Κοτόπουλο με ρύζι στη γάστρα!

...κλασσικό αλλά και αξεπέραστο!
Τελικά, αυτή την εβδομάδα έχω να σας προτείνω για το Κυριακάτικο τραπέζι, ένα ακόμη κλασσικό και μαμαδίστικο πιάτο... κοτόπουλο με ρύζι στη γάστρα!
Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος που δεν έχει γευτεί αυτό το φαγητό, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στο σπίτι της γιαγιάς, της θείας, της μαμάς αλλά και στο δικό του... αργότερα. Έχω την εντύπωση πως οι περισσότεροι από μας έχουν ...μεγαλώσει μ' αυτό το φαγητό. Μπορεί να αλλάξει τόσες όψεις! Μπορεί να γίνει πικάντικο, καθησυχαστικά ήπιο, ξινούλικο αλλά και γλυκό!! Η εκδοχή μου ή μάλλον μία από τις εκδοχές μου, μιας και είναι ένα φαγητό που υπομένει αδιαμαρτύρητα την αλλαγή των διαθέσεών μου κατά τη στιγμή της παρασκευής του, είναι ένα κοτόπουλο αρωματικό με μερικές νότες πικάντικης μουστάρδας... έτσι για να του χαρίσει μια πιο έντονη προσωπικότητα αλλά και οικονομικό... ακριβώς αυτό που το χαρακτηρίζει σαν κάθε παραδοσιακό, οικογενειακό φαγητό που ...σέβεται τον εαυτό του και την οικογένεια που θα ...ταϊσει!
Μην το περιφρονείτε... μπορεί να είναι ένα κλασσικό φαγητό αλλά θα νοστιμίσει τη μέρα σας... εξάλλου είπαμε... τιμάμε τη νοστιμιά, είτε κλασσική είτε σύγχρονη, δεν έχει τόση σημασία όση η ...παρουσία της στο τραπέζι και στο πιάτο!!!
ΥΛΙΚΑ για 6 άτομα
2 1/2 φλ. τσ. ρύζι Καρολίνα*
6 μπουτάκια κοτόπουλου**
1 1/2 κ.γλ. ρίγανη
1/2 κ.γλ. θυμάρι
1/2 κ.γλ κόλιανδρο
1/2 κ.γλ. μουστάρδα σε σκόνη***
1/2 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά
Αλάτι και τετράχρωμο πιπέρι φρεσκοτριμμένο (άσπρο, μαύρο, πράσινο & ροζ)
Χυμό από 2 λεμόνια
2 κ.σ. λευκό βαλσαμικό ξίδι
1 1/2 ποτήρι νερό
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 ντομάτα κομμένη σε φέτες (προαιρετικά)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε ένα μπολ, αναμιγνύουμε τη ρίγανη, το θυμάρι, το κόλιανδρο, το μείγμα πιπεριών, το αλάτι, τη πάπρικα και τη σκόνη μουστάρδας.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Πλένουμε τα μπουτάκια του κοτόπουλου καλά.
Καλύπτουμε ένα πιάτο με αλουμινόχαρτο και τοποθετούμε επάνω τα μπουτάκια. 
Τα αλείφουμε με το ελαιόλαδο και το βαλσαμικό ξίδι, τα πασπαλίζουμε και από τις δύο πλευρές με το μείγμα των αρωματικών και τα τοποθετούμε στη γάστρα, έχοντας από πάνω την "μέσα" πλευρά (όχι τη ράχη τους).
Προσεκτικά, για να μην "φύγουν" τα αρωματικά από το κοτόπουλο και στις άκρες της γάστρας ρίχνουμε το νερό και το χυμό λεμονιού.
Κλείνουμε τη γάστρα και τη βάζουμε στο φούρνο.
Αφήνουμε το κοτόπουλο να ψηθεί για 60-70 λεπτά.
Εν τω μεταξύ, βάζουμε το ρύζι να βράσει, σε μια κατσαρόλα με 2 φλιτζάνια νερό  για 10 λεπτά.
Έπειτα, αποσύρουμε την κατσαρόλα από την εστία και αφήνουμε στην άκρη, όπως είναι δηλαδή χωρίς να ρίξουμε το νερό.
Μόλις περάσει  ο χρόνος για το κοτόπουλο, βγάζουμε τη γάστρα και γυρίζουμε τα μπουτάκια από την άλλη πλευρά.
Προσθέτουμε και το ρύζι στη γάστρα, ξανακλείνουμε με το καπάκι και βάζουμε για άλλα 15 λεπτά στο φούρνο.
Αφού περάσουν τα 15 λεπτά, ανοίγουμε τη γάστρα,  και αφήνουμε το φαγητό μας να ξεροψηθεί, παίρνοντας ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα στην επιφάνεια και να απορροφηθεί όλο το υγρό του.
Το αποτέλεσμα;;; Ένα κοτόπουλο χρυσόξανθο, με βελούδινη υφή και αρωματική νοστιμιά κι ένα ρύζι μελωμένο ως εκεί που δεν πάει άλλο.
Πιστέψτε με... είναι τόσο νόστιμο που ακόμη και η σαλάτα περισσεύει... το μόνο που χρειάζεται είναι μικρή, τόσο δα μικρή ποσότητα μουστάρδας για συνοδεία!!!
TIPS
* Εάν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε ρύζι Καρολίνα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα κίτρινο ρύζι, μακρύκοκκο ή ένα αρωματικό ρύζι τύπου μπασμάτι. Βέβαια, αυτό θα αλλάξει την υφή του ρυζιού αλλά και τη γεύση στο σύνολο του φαγητού.
** Αντί για μπουτάκια κοτόπουλου μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φιλέτο ή ολόκληρο κοτόπουλο αν μας αρέσει περισσότερο.
*** Εάν δεν έχετε σκόνη μουστάρδας, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα γιατί μπορείτε να διαλύσετε έτοιμη μουστάρδα μέσα στο χυμό λεμονιού ή το ελαιόλαδο και να αλείψετε μ' αυτό το κοτόπουλο.
Καλή σας όρεξη!!!

