Μαγιονέζα με ...μελάτο αβγό


Καλημέρα σας! Για σήμερα μια μαγιονέζα που, εδώ και πολύ καιρό την ...κυνηγούσα κι όλο μου ξέφευγε... η άτιμη!!!-:)) Τί εννοώ την κυνηγούσα;;; Την έφτιαχνα με διάφορες συνταγές που έχω σε περιοδικά και βιβλία, κυρίως γαλλικές όπου χρησιμοποιούσαν τον σφιχτό κρόκο από βραστό αβγό και δεν μπορούσα να την πετύχω!!! Την δοκίμασα μια φορά, δυό φορές, την τρίτη... νευρίασα και την άφησα!!! Κλασσικό για μένα... θα σχολιάσουν όσοι με γνωρίζουν!!!
Σκεφτείτε ότι κάποια φορά ο γαμπρός μου ήθελε να συνοδεύσει κάποιο ψητό ψάρι και έβαλε σε ένα μπολ, λάδι με λεμόνι και αλάτι, το χτύπησε με το μιξεράκι του φραπέ (ναιιιιι, αυτό ακριβώς ) και του  βγήκε σαν μαγιονέζα σφιχτό!!! Το δοκίμασα κι αυτό αλλά τίποτε ... η μαγιονέζα μου γινόταν αραιή!!!! Έπειτα δοκίμασα την "Αθηναϊκή μαγιονέζα" όπως την γράφει ο οδηγός μαγειρικής του Τσελεμεντέ... εντάξει εκείνη έγινε αλλά εκείνη δεν αποτελούσε πρόκληση για μένα εν αντιθέσει με την κανονική που η μαμά μου κάποτε την έφτιαχνε συνέχεια (βέβαια με ωμό κρόκο ...προφανώς εκείνη την εποχή δεν φοβόμασταν τόσο γιατί κι εγώ έτρωγα άφθονα "χτυπητά αβγά"!!!).
Πρόσφατα, πριν μια εβδομάδα περίπου... βρήκα σε κάποιο ράφι της βιβλιοθήκης μου μια σειρά που έπαιρνα κάποτε για την γαλλική κουζίνα και είχε συνταγή για μαγιονέζα αλλά με μελάτο κρόκο αβγού και σκέφτηκα ..."ας  ξαναδοκιμάσω"!!!
Και ναι!!!! Το πείραμα πέτυχε!!!! Δεν ξέρω αν εσείς έχετε δυσκολευτεί με τη μαγιονέζα εγώ πάντως τα "βρήκα σκούρα"... εκτός από αυτή τη φορά που έγινε πανεύκολα, δεν με δυσκόλεψε καθόλου και έχει μια υπέροχη υφή αλλά και γεύση!!!
Αφήστε που... την κάνουμε όσο ξινή θέλουμε γιατί προσθέτουμε μετά λεμόνι και ξίδι αλλά κι αν την θέλουμε αρωματική μπορούμε να προσθέσουμε ξύσμα λεμονιού  (...έτσι έκανα), άνηθο ή μαϊντανό ή τέλος πάντων, ό,τι αρωματικό και μπαχαρικό επιθυμούμε ανάλογα με το τί θα συνοδεύσουμε.
Οκ, δεν ανακάλυψα την Αμερική και ούτε διεκδικώ τα πρωτεία μ' αυτή τη μαγιονέζα γιατί σίγουρα υπάρχουν εκατοντάδες παρόμοιες συνταγές αλλά είναι ακόμη μια εκδοχή!!! -:))
Θέλετε να την φτιάξουμε μαζί;;;; Δεν θα ξαναχρησιμοποιήσετε έτοιμη ... σας το λέω!!!
Όσο για την Αθηναϊκή μαγιονέζα θα σας την δείξω σε επόμενη ανάρτηση γιατί εκείνη είναι ακόμη πιο εύκολη και γίνεται χωρίς αβγό, αν θέλουμε!!!
ΥΛΙΚΑ για 110 ml  μαγιονέζας
Τον κρόκο από 1 αβγό μελάτο
125 ml λεπτό ελαιόλαδο
2/3 κ.γλ. μουστάρδα εμπορίου
Χυμό από 1/2 μικρό λεμόνι
1 κ.γλ. λευκό ξίδι (μηλόξιδο ή λευκό μπαλσάμικο)
Αλάτι και λευκό πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε νερό να βράσει και μόλις αρχίσει να βράζει τοποθετούμε μέσα, με ένα μεγάλο κουτάλι, το αβγό.
Το αφήνουμε να βράσει για 3-4 λεπτά.
Το βγάζουμε αμέσως από το ζεστό νερό και παίρνουμε τον κρόκο του.
Βάζουμε σε μπολ τον μελάτο κρόκο, τη μουστάρδα, το αλάτι, το πιπέρι και
με το σύρμα χτυπάμε τον κρόκο έως ότου αφρατέψει λίγο.
Ύστερα, ρίχνουμε σιγά σιγά αλλά με συνεχόμενη ροή το ελαιόλαδο, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα αλλά πάντα προς την ίδια κατεύθυνση.
Μόλις τελειώσει το ελαιόλαδο, συνεχίζουμε το ανακάτεμα προσθέτοντας το ξίδι και μετά το λεμόνι. 
Αν θέλουμε κι άλλα αρωματικά (π.χ.) το ξύσμα λεμονιού ή τον μαϊντανό, τα προσθέτουμε στο τέλος, ανακατεύοντας αργά και πολύ προσεκτικά για να μην μας "κόψει" η μαγιονέζα.
Διατηρείται στο ψυγείο, σε καλά κλειστό βαζάκι για 3 μέρες (έτσι τουλάχιστον ανέφερε η συνταγή). 
TIPS
* Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις αρωματισμένες με αρωματικά χόρτα μουστάρδες ανάλογα με το πιάτο που θα την σερβίρουμε για ένα ακόμα πιο αρωματικό αποτέλεσμα.
Εγώ, ένα μέρος της το αρωμάτισα με μουστάρδα με δεντρολίβανο κι έγινε καταπληκτική!!! Πειραματιστείτε για να έχετε το αποτέλεσμα που θέλετε! -:))
Καλή σας συνέχεια!!!  Να είστε καλά!!! -:))
Tante Kiki
23 Comments
No