Κοτορυζόπιτα

Καλή σας μέρα! Μήπως το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε μαγειρέψατε κοτόπουλο ψητό με ρύζι;;; Αν ναι... είστε από τους τυχερούς κι αν σας περίσσεψε και λίγο, τότε είστε ακόμα πιο τυχεροί!!! Το γιατί θα το δείτε παρακάτω!! -:)))
Όμως, σαν να μου φαίνεται ότι πέρασαν λίγες μέρες από τότε που έφτιαξα την τελευταία μου πίτα, εεεε;;; Όχι;;; Πώς μου φάνηκε έτσι;;; Εντάξει, εντάξει, μπορώ να μιλήσω απολύτως ειλικρινά... θέλω πίτα, ήθελα πίτα και, τί μαγεία!!, η πίτα ήρθε σε μένα αντί να πάω εγώ σ' αυτήν... 
Είναι κι αυτό μια τύχη, μια καλή σύμπτωση, που δεν συμβαίνει καθημερινά ...εξάλλου δεν έχετε ακούσει αυτό που λένε ότι όταν κάτι το θέλεις πάρα πολύ όλα στο σύμπαν ...συνωμοτούν ώστε να γίνει πραγματικότητα;;; Θα μου πείτε... κι εσύ ήθελες τόσο πολύ πίτα;; Εεεεεεεεε, ήθελα αλλά μην υπερβάλλουμε κιόλας... αν ήταν να συνωμοτήσει το σύμπαν ας συνωμοτήσει για κάτι πιο σημαντικό από μια πίτα!!!! -:))) Δεν συμφωνείτε;;;; 
Παρ' όλα αυτά μία εκ των ημερών, κατά τις 11.30 το μεσημέρι... μια πίτα ...ανέβηκε χαρούμενη στον πάνω όροφο, όπου ήμουν με τη μικρή μας Βασιλικούλα. Βέβαια, για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, η πίτα δεν ανέβηκε μόνη της στον πάνω όροφο αλλά με τη βοήθεια της γιαγιάς, της μαμάς μας δηλαδή η οποία αλλοτριώθηκε από την μεγάλη της κόρη, δηλαδή εμένα και μου έφερε τρέχοντας την πίτα που έφτιαξε για να τη δοκιμάσω και να με ρωτήσει αν θέλω να την φωτογραφίσω... χαχαχα αυτά παθαίνουν όσοι συγκατοικούν μαζί μου στο τριώροφο... ψύχωση έχει γίνει το μπλογκοσπιτάκι μου και μάλιστα μεταδοτική και άκρως κολλητική ...από μένα στον υπόλοιπο γυναικείο πληθυσμό!!!!! χαχαχαχα 
Παράπονο δεν έχω ...όταν κάτι συμβαίνει και δεν μπορώ να ανταποκριθώ στις μπλογκοϋποχρεώσεις μου ...βοηθούν μιας και ξέρουν ότι θα αρχίσω να γκρινιάζω και να κλαίγομαι!-:))) Λέτε να βαριούνται να μ' ακούν γι αυτό να βοηθούν;;; χαχαχαχα
Τέλος πάντων, δεν θα λύσω τώρα το μυστήριο της απάντησης αλλά αυτό που θα σας πω είναι "φτιάξτε αυτή την πίτα!!!" Είναι εκπληκτική!!! Έχει ένα σωρό λόγους να σας αρέσει... πρώτα πρώτα είναι φτιαγμένη με περίσσευμα από το ψητό κοτόπουλο με ρύζι που είχαμε για Κυριακάτικο φαγητό άρα να η ανακύκλωση και ένα φαγητό που θα το καταναλώσουμε ευχάριστα, δεύτερον είναι άκρως χορταστική και άρα κατάλληλη για κυρίως πιάτο αλλά και για ταπεράκι στο γραφείο και τρίτον, έχει ωραιότατο φύλλο. Έχει, βέβαια, και ένα μειονέκτημα... εξαφανίζεται... εξαφανίζεται η "αδικιωρισμένη" που έλεγε και η Λωξάντρα, πάρα πολύ γρήγορα. Σκεφτείτε, η πίτα έγινε την Δευτέρα και την Τρίτη το βράδυ που γύρισα από τα μαθήματα και άνοιξα το ψυγείο για να φάω ένα κομμάτι... είχε κάνει φτερά!!! Την άλλη φορά μου φαίνεται θα ...κλειδώσω το ψυγείο!!! Όχι παίζουμε!!! Αμάν πιά... δεν μπορώ άλλο!!! -:))))
Πάμε, όμως να δούμε τη συνταγή, που είναι αυτοσχέδια της μανούλας μας...
ΥΛΙΚΑ
Για το φύλλο
2 φλ.τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γλ. φουσκωτή μπέικιν πάουντερ
1 κ.γλ. φουσκωτή ζάχαρη
1 κ.γλ. κοφτή αλάτι
2 κ.σ. μηλόξιδο ή λευκό ξίδι
Νερό σε θερμοκρασία δωματίου (άντε τώρα να βρείς άκρη!!) όσο "πάρει" για να γίνει μια ζύμη απαλή που δεν κολλάει στα χέρια.
Για τη γέμιση
1 φλ. τσ. ρύζι ψημένο στο φούρνο μαζί με το κοτόπουλο
1 φλ.τσ. κοτόπουλο ψημένο στο φούρνο και τεμαχισμένο
2/3 φλ.τσ. φέτα θρυμματισμένη
3 αβγά
4 κ.σ. κρέμα γάλακτος
Ελάχιστο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Φτιάχνουμε το φύλλο
Σε μια λεκανίτσα κουζίνας, βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το νερό.
Προθέτουμε μισό φλιτζάνι τσαγιού νερό και αρχίζουμε να ζυμώνουμε.
Ύστερα, προσθέτουμε σταδιακά λίγο λίγο το νερό και ζυμώνουμε έως ότου έχουμε μιαν απαλή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Αφήνουμε τη ζύμη για 30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου.
Μετά τη χωρίζουμε σε δύο μέρη και ανοίγουμε το ένα κομμάτι σε καστανιώτικο φύλλο.
Το αλείφουμε με ελαιόλαδο και αφού χωρίσουμε έναν κύκλο στη μέση, χωρίζουμε σε τρίγωνα το υπόλοιπο γύρω από τον κύκλο και κλείνουμε το κάθε τρίγωνο επάνω στον κύκλο, όπως βλέπουμε αναλυτικά ΕΔΩ (στο καστανιώτικο φύλλο που είναι το δεύτερο).
Ύστερα, αφήνουμε τη ζύμη στο ψυγείο για άλλη μισή ώρα και μετά ανοίγουμε κανονικά το φύλλο μας που θα καλύψει τον πάτο του ταψιού μας.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με το άλλο κομμάτι ζύμης και ανοίγουμε το επάνω φύλλο.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση
Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά της γέμισης και την απλώνουμε επάνω στο φύλλο που καλύπτει τον πάτο του ταψιού μας.
Ύστερα, σκεπάζουμε τη γέμιση με το άλλο φύλλο και την ραντίζουμε με ελαιόλαδο.
Βάζουμε να ψηθεί για 50-60 λεπτά ή έως ότου αποκτήσει μια χρυσόξανθη επιφάνεια.
Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε για 5-6 λεπτά να "μεστώσουν" τα αρώματα και η γεύση της και σερβίρουμε.

