Γλυκό κόκκινο ντοματάκι

Καλή σας μέρα και καλή σας εβδομάδα! Τί κάνετε;;; Ελπίζω να είστε όλοι καλά και να σας βρίσκει με καλή διάθεση η Δευτέρα. Θα μου πείτε Δευτέρα είναι... ειδικά το πρωί της Δευτέρας η καλή διάθεση είναι λίγο δύσκολη υπόθεση! Ελάτε, ας προσπαθήσουμε να χαμογελάσουμε, να είμαστε καλόκεφοι (όσο μπορούμε) κι ας είναι όλα ενάντια στην καλή μας διάθεση. 
Είπαμε, τον τελευταίο καιρό, εκείνο που μας απέμεινε για να είμαστε καλοδιάθετοι είναι η υγεία και  κάποιες σκέψεις χαλαρωτικές... π.χ. τα Χριστούγεννα! -:)) Για μένα τα Χριστούγεννα λειτουργούν ψυχοθεραπευτικά! Δεν πειράζει (ας το πιστέψουμε, πρέπει να το πιστέψουμε, γιατί αλλιώς χαθήκαμε) που δεν έχουμε όσα είχαμε άλλες φορές, που δεν μπορούμε να πάρουμε στα παιδιά ό,τι παίρναμε, που δεν μπορούμε να απολαύσουμε ταξιδάκια και ίσως και shopping ...ίσως είναι καιρός να γυρίσουμε λίγο το βλέμμα μας στις σχέσεις με τους γύρω μας, στην αγάπη που δίνουμε και παίρνουμε, στη φύση που κάθε μέρα έχει και μια δική της όψη αλλά και στο ότι είμαστε όρθιοι και προσπαθούμε για το καλύτερο και το ότι ακόμα ελπίζουμε για ένα πιο εύκολο μέλλον. Ας ονειρευτούμε έστω και μέσα από εικόνες και όχι την πραγματικότητα δεν κοστίζει και μας κάνει να νιώθουμε όμορφα ...ίσως βάζοντας νέους στόχους για το αύριο! Ας στηρίξουμε ο ένας τον άλλον κι αυτό θα μας δώσει χαρά και θα διώξει τις πολύ αρνητικές σκέψεις και το φόβο! Όλα αυτά είναι όσα δεν μπορεί κανείς να μας πάρει... είναι δικά μας!
Σήμερα, λοιπόν, μαζί με την προσπάθεια να βελτιωθούμε ως άτομα και να ξαναβρούμε λίγο από το χαμένο μας κέφι, θα προσπαθήσω να σας γλυκάνω... απλά και υγιεινά... αν και όχι ιδιαίτερα οικονομικά μιας και τα ντοματάκια που αγόρασα το Σάββατο από το σούπερ μάρκετ κόστιζαν 3.5 ευρώ το κιλό!!! Ίσως είχαν χρυσάφι μέσα ή κάτι άλλο! Τέλος πάντων, τα βρήκα, τα χάρηκα θαρρείς και βρήκα ...θησαυρό και αγόρασα 2 κιλά για να κάνω γλυκό του κουταλιού που δεν είχα  κάνει ποτέ!!! Η κουζίνα μοσχοβόλησε χειμωνιάτικα αρώματα, μέλι, μοσχοκάρφια και κανέλα! Η διάθεσή μου ανέβηκε στα ύψη, τα ντοματάκια ξεφλουδίστηκαν και χώθηκαν βιαστικά μέσα στο ζεστό σιρόπι που τα σκέπασε σαν πουπουλένιο πάπλωμα! Ελάτε μαζί μου... μια βαθιά ανάσα για να φτάσει αυτό το άρωμα στα βάθη του νου μας και να ...ταράξει τις αισθήσεις μας είναι το καλύτερο γιατρικό για την κακοκεφιά! -:)))
