Κοτόπουλο κρασάτο φλαμπέ!

Κυριακάτικο φαγητό, νόστιμο με ωραία αρώματα... παρόμοιο με την περίφημη παστιτσάδα αλλά και το πολύ γνωστό coq au vin, μόνον που εγώ το έκανα με κοτούλα μιας και κόκορα και ιδιαίτερα "αλανιάρη" δεν βρήκα! -:)) Κι επειδή το κοτοπουλάκι που είχα ήταν μια χαρά τρυφερό, δεν το έβαλα ...ούτε σε μαρινάδα... το μαγείρεψα κανονική.
Δείτε, λοιπόν, τί περίεργα ταξίδια κάνει ο νους του ανθρώπου... Η αρχική ιδέα ξεκίνησε από την Κερκυραϊκή παστιτσάδα, με τα χοντρά μακαρόνια, ξέρετε αυτά με την τρύπα που βάζουμε στο παραδοσιακό παστίτσιο (γιατί τα πιο σύγχρονα γίνονται με ό,τι μακαρόνια θέλουμε). Ύστερα, χωρίς να ξέρω πώς και γιατί... ταξίδεψα ως τη Γαλλία (γνωστόν κόλλημά μου) και γεύτηκα με το νου μου τον κρασάτο κόκκορα που φτιάχνουν κι από κει, επιστρέφοντας κατέληξα στα ορτυκάκια σαλμί που έφτιαχνα κάποτε και που έβραζαν μόνον σε κρασί κόκκινο, κατακόκκινο αλλά και το κοτόπουλο φλαμπέ που δεν έχω φτιάξει εδώ και 3-4 χρόνια!!! Δεν ξέρω γιατί το μυαλό μου έκανε έναν τέτοιο ταξίδι αλλά πάντως οι συνειρμοί είναι εκπληκτικοί μερικές φορές!
Έτσι, χωμένη στα άδυτα της αγαπημένης μου κουζίνας κατέληξα σε  έναν συνδυασμό όλων των γευστικών μου αναμνήσεων και σας παρουσιάζω το αποτέλεσμα.
Πεντανόστιμο κοτόπουλο, με ολόκληρα μανιταράκια και χοντρά μακαρόνια με τρύπα που σκεπάζονται από ένα λεπτό στρώμα κεφαλοτυριού. Κόκκινο και άσπρο, λοιπόν! Κανέλα, μπαχάρι, κονιάκ και δάφνη, άρωμα χειμώνα! Αλλά και βασιλικό, που μας φέρνει λίγο από ...άνοιξη και ήλιο μέσα στη μουντάδα της σημερινής, σχεδόν χειμωνιάτικης μέρας. Αρώματα και χρώματα που αναγγέλουν και τα Χριστούγεννα, έτσι δεν είναι;;;
Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα αυτό το φαγάκι... με μια μικρή καμπανούλα να χτυπάει για να μας ειδοποιήσει ότι πρέπει να προσέξουμε όταν ρίξουμε το κονιάκ και ανάψουμε το κοτοπουλάκι για να το φλαμπάρουμε!  Το πρώτο που κάνουμε είναι να απομακρύνουμε ό,τι εύφλεκτο υπάρχει κοντά και το δεύτερο να περιμένουμε προσεκτικά να σβήσει η φλόγα... κι αυτό γίνεται μόλις εξατμιστεί το κονιάκ.
Εγώ "φλαμπάρισα" το κοτόπουλο στο τηγάνι για να το βγάλω φωτογραφία (μάταιος κόπος) και σοτάρισα τα λαχανικά στην κατσαρόλα, σας προτείνω όμως να κάνετε το αντίθετο, δηλαδή να σοτάρετε τα λαχανικά στο τηγάνι και να "φλαμπάρετε" το κοτόπουλο στην κατσαρόλα που είναι και πιο ασφαλές. -:))
Όμορφο θέαμα με γευστικότατο αποτέλεσμα, που όμως... δεν μου αποτυπώθηκε στη φωτογραφία και πολύ με τσάτισε που δεν ήξερα πώς να το κάνω να φανεί... πάντως εντός των ημερών σκοπεύω να μάθω πώς να το βγάζω φωτογραφία και να το ξανακάνω. 
Πάντως διαβάστε τη συνταγή και δοκιμάστε την... σας εγγυώμαι είναι εύκολη και νόστιμη και οι αγαπημένοι σας θα την καταευχαριστηθούν, παρέα μ' ένα ωραίο κρασάκι!
ΥΛΙΚΑ
1 κοτόπουλο τεμαχισμένο γύρω στα 1.500 γραμμάρια
1 πακέτο μακαρόνια χοντρά, με τρύπα
Για τη σάλτσα
350 γρ. μανιτάρια, ολόκληρα μικρά
2 κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε στικς 
300-400 γρ. ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας ή ντομάτα στον τρίφτη
1-2 φύλλα δάφνης
1 σφηνάκι κονιάκ
2 φλ.τσ. κόκκινο ξηρό κρασί
1 κ.γλ. ζάχαρη
1 κ.γλ. αλάτι
1 πρέζα κανέλα
1 πρέζα μπαχάρι
1 κ.γλ. ρίγανη
1 κ.γλ. βασιλικό
1-2 σκελίδες σκόρδου, ολόκληρες
Τρίχρωμο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
2 ποτήρια νερό
1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε τα 2/3 από το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε μέσα τα πλυμμένα κομμάτια του κοτόπουλου για να σοταριστούν και από τις δύο πλευρές.
Μόλις σοταριστούν από τη μία πλευρά τα γυρίζουμε και από την άλλη.
Ρίχνουμε το κονιάκ και με ένα μακρύ σπίρτο (απ' αυτά για το τζάκι) ανάβουμε το κοτόπουλο και το αφήνουμε να "φλαμπαριστεί" δηλαδή να καεί για λίγο από την φλόγα που έχει ανάψει.
Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε λίγο από το ελαιόλαδο, τα μανιτάρια, τη πιπεριά, το σκόρδο και τα κρεμμύδια να σωταριστούν.
Μόλις σβήσει η φλόγα από το κοτόπουλο, προσθέτουμε στην κατσαρόλα και τα λαχανικά που έχουν ήδη σοταριστεί.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε, σε μέτρια φωτιά, να πάρουν 2-3 βράσεις μέχρι να εξατμιστεί το μισό περίπου κρασί.
Προσθέτουμε τη δάφνη, το μπαχάρι, την κανέλα, το πιπέρι, το αλάτι, το βασιλικό, τη ρίγανη, τη ζάχαρη και το νερό και αφήνουμε το φαγητό να βράσει έως ότου το κοτόπουλο μαλακώσει (περίπου για 50 λεπτά).*
Ύστερα χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη σάλτσα μας να "εκχυλιστεί" και να "δέσουν" αρώματα και γεύσεις.
Εν τω μεταξύ, βράζουμε τα μακαρόνια μας σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και μόλις το φαγητό μας μαγειρευτεί, τα ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα με το κοτόπουλο.
Αφήνουμε για 5-6 λεπτά και σερβίρουμε.
TIPS
* Eάν μαγειρέψουμε το φαγητό μας στη χύτρα ταχύτητας, χρειαζόμαστε 30-35 λεπτά από τη στιγμή που θα σφυρίξει η βαλβίδα. Αφού ανοίξουμε τη χύτρα, αφήνουμε και πάλι, σε σιγανή φωτιά, να "εκχυλιστεί" η σάλτσα μας και να "δέσουν" αρώματα και γεύση του φαγητού.
Προσοχή, μην ξεχάσετε το σπίρτο μέσα στο κοτόπουλο εγώ το άφησα εκεί για την φωτογραφία μιας και δεν μπόρεσα να φωτογραφήσω την φλόγα! -:(((