25 σχόλια:

  1. Αμ, το αφήνουν το ψυγείο χωρίς λουκέτο και αλυσίδα Κική μου;
    Κάτι τέτοια κάνουν και οι δικοί μου, όταν τους αρέσει κάτι...και μετά ψάχνω να το βρω!

    Εξαιρετική γεύση πίτας, για τις οποίες προσωπικά δεν λέω ποτέ όχι!
    Καλημέρες πολλές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλα ντε... τέτοια λάθη κάνω και μετά δεν βρίσκω τίποτε...χαχαχα
      Αααααα! το παθαίνεις κι εσύ εεεε;;;; Τί τραβάμε!!!!!!!!-:))
      Χαίρομαι που σου άρεσε Πηνελόπη μου!
      Φιλάκια και καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  2. αχ βρε Κικίτσα,τι μας κάνεις...τώρα που τα παιδιά μου λείπουν από το σπίτι προσπαθώ να μαγειρεύω τα βασικά,όταν σε διαβάζω όμως η όρεξή μου αναζωπυρώνεται..είμαι και λαίμαργη..και αυτά τα κιλά προστίθενται τόσο ύπουλα..Πάντως νάσαι καλά που μοιράζεσαι μαζί μας τις ιδέες σου,ευχ.πολύ eviv