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό καθαρισμένα μακρόστενα ντοματάκια (1.200 περίπου αξεφλούδιστα)
Για το σιρόπι
900 γρ. ζάχαρη (άσπρη ή καστανή)
3-4 κ.σ. μέλι ανθέων
700 ml νερό
Χυμό από 1 λεμόνι
7-8 μοσχοκάρφια
1 ξύλο κανέλας
1 φακελάκι ζάχαρη αρωματισμένη με βανίλια
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Πλένουμε καλά τα ντοματάκια μας και αφαιρούμε τα πράσινα κοτσάνια.
Στο κάτω μέρος σε κάθε ντοματάκι χαράζουμε έναν μικρό σταυρό (το ίδιο κάνουμε όταν ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και υπάρχει αναλυτικά ΕΔΩ).
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα να βράσει νερό και μόλις βράσει ρίχνουμε μέσα τα ντοματάκια και τα αφήνουμε για 2-3 λεπτά.
Ύστερα, τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε ένα μπολ με κρύο νερό από το ψυγείο.
Τα ντοματάκια μας ξεφλουδίζονται έτσι πανεύκολα.
Αν, παρόλα αυτά, κάποιο ντοματάκι δεν ξεφλουδίζεται, επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, βουτώντας το σε ζεστό και μετά σε κρύο νερό.
Μόλις ξεφλουδίσουμε όλα τα ντοματάκια, παίρνουμε ένα ξυλάκι για σουβλάκια ή εάν τα ντοματάκια είναι μικρά ...μια οδοντογλυφίδα και τα τρυπάμε από τη μια άκρη ως την άλλη, όπως βλέπουμε στη φωτό.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι
Εν τω μεταξύ, βάζουμε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη, την κανέλα, τα μοσχοκάρφια, το μέλι και το νερό.
Αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να βράσει για 10-12 λεπτά ή έως ότου η επιφάνεια του σιροπιού μας γεμίσει φουσκάλες.
Εάν έχει λίγο αφρό, δεν χρειάζεται να τον αφαιρέσουμε γιατί σιγά σιγά θα διαλυθεί.
Μετά ρίχνουμε μέσα τα ντοματάκια και τα αφήνουμε να βράσουν για 30-35 λεπτά ή έως ότου μαλακώσουν και "δέσει" το σιρόπι.
Αφήνουμε το γλυκό για μια νύχτα, στην κατσαρόλα που το κάναμε και εάν την επομένη μέρα έχει "βγάλει" υγρά, το ξαναδένουμε βράζοντάς το για 5-6 λεπτά.

