Μαγιονέζα με ...μελάτο αβγό

Καλημέρα σας! Για σήμερα μια μαγιονέζα που, εδώ και πολύ καιρό την ...κυνηγούσα κι όλο μου ξέφευγε... η άτιμη!!!-:)) Τί εννοώ την κυνηγούσα;;; Την έφτιαχνα με διάφορες συνταγές που έχω σε περιοδικά και βιβλία, κυρίως γαλλικές όπου χρησιμοποιούσαν τον σφιχτό κρόκο από βραστό αβγό και δεν μπορούσα να την πετύχω!!! Την δοκίμασα μια φορά, δυό φορές, την τρίτη... νευρίασα και την άφησα!!! Κλασσικό για μένα... θα σχολιάσουν όσοι με γνωρίζουν!!!
Σκεφτείτε ότι κάποια φορά ο γαμπρός μου ήθελε να συνοδεύσει κάποιο ψητό ψάρι και έβαλε σε ένα μπολ, λάδι με λεμόνι και αλάτι, το χτύπησε με το μιξεράκι του φραπέ (ναιιιιι, αυτό ακριβώς ) και του  βγήκε σαν μαγιονέζα σφιχτό!!! Το δοκίμασα κι αυτό αλλά τίποτε ... η μαγιονέζα μου γινόταν αραιή!!!! Έπειτα δοκίμασα την "Αθηναϊκή μαγιονέζα" όπως την γράφει ο οδηγός μαγειρικής του Τσελεμεντέ... εντάξει εκείνη έγινε αλλά εκείνη δεν αποτελούσε πρόκληση για μένα εν αντιθέσει με την κανονική που η μαμά μου κάποτε την έφτιαχνε συνέχεια (βέβαια με ωμό κρόκο ...προφανώς εκείνη την εποχή δεν φοβόμασταν τόσο γιατί κι εγώ έτρωγα άφθονα "χτυπητά αβγά"!!!).
Πρόσφατα, πριν μια εβδομάδα περίπου... βρήκα σε κάποιο ράφι της βιβλιοθήκης μου μια σειρά που έπαιρνα κάποτε για την γαλλική κουζίνα και είχε συνταγή για μαγιονέζα αλλά με μελάτο κρόκο αβγού και σκέφτηκα ..."ας  ξαναδοκιμάσω"!!!
Και ναι!!!! Το πείραμα πέτυχε!!!! Δεν ξέρω αν εσείς έχετε δυσκολευτεί με τη μαγιονέζα εγώ πάντως τα "βρήκα σκούρα"... εκτός από αυτή τη φορά που έγινε πανεύκολα, δεν με δυσκόλεψε καθόλου και έχει μια υπέροχη υφή αλλά και γεύση!!!
Αφήστε που... την κάνουμε όσο ξινή θέλουμε γιατί προσθέτουμε μετά λεμόνι και ξίδι αλλά κι αν την θέλουμε αρωματική μπορούμε να προσθέσουμε ξύσμα λεμονιού  (...έτσι έκανα), άνηθο ή μαϊντανό ή τέλος πάντων, ό,τι αρωματικό και μπαχαρικό επιθυμούμε ανάλογα με το τί θα συνοδεύσουμε.
Οκ, δεν ανακάλυψα την Αμερική και ούτε διεκδικώ τα πρωτεία μ' αυτή τη μαγιονέζα γιατί σίγουρα υπάρχουν εκατοντάδες παρόμοιες συνταγές αλλά είναι ακόμη μια εκδοχή!!! -:))
Θέλετε να την φτιάξουμε μαζί;;;; Δεν θα ξαναχρησιμοποιήσετε έτοιμη ... σας το λέω!!!
Όσο για την Αθηναϊκή μαγιονέζα θα σας την δείξω σε επόμενη ανάρτηση γιατί εκείνη είναι ακόμη πιο εύκολη και γίνεται χωρίς αβγό, αν θέλουμε!!!
ΥΛΙΚΑ για 110 ml  μαγιονέζας
Τον κρόκο από 1 αβγό μελάτο
125 ml λεπτό ελαιόλαδο
2/3 κ.γλ. μουστάρδα εμπορίου
Χυμό από 1/2 μικρό λεμόνι
1 κ.γλ. λευκό ξίδι (μηλόξιδο ή λευκό μπαλσάμικο)
Αλάτι και λευκό πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε νερό να βράσει και μόλις αρχίσει να βράζει τοποθετούμε μέσα, με ένα μεγάλο κουτάλι, το αβγό.
Το αφήνουμε να βράσει για 3-4 λεπτά.
Το βγάζουμε αμέσως από το ζεστό νερό και παίρνουμε τον κρόκο του.
Βάζουμε σε μπολ τον μελάτο κρόκο, τη μουστάρδα, το αλάτι, το πιπέρι και
με το σύρμα χτυπάμε τον κρόκο έως ότου αφρατέψει λίγο.
Ύστερα, ρίχνουμε σιγά σιγά αλλά με συνεχόμενη ροή το ελαιόλαδο, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα αλλά πάντα προς την ίδια κατεύθυνση.
Μόλις τελειώσει το ελαιόλαδο, συνεχίζουμε το ανακάτεμα προσθέτοντας το ξίδι και μετά το λεμόνι. 
Αν θέλουμε κι άλλα αρωματικά (π.χ.) το ξύσμα λεμονιού ή τον μαϊντανό, τα προσθέτουμε στο τέλος, ανακατεύοντας αργά και πολύ προσεκτικά για να μην μας "κόψει" η μαγιονέζα.
Διατηρείται στο ψυγείο, σε καλά κλειστό βαζάκι για 3 μέρες (έτσι τουλάχιστον ανέφερε η συνταγή). 
TIPS
* Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις αρωματισμένες με αρωματικά χόρτα μουστάρδες ανάλογα με το πιάτο που θα την σερβίρουμε για ένα ακόμα πιο αρωματικό αποτέλεσμα.
Εγώ, ένα μέρος της το αρωμάτισα με μουστάρδα με δεντρολίβανο κι έγινε καταπληκτική!!! Πειραματιστείτε για να έχετε το αποτέλεσμα που θέλετε! -:))
Καλή σας συνέχεια!!!  Να είστε καλά!!! -:))