36 σχόλια:

  1. Εξαιρετικό χειμωνιάτικο πιάτο! Γιορτή από μόνο του!

    Μόνο μια συμβουλή (ο μηχανικός πάντα σκέφτεται με τον τρόπο του)! Το φλαμπάρισμα πρέπει να γίνεται μακρυά από τον απορροφητήρα της κουζίνας, που δεν πρέπει να είναι σε λειτουργία, όση εμπειρία και να έχουμε! Αν τα μάτια της κουζίνας είναι ηλεκτρικά η απόσταση του απορροφητήρα είναι μικρή, και δεν είναι σωστή για να ανάβει φλόγα στην κατσαρόλα! Άσε που κάποιες φορές μπορεί να υπάρχουν και λίπη στο φίλτρο! Καλό είναι να είμαστε πολύ προσεκτικοί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μηχανικέ μου... έχεις απόλυτο δίκιο!!! Όλα όσα λες είναι απολύτως σωστά και παράλειψή μου που δεν το συμπεριέλαβα στην ανάρτηση... μπορώ να το βάλω κάτω από την ανάρτηση όπως είναι με το λινκ σου;;;;
      Η αλήθεια είναι ότι επηρεάστηκα από το γεγονός ότι ο απορροφητήρας μου έχει μεταλλικά φίλτρα και ότι τα προσέχω αρκετά όλα αυτά που είπες!!!
      Αν δεν σε πειράζει να γράψω αυτούσια τη συμβουλή σου με το όνομά σου και το λινκ σου πες μου... -:))

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα... ήρθα για να πω, πως έκανα χθες την σάλτσα φέτας με πατατούλες ψητές στον φούρνο, σαλάτα πολίτικη και λουκανικάκια!!! Και έπεσα πάνω σε άλλο πιάτο αγαπημένο!
    Θα μας "ξεκάνεις" φιλενάδα!! Θα μας "ξεκάνεις"!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι πολύ Πηνελόπη μου που σας άρεσε και φαντασιώνομαι εκείνα τα λουκανικάκια...
      Χαίρομαι που σου άρεσε και το κοτοπουλάκι μου!
      Φιλάκια ...δεν θέλω να σας "ξεκάνω" να σας καλοφιλέψω θέλω -:))

      Διαγραφή
  3. Είναι από τα αγαπημένα μου φαγητά! Αλλά κι εσείς το τιμήσατε δεόντως αν κρίνω από το φωτογραφικό ντοκουμέντο...
    Υπέροχο! Γεια στα χέρια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, ναι... και χαίρομαι που σου άρεσε!
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  4. Τι πιάτο είναι αυτό!!! Πραγματικά μας ξελίγωσες! Δεν έχω καταφέρει ακόμα να ανοίξω σπίρτο για φλαμπέ σε συνταγή..θα το παλέψω όμως! Φιλιάα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη μου ωραίο είναι ...light δεν είναι και προσοχή στο φλαμπέ... διάβασε και τις οδηγίες της Αγγελικής στο πρώτο μήνυμα!! Κάτι ξέρει η μηχανικός μας!!-:))

      Διαγραφή
  5. Είδα αυτά τα χοντρά μακαρόνια με την ωραία σάλτσα και έπαθα το κατιτίς μου Κική!
    Και δεν το συζητώ ότι με τόσα μυρωδικά και μπαχαρικά, κάθε μπουκιά από αυτό το πιάτο θα είναι σκέτη απόλαυση!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι νόστιμο πιάτο Ερμιόνη μου αν και τις έχεις τις ...θερμιδούλες του! -:))
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  6. Φωτιά στα πηρούνια μας Κική μου!!!Τι υπέροχο φαγητό μας προσφέρεις σήμερα!Δεν έχω καμμιά αμφιβολία για την πλούσια,μεστή γεύση του με τα άφθονα αρώματα,τη ασύγκριτη νότα νοστιμιάς του ώριμου κρασιού και την φίνα επίγευση του κονιάκ,με το βάρος των ανατολίτικων μπαχαρικών να επιβραβεύουν το μπέρδεμα των συστατικών,το τρυφερό κοτόπουλο να κολυμπά ράθυμα στα μεθυσμένα σαλτσάτα κύμματα,τα παχουλά βουτυράτα μακαρόνια να υποδέχονται και να αγκαλιάζουν τούτο το μικρό μαγειρικό θαύμα!Κική μου,πεντανόστιμο κυριακάτικο φαγητό,μία πανδαισία άλικου χρώματος στο πιάτο μας,ένα γευστικό παραλήρημα απόλαυσης στα χειμωνιάτικα μεσημέρια,ένα τσούγκρισμα ευτυχίας και ηρεμίας στην αχόρταγη ψυχή μας!Καλό Σαββατοκύριακο Κική μου,να περάσεις όσο το δυνατόν πιο ξεκούραστα και χαρούμενα.Φιλάκια πολλά,πολλά στις νεραϊδούλες και σε εσένα φυσικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ό,τι πρέπει για Κυριακάτικο φαγητό Φωτεινή μου! Χειμωνιάτικο και όλο γεύση!!!
      Σ'ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  7. Ουάου Κική μου, τι υπέροχο πιάτο είναι αυτο!!!
    Με τα μπαχάρια του, τα αρώματά του, το λαχταριστό χοντρό μακαρόνι, τέλειο!!!!
    Φιλάκια, καλό απόγευμα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε 'Ελενά μου ...έλα να σε φιλέψω (μακάρι να είμασταν κοντά!)-:)))
      Καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  8. Κική και μόνο που είδα την μικρή, να είναι τόσο προσηλωμένη στο πιάτο της, ήταν αρκετό για να καταλάβω, πόσο νόστιμο είναι το κοτοπουλάκι σου!! Πριν καν δω τα υλικά!! Γιορτινό πιάτο, νοστιμότατο!!
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευτυχώωωωως Ειρήνη μου που την κατάφερα να βάλει και κάτι άλλο στο στόμα της πέρα από αυτά που συνήθως τρώει! -:)))
      Έγινε νόστιμο!!! Χαίρομαι που σου άρεσε και καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  9. επειδη ειμαι καινούργια στην μπλογκοπαρέα και κατά τύχη έχω χρησιμοποιήσει παρόμοιο πρότυπο blogger, θα ήθελα να με βοηθήσεις με τη μορφοποίηση του, πως να βαλω στην πανω σειρα τα links για sweet gallery κ.τ.λ.καθε βοηθεια ειναι πολυτιμη για να γινω εμπειρη και καλυτερη σαυτο που ξεκιναω..ευχαριστω πολυ
    συγχαρητηρια για τη σελίδα σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Απαντήσεις
    1. Οκ Λίλα μου... αυτά μπαίνουν από τη "Διαμόρφωση λίστας σελίδων". Πατώντας "νέα σελίδα" μπαίνει η κάθε ενότητα! Αν χρειάζεσαι και κάτι άλλο ...στείλε μέιλ

