Τηγανιτές πατάτες με σάλτσα φέτας...


Το junk food πάντα ασκεί μια γοητεία... σε μικρά και μεγάλα παιδιά! 'Αραγε το σπιτικό junk food με όσα πλεονεκτήματα έχει αυτό... μπορεί να ασκήσει την ίδια γοητεία;;; Γνωστή η ποιότητά του, η φρεσκάδα του, ο τρόπος και τα υλικά της παρασκευής του... και σαφώς ...οικονομικότερο!
Μερικά χρόνια πριν... στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για βόλτα, εκεί γωνία Αριστοτέλους με Τσιμισκή... αγοράζαμε υπέροχες τηγανιτές πατάτες με σάλτσα φέτας από γνωστό μαγαζί. Συνδυασμός...μοναδικός, πεντανόστιμος! Η τελειότητα της απλότητας ή η απλότητα της τελειότητας!
Εχθές, λοιπόν, σκέφτηκα να κάνω για τη μικρή Βασιλικούλα αυτό τον συνδυασμό, μιας και λατρεύει τις πατάτες σε κάθε τους μορφή αλλά ιδιαίτερα τις τηγανιτές. Πρόβλημα βάρους δεν έχει και πώς να έχει αφού για να πειστεί να φάει πρέπει να το δοκιμάσει και να της αρέσει ιδιαίτερα... άρα μπορεί να κάνει ακόμα ...παρασπονδίες (έτσι κι αλλιώς σ' αυτή την ηλικία επιβάλλεται κι ένα ποσοστό λίπους).
Τηγάνισα, λοιπόν, τις πατάτες (όχι ιδιαίτερα λεπτές γιατί δεν θέλω να γίνονται σκληρές όπως τα τσιπς αν και θα τις πρότεινα λεπτές για τσιπς ή ελάχιστα πιο "χοντρές") και ετοίμασα μια πανεύκολη σάλτσα φέτας. Ελαφρύ δείπνο ή σνακ με σπιτικό junk food δεν είπαμε;;;
Μια σάλτσα φέτας, που ουσιαστικά είναι μια ελληνική εκδοχή του φοντύ, αλλά πιο πηχτή. Είναι πολύ απλή και μπορούμε να την κάνουμε περισσότερο ή λιγότερο ρευστή.
Με μπρόκολο και κουνουπίδι, με πατάτες ή ακόμα και με ζυμαρικά, πάνω σε ψητές μελιτζάνες ή κολοκυθάκια... δεν αφήνει ποτέ, μα ποτέ κανένα παραπονεμένο. Αν, λοιπόν, θέλετε να τη δοκιμάσετε... ελάτε να την ετοιμάσουμε μαζί...
ΥΛΙΚΑ
  • 4-5 πατάτες όσο το δυνατόν πιο ομοιόμορφες σε μέγεθος και σχήμα, κομμένες σε λεπτές ροδέλες
  • Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • Αλάτι
  • Ρίγανη (προαιρετικά)
Για τη σάλτσα φέτας
  • 250 γρ. τυρί φέτα, θρυμματισμένη
  • 1/2 φλ.τσ. γάλα
  • 15 γρ. μαργαρίνη
  • Λίγο πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  1. Τηγανίζουμε τις πατάτες και εν τω μεταξύ, βάζουμε τη θρυμματισμένη φέτα με το γάλα σε μια κατσαρολίτσα ή ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι.
  2. Προσθέτουμε και το βούτυρο και βάζουμε σε μέτρια φωτιά να βράσει έως ότου αποκτήσει την πυκνότητα που θέλουμε.
  3. Εάν την θέλουμε πιο αραιή για να την χρησιμοποιήσουμε σαν φοντύ την βράζουμε 2-3 λεπτά λιγότερο.
  4. Εάν, πάλι, την θέλουμε πιο "δεμένη" για να την κάνουμε σάλτσα για πατάτες την αφήνουμε να βράσει λίγο περισσότερο, έτσι ώστε να "στέκεται" πάνω στις πατάτες όταν τις βουτάμε σ΄αυτήν ή τις περιχύνουμε μ' αυτήν.
TIPS
* Μπορούμε, αν θέλουμε, να κάνουμε τις πατάτες τηγανιτές στο φούρνο όπως αναφέρεται ΕΔΩ, έτσι ώστε να αποφύγουμε το τηγάνισμα.
* Επίσης, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το γάλα με νερό και λίγο λευκό κρασί για να έχουμε μια ακόμα πιο δυνατή γεύση και επίγευση.
Βουτήξτε τις πατάτες στη σάλτσα φέτας ή...
...απλώς περιχύστε τις μ' αυτήν!!!
Καλή σας συνέχεια!!!
Tante Kiki
39 Comments
No