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή μου eviv, καιρό έχω να σε "ακούσω"... είσαι καλά;;;;
      Εντάξει, μια πιτούλα μπορεί να καλύψει και το μεσημεριανό και το βραδινό πολύ ωραία μόνο και μόνο παρέα με μια σαλατούλα!
      Αξίζει να τη δοκιμάσετε, είμαι σίγουρη ότι θα σας αρέσει!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  3. Αχ αυτές οι πίτες, σε ποιον δεν αρέσουν Κική μου;
    Θα μπορούσα να τρώω κάθε μέρα και από μία διαφορετική! Η συγκεκριμένη έχει έναν πιο παραδοσιακό χαρακτήρα, με το υπέροχο χειροποίητο φύλλο της και το ωραίο πάντρεμα του κοτόπουλου με το ρύζι στη γέμιση!
    Φέτα και μοσχοκάρυδο απλά την κάνουν ακόμα πιο νόστιμη!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ πάντως τις λατρεύω Ερμιόνη μου! Κι εγώ θα μπορούσα να τρώω πίτες κάθε μέρα! Η συγκεκριμένη ιδέα της μανούλας μου κατέληξε σε μια νοστιμότατη πίτα, πράγματι!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  4. Moυ αρέσει που το φύλλο είναι χειροποίητο και που πάλι μιλάμε για ανακύκλωση, γιατί όσο να 'ναι, το κοτόπουλο την επόμενη μέρα είναι σκληρό...Πρέπει να είναι τέλεια!Ευχαριστούμε πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχχχχ Πινελιά μου... το φύλλο της μαμάς μου είναι πάντα πετυχημένο αντίθετα με το δικό μου που έχει "σκαμπανεβάσματα"!!! -:)))) Γενικά η πίτα είναι πολύ ωραία και πολύ καλή λύση για ...ανακύκλωση περισσευμάτων σχεδόν κάθε είδους!
      Καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  5. Αχ βρε Κική μου με αυτές τις πίτες σου!Και μου αρέσουν όλες!Πάρα πολύ ωραία και αυτή, το φύλλο είναι καταπληκτικό!!!
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τί να κάνω Ελένη μου;;; Οι πίτες μου φαίνονται υπερπλήρες φαγητό και τις λατρεύω...-:)))) Είναι πολύ πολύ ωραία!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  6. Κοτόπουλο και τυρί είναι γνωστό πλέον, ότι είναι από τα αγαπημένα μου! Τέτοια πίτα δεν έχω φάει, αλλά είναι μια έξυπνη λύση για να καταναλωθούν με πολύ εύγεστο τρόπο τα περισσεύματα! Γεια στα χέρια της μαμάς!
    Να είσαι καλά Κικίτσα μου! Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ξέρω Sel και μακάρι να ήσουν κοντά να σε κεράσω μερικά κομμάτια. Γενικά τα περισσεύματα γίνονται ωραίες ομελέτες, φριτάτες, σουφλέ και πίτες ή πίτσες!!!!
      Χαίρομαι που σου άρεσε!
      Πολλά φιλιά και καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  7. Φοβερή ιδέα για να αξιοποιηθεί ρύζι με κοτοπουλάκι Κική μου!!
    Και τι υπέροχη πίτα που προέκυψε!!!!
    Γεια στα χέρια της μανούλας!
    Φιλιά, καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι ήταν ωραία ιδέα και κατέληξε σε μια νοστιμότατη πίτα που καταναλώθηκε σε χρόνο ρεκόρ χωρίς κανένα απολύτως παράπονο Έλενά μου!
      Να είσαι καλά!
      Φιλάκια και καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  8. Πόσες φορές έχει περισσέψει αρκετό από το αγαπημένο αυτό φαγάκι..και φυσικά ποτέ δεν θα μπορούσα να σκεφτώ να το κρύψω στην αγκαλιά χειροποίητων φύλλων όπως πολύ σοφά έπραξε η μανούλα σου!!Για τη νοστιμιά αυτού του φαγητού δε νομίζω ότι πρέπει να πούμε πολλά..είναι αναμφισβήτητα υπέροχη!Το πάντρεμά του όμως με τα αυγά,το τυρί και η νέα του εμφάνιση ως ροδοψημένη πίτα,είναι η απογείωση της ικανοποίησης,το χαμόγελο της απόλυτης ευτυχίας και η εξύμνηση της απόλυτης ικανότητας της νοικοκυράς να εκμεταλλεύεται τη νοστιμιά ενός φαγητού που δεν καταναλώθηκε!Εύγε στα πιο σοφά και εύστροφα μυαλά μιας άλλης εποχής που εξακολουθούν να καθοδηγούν με τη φαντασία και την ευρηματικότητα τους τη νέα γενιά!Φιλιά πολλά,πολλά.[αυτή τη φορά και στην μανούλα!!]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ ωραίος τρόπος ανακύκλωσης Φωτεινή μου... εξάλλου είπαμε καλό είναι να μην πετάμε τίποτε! Όσο για την πίτα έγινε πεντανόστιμη!!! Να είσαι καλά κι ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια φίλη μου!!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  9. Ειδικά τώρα δεν πρέπει να πετάμε τίποτα! Πολύ νόστιμη και εξαιρετικά χρήσιμη η πιτούλα σου Κική μου! Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο Κατερίνα μου! Είναι νοστιμότατη και ωραία ιδέα για ανακύκλωση περισσευμάτων!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  10. Eίναι δυνατόν να μην εξαφανισθεί?
    Με υλικά που μένουν βγαίνει μια νοστιμότατη πίτα, μια νέα συνταγή.
    Οι πιτες ειναι απο τις αγαπημένες μου και ιδίως αυτοσχέδιες από μαμάδες.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Μάριόν μου και κανείς δεν νιώθει ότι τρώει χθεσινό φαγητό γιατί ξαναγίνεται φρέσκο!!-:)))
      Κι εγώ λατρεύω τις πίτες και ξέρεις πώς είναι οι μαμάδες εκείνης της εποχής... αξιοποιούν τα πάντα!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  11. Καλησπέρα Κική! Μ'αρέσει πολύ η ιδέα σου της ανακύκλωσης! Τέτοιες εποχές άλλωστε είναι απαραίτητη... Θα πρέπει να έγινε πολύ νόστιμη η πιτούλα σου! Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Es una delicia me gustaría probar luce muy lindo,abrazos y abrazos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Η τέλεια αξιοποίηση των περισσευμάτων! Η επιτομή της ανακύκλωσης! Μπράβο Κική μου!!! Η πίτα σου είναι απλά υπέροχη!
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!