Ριζότο λαχανικών με κοτόπουλο και σάλτσα

Καλημέρα σας! Ένα ριζότο λαχανικών, ελαφρώς κόκκινο ετοίμασα τις προάλλες για να συνοδεύσει ένα βραστό στήθος κοτόπουλου. Ο συνδυασμός ρύζι με κοτόπουλο είναι παλιός αγαπημένος στην κλασσική του εκδοχή. Τούτος όμως ο συνδυασμός ξεφεύγει λίγο από την "πεπατημένη". 
Πρώτα πρώτα το ριζότο είναι πλούσιο σε λαχανικά και αρωματικά, γι αυτό και μπορεί να σταθεί με αξιοπρέπεια στο τραπέζι και χωρίς παρέα...μόνο του! 
Έπειτα το κοτόπουλο, είναι ένα απλό βραστό, λεμονάτο κοτόπουλο.
Τα συνδύασα με μια ωραία σάλτσα κι έγινε ένα νοστιμότατο πιάτο με λίγες σχετικά θερμίδες και πολλά λαχανικά. Κι αν αφαιρέσω τελείως τη σάλτσα οι θερμίδες του πιάτου είναι ελάχιστες παρά τη νοστιμιά του που εξακολουθεί να είναι πανταχού παρούσα.
ΥΛΙΚΑ
1 στήθος κοτόπουλου
1 κρεμμύδι
1/2 κόκκινη πιπεριά
1/2 καρότο
3 κ.σ. ελαιόλαδο
χυμό από 1/2 λεμόνι
1 κ.γλ. ρίγανη
1 πρέζα θυμάρι
Αλάτι και πιπέρι
Για το ριζότο
1 μεγάλο φλυτζάνι ρύζι αρμπόριο ή καρολίνα
1/2 καρότο
1/2 κόκκινη πιπεριά
1 μεγάλη ώριμη ντομάτα πολτοποιημένη
1 κολοκυθάκι
Αλάτι και πιπέρι
1 πρέζα ρίγανη
1 πρέζα βασιλικό
Για τη σάλτσα
4 κ.σ. Βιτάμ culiness
3 κ.σ. νισεστέ 
2 μεγάλα φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου, χλιαρό
1 αβγό
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για το κοτόπουλο
Πλένουμε και ζεματίζουμε το κοτόπουλο.
Στην κατσαρόλα που χρησιμοποιήσαμε για το ζεμάτισμα του κοτόπουλου, βάζουμε το ελαιόλαδο και το στήθος, το κρεμμύδι κομμένο σε 2 κομμάτια, το καρότο και τη πιπεριά όπως είναι ή σε 2 μεγάλα κομμάτια κι αυτά.
Προσθέτουμε ρίγανη, θυμάρι, πιπέρι και νερό τόσο όσο να καλύπτονται το κοτόπουλο και τα λαχανικά.
Βάζουμε να βράσουν για 35-40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο.
Εάν χρησιμοποιήσουμε χύτρα ταχύτητος, τότε το κοτόπουλο και τα λαχανικά  είναι έτοιμο σε 25 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
Για το ριζότο
Εάν χρησιμοποιήσουμε ρύζι καρολίνα, καλό είναι να το πλένουμε πρώτα 1-2 νερά.
Εάν, πάλι, χρησιμοποιήσουμε αρμπόριο, δεν το πλένουμε.
Κόβουμε τα λαχανικά στο μίξερ, όχι σε μικρά κομμάτια.
Βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τα λαχανικά (καρότο, κολοκυθάκι, πιπεριά)
Για τη σάλτσα
Σε μια κατσαρόλα μικρή, βάζουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και μόλις ζεσταθεί καλά, προσθέτουμε το νισεστέ.
Ύστερα, προσθέτουμε σταδιακά τον χλιαρό ζωμό κοτόπουλου, ανακατεύοντας πάντα με γρήγορες κινήσεις.
Μόλις το μείγμα ομογενοποιηθεί, προσθέτουμε και το αυγό και αφού βάλουμε τη σάλτσα ξανά στη φωτιά, ανακατεύουμε μέχρι να πάρει μια βράση και να "δέσει" η σάλτσα.
Ύστερα, αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει.

16 σχόλια:

  1. Είναι πάρα πολύ ωραίο!!! Καλημέρα!!!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απαντήσεις
    1. Είναι νόστιμο κι εύκολο!
      Καλό βράδυ-:)))

      Διαγραφή
  3. Λατρεύω ριζότο .. και έχει μεσημεριάσει .. φέρε ενα πιατάκι.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωραιότατο πιάτο! Το κοτόπουλο το λατρεύω, τα λαχανικά επίσης, εξαιρετική εμφάνιση και αυτή η σαλτσούλα σε κάνει να θέλεις να βάλεις δάχτυλο και να σκουπίσεις καλά καλά το πιάτο!
    Φιλιά πολλά Κική μου και καλό ΣΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι νόστιμος συνδυασμός Ερμιόνη μου... έλα βάλε δάχτυλο και δοκίμασε...
      Φιλιά και καλό βράδυ!
      Να είσαι καλά!

      Διαγραφή
  5. Ριζότο γεμάτο χρώματα και γεύσεις, που συνοδεύουν άψογα το κοτοπουλάκι σου Κική! Ωραίο φαγάκι!
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Ειρήνη μου!
      Καλή σου συνέχεια!

      Διαγραφή
  6. Πολύ ωραίο φαγάκι! Η σαλτσούλα όλα τα λεφτά:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Υπέροχο φαίνεται αυτό το ριζότο! Με απλά αλλά πεντανόστιμα υλικά! Και πολύ χρώμα!!! Μπράβο Κική μου!
    Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά! Έγινε πολύ νόστιμο και χαίρομαι που σου άρεσε! Ελπίζω να το δοκιμάσεις κάποια στιγμή!!!

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!