Κοτόπουλο με ρύζι στη γάστρα!


...κλασσικό αλλά και αξεπέραστο!
Τελικά, αυτή την εβδομάδα έχω να σας προτείνω για το Κυριακάτικο τραπέζι, ένα ακόμη κλασσικό και μαμαδίστικο πιάτο... κοτόπουλο με ρύζι στη γάστρα!
Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος που δεν έχει γευτεί αυτό το φαγητό, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στο σπίτι της γιαγιάς, της θείας, της μαμάς αλλά και στο δικό του... αργότερα. Έχω την εντύπωση πως οι περισσότεροι από μας έχουν ...μεγαλώσει μ' αυτό το φαγητό. Μπορεί να αλλάξει τόσες όψεις! Μπορεί να γίνει πικάντικο, καθησυχαστικά ήπιο, ξινούλικο αλλά και γλυκό!! Η εκδοχή μου ή μάλλον μία από τις εκδοχές μου, μιας και είναι ένα φαγητό που υπομένει αδιαμαρτύρητα την αλλαγή των διαθέσεών μου κατά τη στιγμή της παρασκευής του, είναι ένα κοτόπουλο αρωματικό με μερικές νότες πικάντικης μουστάρδας... έτσι για να του χαρίσει μια πιο έντονη προσωπικότητα αλλά και οικονομικό... ακριβώς αυτό που το χαρακτηρίζει σαν κάθε παραδοσιακό, οικογενειακό φαγητό που ...σέβεται τον εαυτό του και την οικογένεια που θα ...ταϊσει!
Μην το περιφρονείτε... μπορεί να είναι ένα κλασσικό φαγητό αλλά θα νοστιμίσει τη μέρα σας... εξάλλου είπαμε... τιμάμε τη νοστιμιά, είτε κλασσική είτε σύγχρονη, δεν έχει τόση σημασία όση η ...παρουσία της στο τραπέζι και στο πιάτο!!!
ΥΛΙΚΑ για 6 άτομα
2 1/2 φλ. τσ. ρύζι Καρολίνα*
6 μπουτάκια κοτόπουλου**
1 1/2 κ.γλ. ρίγανη
1/2 κ.γλ. θυμάρι
1/2 κ.γλ κόλιανδρο
1/2 κ.γλ. μουστάρδα σε σκόνη***
1/2 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά
Αλάτι και τετράχρωμο πιπέρι φρεσκοτριμμένο (άσπρο, μαύρο, πράσινο & ροζ)
Χυμό από 2 λεμόνια
2 κ.σ. λευκό βαλσαμικό ξίδι
1 1/2 ποτήρι νερό
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 ντομάτα κομμένη σε φέτες (προαιρετικά)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε ένα μπολ, αναμιγνύουμε τη ρίγανη, το θυμάρι, το κόλιανδρο, το μείγμα πιπεριών, το αλάτι, τη πάπρικα και τη σκόνη μουστάρδας.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Πλένουμε τα μπουτάκια του κοτόπουλου καλά.
Καλύπτουμε ένα πιάτο με αλουμινόχαρτο και τοποθετούμε επάνω τα μπουτάκια. 
Τα αλείφουμε με το ελαιόλαδο και το βαλσαμικό ξίδι, τα πασπαλίζουμε και από τις δύο πλευρές με το μείγμα των αρωματικών και τα τοποθετούμε στη γάστρα, έχοντας από πάνω την "μέσα" πλευρά (όχι τη ράχη τους).
Προσεκτικά, για να μην "φύγουν" τα αρωματικά από το κοτόπουλο και στις άκρες της γάστρας ρίχνουμε το νερό και το χυμό λεμονιού.
Κλείνουμε τη γάστρα και τη βάζουμε στο φούρνο.
Αφήνουμε το κοτόπουλο να ψηθεί για 60-70 λεπτά.
Εν τω μεταξύ, βάζουμε το ρύζι να βράσει, σε μια κατσαρόλα με 2 φλιτζάνια νερό  για 10 λεπτά.
Έπειτα, αποσύρουμε την κατσαρόλα από την εστία και αφήνουμε στην άκρη, όπως είναι δηλαδή χωρίς να ρίξουμε το νερό.
Μόλις περάσει  ο χρόνος για το κοτόπουλο, βγάζουμε τη γάστρα και γυρίζουμε τα μπουτάκια από την άλλη πλευρά.
Προσθέτουμε και το ρύζι στη γάστρα, ξανακλείνουμε με το καπάκι και βάζουμε για άλλα 15 λεπτά στο φούρνο.
Αφού περάσουν τα 15 λεπτά, ανοίγουμε τη γάστρα,  και αφήνουμε το φαγητό μας να ξεροψηθεί, παίρνοντας ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα στην επιφάνεια και να απορροφηθεί όλο το υγρό του.
Το αποτέλεσμα;;; Ένα κοτόπουλο χρυσόξανθο, με βελούδινη υφή και αρωματική νοστιμιά κι ένα ρύζι μελωμένο ως εκεί που δεν πάει άλλο.
Πιστέψτε με... είναι τόσο νόστιμο που ακόμη και η σαλάτα περισσεύει... το μόνο που χρειάζεται είναι μικρή, τόσο δα μικρή ποσότητα μουστάρδας για συνοδεία!!!
TIPS
* Εάν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε ρύζι Καρολίνα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα κίτρινο ρύζι, μακρύκοκκο ή ένα αρωματικό ρύζι τύπου μπασμάτι. Βέβαια, αυτό θα αλλάξει την υφή του ρυζιού αλλά και τη γεύση στο σύνολο του φαγητού.
** Αντί για μπουτάκια κοτόπουλου μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φιλέτο ή ολόκληρο κοτόπουλο αν μας αρέσει περισσότερο.
*** Εάν δεν έχετε σκόνη μουστάρδας, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα γιατί μπορείτε να διαλύσετε έτοιμη μουστάρδα μέσα στο χυμό λεμονιού ή το ελαιόλαδο και να αλείψετε μ' αυτό το κοτόπουλο.
Καλή σας όρεξη!!!
Tante Kiki
30 Comments
No