29 σχόλια:

  1. Καλημέρα Κική μου!
    Εννοείται ότι δεν περιφρονούμε ένα τόσο νόστιμο και αξεπέραστο πιάτο!
    Ωραίοι είναι οι πειραματισμοί μας στην κουζίνα, αλλά και ένα κλασικό πιάτο΄πάντα έχει θέση στο τραπέζι μας!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα και καλό μήνα!!! Γιάμι γιάμι!!! Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα Κική μου!Κλασσικό και αξεπέραστο...συμφωνώ απόλυτα!
    Φιλιά πολλά, καλό Σαββατοκύριακο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να περιφρονήσω το πιάτο που μεγάλωσα???Το φαγητό που όταν ψηνόταν στον φούρνο, μοσχομύριζε σπιτίσια φροντίδα?Που σε κάθε μπουκιά του,αναγνώριζα την αγάπη της μητέρας μου και της την ανταποδιδαμε με τα επιφωνήματα ευχαρίστησης που πηγαία και ειλικρινά έβγαιναν από τα στόματά μας και τις καρδιές μας?Με τίποτε!!!Με το ίδιο φαγάκι μεγάλωσα και εγώ το παιδί μου,το ίδιο φαγάκι εξακολουθώ και κάνω συχνότατα,γιατί όπως επισήμανες,επιδέχεται πολλές παρεμβάσεις,χωρίς καθόλου να χάνει την μοναδική γεύση του!!!
    Έτσι και εσύ Κική μου ,σαν γνήσια Ελληνίδα που συνηθίζει να κανακεύει τα αγαπημένα της πρόσωπα μας μαγείρεψες εξαιρετικά το πατροπαράδοτο αυτό φαγητό.Το έλουσες και το χρωμάτισες με αρωματικά μείγματα,το πάντρεψες με το ολόλευκο ρυζάκι και μας το σέρβιρες με περισσή αγάπη και φροντίδα να το γευτούμε!!Δεν χρειάζεται τίποτε άλλο..συμφωνώ!!Αχνιστό και μυρωδάτο έφτασε στα πιάτα μας και δεν απομένει παρά να το τιμήσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως όλοι μας έτσι κι εσύ εεεε Φωτεινή μου; Μ' αυτό μεγάλωσες!
      Είναι λατρεμένο πιάτο!!! Διαχρονική αξία!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  5. Ναι μεν μαμαδίστικο αλλά πολύ νόστιμο πιάτο! Το ρύζι στην γάστρα είναι εξαιρετικά νόστιμο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλομαγειρεμένο με εξαίσιο συνδυασμό αρωματικών/μπαχαρικών!
    Με λεπτομέρειες για το πως να τοποθετήσουμε τα μπουτάκια, για να είναι ροδοψημένη η "καλή" τους πλευρά στο τέλος του μαγειρέματος!