28 σχόλια:

  1. Ωραιότατο Κική μου.
    Αν και είναι από τα γλυκάκια, που εγώ τα χαρακτηρίζω ως "εργόχειρο" μιας και την θέλει την υπομονή του :-)))
    Καλή εβδομάδα εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Πηνελόπη μου, τη θέλει την υπομονή του κι εγώ όταν το έφτιαχνα από κάποιο σημείο και μετά επειδή δεν ξεφλουδίστηκαν όλα με το πρώτο νερό ...άσκηση υπομονής έκανα.
      Αλλά το αποτέλεσμα σε δικαιώνει!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  2. Νομίζω ότι και μόνο που αντικρίζεις αυτό το υπέροχο κατακόκκινο χρώμα του συγκεκριμένου γλυκού, φτιάχνει η διάθεση και πάει καλά όλη η εβδομάδα! Είναι σαν ζωγραφιά! Μπράβο στην υπομονή και το μεράκι σου!
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι και η εμφάνιση αλλά και η γεύση του σου φτιάχνουν τη διάθεση!
      Καλή σου εβδομάδα!

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα Κική μου και καλή εβδομάδα!
    Η αλήθεια είναι πως οι δυσκολίες που όλοι μας αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια, μας έκαναν να αναθεωρήσουμε κάποια πράγματα τα οποία θεωρούσαμε δεδομένα και να γίνουμε λίγο πιο σφιχτοί στις δαπάνες μας, γιατί μάλλον είχαμε παρασυρθεί αρκετά!
    Έτσι, το να περνάμε χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα, να μαγειρεύουμε σχεδόν καθημερινά και να προσφέρουμε ωραία χειροποίητα δώρα έγιναν πια μέρος της ζωής μας και αυτό είναι πολύ όμορφο!
    Είναι ωραίο να εκτιμούμε τα απλά πράγματα και να τους δίνουμε την πρέπουσα σημασία!
    Το συγκεκριμένο γλυκό δεν έχει τύχει να το δοκιμάσει ποτέ, αλλά ο τρόπος με τον οποίο το περιγράφεις σε συνδυασμό με τις φωτογραφίες, το κάνουν ιδιαίτερα δελεαστικό! 3.5 ευρώ το κιλό όμως ε;;; Αχ! Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επίσης Ερμιόνη μου... έχεις απόλυτο δίκιο σε όσα λες και ναι μεν δεν θα πάθουμε και τίποτε που ...σκεφτόμαστε λίγο περισσότερο πριν αγοράσουμε αλλά πάλι... αυτή η κατάσταση δεν τελειώνει και αυτό δημιουργεί σε όλους άγχος!
      Είναι ωραίο γλυκό κι εγώ για πρώτη φορά το φτιάχνω επηρρεασμένη από τη μαρμελάδα ντομάτα που έφτιαξα! Όσο για το 3.5 ευρώ το κιλό, για ντοματάκια Κρήτης εμένα μου φάνηκε ...υπερβολικό ...άσχετα αν το αγόρασα!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  4. Για κάποιο λόγο Κική μου, οι φωτογραφίες σου και τα τόσο γλυκά σου λόγια, με ταξιδεύουν και με τοποθετούν εκεί, που εσύ επιθυμείς να περπατήσω..Πάντα σε ευκολοδιάβατα μονοπάτια με ισιάδα και γλυκειές εκπλήξεις.Με γλυκύτητα καθοδηγείς τα βήματα μου,όχι μόνο στους μαγειρικούς δρόμους,αλλά και στην ενίοτε ομιχλώδη συναισθηματική μου κατάσταση,προσφέροντας εκπλήξεις στα κουζινικά μου δρώμενα και διεξόδους στον δαιδαλώδη λαβύρινθο των σκέψεων.
    Το άλικο γλυκό του κουταλιού,η αριστοκρατική ιλουστρασιόν εμφάνιση αυτού του γήϊνου φθινοπωρινού καρπού με τα εκρηκτικά μυρωδικά,τη λιτή αλλά ώριμη γεύση και τη χριστουγεννιάτικη διάθεση ,ήρθε,κτυπώντας απαιτητικά τη πόρτα μου με τα ενισχυμένα αρώματα του και την ήσυχη,φινετσάτη παρουσία του.Στάθηκε διακριτικά στα πρώτα,ανυπόμονα χριστουγεννιάτικα στολίδια,για να κλέψει τις εντυπώσεις..δίπλα στα χρυσά κεριά να κλέψει το φέγγος και τη λάμψη τους..και τα κατάφερε!Τούτο το χειροποίητο,μικρό θαύμα για κάποιο λόγο ζέστανε την καρδιά μου στη σκέψη μιας γλυκειάς,ήσυχης,τρυφερής νύχτας..αυτής των Χριστουγέννων!Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Φωτεινή μου...εξ άλλου οι συλλογισμοί "κάθε επιπέδου" είναι, για μένα, συνυφασμένοι με τα κουζινικά δρώμενα...
      Να είσαι καλά για τα σχόλιά σου που ...λατρεύω!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  5. Καλημέρα και καλή εβδομάδα Κική μου!Πόσο δίκιο έχεις σε όλα αυτά που ανέφερες στην εισαγωγή σου!
    Το γλυκάκι σου είναι απο τα ωραιότερα που έχω δοκιμάσει. Εμείς εδώ το φτιάχνουμε πολύ το συγκεκριμένο, μπράβο για την υπομονή σου!!!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Ελένη μου ...εμείς δεν το πολυφτιάχνουμε και μέχρι πρόσφατα να φανταστείς αρνούμουν και να το δοκιμάσω. Μετά τη μαρμελάδα ντομάτα ξεκίνησα να θέλω να το φτιάξω...-:))))
      Φιλιά