      Διαγραφή
  11. πω πω μούρλια φαίνεται!!!! καταπληκτικό πιάτο!!! φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Εβονίτα μου!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  12. Κική μου δείχνει πολύυυυυ λαχταριστό!!!Σίγουρα είναι νοστιμότατο με τόσο μπαχαρικά που έχεις βάλει!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 'Ελα να σε φιλέψω Ελένη μου ... έγινε νόστιμο!!

      Διαγραφή
  13. Πω πω βρε Κική .. απίθανο είναι !!!!!

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    2. Χαίρομαι που σου άρεσε Κωνσταντίνα μου!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  14. Myzithra einai to trimmeno tyraki????
    Mou trexoun ta salia me ta xontra makaronia voutigmena sti saltsa!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι Πέπη μου είναι κεφαλοτύρι αλλά μπορείς να βάλεις και μυζήθρα, αν σου αρέσει καλύτερα!

      Διαγραφή
  15. Πω πω!Μου άνοιξε η όρεξη!Ό,τι πρέπει για αύριο Κυριακή!Να είσαι καλά, πρέπει να είναι 5-νόστιμο!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι για κυριακάτικο φαγάκι είναι ό,τι πρέπει!

      Διαγραφή
  16. Λατρεύω μακαρόνια με κοτόπουλο! Ειδικά αυτά τα χοντρά που μπαίνει μέσα τους η σάλτσα! Χαίρομαι να παίρνω νόστιμες ιδέες, είναι μπελάς να σκέφτεσαι κάθε μέρα τι φαγητό να κάνεις :)
    Να ξερες πόσες φορές με βοήθησες από συνταγές σου που πέτυχα στον συνταγούλη!!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Λύριελ είναι πολύ νόστιμο φαγάκι κι έχεις δίκιο το να σκέφτεσαι κάθε μέρα τί θα μαγειρέψεις είναι ένα ...θέμα!
      Μπορεί να βοηθηθείς και από το εβδομαδιαίο μενού...
      Χαίρομαι που σε βοήθησα και σου αρέσουν οι συνταγές μου!

      Διαγραφή
  17. Νόστιμο πιάτο και μου άνοιξες την όρεξη. Έχω καιρό να το κάνω με κοτόπουλο. Μου έδωσες λύση για αύριο. Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν έχεις καιρό να το φτιάξεις...μην κάθεσαι...είναι πεντανόστιμο και σχετικά εύκολο. Και αν δεν θέλεις να το φλαμπάρεις πάλι νόστιμο είναι!!!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  18. Καλή Κυριακή Βασιλική μου.
    Μέχρι και το ίδιο πιάτο απολαύσαμε αυτές τις μέρες...Το "φλαμπαδιαστό" το δικό σου, φαντάζομαι, άαααλλη γεύση!

    Αυτό το πιάτο μου κάνει Χριστουγεννιάτικο, γιορτινό και φυσικά πολύ αγαπημένο.

    Φιλιά σου πολλά, να περνάς όμορφα!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επίσης καλή Κυριακή Ζαμπία μου!
      Χαίρομαι για την σύμπτωση να απολαύσουμε το ίδιο πιάτο!!:)))
      Το φλαμπάρισμα το κάνει απλώς λίγο πιο πικάντικο αλλά γενικά είναι ένα πιάτο που ταιριάζει σε πολλές περιστάσεις.
      Φιλιά και σε σένα και καλή μας εβδομάδα!
      Να περνάς καλά!

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!