    Έγραψες γλυκιά μου Βασιλική, έγραψες!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Ζαμπία μου και χαίρομαι που σου άρεσε!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  7. Φαγάκι πεντανόστιμο που το φτιάχνω συχνά Κική μου.
    Συνήθως όμως δεν προβράζω το ρύζι, το βάζω από την αρχή στην γάστρα.
    Μου αρέσουν πάρα πολύ τα αρωματικά που πρόσθεσες, το πιάτο σου φαίνεται απίστευτα γευστικό!
    Πολλά φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εμείς το τιμούμε συχνά Έλενά μου!! Εγώ το προβράζω αλλά θα το δοκιμάσω κι έτσι! Πάντως είναι νοστιμότατο!

      Διαγραφή
  8. Zυμαρικό κάνω συχνά στο φούρνο με κοτόπουλο,
    ποτέ όμως ρύζι. Γιατί όχι ? Ευχαριστούμε Κική !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασέ το Σοφία μου και δεν θα το μετανιώσεις! Είναι μούρλια!

      Διαγραφή
  9. Πόσο ωραίο το blog σου! Τώρα σε ανακάλυψα και έγινα μέλος.
    Επισκέψου και συ το δικό μου και γίνε μέλος αν σου αρέσει.
    www.vickymarple.blogspot.gr
    (τρέχει και giveaway until 15/12!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήρθες Βίκυ και συνονόματη!! Φυσικά και θα σε επισκεφθώ!

      Διαγραφή
  10. Καλημέρα Κικίτσα, πεντανόστιμο φαίνεται το πτηνό με το ρύζι και πολύ ωραία ψημένο!!Αισθάνομαι έντονη λιγούρα..Εύχομαι να έχεις καλό μήνα και καλό Σ/Κ, φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επίσης καλό μήνα Χαρά μου! Χαίρομαι που σου άρεσε το πτηνό με το ρύζι... αφού έχεις λιγούρα... πάρε γρήγορα ένα πηρούνι...
      Φιλιά

      Διαγραφή
  11. Καλό και χαρούμενο μήνα Κική μου! Το πτηνό φαίνεται νοστιμότατο!!!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επίσης Φιλία μου! Χαίρομαι που σου άρεσε!

