάγια είχαν τον πρώτο λόγο και κορυφώνεται με την Κυριακή της Κρεατινής οπότε και σταματά η κατανάλωση κρέατος.
Οι χοιρινές τηγανιές και τα λουκάνικα πρωταγωνιστούν την Τσικνοπέμπτη, σύμφωνα με το έθιμο, αλλά αυτά συμπαρασύρουν και τα υπόλοιπα κρεατικά. Κρέας, τσίκνα (δηλαδή μυρωδιά ψημένου κρέατος) αλλά και μασκαρέματα κυριαρχούν τη μέρα αυτή. Οι φιλικές παρέες γλεντούν και απολαμβάνουν κρεωφαγία και ποτό.
Σήμερα, λοιπόν, σας έχω μια ιδιαίτερα νόστιμη πρόταση, αν και όχι εντελώς χοιρινή. Μια τηγανιά, πανδαισία γεύσης, με κοτόπουλο, χοιρινά λουκάνικα, μανιτάρια μαγειρεμένα σε μπίρα. Εύκολη τηγανιά, οικονομική που θα μαζέψει οικογένεια και φίλους, μασκαρεμένους ή όχι, γύρω από το αποκριάτικο τραπέζι.
Βέβαια, υπάρχει και μια άλλη εναλλακτική πρόταση. Η τηγανιά να είναι ανάμικτη με κοτόπουλο, χοιρινό και χοιρινά λουκάνικα μαζί με όλα τα υπόλοιπα. Μια νοστιμιά που αξίζει να δοκιμάσετε!
Κοτοτηγανιά με λουκάνικα και μπίρα
Περιγραφή : Πλούσια, μεθυσμένη τηγανιά
Μερίδες: 6 άτομα
ΥΛΙΚΑ
- 500 γρ. φιλέτο σε κύβους (στήθος ή μπούτι)
- 250 γρ. λουκάνικα χοιρινά με πράσο, σε ροδέλες 1,5 εκατοστού (περίπου)
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
- 1 πιπεριά πράσινη, σε καρεδάκια
- 1 πιπεριά κόκκινη Φλωρίνης, σε καρεδάκια
- 200 γρ. ασπρομανίταρα, κομμένα στα 4
- 1,5 κ.γλ. πολτό σκόρδου (ή 2 σκελίδες)
- 330 ml μπύρα
- 80 ml ελαιόλαδο
- 1 κ.γλ. τζίντζερ σκόνη
- Αλάτι, Πιπέρι, Ρίγανη
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Σε μεγάλο και βαθύ αντικολλητικό τηγάνι που το έχουμε αφήσει να ζεσταθεί καλά, βάζουμε τα μανιτάρια χωρίς λιπαρή ουσία και τα αφήνουμε να σοταριστούν για να βγάλουν τα υγρά τους.
- Μόλις δούμε ότι τα υγρά των μανιταριών έχουν εξατμιστεί, τα βγάζουμε από το τηγάνι σε ένα πιάτο.
- Βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το λουκάνικο και το κοτόπουλο.
- Τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για 6-7 λεπτά μέχρις ότου ροδίσουν απ' όλες τις πλευρές, ανακατεύοντάς τα με ξύλινη κουτάλα.
- Μόλις ροδίσουν, προσθέτουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές και τα αφήνουμε να μαραθούν για 2-3 λεπτά.
- Τέλος, προσθέτουμε τα μανιτάρια.
- Αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με ρίγανη και το τζίντζερ και ρίχνουμε την μπίρα μαζί με 300 ml νερό ζεστό για να μαγειρευτεί καλά το κοτόπουλο.
- Αφήνουμε τη τηγανιά να βράσει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά του και να μείνει με το λάδι της.
- Σερβίρουμε με χωριάτικο ψωμί και τηγανιτές πατάτες.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Για πιο πικάντικη τηγανιά μπορούμε να προσθέσουμε μπούκοβο καυτερό.