Καλημέρα σας! Ένα ριζότο λαχανικών, ελαφρώς κόκκινο ετοίμασα τις προάλλες για να συνοδεύσει ένα βραστό στήθος κοτόπουλου. Ο συνδυασμός ρύζι με κοτόπουλο είναι παλιός αγαπημένος στην κλασσική του εκδοχή. Τούτος όμως ο συνδυασμός ξεφεύγει λίγο από την "πεπατημένη".
Πρώτα πρώτα το ριζότο είναι πλούσιο σε λαχανικά και αρωματικά, γι αυτό και μπορεί να σταθεί με αξιοπρέπεια στο τραπέζι και χωρίς παρέα...μόνο του!
Έπειτα το κοτόπουλο, είναι ένα απλό βραστό, λεμονάτο κοτόπουλο.
Τα συνδύασα με μια ωραία σάλτσα κι έγινε ένα νοστιμότατο πιάτο με λίγες σχετικά θερμίδες και πολλά λαχανικά. Κι αν αφαιρέσω τελείως τη σάλτσα οι θερμίδες του πιάτου είναι ελάχιστες παρά τη νοστιμιά του που εξακολουθεί να είναι πανταχού παρούσα.
ΥΛΙΚΑ
1 στήθος κοτόπουλου
1 κρεμμύδι
1/2 κόκκινη πιπεριά
1/2 καρότο
3 κ.σ. ελαιόλαδο
χυμό από 1/2 λεμόνι
1 κ.γλ. ρίγανη
1 πρέζα θυμάρι
Αλάτι και πιπέρι
Για το ριζότο
1 μεγάλο φλυτζάνι ρύζι αρμπόριο ή καρολίνα
1/2 καρότο
1/2 κόκκινη πιπεριά
1 μεγάλη ώριμη ντομάτα πολτοποιημένη
1 κολοκυθάκι
Αλάτι και πιπέρι
1 πρέζα ρίγανη
1 πρέζα βασιλικό
Για τη σάλτσα
4 κ.σ. Βιτάμ culiness
3 κ.σ. νισεστέ
2 μεγάλα φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου, χλιαρό
1 αβγό
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για το κοτόπουλο
Πλένουμε και ζεματίζουμε το κοτόπουλο.
Στην κατσαρόλα που χρησιμοποιήσαμε για το ζεμάτισμα του κοτόπουλου, βάζουμε το ελαιόλαδο και το στήθος, το κρεμμύδι κομμένο σε 2 κομμάτια, το καρότο και τη πιπεριά όπως είναι ή σε 2 μεγάλα κομμάτια κι αυτά.
Προσθέτουμε ρίγανη, θυμάρι, πιπέρι και νερό τόσο όσο να καλύπτονται το κοτόπουλο και τα λαχανικά.
Βάζουμε να βράσουν για 35-40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο.
Εάν χρησιμοποιήσουμε χύτρα ταχύτητος, τότε το κοτόπουλο και τα λαχανικά είναι έτοιμο σε 25 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
Για το ριζότο
Εάν χρησιμοποιήσουμε ρύζι καρολίνα, καλό είναι να το πλένουμε πρώτα 1-2 νερά.
Εάν, πάλι, χρησιμοποιήσουμε αρμπόριο, δεν το πλένουμε.
Κόβουμε τα λαχανικά στο μίξερ, όχι σε μικρά κομμάτια.
Βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τα λαχανικά (καρότο, κολοκυθάκι, πιπεριά)
Σε μια κατσαρόλα μικρή, βάζουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και μόλις ζεσταθεί καλά, προσθέτουμε το νισεστέ.
Ύστερα, προσθέτουμε σταδιακά τον χλιαρό ζωμό κοτόπουλου, ανακατεύοντας πάντα με γρήγορες κινήσεις.
Μόλις το μείγμα ομογενοποιηθεί, προσθέτουμε και το αυγό και αφού βάλουμε τη σάλτσα ξανά στη φωτιά, ανακατεύουμε μέχρι να πάρει μια βράση και να "δέσει" η σάλτσα.
Ύστερα, αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει.