Τηγανιτά τυροπιτάκια

Καλημέρα! Τυροπιτάκια ζεστά, αφράτα όσο πρέπει και τραγανά όσο πρέπει, φτιαγμένα με αγάπη, στα γρήγορα και χωρίς καθόλου κόπο. Για μικρά και μεγάλα παιδιά που αγαπούν το τυρί αλλά και το φύλλο.
Η πηγή έμπνευσης του  φύλλου που έφτιαξα γι αυτά τα τυροπιτάκια ήταν η μικρή μου ανιψιά που δεν τρώει κοτόπουλο... με τίποτα και σε καμμιά μορφή!!! Σκέφτηκα, λοιπόν, κι εγώ να πειραματιστώ... έτσι όταν η μεγάλη μου ζήτησε κοτόσουπα, κράτησα ένα μεγάλο φλιτζάνι από το ζωμό. 
Προσπάθησα να την πείσω να δοκιμάσει αλλά τίποτε...μάταιος κόπος!! Τότε ήταν που μου ήρθε η ιδέα να της φτιάξω τα αγαπημένα της τυροπιτάκια αλλά αντί για νερό, να ζυμώσω το φύλλο με ζωμό κοτόπουλου!
Έγινε πολύ ωραία ζύμη και ο ζωμός δεν φαινόταν σχεδόν καθόλου. Βέβαια, γνωρίζω καλά ότι ελάχιστα θρεπτικά συστατικά πέρασαν από το ζωμό στο φύλλο αλλά, πάλι... τί κάνεις όταν τα πιτσιρίκια περνούν την ηλικίας της επιλεκτικότητας της τροφής;;;;
Πέρα όμως απ' όλα αυτά, το φύλλο έγινε νόστιμο και τριφτό! Το αποτέλεσμα μετράει. Την επόμενη φορά που θα κάνετε κάποια πίτα, δοκιμάστε να ζυμώσετε το φύλλο με ζωμό κοτόπουλου, ειδικά αν πρόκειται να φάνε ...παιδάκια που δεν είναι εύκολα στο φαγητό.

ΥΛΙΚΑ για 8-10 μεγάλες τυρόπιτες (14χ6 εκ.)
Για τη ζύμη
1/2 φλ. τσ. αλεύρι καλαμποκιού, κοσκινισμένο
1 φλ.τσ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
100 γρ. γιαούρτι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γλ. λευκό ξίδι
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα ζάχαρη
80 ml ζωμό κοτόπουλου κρύο ή νερό ή σόδα (αναψυκτικό)
Για τη γέμιση
220 γρ. τυρί φέτα (ή άλλο τυρί της αρεσκείας σας)
Για το τηγάνισμα
Ελαιόλαδο

Η πολύτιμη βοηθός μου στη συγκεκριμένη συνταγή, η μικρή μας Βασιλικούλα!
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε τη ζύμη
Βάζουμε τα δύο άλευρα μέσα σε μπολ και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το ζωμό (ή το νερό).
Αρχίζουμε το ζύμωμα προσθέτοντας σιγά σιγά το ζωμό, μέχρι να έχουμε μια μαλακιά ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά και μετά την χωρίζουμε σε 8-10 (ή και περισσότερα μικρότερου μεγέθους) και ανοίγουμε σε μικρά φύλλα.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση
Με ένα πηρούνι θρυμματίζουμε τη φέτα και γεμίζουμε μ' αυτή τα μικρά πιτάκια.
Τα κλείνουμε πιέζοντάς τα με ένα μικρό πηρούνι στην άκρη και τα βάζουμε στο ζεστό ελαιόλαδο να τηγανιστούν έως ότου ροδίσουν.
Ύστερα, τα βγάζουμε από το τηγάνι, τα ακουμπάμε σε πιάτο καλυμμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και αφού στραγγίσουν το επιπλέον ελαιόλαδό τους είναι έτοιμα να τα απολαύσουμε.

31 σχόλια:

  1. Ωωωω, οι νεραϊδούλες είναι δύο..και ασχολούνται εξίσου με τα κουζινικά δρώμενα της αγαπημένης θείας τους!!!Η οποία, στην απελπισία της παιδικής αμφισβήτησης όλων των φαγητών,εφευρίσκει πρωτότυπες ιδέες για την όσο το δυνατόν ένθερμη υποδοχή-αποδοχή τους!!!Μπράβο Κική μου!
    Οι τυροπιτούλες σου εξαίσιες..με τις απαλές πτυχές της χρυσοψημένης ζύμης να φουσκώνουν περήφανα,το τριμένο τυράκι να προσπαθεί να βρει διέξοδο στο τσιγαριστό λαδάκι,με την υποψία και όχι καχυποψία του θρεπτικού,τονωτικού κοτοπουλίσιου ζωμού-αλήθεια τι πρωτότυπο!-έρχονται θριαμβευτικά να εισβάλλουν και να κατοικοεδρεύσουν στη κουζίνα μας.Βλέπεις εμείς οι μεγάλοι δεν θέλουμε παρακάλια!Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δύο είναι Φωτεινή μου κι όταν είναι μαζί ...γίνεται ...πανικός!!! χαχαχαχα Πέφτει πολύ νεραϊδόσκονη στο σπίτι!!!! χαχαχαχα
      Να είσαι καλά για τα καλά σου λόγια. Πράγματι είναι νόστιμες τυροπιτούλες!!
      Ευτυχώς ή δυστυχώς άραγε ...εμείς οι μεγάλοι δεν χρειαζόμαστε παρακάλια!!!-:)))

      Διαγραφή
  2. Alevri apo kalampoki kai zomo kotopoulou????????
    Poli endiageron!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι είναι ωραία ...αξίζει να τα δοκιμάσεις!
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  3. Να ένας υπέροχος τρόπος για να αξιοποιήσεις το ζωμό κοτόπουλου και να δώσεις έξτρα γεύση στη ζύμη σου! Μου αρέσει πολύ που, αν και τηγανητά, δεν φαίνονται να έχουν ποτίσει καθόλου λάδι!
    Μπράβο Κική μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι... είναι πολύ ωραίος τρόπος!
      Ναι, έχεις δίκιο... δεν έχουν ποτίσει με λάδι, δεν είναι καθόλου λιπαρά γι αυτό και όταν έψησα μερικά στο φούρνο, αν και τα ράντισα με λίγο λάδι... έγιναν λίγο σκληρά στις άκρες.
      Είναι πιο ωραία τηγανιτά και σου ξαναλέω, όπως το κατάλαβες από τις φωτό...καθόλου λιπαρά!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  4. Δύσκολη ώρα για τη συγκεκριμένη ανάρτηση Κική μου, καθώς το στομάχι μου αρχίζει σιγά-σιγά να παραπονιέται για ένα σνακ!
    Είναι απίστευτο το τι σκαρφιζόμαστε για χάρη των μικρών μας! Ζωμός κοτόπουλου σε φύλλο ζύμης! Πραγματικά θέλω πολύ να το δοκιμάσω!
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλα να σε κεράσω Ερμιόνη μου -:))
      Πράγματι είναι απίστευτο αλλά χαλάλι τους γιατί είναι υπέροχα τα πιτσιρίκια!!!
      Δοκίμασέ το ...αξίζει χωρίς να "φωνάζει" ότι υπάρχει εκεί μέσα!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  5. Υπέροχα είναι Κική μου!!!!! Να είχα καμιά δεκαριά τώρα που πεινάω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κική, η μικρή Βασιλικούλα, ακολουθεί τα βήματα της θείας της!! Τουλάχιστον πείστηκε να δοκιμάσει κάτι που περιέχει ζωμό κοτόπουλου. Απίθανα τα τυροπιτάκια!
    Καλό μεσημέρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι νομίζω κι εγώ αν και, πίστεψέ με και η μαμά της δεν πάει πίσω... !!!
      Καλά, μην νομίζεις, η Βασιλικούλα μας δεν είναι εύκολος αντίπαλος που πείθεται έτσι απλά ...οπότε, απλώς δεν φαινόταν ο ζωμός και γι αυτό τα έφαγε!!!! Την ...ξεγέλασα!! χαχαχαχα
      Τί να κάνω η"έρμη";;; Παιδιά έχεις και καταλαβαίνεις!!!!
      Πάντως έγιναν νοστιμότατα!
      Καλό βράδυ Ειρήνη μου!