23 σχόλια:

  1. Κική, η μαγιονέζα με το μελάτο αυγό, έγινε καταπληκτική. Έδεσε πολύ ωραία και είναι πολύ εύκολη. Την σκέφτομαι μέσα σε σάντουιτς ή με ψαράκι, απίθανη θα είναι!! Καλοφάγωτη!
    Καλή σου μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Ειρήνη μου είναι εύκολη, νόστιμη, σπιτική και με βραστό αυγό!
      Χαίρομαι που σου άρεσε!
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  2. Πολύ καλή έγινε η μαγιονέζα σου με το μελάτο αυγό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κική μου
    Μετά από αρκετές προσπάθειες παρασκευής μαγιονέζας που άλλοτε είχαν μέτριο αποτέλεσμα και άλλοτε οικτρό,την άφησα και εγώ!Ωστόσο δεν κρύβω τους κρυφούς μου πόθους, για μια επιτυχημένη απόπειρα, για να συνοδεύσω κυρίως την πατατοσαλάτα που μας αρέσει πολύ.
    Δελεαστικά εύκολη η δική σου πρόταση,με υπέροχο βαθύ κατακίτρινο χρώμα,καταπληκτική κρεμώδη υφή και γυαλιστερή,σατινέ εμφάνιση θα δοκιμαστεί άμεσα,και μάλιστα με απόλυτη επιτυχία όπως μας διαβεβαιώνεις!!!Ευχαριστώ και πάλι για τις τόσο χρήσιμες και ποικίλλες προτάσεις σου!!Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΥΓ.Η ποσότητα των υλικών που χρησιμοποίησες πόση μαγιονέζα μας δίνει??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ το ίδιο έπαθα Φωτεινή μου αλλά αυτή η μαγιονέζα είναι πανεύκολη ...δοκίμασέ την και θα καταλάβεις τί εννοώ!
      Με συγχωρείς που δεν σου απάντησα νωρίτερα αλλά τώρα μόλις διάβασα το υστερόγραφο... το γράφω στα υλικά ...είναι για 110ml μαγιονέζα, δηλαδή ένα μπολάκι!
      Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  4. Και σφιχτή και με ωραίο χρώμα! Πέτυχε το πείραμα! Έγραψες Κική! Χαλάλι οι τόσες απόπειρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι...αφού με ταλαιπώρησε πέτυχε! χαχαχα
      Αλλιώς θα ...έσκαγα!!!

