Τηγανιτά τυροπιτάκια


Καλημέρα! Τυροπιτάκια ζεστά, αφράτα όσο πρέπει και τραγανά όσο πρέπει, φτιαγμένα με αγάπη, στα γρήγορα και χωρίς καθόλου κόπο. Για μικρά και μεγάλα παιδιά που αγαπούν το τυρί αλλά και το φύλλο.
Η πηγή έμπνευσης του  φύλλου που έφτιαξα γι αυτά τα τυροπιτάκια ήταν η μικρή μου ανιψιά που δεν τρώει κοτόπουλο... με τίποτα και σε καμμιά μορφή!!! Σκέφτηκα, λοιπόν, κι εγώ να πειραματιστώ... έτσι όταν η μεγάλη μου ζήτησε κοτόσουπα, κράτησα ένα μεγάλο φλιτζάνι από το ζωμό. 
Προσπάθησα να την πείσω να δοκιμάσει αλλά τίποτε...μάταιος κόπος!! Τότε ήταν που μου ήρθε η ιδέα να της φτιάξω τα αγαπημένα της τυροπιτάκια αλλά αντί για νερό, να ζυμώσω το φύλλο με ζωμό κοτόπουλου!
Έγινε πολύ ωραία ζύμη και ο ζωμός δεν φαινόταν σχεδόν καθόλου. Βέβαια, γνωρίζω καλά ότι ελάχιστα θρεπτικά συστατικά πέρασαν από το ζωμό στο φύλλο αλλά, πάλι... τί κάνεις όταν τα πιτσιρίκια περνούν την ηλικίας της επιλεκτικότητας της τροφής;;;;
Πέρα όμως απ' όλα αυτά, το φύλλο έγινε νόστιμο και τριφτό! Το αποτέλεσμα μετράει. Την επόμενη φορά που θα κάνετε κάποια πίτα, δοκιμάστε να ζυμώσετε το φύλλο με ζωμό κοτόπουλου, ειδικά αν πρόκειται να φάνε ...παιδάκια που δεν είναι εύκολα στο φαγητό.

ΥΛΙΚΑ για 8-10 μεγάλες τυρόπιτες (14χ6 εκ.)
Για τη ζύμη
1/2 φλ. τσ. αλεύρι καλαμποκιού, κοσκινισμένο
1 φλ.τσ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
100 γρ. γιαούρτι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γλ. λευκό ξίδι
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα ζάχαρη
80 ml ζωμό κοτόπουλου κρύο ή νερό ή σόδα (αναψυκτικό)
Για τη γέμιση
220 γρ. τυρί φέτα (ή άλλο τυρί της αρεσκείας σας)
Για το τηγάνισμα
Ελαιόλαδο

Η πολύτιμη βοηθός μου στη συγκεκριμένη συνταγή, η μικρή μας Βασιλικούλα!
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε τη ζύμη
Βάζουμε τα δύο άλευρα μέσα σε μπολ και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το ζωμό (ή το νερό).
Αρχίζουμε το ζύμωμα προσθέτοντας σιγά σιγά το ζωμό, μέχρι να έχουμε μια μαλακιά ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά και μετά την χωρίζουμε σε 8-10 (ή και περισσότερα μικρότερου μεγέθους) και ανοίγουμε σε μικρά φύλλα.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση
Με ένα πηρούνι θρυμματίζουμε τη φέτα και γεμίζουμε μ' αυτή τα μικρά πιτάκια.
Τα κλείνουμε πιέζοντάς τα με ένα μικρό πηρούνι στην άκρη και τα βάζουμε στο ζεστό ελαιόλαδο να τηγανιστούν έως ότου ροδίσουν.
Ύστερα, τα βγάζουμε από το τηγάνι, τα ακουμπάμε σε πιάτο καλυμμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και αφού στραγγίσουν το επιπλέον ελαιόλαδό τους είναι έτοιμα να τα απολαύσουμε.

Tante Kiki
31 Comments
No