      Διαγραφή
  6. Καλημέρα! Καλή εβδομάδα Κική και πως να μην είναι με τόσο όμορφο γλυκάκι! Το χρωματάκι και μόνο σου φτιάχνει τη διάθεση! Νομίζω αυτό το ντοματάκι το λένε βελανιδιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έφη μου καλή σου μέρα! Έγινε πράγματι ωραίο αν και δεν το είχα ξανακάνει! Ευτυχώς έχω ένα πολύ ωραίο βιβλιαράκι με τέτοια γλυκά του κουταλιού και από κει ξεκίνησα...-:))
      Τώρα για το όνομά του δεν ξέρω αλλά μου άρεσε πολύ η εμφάνισή του!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  7. Μ' αυτο το γλυκό κουταλιού Κικίτσα μου γνωρίστηκα σε σχετικά ... μεγάλη ηλικία, αλλά από τότε που το δοκίμασα το λάτρεψα!
    Περιττό να σου πω ότι σου έγινε εξαιρετικό, αν έμενες Αθήνα θα με έβλεπες στην πόρτα σου με το πιατάκι μου χα χα χαα
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ μόλις πριν μερικούς μήνες Έλενά μου!!! Είναι εξαιρετικό και μακάρι να μέναμε κοντά για σε κεράσω και να μου πεις τη γνώμη σου!-:))
      Φιλάκια και καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  8. Καλησπέρα Κική, χτες φίλη εκλεκτή μου έφερε ντοματάκια, πέρσι είχα φτιάξει για πρώτη φορά αυτό το γλυκό και μόλις τελειώσω κάποια βιαστικά θέματα είμαι έτοιμη για τη φετινή μου προσπάθεια.
    Καλοφάγωτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ πάλι Ξανθή μου πρώτη φορά το έκανα... εσύ είσαι master του είδους. Μου άρεσε πολύ και νομίζω ότι έγινε επιτυχημένο! Είναι νοστιμότατο, υπερισχύουν τα μπαχαρικά κι όχι, όπως φοβόμουν, η γεύση της ντομάτας και με ωραίο χρώμα. Θα το καθιερώσω μου φαίνεται!-:)))
      Καλή σου επιτυχία!

      Διαγραφή
  9. Δεν μου στέλνεις λιγουλάκι να δοκιμάσω; :) Δεν έχω φάει ποτέ τέτοιο γλυκάκι, οπότε δεν γνωρίζω καθόλου τη γεύση του. Μοιάζει με κάποιο άλλο;
    Όσο για τον πρόλογό σου Κική μου, ευελπιστώ κι εγώ στα Χριστούγεννα που θα ανάψω και τα γιορτινά λαμπάκια, γιατί αλλιώς φως δεν βλέπω!
    Πολλά φιλιά και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σου στείλω καλή μου Sel... τώρα μου βάζεις δύσκολα με τη γεύση... θα σου πω ότι υπερισχύει η κανέλα και το γαρίφαλο στο σιρόπι και η βανίλια στο ντοματάκι! Πάντως δεν έχει αυτό που λέω εγώ ..."ντοματίλα".
      Αν το κάνεις πρόσεξε τα ντοματάκια να μην είναι πολύ ώριμα!-:))
      Όλοι εκεί ευελπιστούμε γιατί αν χάσουμε κι αυτή την ευκαιρία να χαλαρώσουμε λίγο... την "βάψαμε".
      Πολλά φιλιά και θα σου στείλω μέιλ όταν θα τελειώσει η ιστορία μου!-:))))
      Καλό βράδυ και να είσαι καλά!

      Διαγραφή
  10. Γεια στα χέρι σου, Κική μου! Σου έγινε τέλειο, καλοφάγωτο!
    Παλιά είχα δοκιμάσει αλλά δε θυμάμαι καθόλου τη γεύση του. Πιστεύω ότι θα επικρατούν τα μπαχαρικά.

    Καλή εβδομάδα και καλό σου βράδυ.
    Φιλάκια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έγινε ωραίο Ελένη μου αν και το έφτιαξα για πρώτη φορά. Πράγματι, επικρατεί η κανέλα και το γαρίφαλο κι ακολουθεί η βανίλια!
      Φιλιά και καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  11. Απίθανο σου έγινε .. μπράβο !

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αγαπημένο μου γλυκό Κική μου απο τα καλυτερότερα! Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κική μου θα το κοινοποιήσω στο facebook, είναι υπέροχο!!!!!!!!!!
    Καλή εβδομάδα, φιλάκια!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε τόσο πολύ Έφη μου!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  14. Κική μου είναι καταπληκτικό, τρελλαίνομαι, και κάποτε θυμάμαι δοκίμασα να το κάνω κι εγώ, κι έβαλα και ανθόνερο , αλλά μετά μου ζαχάρωσε και πολύ στενοχωρήθηκα! Στείλε λίγο, στείλε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρθούλα μου ... να μην στενοχωριέσαι όταν ζαχαρώνουν τα γλυκά του κουταλιού, μπορείς να τα ξαναβράσεις προσθέτοντας χυμό από μισό λεμόνι και να είναι οκ!!
      Σου στέλνωωωωωω!!!! -:)))

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!