      Διαγραφή
  12. ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ''ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ'' ΝΟΣΤΙΜΟ ΚΑΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΩ.ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ:ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΜΕ ΤΟ ΑΛΟΥΜΙΝΟΧΑΡΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΑΤΟ.ΔΕΝ ΤΟ ΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΣΤΗΝ ΓΑΣΤΡΑ,Ε;;ΤΟΤΕ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ;;ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ;(ΑΠΟΦΕΥΓΩ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΦΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΜΕ ΑΛΟΥΜΙΝΟΧΑΡΤΟ)..ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑΧΕΙ,ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΘΑ ΤΗΝ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΟΥΛΑ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ.ΚΙΚΗ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ,ΝΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΚΑΛΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό που έγραψα για το αλουμινόχαρτο είναι για να μην λερώνεται το πιάτο με κοτόπουλο ωμό γιατί μετά θέλει καλή απολύμανση μια και το κοτόπουλο είναι επικίνδυνο για σαλμονέλα. Καλύπτοντας το πιάτο μπορούμε απλά να το πλύνουμε κανονικά χωρίς κάποια άλλη απολύμανση. Δεν έχει καμμία σχέση με το μαγείρεμα και μπορείς να χρησιμοποιήσεις και μεμβράνη ή αν θέλεις κάτι άλλο ή και τίποτε! -:))
      Καλή επιτυχία!

      Διαγραφή
  13. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ!ΤΟ ΑΥΡΙΑΝΟ ΜΑΣ ΓΕΥΜΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΠΙΑΤΟ.ΑΝ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ(ΤΟ..ΤΑΠΕΡΑΜΕΝΤΟ ΤΟΥ,ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΠΟΛΥ ΣΤΟ ΜΑΓΕΙΡΙΚΟ ΜΟΥ ΣΤΥΛ),ΑΝΥΠΟΜΟΝΩ!ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΠΑΛΙ.ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΥΧΟΜΑΙ.ΘΕΝΚΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΟΥ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΑΧ,ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ:ΞΕΧΑΣΑ ΝΑ ΠΑΡΩ ΛΕΥΚΟ ΜΠΑΛΣΑΜΙΚΟ.ΝΑ ΒΑΛΩ ΚΟΙΝΟ ΜΠΑΛΣΑΜΙΚΟ Ή ΚΟΙΝΟ ΛΕΥΚΟ ΞΙΔΙ;;Ή ΤΙΠΟΤΑ;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μπορείς να βάλεις κοινό μπαλσάμικο ή και λευκό ξίδι... η διαφορά είναι ότι το λευκό ξίδι δεν έχει καθόλου γλύκα και το μαύρο (κοινό) μπαλσάμικο είναι πιο γλυκό από το λευκό και ίσως το κάνει λίγο πιο σκούρο σαν χρώμα. Σε κάθε περίπτωση η διαφορά στη γεύση είναι μικρή! -:))
    Καλή επιτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Εγώ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και χαίρομαι πολύ που σου άρεσαν οι συνταγές μου! Εάν θέλεις στείλε μου τις εντυπώσεις σου από το φαγάκι που θα ετοιμάσεις. Να είσαι πάντα καλά κι εσύ και οι αγαπημένοι σου! -:)))
    Την καλημέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΤΟ ΕΚΑΝΑ ΤΟ ΦΑΓΑΚΙ,ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ''ΚΛΑΣΙΚΗ''ΠΙΤΣΑ(ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΣΑΛΤΣΟΥΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΙΤΣΑ ΜΕ ΖΥΜΗ ΠΑΤΑΤΑΣ)ΚΑΙ ΓΙΝΑΝ ΚΑΙ ΤΑ 2 ΥΠΕΡΟΧΑ!!!!ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΕΨΕΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΜΥΡΩΔΙΕΣ ΚΑΙ ΓΕΥΣΕΙΣ,ΚΙΚΗ-ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ Κ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΑ!!ΕΓΩ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!!ΜΟΛΙΣ ''ΜΠΗΚΑ''ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ''ΠΛΟΗΓΗΣΗ''.ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!(ΣΟΡΥ ΓΙΑ ΤΟ ''ΑΝΩΝΥΜΗ'',ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΩΣ ΝΑ ΒΑΛΩ ΟΝΟΜΑ.ΜΕ ΛΕΝΕ ΣΩΤΗΡΙΑ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!