      Διαγραφή
  5. Νομίζω ότι έχω παραιτηθεί από την παρασκευή της μαγιονέζας, εκτός αν βγάλω συνταγή τύπου "η τέλεια κομμένη μαγιονέζα". Όποτε νιώσω ότι μπορώ να δεχτώ άλλη μια ήττα, θα προσπαθήσω να φτιάξω κι αυτήν την εκδοχή! Πάντως φαίνεται πολύ ωραία, πολύ δεμένη και πολύ νόστιμη!
    Πολλά φιλιά Κική μου! Καλό μεσημέρι να έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ το ίδιο πρόβλημα είχα Sel μου αλλά τελικά αυτή η μαγιονέζα δεν έχει κανένα θέμα... δοκίμασε και θα δεις ότι θα σου πετύχει χωρίς να το καταλάβεις!!
      Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  6. Κικίτσα μου σαν την σπιτική μαγιονέζα καμία!!!
    Η δικιά σου έγινε υπέροχη, με τέλεια υφή και χρώμα!
    Φιλιά πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο Έλενά μου... άσε που είναι με βρασμένο αβγό!! Χαίρομαι που σου άρεσε!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  7. Αγαπημένη αμαρτία η μαγιονέζα. Την αγαπώ και δεν ντρέπομαι να το πω.
    Δεν έχω προσπαθήσει ποτέ να φτιάξω γιατί την θεωρούσα δύσκολη. Μετά βέβαια απο τις αναλυτικές σου οδηγίες βήμα - βήμα, φαίνεται σχετικά απλή. Η σπιτική μαγιονέζα όπως και να έχει είναι σκάλες ανώτερη από την έτοιμη. Σας ζηλεύω που τη γευτήκατε!!

    Φιλιά Κική μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εμένα μου αρέσει πολύ Χρυσαυγή μου και αυτή, τουλάχιστον, δεν είναι δύσκολη...δοκίμασέ την και θα δείς ότι θα πετύχει!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  8. Πρώτη φορά διάβασα για μαγιονέζα με μελάτο αυγό.
    Αφού την έφτιαξες εσύ-από εμφάνιση σκίζει-και την πέτυχες και μας διαβεβαιώνεις ότι είναι νόστιμη, σίγουρα θα δοκιμαστεί.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αλήθεια είναι ότι το ωμό αβγό με ενοχλεί Σωσώ μου γιατί το φοβάμαι και μου μυρίζει!!!
      Όμως η αρχική ιδέα της μαγιονέζας με το βρασμένο αβγό ανήκει στους Γάλλους...όχι σε μένα!-:)))
      Αυτή είναι εύκολη, με ωραία υφή και γρήγορη... αξίζει να την δοκιμάσεις.
      Φιλιά -:))

      Διαγραφή
  9. Ωραία ιδέα το μελάτο αυγό στη μαγιονέζα Κική μου! Θα κάνει ακόμα πιο πλούσια τη γεύση της!
    Την τσάκωσες τελικά, χε χε!
    Φιλιά πολλά!
    Α! Πρόσφατα έμαθα ότι αν για κάθε ωμό αυγό που χρησιμοποιούμε στη μαγιονέζα προσθέτουμε 20 ml ξύδι, είμαστε ασφαλείς ως προς την κατανάλωσή της!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την τσάκωσα δεν θα πει τίποτε Ερμιόνη, τόσο καιρό την ...κυνηγούσα να την πετύχω με βρασμένο αβγό χαχαχα.
      Δεν ξέρω, με τόσα που γίνονται το φοβάμαι το ωμό αβγό.
      Αυτό που λες το άκουσα κι εγώ και για το λεμόνι(το έλεγε κάπου ο Πετρετζίκης) αλλά δεν μπόρεσα να το διασταυρώσω κι έτσι προτιμώ τα σίγουρα!!! -:))
      Φιλιά

      Διαγραφή
  10. Πάρα πολύ ωραία αυτή η εκδοχή της μαγιονέζας, θα τη δοκιμάσω σίγουρα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι κανονική μαγιονέζα Λίλα μου και αξίζει να τη δοκιμάσεις!
      Καλό βράδυ! -:))

      Διαγραφή
  11. Κική μου υπέροχη σου έγινε, τέλεια υφή αλλά σίγουρα και γεύση!Θα δοκιμάσω να τη φτιάξω!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έγινε ωραία Ελένη μου και ασφαλής... να τη δοκιμάσεις και να μου πεις εντυπώσεις!
      Φιλιά -:))

      Διαγραφή
  12. Καταπλακτική η μαγιονέζα σου. Για πρώτη μου απόπειρα μου πέτυχε και έγινε τέλεια! Μου άρεσε πολύ η εκδοχή του μελάτου κρόκου και για αυτό και την έφτιαξα. Σε ευχαριστούμε που μας έμαθες αυτόν τον τρόπο. Μαρία

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!