      Διαγραφή
  7. Αχ τι κάνει αυτή η χρυσοχέρα θεία για τις ανιψούλες της!!!
    Κικίτσα μου τι λαχταριστά που φαίνονται!!!!
    Γεια στα χεράκια σου!!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τί να κάνει η θεία όταν η μικρή είναι στη φάση που δεν τρώεειιιι;;;;; Βάζει μπροστά την φαντασία της κι ελπίζει!!! -:))))
      Είναι ωραία Έλενά μου και, αν και τηγανιτά, καθόλου λιπαρά!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  8. Εύγε για την ιδέα, εύγε για το αποτέλεσμα, εύγε και στη Βασιλικούλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ καλή ιδέα Κική ο Ζωμός. Πως να γίνονται στον φουρνο τα πιτάκια? Η κουκλίτσα σας χρυσοχέρα μου φαίνεται! φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραία ιδέα πράγματι Έρη μου. Στο φούρνο που τα δοκίμασα έγιναν ελαφρώς σκληρά στις άκρες, εκεί που διπλώνουμε και πιέζουμε με το πηρούνι. Πιο μέσα ήταν οκ... προφανώς αυτό έγινε γιατί δεν τους πρόσθεσα αρκετό λάδι... αφού, φαντάσου, ότι και τα τηγανιτά (φαίνεται και στη φωτό) δεν απορρόφησαν λάδι και έγιναν οκ!
      Πάντως αν τα δοκιμάσεις προτίμησέ τα τηγανιτά...ειδικά για τον κούκλο σου!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  10. Με τέτοιους βοηθούς Κική είσαι πολύ τυχερή.
    Κι επειδή σήμερα έφαγα ελαφριά τώρα με έκανες να πεινάσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Ξανθή μου... είμαι τυχερή αν και εδώ και μια εβδομάδα φτιάχνουμε κάθε μέρα φύλλο γιατί της έχει κολλήσει και το βρίσκει πολύ διασκεδαστικό να παλεύει με αλεύρι και ζυμάρι!!! Χαλάλι όμως γιατί τα τρώει κι αυτό είναι σημαντικό!!! -:)))
      Καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  11. Γεια σου Κικη!
    Πολυ χαρηκα οταν ειδα το σχολιο σου και ανακαλυψα το μπλογκ σου!
    Τα τυροπιτακια φαινονται πεντανοστιμα οπως και οι υπολοιπες συνταγες σου.
    Θα τα λεμε συχνα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά! Χαίρομαι που σου άρεσαν τα τυροπιτάκια και οι άλλες συνταγές μου!
      Φιλιά -:))

      Διαγραφή
  12. Καλησπέρα
    Μου θυμιζουν πολυ τα πισια που εκανε γιαγια μου
    και ηταν πεντανοστιμα οπως και αυτα !!!!!
    Φιλια εισαι κοντα θα ερχομουν αν πρω ενα ταψακι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μμμμ! Μαργαρίτα έχω συνταγή για πισία αλλά δεν έφτιαξα ποτέ! Χαίρομαι που σου άρεσαν.
      Πού βρίσκεσαι και λες ότι είμαι κοντα;;;;

      Διαγραφή
  13. Μα τι ωραία ιδέα Βασιλική να φτιάξεις ένα τόσο όμορφο ζυμαράκι που αντί για νερό θα έχει ζωμό!
    Απείρως νοστιμότερο! Και οι τυρόπιτες έγιναν χρυσαφένιες. Τέλειες.

    Οι μικρές σίγουρα θα λατρεύουν τη θεία, με τόσα όμορφα πράγματα που φτιάχνει γι αυτές.

    Φιλιά πολλά, και στα νινιά σας!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσαν Ζαμπία μου οι τυροπιτούλες μου!
      Έγιναν πολύ ωραίες!
      Πράγματι και οι μικρές με λατρεύουν κι εγώ δεν μπορώ στιγμή χωρίς αυτές!!
      Φιλιά και θα τους δώσω τα φιλιά σου!

      Διαγραφή
  14. Κική καλησπέρα! Οι τυρόπιτές σου φαίνονται τρομερά λαχταριστές! Πολύ ωραία ιδέα να χρησιμοποιήσεις ζωμό κοτόπουλου, θα έγιναν πολύ νόστιμες. Μακάρι να είχαμε κι εμείς μία! Γεια στα χέρια σου, φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σου στείλω Ελεάννα;;; 'Έγιναν πολύ νόστιμες!!!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  15. Kαι μόνο που σκέφτηκες να βάλεις το ζωμό στη ζύμη αυτό κάνει πολύ ιδιαίτερη τη συνταγή σου Κική.
    Μπράβο για την ευρηματικότητα.

    Φαίνονται λαχταριστά τα τυροπιτακια.
    Αξια και η βοηθός σου.

    Καλό βράδυ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έγιναν πολύ νόστιμα, πράγματι!!!
      Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  16. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΙΚΗ ΜΟΥ,ΕΙΔΑ ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΩ!!ΑΠΟ ΕΜΦΑΝΗΣΗ ΤΕΛΕΙΑ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΓΕΥΣΗ!!ΘΑ ΤΑ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΣΙΓΟΥΡΑ ΜΕ ΤΟ ΖΩΜΟ,ΟΧΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΡΩΝΕ ΚΟΤΟΣΟΥΠΑ,ΑΛΛΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΔΙΚΙΜΑΣΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΚΔΟΧΗ ΣΤΑ ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ.
    ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!